Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

SmartMaps - rady, tipy, zkušenosti

ipf (2136)|17.2.2005 09:28
Obávám se, že tvůrce bude prodávat za stejné ceny jako distributoři, páčko jednou prodá levněji, podruhé prodá levněji a nakonec mu řeknou, ať si to prodává sám (každý musí z něčeho žít).
roadmonster (37)|17.2.2005 10:31
...já bych se přimlouval k omezení výskytu čar typu "nejkratší cestou..." a to pokud možno totálně... ;-)

Nicméně jsem si právě nainstaloval poslední upgrade.

Dotaz na Aponii - plánujete možnost úpravy průměrných rychlostí pro jednotlivé typy komunikací někde v nastavení? Program by si pak každý mohl upravit "k obrazu svému" a tím by dostal významný nástroj pro preferenci určitých typů silnic apod.

PS: Pokud ne, bylo by možné někde zveřejnit současné programové defaulty? Mě by totiž zajímalo, podle jakých parametrů počítá čas cesty.

Díky
kjicha (15)|17.2.2005 10:44
Vzpomínané úsečky pro průjezdné, první a poslední body navigace již v programu nejsou. Je místo nich výrazná šipka, která podle pozice GPS ukazuje směr a vzdálenost k prvnímu úseku (popř. poslednímu bodu) navigace.

Ano, úprava rychlostí na jednoltivých komunikacích bude k dispozici v příštím update.
roadmonster (37)|17.2.2005 11:39
Krásné, máme se na co těšit :D
shantu (18)|18.2.2005 13:54
Super už jsem to vyskoušel Ta nová šipka pro dojezd je úžasná a dokonce to naviguje přesněji nez nutnost dojet na konez původní trasy a od tud potom do přesné pozice.:D
Součet km a čas jsou také dobré ale zeptám se nedalo by se to dostat na hlavní obrazovku klidně obětuji nadmořskou výšku jen abych věděl kolik mi ještě zbývá km do cíle?
stepi_ce4you (7)|18.2.2005 15:46
[QUOTE="shantu"]Super už jsem to vyskoušel Ta nová šipka pro dojezd je úžasná a dokonce to naviguje přesněji nez nutnost dojet na konez původní trasy a od tud potom do přesné pozice.:D
Součet km a čas jsou také dobré ale zeptám se nedalo by se to dostat na hlavní obrazovku klidně obětuji nadmořskou výšku jen abych věděl kolik mi ještě zbývá km do cíle?[/QUOTE]

V nekterem z pristich update budou kompletne prepracovany informacni panely, samozrejme pocitame i se zobrazenim casu a vzdalenosti do cile :-)
ipf (2136)|18.2.2005 16:58
[QUOTE="stepi"]....V nekterem z pristich update budou kompletne prepracovany informacni panely, samozrejme pocitame i se zobrazenim casu a vzdalenosti do cile ...[/QUOTE]

To je fofr, co? Tomu se říká přístup k zákazníkům :yes:.
Apropó, mihla se kolem konkurenční diskuse, tak jsem nakoukl na staré příspěvky a musím konstatovat: ....
(anebo ne, číst umíte každý).
karlic (707)|19.2.2005 08:35
Tak jsem se rozhodl, že Smartmaps koupím, otestuju a tvrdě zkritizuju :D

Prodává se to někde v Praze v kamenném obchodě a třeba i dnes v sobotu?
Nebo lze to někde stáhnout a zaplatit přes eBanku a tak získat okamžitě funkční verzi? Jak to nejjednodušeji můžu mít doma (dřív než si to zase rozmyslím :)) ) ?
karlic (707)|19.2.2005 10:29
Tak web jim zase ožil a dočetl jsem se tam nepříjemnou věc.
Pokud to znamená, že jejich produkt bude mít nějakou chybu a já za opravu budu muset ještě platit, místo toho, abych byl odškodněn, tak logika věci je zde úplně mimo. :((
Představuju si, že jako zákazník mám dvouletou záruku a že veškeré škody, které mi zboží způsobí mám právo reklamovat a pokud chyby a nebo vady výrobku nebudou zdarma odstraněny, tak ho můžu vrátit.
Aponia to asi pojala tak, že prodá nějakou beta verzi, která má spoustu chyb a nepřesností a že zákazník bude beta tester zdarma a pokud bude chtít mít funkční výrobek, tak se bude muset stát i sponzorem vývoje :((
Pokud to tak je, tak už tento produkt nechceme :!:
Pro mě je funkce navigace naprosto jasná a pokud jakýkoliv kousek mapy je k datu koupě špatně, tak má být zdarma odstraněn a zákazníkovi by se měl někdo omluvit. Pokud navigace k datu koupě mě povede někde po louce, tak platí totéž.
Pokud by chtěl někdo peníze za to, že se postavila nová dálnice a já ji chci, tak budiž, ale platit za to, že má někdo špatně data je zoufalé.
Pokud to chápu špatně, tak ať to někdo uvede na pravou míru. Ale to co vypotili na webu svědčí o něčem velmi nekalém. :((


==============================================
Upozornění:
• Verze Navigator je stále zdokonalována a do konce 31. 3. 2005 jsou veškeré upgrade zdarma (program i vektorová data pro navigaci.) Po tomto datu bude k dispozici Abonentní program - roční předplacený upgrade dat.


III. Abonentní program

Další aktualizace programu a především dat pro hledání trasy je řešena pomocí Abonentního programu.
Jedná se o předplacenou službu na 1 kalendářní rok, v rámci níž zákazníci obdrží:
- neomezené stahování veškerých upgrade programu s novými funkcemi
- neomezené stahování aktualizovaných databází silniční sítě pro hledání tras – min. 1x měsíčně
- 1x ročně CD s novými mapovými podklady ČR a měst (v ceně je zaslání poštou vždy během ledna)

Cena Abonentního programu je 490,- Kč vč. DPH a je na kalendářní rok (např. 1. 4. 2005 až 31. 3. 2006) :no: :no: :no: :no: :no: :no:
==============================================
kjicha (15)|19.2.2005 14:13
[QUOTE="karlic"]Tak web jim zase ožil ...[/QUOTE]
Za web se omlouvám, máme poslední týden potíže s poskytovatelem.

[QUOTE="karlic"]Pokud to znamená, že jejich produkt bude mít nějakou chybu a já za opravu budu muset ještě platit, místo toho, abych byl odškodněn, tak logika věci je zde úplně mimo. :(( ...[/QUOTE]
To opravdu neznamená, nikdy jsme to tak nedělali (viz. diskuze, popř. zkušenosti zákazníků) a dělat nebudeme. Abonentní program slouží k tomu, aby Vaše mapy a routingová data byla pořád aktuální. Dále např. vydáme major release aplikace (zcela nová verze) a pokud budete mít "předplaceno", tak získáte tuto zcela novou verzi zdarma - místo placení upgrade.

Opravy chyb, pokud se vyskytnou, budou samozřejmě k dispozici zcela zdarma jako doposud.
Pavlucha (1496)|19.2.2005 16:11
[QUOTE="kjicha"]Abonentní program slouží k tomu, aby Vaše mapy a routingová data byla pořád aktuální. Dále např. vydáme major release aplikace (zcela nová verze) a pokud budete mít "předplaceno", tak získáte tuto zcela novou verzi zdarma - místo placení upgrade...
[/QUOTE]

Smím se zeptat, jetli máte představu, kolikrát budou za rok aktualizovana routingová data, případně databáze POI? Doposud je to celkem často, ale jsme jaksi "na začátku".
Já bych si si klidně Abon. program zaplatil, ale zase bych chtěl vědět, co za to dostanu...
Frankie_ce4you (103)|19.2.2005 17:25
Přátelé, kamarádi :D
Chci přejít od Kima právě ke SmartMaps s navigací. První můj dotaz zní, zda nedělám tímto krokem nějakou zásadní chybu? A dotaz druhý - pokud koupím cykloatlas: jedná se o vrstvu navíc (tj. když bych ji potlačil, dostanu klasický autoatlas)? :?: :?: :?:
Kocir (836)|19.2.2005 17:54
[QUOTE="karlic"]Tak web jim zase ožil a dočetl jsem se tam nepříjemnou věc...... citace zkrácena moderátorem
[/QUOTE]


UZ JSTE NEKDY ZKOUSEL REKLAMOVAT NECO OD MICROSOFTU?
TREBA KDYZ VAM TO SPADLO A ZNICILO VAM TO DATA?
NEBO ZE CALC.EXE NEUMI POCITAT DLE MATEMATICKYCH PRAVIDEL, KDY 1+2*3 NENI 9 ALE 7 PROTOZE NASOBENI MA PREDNOST?

NEBAL BYCH SE, ZE APONIA NEBUDE ZDARMA UVEREJNOVAT "ZAPLATY" CHYB, ALE ZAPOMENME NA TO, ZE BUDE ZDARMA DAVAT NOVE VERZE PROGRAMU CI MAPOVYCH PODKLADU. TO BY BYLO JAKO CHTIT PO SKODOVCE ZDARMA VYMENIT STAROU OKTAVKU ZA NOVOU.
Šeba_oldd (1184)|19.2.2005 20:42
Plne s tebou souhlasim - a neco podobneho jsem napsal jiz zdemuj prispevek a to pod nim.
Ale presto si myslím ze se konecne nekdo¨zde odvadi dobrou a poctivou praci.Hlavne spoluprace s uzivateli - to je super.Ale platit neco dopredu a jeste nevedet co - hm to se mi nejak nezda.I kdyz z hlediska zdokonalovani a vyvoje je to pro firmu asi jediná moznost jak cely projekt financovat.To ze toto forum dela firme betatestery o tom neni pochyb - myslim ze by je mohla nejak bodove ohodnotit v pripade dlasich placenych update dat nejakou slevu.Ja stale vyckavam do brezna chci si koupit hotovy produkt a potom si dokopim trba i pridavne segmenty.
karlic (707)|19.2.2005 22:38
Mám velmi negativní zkušenost s Uliční mapou ČR do Garmina. Stála 5000Kč a měla a má spoustu nepřesností. Pak vydali mapu novou a přesnější a chtěli za ni 2500Kč za Upgrade. Prostě zlodějina.
Pokud si koupím Smartmaps a bude dělat přesně to co má, tak budu spokojen. Ale co když ne? Co když někdo řekne, že navigace do toho či onoho místa nebyla nikde slíbena apod. V této souvislosti mě zajímá, zdali je někde přesná specifikace mapy a navigace? Např. max. možná odchylka 20metrů, navigace do všech obcí o více jak 500 obyvatel apod. Pokud toto existuje, tak by nikdy nemohlo nastat dohadování o oprávněnosti reklamace a tudíž bezplatné nápravě.
karlic (707)|19.2.2005 22:58
[QUOTE="Frankie"]Přátelé, kamarádi :D
Chci přejít od Kima právě ke SmartMaps s navigací. První můj dotaz zní, zda nedělám tímto krokem nějakou zásadní chybu? A dotaz druhý - pokud koupím cykloatlas: jedná se o vrstvu navíc (tj. když bych ji potlačil, dostanu klasický autoatlas)? :?: :?: :?: [/QUOTE]
Františku vydrž, v pondělí objednám Smartmaps, takže do pátku ho snad budu mít, pak to budu intenzívně testovat a napíšu jak to chodí.
PocketKim používám nejraději, protože je maličký a stabilní. Smartmaps by měl být díky rastrovým mapám přesnější - no uvidíme. Jinak cykloatlas je celá nová mapa a ne vrstva. Pokud si pročteš konferu, tak Smartmaps měl spoustu chyb a nepřesností. Jestli jsou všechny odstraněny to neví nikdo, protože je stále ve vývoji. Držím klukům z Aponie palce, aby to bylo opravdu tak dobré, jak bychom chtěli my uživatelé.
Kolik je vás zde v konfeře majitelů verze Navigátor?
karlic (707)|20.2.2005 10:37
Při registraci Smartmaps na
https://www.aponia.cz/samoobsluha.php?action=nova_regi+...+&kategorie_id=1
mám na výběr OS:
Microsoft
Microsoft
PALM OS

Jaký je rozdíl mezi prvním a druným výběrem Microsoft (proč je to tam dvakrát) ? :O
ipf (2136)|20.2.2005 11:27
[QUOTE="karlic"]...Kolik je vás zde v konfeře majitelů verze Navigátor?[/QUOTE]

Já mám Navigátor.
petr22_ce4you (454)|20.2.2005 11:29
ja tam mel

verzi pro Symbian
verzi pro PPC (Windows Mobile)
verzi pro Palm


Ad presnost a zaruka - jeste jsem nikdy nevidel, aby nekdy nejaky vyrobce software za neco rucil. Dobre si vsimni, ze kdyz oklikavas licencni ujednani, tak ze vyrobce neruci za spravnou funkcnost software, presnost map, ani na pouzitelnost k tomu ucelu, pro ktery byl zakaznikem zakoupen.

a je to presne z toho duvodu, aby to nebylo mozne reklamovat - nezapomen ze si nekupujes produkt, ale pravo na jeho uzivani.

Takze najdes li nejakou nepresnost v mape, muzes to maximalne tak nahlasit vyrobci tech map. Na nejakou reklamaci mas narok pouze v pripade, ze je tam nejaka zjevna chyba jako treba ze to vubec nefunguje a neni to tvoje vina.
karlic (707)|20.2.2005 13:02
[QUOTE="petr22"]
Ad presnost a zaruka - jeste jsem nikdy nevidel, aby nekdy nejaky vyrobce software za neco rucil. Dobre si vsimni, ze kdyz oklikavas licencni ujednani, tak ze vyrobce neruci za spravnou funkcnost software, presnost map, ani na pouzitelnost k tomu ucelu, pro ktery byl zakaznikem zakoupen.

a je to presne z toho duvodu, aby to nebylo mozne reklamovat - nezapomen ze si nekupujes produkt, ale pravo na jeho uzivani.

Takze najdes li nejakou nepresnost v mape, muzes to maximalne tak nahlasit vyrobci tech map. Na nejakou reklamaci mas narok pouze v pripade, ze je tam nejaka zjevna chyba jako treba ze to vubec nefunguje a neni to tvoje vina.[/QUOTE]

Tak to je přesně to, co mě strašně štve :(( a doufám, že kjicha mně sdělí něco pozitivnějšího :!: Třeba tu specifikaci Smartmaps navigátor. Pořád tady někdo Aponii chválil, tak teď jsem zvědav, jestli jsou opravdu tak "boží" nebo to jsou jen kecy.:?:
Crusader_ce4you (624)|20.2.2005 14:39
[QUOTE="karlic"]Tak to je přesně to, co mě strašně štve :(( a doufám, že kjicha mně sdělí něco pozitivnějšího :!: Třeba tu specifikaci Smartmaps navigátor. Pořád tady někdo Aponii chválil, tak teď jsem zvědav, jestli jsou opravdu tak "boží" nebo to jsou jen kecy.:?: [/QUOTE]

Víš, myslím se že se snažíš Aponii tlačit do něčeho, co ti asi nesplní. Podle těchto požadavků, co máš na výrobce, a zároveň podmínky, za jakých jsi ochoten si SW koupit, by ti nesplnil ani jeden výrobce GPS SW. Já naopak oceňuji přístup Aponie už jenom v tom, že přijdou přímo sem k nám do tohoto fóra a snaží se program modifikovat k obrazu našemu na základě našich připomínek. jenom pro příklad. Podívej se třeba na Alturion, jaký je to po zakoupení nedodělek, kolik updatů musíš stáhnout, aby ti program za 300 euro chodil.
ipf (2136)|20.2.2005 16:19
[QUOTE="karlic"][QUOTE="petr22"]
... Dobre si vsimni, ze kdyz oklikavas licencni ujednani, tak ze vyrobce neruci za spravnou funkcnost software,....[/QUOTE]

Tak to je přesně to, co mě strašně štve :(( ...[/QUOTE]

Reaguješ na konkrétní produkt, ale petr22 měl na mysli licenci k jakémukoliv SW. Zkus si například přečíst licenci k jakýmkoliv windows a určitě si je na počítač nenainstaluješ.
petr22_ce4you (454)|20.2.2005 16:23
Ono to ma jeste vic hybek

1. mapy dodava povetsinou externi firma
2. update map ma pomerne velke vyrobni naklady, tudiz nebude zadarmo
3. update map se dela jednou za cas

Uz vidim jak si nekdo koupi mapu, pak si necha vykopat novou ulici pres pozemek a jde to reklamovat ze to na te mape neni :-)))))

To ze update na Garmina stoji 2500 je v poradku - podle te teorie by byl zlodej kazdy, kdo chce zaplatit za svou praci. A aktualizace map je hodne narocna prace.
ipf (2136)|20.2.2005 16:42
Myslím, že je zbytečné se trápit bolením hlavy, když jsme si ještě nic nepředplatili. Navíc, konkurence nespí, takže pokud by se někomu přístup Aponie nezamlouval, vždycky si může koupit například ... (kde je bezplatný servis určitě zajištěn).
Já fandím Aponii, mám příjemný pocit z reakcí na přání i stížnosti nejen mé a věřím, že brzy nechají konkurenci daleko za sebou.
karlic (707)|20.2.2005 17:48
[QUOTE="petr22"]
Uz vidim jak si nekdo koupi mapu, pak si necha vykopat novou ulici pres pozemek a jde to reklamovat ze to na te mape neni :-)))))[/QUOTE]

To jsi špatně četl můj příspěvek :) . Myslím mít aktuální mapu a navigaci v den koupě. U toho Garmina byly nepřesné i silnice (cca 10%), které jsou 50 let na stejném místě. Pak udělali aktualizaci těch 50 let starých silnic a chtěli za to prachy. Při reklamaci mi řekli, že nikdo nikde neřekl, že jsou mapy přesné a to už je vážně k smíchu.
Ta specifikace by byla vážně dobrá nejen zákazníkovi, ale i Aponii, protože by při koupi ihned oba věděli vocogo. Buď se zákazník smíří s tím, že jsou např. někde odchylky i 50m a koupí a je spokojen. Nebo se zákazník poohlédne po něčem jiném. V opačném případě, kdy nebude specifikace, může Aponia v případě problémů čekat na Internetu negativní reakce a tím si svůj business sama zabije.
Za kvalitu se nikdo stydět nemusí a proto pokud je Smartmaps kvalitní, sem se specifikací :!:
petr22_ce4you (454)|20.2.2005 18:05
Ony ti silnice tam muzou byt 50 let, ale pokud po nich nekolikrat neprojede zamerovaci vozidlo ktere ziska GPS souradnice cele trasy tak je to k nicemu :-))

Navic se tezko zjistuje prenost, kdyz i ta GPS ma presnost par desitek metru - PDAcku totiz chybi pri navigaci data z palubniho pocitace auta - jako je rychlost, smer jizdy a podobne.

Takze to je vsechno plus minus autobus a muzeme byt radi, ze se SmartMaps udrzi s kurzorem na silnici.

Vrchol neprenosti je Infomapa od PJSoftu - tam par set metru vubec nehraje roli.

Jinak u SmartMaps jsem objevil dve neprenosti - na Budejovicke maji navic jeden barak co uz 3 roky nestoji a v Krcksem lese uz davno neni ZOO koutek. Tohle jsou samosebou nepodstatne detaily.

Vyhoda SmartMaps je ta, ze narozdil od vektorove mapy jsou na ni i objekty, louky, pole, lesy a pod.
Kocir (836)|20.2.2005 18:09
[QUOTE="karlic"][QUOTE="petr22"]
Uz vidim jak si nekdo koupi mapu, pak si necha vykopat novou ulici pres pozemek a jde to reklamovat ze to na te mape neni :-)))))[/QUOTE]

To jsi špatně četl můj příspěvek :) . Myslím mít aktuální mapu a navigaci v den koupě. U toho Garmina byly nepřesné i silnice (cca 10%), které jsou 50 let na stejném místě. Pak udělali aktualizaci těch 50 let starých silnic a chtěli za to prachy. Při reklamaci mi řekli, že nikdo nikde neřekl, že jsou mapy přesné a to už je vážně k smíchu.
Ta specifikace by byla vážně dobrá nejen zákazníkovi, ale i Aponii, protože by při koupi ihned oba věděli vocogo. Buď se zákazník smíří s tím, že jsou např. někde odchylky i 50m a koupí a je spokojen. Nebo se zákazník poohlédne po něčem jiném. V opačném případě, kdy nebude specifikace, může Aponia v případě problémů čekat na Internetu negativní reakce a tím si svůj business sama zabije.
Za kvalitu se nikdo stydět nemusí a proto pokud je Smartmaps kvalitní, sem se specifikací :!:[/QUOTE]


> Myslím mít aktuální mapu a navigaci v den koupě.
PRAVDEPODOBNE NESPLNITELNE, SNAD BY SLO JESTE SPLNIT V DEN VYDANI, ALE V DEN KOUPE? TO BY MUSELI KAZDY DEN AKTUALIZOVAT :)
karlic (707)|20.2.2005 18:45
[QUOTE="Kocir"]
PRAVDEPODOBNE NESPLNITELNE, SNAD BY SLO JESTE SPLNIT V DEN VYDANI, ALE V DEN KOUPE? TO BY MUSELI KAZDY DEN AKTUALIZOVAT :) [/QUOTE]
No dyť votojde. Koupím mapu a když něco na ni bude chybět, tak dostanu update mapy zdarma.
Pokud za rok zjistím zase chybu na nějakém jiném místě, že tam chybí silnice nebo vesnice, která existuje od doby co jsem to koupil, tak budu chtít update mapy a zase zdarma. Je to myslím vcelku logické. Ať si klidně výrobce distribujuje nějaké rozdílové mapy, to je mi celkem jedno. Protože nových silnic, dálnic a sídel za rok zas tak moc není. Asi byste se měli jako potencionální zákazníci více bránit a prosazovat svá práva než říct, vždyť to tak špatně dělají i ti druzí :(
Kocir (836)|20.2.2005 19:16
[QUOTE="karlic"][QUOTE="Kocir"]
PRAVDEPODOBNE NESPLNITELNE, SNAD BY SLO JESTE SPLNIT V DEN VYDANI, ALE V DEN KOUPE? TO BY MUSELI KAZDY DEN AKTUALIZOVAT :) [/QUOTE]
No dyť votojde. Koupím mapu a když něco na ni bude chybět, tak dostanu update mapy zdarma.
Pokud za rok zjistím zase chybu na nějakém jiném místě, že tam chybí silnice nebo vesnice, která existuje od doby co jsem to koupil, tak budu chtít update mapy a zase zdarma. Je to myslím vcelku logické. Ať si klidně výrobce distribujuje nějaké rozdílové mapy, to je mi celkem jedno. Protože nových silnic, dálnic a sídel za rok zas tak moc není. Asi byste se měli jako potencionální zákazníci více bránit a prosazovat svá práva než říct, vždyť to tak špatně dělají i ti druzí :( [/QUOTE]

NA TEORETICKE ROVINE S VAMI SOUHLASIM, OVSEM POKUD BY TOTO PRANI MELO BYT REALNE A MELO SE STAT DOGMOU TAK SE OBAVAM, ZE JSME BEZ SOFTWARE.

NAKONEC OBCHOD JE VZDY OTAZKA KOMPROMISU, MEZI PRODAVAJICUM A KUPUJICIM. ANI JEDNA STRANA NENI POVINA HO USKUTECNIT. JEDNA HO NEMUSI PRODAT, DRUHA HO NEMUSI KUPOVAT...
Pavlucha (1496)|20.2.2005 19:35
[QUOTE="karlic"]
Pokud za rok zjistím zase chybu na nějakém jiném místě, že tam chybí silnice nebo vesnice, která existuje od doby co jsem to koupil, tak budu chtít update mapy a zase zdarma. Je to myslím vcelku logické. Ať si klidně výrobce distribujuje nějaké rozdílové mapy, to je mi celkem jedno. Protože nových silnic, dálnic a sídel za rok zas tak moc není. Asi byste se měli jako potencionální zákazníci více bránit a prosazovat svá práva než říct, vždyť to tak špatně dělají i ti druzí :( [/QUOTE]

To není asi úplně v pořádku.
Je to jako kdyby jsi koupil auto a za rok bys chtěl vyměnit motor za jinej, třeba silnější a úspornější, kterej v době, kdy jsi to auto kupoval ještě nevyráběli.
Pak by se na to mohli všichni, kdo vyrábějí (cokoliv) asi vykašlat.

Mezi záplatou (viz Microsoft) a upgrade je prostě rozdíl a vždycky bude. Navíc chybějící polní cesta v mapě asi vážně není důvod k reklamaci.
ipf (2136)|20.2.2005 20:35
Jen tak na okraj:
před rokem a půl jsem si koupil program u konkurence. V různých diskusích, když se tobě podobní ptali na spokojenost s tímto softem, klady a nedostatky..., jsem nejméně 3x tento produkt kritizoval za to, že podle něj nejsem schopen ani dojet na vlastní chalupu, protože tam chybí jedna silnice (a nejedná se o žádnou polní cestu, ani obecní silnici, která by nemusela být v mapě zakreslena). Myslíš, že se mi alespoň jedenkrát někdo z tvůrců ozval a učinil alespoň pokus o nápravu?
Odpověz si sám (a porovnej se situací a snahou tvůrců SmartMaps v této diskusi).
karlic (707)|20.2.2005 20:54
[QUOTE="ipf"]porovnej se situací a snahou tvůrců SmartMaps v této diskusi).
[/QUOTE]
Velmi si cením toho, že tvůrci Smartmaps s námi komunikují a moc jim držím palce - to jsem již psal několikrát. Na základě jejich slušného jednání jsem si i Smartmaps navigator objednal a budu ho používat.
Nicméně stejně bych rád měl specifikaci toho co kupuji, když už update map nebude zdarma. Jsem opravdu moc moc zvědav, jak se Aponia k tomuto postaví.
PS.
Jak se ti jelo se Smartmaps navigator na sraz do Žampach :?: :D :D :D
A teď si představ, že by byl již duben a nikdo by žádný update zdarma nedal :no:
ipf (2136)|20.2.2005 21:56
[QUOTE="karlic"]...Jak se ti jelo se Smartmaps navigator na sraz do Žampach... [/QUOTE]

Vzhledem k tomu, že jsem skoro domácí, tak dobře :D .
Jinak můj nekritický obdiv k SmartMaps najdeš zde.

Pro úplnost ta samá trasa v nové verzi:
00049750_Praha_m_hURJ.jpg
roadmonster (37)|21.2.2005 10:24
Ad "v teoretické rovině s Tebou souhlasím..." - já vlastně taky. Chápu, že zde diskutovaný "upgrade zdarma" pro silnice nezměněné od doby nákupu má svoje logické odpodstatnění (trochu se podobá známému marketingovému tahu "dokažte nám nižší cenu a my Vám ji dáme taky" až na to, že zde nejde o cenu konkurence, ale stav reality), ale rovněž ho považuju za v praxi absolutně nerealizovatelný.
1) nelze přesně definovat hranici mezi "polní cestou" a důležitou silnicí - každý to chápe trochu jinak a každý může náhle velmi potřebovat silnici, kterou jiní ne
2) jako výrobce takového softu bych jenom pro ČR musel mít několik vozidel, která by v prvních pár letech nedělala nic jiného, než jezdila a zaměřovala trasy. Přesně v tu chvíli by cena mého SW přestala být konkurenceschopná, protože ČR vždycky byla "trhem levných produktů". Nevěřím tomu, že by se Aponia uživila softwarem, který by sice byl "nejpřesnější ČR na světě", ale stál třeba 10-15 tis. Kč.

Ad poslední upgrade SM - hodně vylepšené, hlásím pochvalu ;-)
Zbývá doplnit celkově zbývající km do cíle na obrazovku trasy, možnost nastavování vlastních průměrných rychlostí pro různé typy silnic a bylo by fajn doplnit možnost natáčení mapy dle šipky... Pak už to bude HÓÓÓDNĚ vepředu :yes:
petr22_ce4you (454)|21.2.2005 10:30
Jojo, nataceni mapy podle sipky by se MOOOOC hodilo (popiskyt vzhuru nohama by vubec nevadily, dulezita je silnice a na ni vybarvena trasa)

SmartMaps jsou celkem dost presne - sedi dokonce i lesni cesty v Krcskem lese (!!!!). A neverim, ze je nekdy nejake zamerovaci vozidlo projelo
Ronin (45)|21.2.2005 10:52
Podle toho co jsem se tady dočetl a hlavně podle přístupu fy Aponia, jsem se rozhodl tento vývojářský tým také podpořit a zakoupit si jejich software. Takže zachvíli budu také testovat s vámi :D
roadmonster (37)|21.2.2005 11:31
V rámci současného trhu GPS map pro ČR si nemyslím, že bys šlápnul vedle...
ipf (2136)|21.2.2005 12:05
1. Mám pocit, že mi někdo říkal, že natáčení mapy podle směru nepůjde realizovat, a to kvůli mapám (ale to by měl definitivně objasnit někdo fundovanější).
2 Co se týká zbývajících KM do cíle, také by bylo bezva, kdyby program byl schopen toho, čeho je schopen TOM-TOM-NAVIGATOR, tj. dopočítat čas příjezdu (v podstatě jde o trochu matematiky: počet km do cíle je znám, rychlost jízdy také, aktuální čas také, takže není problém spočítat, že aktuální rychlostí dojedu do cíle za 50 minut, tj. např. ve 12:40. Chápu, vzhledem např. k průjezdnosti Prahy a D1 to může být značně zavádějící, ale orientačně by to nemělo chybu. Stačilo by, aby se přepočet aktualizoval např. 1x za 5 minut).
shantu (18)|21.2.2005 12:18
Přesně to jsem měl na mysli Počet km a čas bylo by to velmi příjemné i když orientační :D
ps mám také navigátora
petr22_ce4you (454)|21.2.2005 12:20
Nejfatalnejsi chyba je ale ta strasne ticha navigace


Chtelo by to tak 300% hlasitost
roadmonster (37)|21.2.2005 12:53
Ad čas do cíle - aktuální rychlost je opravdu zavádějící. Ale jsou-li definované prům. rychlosti na určitých typech silnic, lze trasu prostě jednoduše dopočítat podle nich a známých zbývajících km, ne? A budou-li v budoucnu uživatelem nastavitelné, tak je to ještě lepší.

Pro Aponii: Onehdá mě napadlo tenhle časový rozpočet ještě bezvadně vylepšit (což de facto znamená jedinou trojčlenku v kódu navíc):
Jedu určitou spočítanou trasu. Na dálnici mám zadaný průměr (řekněme) 110km/h. Protože ale zrovna dneska spěchám, řežu to a dělám průměr 140km/h, tedy cca o 30% rychleji. Program mi proto nespočítá zbývající čas podle zadaných průměrů, ale automaticky je navýší o 30%!!!

Co Vy na to? :cool:
karlic (707)|21.2.2005 12:59
Tak z Aponie už někdo konferu přečetl a opravil registraci na jejich webu. Jako tester jsem se tudíž již osvědčil :). Už je okýnko delší než je popis Microsoft a lze tam vyčíst celou větu.
Škoda, že z nich nikdo zatím neodpověděl na ten můj stesk po SPECIFIKACI.
Asi vyčkávají, jak se z toho kulantně vylhat :?
petr22_ce4you (454)|21.2.2005 13:05
Vzdyt tam mas napsane ze za presnost map a jejich vhodnost k danemu ucelu nikdo neruci :-)
karlic (707)|21.2.2005 14:18
[QUOTE="petr22"]Vzdyt tam mas napsane ze za presnost map a jejich vhodnost k danemu ucelu nikdo neruci :-)[/QUOTE]
Proboha kde jsi to našel:?: Já jsem našel tohle : :!:
[QUOTE="Aponia WEB"]Hlavní vlastnosti SmartMaps™ :
• souřadnicová přesnost, aktuálnost a podrobnost mapových podkladů[/QUOTE]

Sice nevím co je to souřadnicová přesnost, ale asi to bude něco podobného, jako u hodinek časová přesnost :) :) :). Kdosi tam ale zapomněl napsat tu hodnotu, takže prosím prosím. Bude to v stupních, minutách nebo vteřinách?
Aktuálnost a podrobnost jsou krásná slova a jsem rád, že tam ty slova jsou, protože to určitě není klamavá reklama :?
petr22_ce4you (454)|21.2.2005 14:27
Pri instalaci to odmackavas v licencnim ujednani
roadmonster (37)|21.2.2005 15:54
[QUOTE="petr22"]Pri instalaci to odmackavas v licencnim ujednani[/QUOTE]

Odmačkáváš - to je to správné slovo... :))
ipf (2136)|21.2.2005 16:07
[QUOTE="roadmonster"].1.. jsou-li definované prům. rychlosti ...lze trasu prostě jednoduše dopočítat...
A budou-li v budoucnu uživatelem nastavitelné, tak je to ještě lepší.

2.....Jedu určitou spočítanou trasu. Na dálnici mám zadaný průměr (řekněme) 110km/h. Protože ale zrovna dneska spěchám, řežu to a dělám průměr 140km/h, tedy cca o 30% rychleji. Program mi proto nespočítá zbývající čas podle zadaných průměrů, ale automaticky je navýší o 30%!!!
[/QUOTE]

ad 1
Ty rychlosti by nemusel být problém. V obci průměr 20, obchvaty a průtahy 40, mimo obec 60 a na dálnici 80 (a každý by si je mohl zeditovat). Takže když zadám trasu HB - ČB, program mi spočte 160 km a 3hod.20minut. A když vyrazim ráno v šest, program mi sdělí, že budu na místě v 9:20. No a cestou by po určité době (nebo vzdálenosti) provedl přepočet podle zbývající vzdálenosti a aktuální rychlosti (chudák programátor, přemýšlím, jak bude vysvětlovat cihle kde je začátek a konec obce. Jo a když už je tam bude zadávat, mohl by na diplej vyhodit hlášku: POZOR, JSI V OBCI, ZPOMAL :D ).

ad 2
No, s tím řezáním ;) , já když jsem se loudal do Itálie (120) a zbývalo cca 400 km (po dálnici), T-T-N hlásil nějaký čas jízdy. Pak jsem na to cvičně šlápnul a nějakých 15 minut jsem jel 180. S programem to sice hnulo, ale moc ochoty přepočítat dobu jízdy neprojevoval (asi věděl, že to nemyslím zas až tak vážně :D ).
Takže si myslím, že by stačilo udělat přepočet jednou za X minut (přece jen to zabere nějakou dobu), protože určitě nikoho nezajímá předpokládaný příjezd pokud jede z Prahy do Říčan, ale pojedu-li např. z HB na Lipno a chci tam být v poledne, je dobré vědět, že musím beze pěchu vyjet v sedm ráno.
roadmonster (37)|21.2.2005 16:59
[QUOTE="ipf"]Ty rychlosti by nemusel být problém. V obci průměr 20, obchvaty a průtahy 40, mimo obec 60 a na dálnici 80...
ad 2
No, s tím řezáním ;) , já když jsem se loudal do Itálie (120) a zbývalo cca 400 km (po dálnici), T-T-N hlásil nějaký čas jízdy. Pak jsem na to cvičně šlápnul a nějakých 15 minut jsem jel 180. S programem to sice hnulo, ale moc ochoty přepočítat dobu jízdy neprojevoval (asi věděl, že to nemyslím zas až tak vážně :D ).
Takže si myslím, že by stačilo udělat přepočet jednou za X minut (přece jen to zabere nějakou dobu)...[/QUOTE]


R66 přepočítává pořád a nevypadá, že by ho to nějak obzvlášť zatěžovalo - vždyť to není žádná grafika, ale prostá aritmetika - 0,0001 s.

S tím řezáním - sdamozřejmě to funguje i obráceně, když se člověk chce výjimečně loudat (např. chci tam dojet přesně načas a nechci čekat na místě v autě).
Ad TTN - to bude právě tím, že to nepočítá podle aktuální rychlosti (která má asi stejně nijakou výpovědní hodnotu, jako třeba okamžitá spotřeba), ale podle zbývajících km a PŘEDNASTAVENÝCH RYCHLOSTÍ. Nevím - sám nemám TTN, ale R66 a tam to takhle je.

To Aponia - od téhle mnou navrhované fíčury už je jenom krok k naprosto unikátní funkcičce: "Zapnout/vypnout nahrávání průměrných rychlostí" - takhle by člověk jezdil týden a hned by měl naprosto přesné odhady :D :sarcastic: :sarcastic: :))
ipf (2136)|21.2.2005 18:54
[QUOTE="roadmonster"]...To Aponia - od téhle mnou navrhované fíčury už je jenom krok k naprosto unikátní funkcičce: "Zapnout/vypnout nahrávání průměrných rychlostí" - takhle by člověk jezdil týden a hned by měl naprosto přesné odhady :D :sarcastic: :sarcastic: :)) [/QUOTE]

Já myslím, že společným úsilím to k dokonalosti dotáhneme ;) (akorát nás platících musí být víc, aby nám programátor neumřel v půli cesty hlady :D ).
paveluh_ce4you (300)|21.2.2005 19:16
Můžete mi , prosím , někdo říct, kolik měst tento program obsahuje a jak je podrobný?Viděl jsem jen mapu ČR a docela se mi to líbilo.Má to aspoň tolik měst jako PocketKim ?
Díky