Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 28 12311 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 413

Téma: OziExplorerCE - rady, tipy, zkušenosti

  1. #1
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Jun 2004
    Příspěvků
    628

    Aby jsme začali z nové vody, načisto a přehledněji . Pro nově příchozí a hledajíc odpovědi, zkuste zde prohledat historii, týkající se OziExplorerCE. Pokud odpověď nenaleznete tam, je vám tato diskuse plně k dispozici

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    0

    Když vypnu ipaq a opětovně zapnu ipaq tak ozi nenaváže opětovně komunikaci s gpe fortuna.Děla vám to taky?



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Feb 2005
    Příspěvků
    24

    Tak jsem pročetl diskuzi týkající se OziExplorerCE. Ale mám v tom trošku nejasno, jak dostanu mapy do PDA a jak podle nich funguje navigace. No a ještě bych rád ten prográmek někde sehnal. Kde se dá sehnat? (nejlépe zadarmo )

  4. #4
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    838

    Citace Původně odesláno od kamikadze
    Tak jsem pročetl diskuzi týkající se OziExplorerCE. Ale mám v tom trošku nejasno, jak dostanu mapy do PDA a jak podle nich funguje navigace. No a ještě bych rád ten prográmek někde sehnal. Kde se dá sehnat? (nejlépe zadarmo )
    www.pdamapy.cz ....neco kolem 1000 coz je v podstate zadarmo vzhledem k tomu co to umi.

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    Citace Původně odesláno od kamikadze
    Tak jsem pročetl diskuzi týkající se OziExplorerCE. Ale mám v tom trošku nejasno, jak dostanu mapy do PDA a jak podle nich funguje navigace. No a ještě bych rád ten prográmek někde sehnal. Kde se dá sehnat? (nejlépe zadarmo )
    Juj, asi jsem prvně špatně klikl a odeslal soukromou zprávu. Tak teď správně tady: Oziho musíš chápat jinak než jiné navigační softwary. To co se běžně používá jako navigační soft (nějaké ty Kim kimy apod., pro PC třeba Infomapa, Autoroute, geobáze aj. ) jsou systémy které mají svoji vnitřní mapu a umí s ní pracovat - nejen ji zobrazovat, ale třeba v ní vyhledávat konkrétní názvy, trasy apod. Kdežto Ozi je jakýsi obecný soft pro práci s rastrovými obrázky (např. JPG) a základní myšlenka je taková - ty si třeba naskenuješ nějaký kus mapy, ten má určitý rozměr v pixlech. A v Ozim ho tzv. nakalibruješ, což udělá něco ve smyslu jako že Ozimu řekneš, že pixl 0,0 toho obrázku má nějaké skutečné souřadnice v systému GPS (ten pracuje v tzv. WGS84, můžou se díky transformacím používat nejrůznější další systémy, jak světové, tak lokální - to jen pozn. pod čarou). Pokud přiřadíš více pixlům obrázku, nejlépe rovnoměrně rozložených po celém obrázku, jejich souřadnice skutečné, je Ozi schopen dopočítávat souřadnice pro kterýkoliv pixl obrázku. Data z GPS pak zobrazuje jakoby nad tím daným pixlem obrázku. Žádné vyhledávání názvů, žádné určovaní tras - pouze práce s rastrem, zato s kterýmkoliv ty chceš. A v přesnosti, které ty sám dosáhneš - přesností předlohy, přesností skenování, přesností kalibračních souřadnic aj. Nejlepší uplatnění vidím v naskenovaných a nakalibrovaných mapách Turist 1:50000, kalibrace na souřadnice z natištěné kilometrové sítě v systému S-42.
    Ale to třeba příště, pokud bude zájem, ale na netu se to dá všechno najít, taky jsem tak začínal.

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    0

    To: Benedikt
    Dobrá, teď ještě finty pro OziCe.Samostudiem jsem to snad pochopil, ale rád se nechám poučit.
    A co ta komunikace s GPS přes BlueTooth.Nemáš s tím problémy?
    Díky.

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    To Simonik:
    S BT nepomůžu, já mám GPSku přes USB. Ve fóru, které předcházelo tomuto (viz. odkaz na začátku) se tímto zabýval "Anitka", tak zkus dotaz přímo na něj. Psal tam taky o problémech s BT a GPS, které snad prý nová verze Oziho už odstranila.
    Co se týče fint v OziCE, tak nevím jaké máš na mysli. Ozi je poměrně jednoduchý program. Zpočátku vypadá poněkud složitě a nepřehledně, ale po chvilce používání zjistíš, že většina nabídek je na ploše jako ikony na lištách. Tím to vypadá, že je tam hrozně moc dílčích využití a nastavení, ale ve skutečnosti je tam akorát všechno několikrát. Z funkcí, které se mi zdají dobré a užitečné, a přitom začátečnicky opomíjené, bych vyzdvihl již zmiňovanou možnost používat díky transformacím různé souřadné systémy; nejlépe podle toho, ve kterém je ta která naskenovaná mapa vytvořena, dále tzv. "index mapu", a do třetice možnosti "route" a "track". Obecně je to podle mě nejlepší soft pro ty, kteří si rádi sami hrají s mapou a orientací - tady ji má v digi, a plus s GPS.
    Pokud tě bude zajímat něco konkrétního, klidně se ptej, aspoň to tady bude pro nově příchozí - právě Anitka, já nebo někdo další snad budeme vědět odpověď.



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    266

    Protože jsem z Prahy, tak jsem naskenoval a pospojoval mapu Prahy (1:12500) a okolí a teď se snažím doplnit ji seznamem ulic a pod. "významných" bodů. Mám k dispozici databázi těchto ulic i s body souřadné síťě ale importovat to po jednom ručně - to vzdávámops:
    Nevíte někdo, jak to dostat strojně do OZIho - do jeho "databáze"? Já si s tím nevím rady.

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    Citace Původně odesláno od Erikt68i
    Protože jsem z Prahy, tak jsem naskenoval a pospojoval mapu Prahy (1:12500) a okolí a teď se snažím doplnit ji seznamem ulic a pod. "významných" bodů. Mám k dispozici databázi těchto ulic i s body souřadné síťě ale importovat to po jednom ručně - to vzdávámops:
    Nevíte někdo, jak to dostat strojně do OZIho - do jeho "databáze"? Já si s tím nevím rady.
    Z toho spojování bych měl obavy. Jak a čím jsi to spojoval? Pospojovaný souvislý obrázek nezaručuje geometrickou přesnost souřadné sítě v celé ploše, pokud to tedy nemáš nějak natransformováno na přesnou síť (např. pomocí IRES v Microstationu). Z hlediska práce v Ozim je rozhodně lepší nechat naskenované jednotlivé listy A4 s přesahy, a Ozi pak při komunikaci s GPS sám přeskakuje z listu na list.
    Ohledně databáze Oziho vůbec nevím co máš a mysli. Můžeš trochu popsat a upřesnit jaký a v jakém formátu máš ten seznam ulic a jak probíhají ty tvé pokusy importovat ručně? Nic mě nenapadá co to je, ale zajímá mě to.

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    266

    Pospojování bylo provedeno pomocí spec. geodetického programu, na každém listě stanovíš 3 a více kalibračních bodů (super přesně) a pak to profi program spojí v celek. Více si netroufám prozrazovatops:
    OZI umí pro každou mapu mít v samostatných souborech uloženy informace o vybraných bodech. Na rozdíl od navigačních bodů jsou tyto "databáze" prakticky nelimitované počtem bodů a mohou se tedy použít pro naplnění nejrůznějšími informacemi a též potom lze v nich jednoduše vyhledávat. Vnitřní struktura této databáze je mě však neznámá ( .
    Já mám data normálně vyextrahovaná do texťáku, co soubor to typ objektu, co řádek to jeden nav. bod. = Název, souřadnice. Velmi jednoduše lze udělat db tabulku- netřeba řešit, možností mnoho. Ale jak tu tabulku dostat do QZIho? toť otázka!!:!:

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    Pokud máš pospojováno takto, tak ready. Jen je ten soubor asi slušně velký, což by formátu ozf2 nemělo vadit. ....ale jako geodeta by mě móóóc zajímalo, co to bylo za soft. Please, troufni si, aspoň název na SZ.
    Ty databáze - kde přesně se tím Ozi zabývá? Myslím tím, která jeho nabídka, podnabídka a konkrétní volba? Pokud máš na mysli nabídku MAP - Add or Drag Map Object, tak s tou bych něco poměrně jednoduchého a hromadného věděl. Je to všechno na jedno brdo jako waypointy, jen s jinou úvodní zkratkou (waypoint, event, points, comment aj.). Myslíš toto? Nic jiného nemůžu najít.

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    0

    Mapa Prahy.A kdy nám to dáš k dispozici? :-))



  13. #13
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    266

    Mapa Prahy pro OZIho má holá cca 30MByte, je zkalibrovaná a ověřená několika průjezdy Prahou.
    Co se týká OZIho jde mě o toto: Maximum Trackpoints logged to File = unlimited (limited only by file system memory)
    - Jde mě právě o ten file, jak je konstruován atd.
    Promiňte mou skoupost ale doma nyní jedu jen na vytáčený modem a v práci mám moc roboty ovšem díky za ni:yes:

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    Citace Původně odesláno od Erikt68i
    Co se týká OZIho jde mě o toto: Maximum Trackpoints logged to File = unlimited (limited only by file system memory)
    - Jde mě právě o ten file, jak je konstruován atd.
    A jo, tak to myslím tudy cesta nepůjde. To je soubor, do kterého Ozi (ale i ruční GPSky) ukládá v zadaném intervalu trasové body tak jak se pohybuješ. Tuto trasu si pak můžeš kdykoliv nahrát a vidět jak jsi cestoval. Omezení má skutečně velikostí paměti, je to obyč. texťák s příponou plt. Ozi ho zobrazuje jako lomenou čáru mezi těmi jednotlivými body cesty, které mají atributy - číslo, souřadnice, výšku, příp. aktuální rychlost a čas. Nevím o tom, že by Ozi tento typ uložených dat zobrazoval jinak než tu spojenou lomenici, že by třeba u jednotlivých lomových bodů zobrazoval nějaké údaje. K údajům v mapě, popiskům aj. slouží ty waypointy = konkrétní body co mají souřadnici, číslo, název, popisek, značku. Ty jsou však omezeny, a to u Oziho do 3.95.2 na počet 500 (jako ruční GPS, např. Garmin), od řady 3.95.4 byl tento počet zvýšen na 10.000. Tyto soubory nějak editovat hromadně např. v excelu není celkem problém. Ohledně nějakých lineárních informací (ne bodových), např. rozsah ulice, tak to doopravdy nevím. S něčím takovýmto si myslím Ozi vůbec nepočítá, na to jsou ty "samomyslící" navigační softy.

  15. #15
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    1,185

    Mam jeden dotaz ve slozce programu jsou nahrane soubory waw. Ve starsich verzich Ozie tyto chodily - mam je dokonce namluvene i v ČJ v posledni verzi vsak program nevydá ani zvuk - nevite někdo jak na ně?Jinak jsem stahnul verzi 1.11.6e a zmizela chybka s fixaci GPS.I po vypnuti pristroje se opet GPS znovu prihlasi. Take zobrazeni na VGA je o 100% lepší.Pozor: Tuto verzi je treba prihrat k puvodni verzi kterou mate nainstalovanou. Verze se po te spousti souborem_ exe."OZICE_Dev.exe" pro ktery je treba vytvorit zastupce do Windpws/Start/Programy.

Strana 1 z 28 12311 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. iGO - rady, tipy, zkušenosti
    Od beecher v sekci iGO
    Reakcí: 315
    Poslední příspěvek: 26-07-2006, 22:33
  2. Navigon - rady, tipy, zkušenosti
    Od Crusader_ce4you v sekci Navigon
    Reakcí: 132
    Poslední příspěvek: 24-11-2005, 15:21
  3. Tom Tom - rady, tipy, zkušenosti
    Od Crusader_ce4you v sekci TomTom
    Reakcí: 735
    Poslední příspěvek: 24-11-2005, 14:33
  4. Pocket Kim - rady, tipy, zkušenosti
    Od Crusader_ce4you v sekci PocketKiM
    Reakcí: 328
    Poslední příspěvek: 24-11-2005, 14:31