Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Alturion GPS navigace

Medved_ce4you (200)|10.1.2005 10:14
[QUOTE="haplm"]To mam samozrejme zapnute a nic.[/QUOTE]

Me to chodi v pohode. Muzes rict, kde presne to dela? Zkusim se mrknout.

[QUOTE="haplm"]To ze neni odladen na ceske prostredi kdyz to inzeruji mi prijde hodne hloupe.[/QUOTE]

A mas nejnovejsi verzi z AutoUpdate? :-)

[QUOTE="haplm"]...myslel jsem TomTom. Necekam ze nekdo v CR by byl schopen vytvorit kvalitni mapy...[/QUOTE]

Aha. No pro CR mapy existuji, ale cenove jsou celkem mimo normalni smrtelniky. Nevim, jestli by se TomTomu vyplatilo investovat takove penize do CR s pocitem, ze se jim to tezko vrati na prodeji aplikce... Stejna situace je bohuzel i dale na vychod. Mapy jsou. Kazda zeme ma na 100% detailni digitalni mapu (uz treba z katastralnich duvodu, vojenskych ucelu, atp.), ale prevazne se jedna o hodne draha data, ktera se vyrobcum navigacnich softu nevyplati kupovat, protoze ty investice se jen tak nevrati. Resenim je "prekupovat" tyto data od velkych mapovacich spolecnosti (TeleAtlas, Navteq, ...) pro ktere ma nakoupeni "lokalnich" dat vetsi smysl, protoze je pouzijou pro daleko vice ucelu a naklady se jim pak rychleji vrati... To je treba vyhoda Alturionu oproti TomTomu - mapy se neustale doplnuji a Alturion slibuje dvakrat do roka "major map update"...
haplm (29)|10.1.2005 10:22
[QUOTE="Medved"]Aha. No pro CR mapy existuji, ale cenove jsou celkem mimo normalni smrtelniky. Nevim, jestli by se TomTomu vyplatilo investovat takove penize do CR s pocitem, ze se jim to tezko vrati na prodeji aplikce... Stejna situace je bohuzel i dale na vychod. Mapy jsou. Kazda zeme ma na 100% detailni digitalni mapu (uz treba z katastralnich duvodu, vojenskych ucelu, atp.), ale prevazne se jedna o hodne draha data, ktera se vyrobcum navigacnich softu nevyplati kupovat, protoze ty investice se jen tak nevrati. Resenim je "prekupovat" tyto data od velkych mapovacich spolecnosti (TeleAtlas, Navteq, ...) pro ktere ma nakoupeni "lokalnich" dat vetsi smysl, protoze je pouzijou pro daleko vice ucelu a naklady se jim pak rychleji vrati... To je treba vyhoda Alturionu oproti TomTomu - mapy se neustale doplnuji a Alturion slibuje dvakrat do roka "major map update"...[/QUOTE]


Jo jo, filozofie Alturionu se mi libi, ale nelibi se mi co za odflaknute dilo z nich leze. Popravde nejvetsi martyrium je jejich mapy koupit. Psal jsem si s nima mesic kde mam koupit tu verzi kterou chci. Odpovidali jako hotentoti na uplne neco jineho nez jsem se ptal.

Pak jsem mel par technickych dotazu a bylo to stejne, nesmyslne odpovedi. Oproti tomu TomTom vzdy reagoval na support requesty bajecne, poslali to co jsem potreboval a normalni formou.

Takze se mi po tech vsech zkusenostech nedivte ze jsem na Alturion napruzeny i kdyz vim ze je to jedina trochu slusna moznost jak pouzivat GPS PDA navigaci v cechach.

M.
Zig (11)|10.1.2005 21:58
Dnes jsem měl možnost vyzkoušet Alturion 6 - takže pár prvních dojmů:

- oproti ostatním navigacím (Route 66, PocketKim) je o poznání pomalejší ovládání (např.práce v menu), někdy i když vyjímečně zůstane viset i několik vteřin (Yakumo Delta 300)
- ty české znaky, to je průšvih. Degradovat na nižší verzi, no nevím...
- je to první soft, který mě nežene přes město, ale po okruhu, což je velmi rozumné. Samozřejmě chce to víc testování, ale tohle mě potěšilo.
- hlasová navigace je občas nepřesná. Několikrát bylo časově na hraně upozornění na odbočku, dále např. odbočku zahlásí, ale neřekne že je to až druhá ulice. Dále to avízo dalších odbočení se mi nelíbí - řekne "odboč vpravo a vlevo", ale to další odbočení vlevo je až za 1km, což je krapet matoucí. V tomhle je Route66 naprosto dokonalý, dá se podle něj jet naslepo, což v případě Alturionu bych nerisknul ;)

Pokud mám zhodnotit první den práce s touto navigací, přes ty zatím zjištěné nedostatky, asi takhle: PocketKim letí do koše.

P.S.: nevím jestli už to tu někde nebylo zmíněno, ale tady jsem našel nějaké skiny a add-on soft pro Alturion.
Medved_ce4you (200)|10.1.2005 22:19
No ja zadne zpomaleni nepozoruju. Ale cele je to hodne zavisle na dvou vecech:
1. Velikost volne pameti
2. Kde je nainstalovano (hlavni pamet/karta)
Podle toho co popisujes, bych tipnul, ze to mas nainstalovano na karte. To by totiz vysvetlovalo i to zpozdeni hlasovych prikazu (tesne na hranici). Alturion totiz na rozdil od ostatnich hlasi vzdalenosti k odboceni dynamicky. Pokud jedes rychle, zacne kilometr predem, pokud jedes pomalinku, staci 100m. Napr. Destinator 3 ma pevne nastavene vzdalenosti a po meste to strasne mate (treba dve odbocky vic jak 100m a min jak 200m po sobe - rekne ti prvni a druhou az na odbocce, takze musis reagovat rychle). Jinak jde o zvyk. Ja jsem s hlasovou navigaci Alturionu spokojen :-) Ale poslepu bych nejel podle zadne GPS - sebevrah nejsem :-)
haplm (29)|10.1.2005 22:24
Jen tak pro moji informaci, jak kvalitni mapy jsou v tom Route66?
romanx (69)|10.1.2005 22:35
Zdravim mohu se zeptat jak nainstalovat Alturion do pameti, kdyz jen mapa ma cca 45 MB, tak ja popisujete ?
Medved_ce4you (200)|10.1.2005 22:37
Route66 ma mapy od Navtequ, takze stejne jako Destinator, jestli ti to pomuze.
V praxi to znamena vyborne mapy zapadni Evropy, ale velice chabe mapy CR a dal na jihovychod...
haplm (29)|10.1.2005 22:39
Jo jo, hral jsem si s Navigonem (MobileNavigator|4) - pekne prostredi, ale z CR to umi jen Prahu :).

Dik, M.
Medved_ce4you (200)|10.1.2005 22:42
[QUOTE="romanx"]Zdravim mohu se zeptat jak nainstalovat Alturion do pameti, kdyz jen mapa ma cca 45 MB, tak ja popisujete ?[/QUOTE]

Mapa muze byt samozrejme na karte. Jde spis o zvukove soubory hlasove navigace, ktere se prehravaji pozdeji, pokud jsou nainstalovany na karte (vzhledem k delsi pristupove dobe, pomalejsimu cteni z karty, atp.) Alturion pri instalaci do PPC nabizi i extra volbu, kam nainstalovat vlastni aplikaci a kam zvukove prikazy. Aby to chodilo jak z praku, doporucuju hlasy instalovat do hlavni pameti a ne na kartu. Zabiraji cca 3MB.
Zig (11)|10.1.2005 23:16
Program+hlas mám v hlavní paměti, pouze mapu na kartě. Takže to bude asi mým hardwarem. Ještě zkusím čistě přeinstalovat, uvidím jestli se zlepší.

Route66 - bohužel, Praha+pár větších měst :( Kéž by v další verzi byla i ČR, to samé k TomTom
haplm (29)|11.1.2005 08:07
[QUOTE="Zato"]Program+hlas mám v hlavní paměti, pouze mapu na kartě. Takže to bude asi mým hardwarem. Ještě zkusím čistě přeinstalovat, uvidím jestli se zlepší.[/QUOTE]

To je divne, taky mam Deltu 300 a nezda se mi ze by to bylo nejake pomale. Ale souhlasim s tim, ze je iritujici se dozvedet ze bude zatacka doprava a pak doleva, kdyz ta doleva je vzdalena kilometr.
Medved_ce4you (200)|11.1.2005 10:51
[QUOTE="haplm"]Ale souhlasim s tim, ze je iritujici se dozvedet ze bude zatacka doprava a pak doleva, kdyz ta doleva je vzdalena kilometr.[/QUOTE]

Hmm... Ja zatim nic takoveho nepozoroval. Pravda ale je, ze sem s 6kou jeste tak moc km nenajezdil. U 5ky to behalo naprosto bez problemu a hlasilo mi to vzdy korektne (tedy druhou odbocku hned s prvni, pokud byly od sebe min jak 100m).

Ale zkusim se na to zamerit :-)
Kocir (836)|11.1.2005 13:34
Mam taky YAKUMO Deltu, pouzivam TomTom a Route66 a uplne bez problemu. Vypocitavani tras je rychle, prepocet tras taky a pri vykreslovani uplne bez problemu tez.
Medved_ce4you (200)|11.1.2005 19:45
[QUOTE="Zato"]Program+hlas mám v hlavní paměti, pouze mapu na kartě. Takže to bude asi mým hardwarem. Ještě zkusím čistě přeinstalovat, uvidím jestli se zlepší.[/QUOTE]

Jeste to muze byt tim, ze mas malo programove pameti. Obcas se mi stalo, kdyz jsem mel spusteno vice aplikaci, ze v prubehu trasy si Alturion pozadal o "uvolneni vice programove pameti". Nic jineho uz me nenapadne :-)
Zig (11)|12.1.2005 17:12
Přeinstaloval jsem, opět kombinace mapa na kartě a program-hlas v hlavní paměti, myslím že už to pracuje o něco líp. Díky.
richard2 (150)|13.1.2005 15:20
[QUOTE="Medved"]
1. Nefunkcni PC aplokace po instalaci - chybejici jazykova knihovna pro cestinu (bere si nastaveni zeme z nastaveni Windows - Regional settings). Jde osalit prekopirovanim dll s anglictinou misto ceskeho, .....
[/QUOTE]

Poradil bys mi, prosí, jak to konkrétně udělat? (na SZ)
Díky
elit (168)|17.1.2005 21:23
Kdopak mi poradi? Nainstalovall jsem Alturion verze 6 a nelze mi nacist mapu. Samotna aplikace zda se funguje korektne, ale misto mapy CR vidim stale modre pozadi jako bych byl mimo mapu. Vse jsem pritom delal delal spravne, mapu jsem si vyrizl a exportoval do PPC, potom jsem zadal spravnou cestu a nacetl ji. Stale se ale nezobrazuje a netusim proc. Vi nekdo?, Poradi nekdo?
Medved_ce4you (200)|17.1.2005 21:38
[QUOTE="elit"]Kdopak mi poradi? Nainstalovall jsem Alturion verze 6 a nelze mi nacist mapu. Samotna aplikace zda se funguje korektne, ale misto mapy CR vidim stale modre pozadi jako bych byl mimo mapu. Vse jsem pritom delal delal spravne, mapu jsem si vyrizl a exportoval do PPC, potom jsem zadal spravnou cestu a nacetl ji. Stale se ale nezobrazuje a netusim proc. Vi nekdo?, Poradi nekdo?[/QUOTE]

Mrkni vyse do historie tohoto threadu. Je to tam popsano. Nejjednodusi je mapu primo z PC z instalacniho adresare Alturionu prekopirovat do PPC.
elit (168)|17.1.2005 21:57
Super, moc diky. Ac jsem to tu zalozil, tak jsem to pozdeji prestal sledovat. Ted jeste zjistit na jakem portu muj GPS reciever(bluetooth) vysila a muzu routovat :) To jejich scanovani portu trva moc dlouho.
elit (168)|17.1.2005 22:36
Takze ted mi pro zmenu nejede bluetooth. V aplikacich PPC je bluetooth viditelny, vse je v poradku, jen Alturion tomu jaksi nerozumi.Ani to jejich scanovani portu nikam nevede.
Medved_ce4you (200)|17.1.2005 22:43
[QUOTE="elit"]Takze ted mi pro zmenu nejede bluetooth. V aplikacich PPC je bluetooth viditelny, vse je v poradku, jen Alturion tomu jaksi nerozumi.Ani to jejich scanovani portu nikam nevede.[/QUOTE]

Musis mit GPS sparovanou a lepsi je ji pripojit pred spustenim Alturionu. Pripojenim myslim jen pripojit, ale nespoutet zadnou aplikaci, ktera GPS vyuziva. Co jsem mel moznost zjistit na nekolikero zarizenich tak vzdy bez problemu. Vzdy byla chyba nekde mezi PDA a zidli (bez urazky) :-)
elit (168)|17.1.2005 22:45
Hej.nedelam to prvne:evil: ;)
Medved_ce4you (200)|17.1.2005 22:54
[QUOTE="elit"]Hej.nedelam to prvne:evil: ;) [/QUOTE]

Sorry :-) Psal jsem "bez urazky". Ale opravdu se vzdy ukazalo, ze to neni problem ani Alturionu ani PDA
elit (168)|17.1.2005 22:59
Tak uz nevim, nekolikrat jsem jiz vse odinstaloval a opetovne instaloval a stale stejny vysledek. Nevidi GPS bluetooth reciever. Je to kram ;) V PPC bluetooth aktivovan mam, v manageru ten bluetooth vidim...stale stejna pisnicka
Medved_ce4you (200)|17.1.2005 23:07
[QUOTE="elit"]Tak uz nevim, nekolikrat jsem jiz vse odinstaloval a opetovne instaloval a stale stejny vysledek. Nevidi GPS bluetooth reciever. Je to kram ;) V PPC bluetooth aktivovan mam, v manageru ten bluetooth vidim...stale stejna pisnicka[/QUOTE]

A mas nastaveny opravdu spravny COM port? V nastaveni vyber Custom a nastav spravny port. Pokud mas GPS spravne sparovane, melo by se to bez problemu pripojit. Tohle opravdu beha vsude bez problemu...
elit (168)|18.1.2005 07:58
Tak se to nakonec podarilo...:) Moc dekuji za pomoc.

Ted me ale zase trapi jina vec, nechal jsem si vypocitat trasu Olomouc - Praha a nesmyslne me to tahne kamsi na LIberec a pak dolu do Prahy...kdepak se da najit to abych si zmenil zda preferuji kratsi ci rychlejsi trasu? Nemuzu to najit pritom jsem to tam videl:((

elit (168)|18.1.2005 08:13
Tak uz jsem to nasel :oops:
Frankie_ce4you (103)|18.1.2005 08:39
Zeptám se zkušenějších: je krok od PocketKimu k Alturionu ten správný? :?:
richard2 (150)|18.1.2005 09:04
[QUOTE="Frankie"]Zeptám se zkušenějších: je krok od PocketKimu k Alturionu ten správný? :?: [/QUOTE]
Srovnávat PocketKim a Alturion je stejný jako srovnávat kuličkové počitadlo s počítačem :D
Frankie_ce4you (103)|18.1.2005 12:09
[QUOTE="richard2"]Srovnávat PocketKim a Alturion je stejný jako srovnávat kuličkové počitadlo s počítačem :D [/QUOTE]
V jakém směru? Čtu tady dost problémů s výpočtem optimální trasy... A jak vypadá zpracování měst do ulic?
Chuck (284)|18.1.2005 12:11
To mě taky zajímá, Pocket Kim mě vždycky vede tak jak chci ale Alturion nějak blbne pokud to tu čtu.
richard2 (150)|18.1.2005 12:17
[QUOTE]V jakém směru? Čtu tady dost problémů s výpočtem optimální trasy... A jak vypadá zpracování měst do ulic?[/QUOTE]
Ve všech :D
Ale vážně, PocketKim má jistě ČR podrobnější než Alturion, ale co do funkcí se opravdu srovnávat nedá.
Nejenom že chybí hlasová navigace, ale i šipka ukazující změnu směru jízdy je stále stejným směrem. Zvukové upozornění funguje také pouze ojediněle.
O dalších funkcích jako je např.3D náhled či noční mód si u PK můžeme nechat jenom zdát.
richard2 (150)|18.1.2005 12:20
[QUOTE="Chuck"]To mě taky zajímá, Pocket Kim mě vždycky vede tak jak chci ale Alturion nějak blbne pokud to tu čtu. [/QUOTE]

PocketKim mě vždy táhnul středem města, naprosto ignoroval okruhy či dálniční obchvaty. Tohle Alturion nedělá, ale samozřejmě chyby lze najít všude. Nejlepší je si všechno nejdřív vyzkoušet.
Pavel Koza (4761)|18.1.2005 13:00
[QUOTE="richard2"]...noční mód si u PK můžeme nechat jenom zdát.[/QUOTE]

Nocni mod snad ma, ne? Jako ze je pozadi cerny a barvy min kontrastni.
Frankie_ce4you (103)|18.1.2005 14:09
[QUOTE="richard2"]Nejlepší je si všechno nejdřív vyzkoušet.[/QUOTE]

Ono je to těžké odzkoušet, když demo Tě Čechama moc neprotáhne... Leda by se našel někdo ochotný mi to (myslím Alturion ;) ) ukázat
Šeba_oldd (1184)|18.1.2005 14:14
Pocket Kim - nocni rezim ma.:yes:
Alturion - alespon ve verzi 5,3 ma o mnoho dokonalejsi mapy nez Pocket Kim, ale bohuzel jen cast CR - jak je to s verzi 6 zatim nevim.
Cyby ve vypoctech tras ma Alturion i Pocket Kim - bezhlave se spolehnout na jedno nebo druhe je vzdy zajizdka nekolika km. Proste chce to sledovat :D pripadne se nekoho zeptat. Abych pravdu rekl - pokud jedu nekam po CR a neznam cestu vzdy se musim kouknout do papirove mapy.Zatim neznam nic solidniho - neomylného pro PDA a navigaci po silnicich ČR.
Pouzivam-li hlavu, oci, čich a ruce s papirovou mapou a Alturionem trefim temer vsude :D a kdyz ne tak se zeptam - mám prece navigaci :D
Frankie_ce4you (103)|18.1.2005 14:46
To je právě to - já s Kimem zatím dojel všude, ale je pravda, že hlavně nepřesnosti v mapě poněkud vadí....
Chuck (284)|18.1.2005 15:00
[QUOTE="Frankie"]To je právě to - já s Kimem zatím dojel všude, ale je pravda, že hlavně nepřesnosti v mapě poněkud vadí....[/QUOTE]
No s PK mám projetou celou republiku a zatim jsem vždy dojel tam kam jsem zamyšlel. Je fakt, že nepřesnost..občas jízda po poli tu je ale neni fatální. Jinak vždy při konfrontaci s papírovou mapou trasa OK. Ať nejkratší tak optimální. Naproti tomu Alturion počítá údajně cestu podivně. Sebo je to tak?
Šeba_oldd (1184)|18.1.2005 15:14
Ano je - Alturion ma sve chyby, ale reknu Vám - ze jsem tyto chyby hlavne ve vypoctech tras nasel i v podobnych aplikacich na PC.Neverim, ze by nekdo udelal dokonaly soft s navigaci tak, aby jste se mohli na 100% spolehnout.Staci objizdka a je po vsem cestu vam to muze preroutovat, ale ten soft bohuzel nezna mistni praktiky a komunikace - jejich prujezdnost atd.casem to snad vyresi tusim system Trafic.NEBO JESTE LEPE PRIMO NAVADENI Z NEJAKE DRUZICE, ale toho se ja s Chuckem asi nedozijem , ale Pinokijo mozna ano. :D
Pavlucha (1496)|18.1.2005 15:14
No, všeobecně - já jsem zpočátku Alturionu propadnul, jenže jak již zde bylo psáno, dost divně vyhledává trasu. Na to, abych nesjel z dálnice mezi Prahou a Brnem nepotřebuju navigaci, ale abych najel místo třeba 100 kiláků hned o 60 víc, to jsem nějak nevydejchal...

Velké očekávání změn v Alturionu 6.0? ... nenašel jsem oproti verzi 5.X markantní rozdíl - pokud máte někdo verzi 5.X a víte o trase, kterou to vyhledává nelogicky, pošlete mi SZ, můžu to zkusit v 6.X.

Včera jsem koupil SmartMaps ve verzi Navigator, tak jí ještě budu testovat, ale Alturion asi bohužel poletí ... :D :D :D
romanx (69)|18.1.2005 15:19
A ve verzi 4 - Navigator uz je hlasova navigace ?
Pavlucha (1496)|18.1.2005 15:19
[QUOTE="Šeba"]... casem to snad vyresi tusim system Trafic ...[/QUOTE]

Dovolím si citovat pana Týce z ÚAMK:

"...současný stav s TMC je takovýto:
- na začátku roku 2004 proběhl testovací provoz RDS-TMC v ČR,
- jsou k dispozici certifikované LT + česká normalizovaná verze katalogu událostí dle normy Alert C.
Bohužel v současné době, pokud vím, nikdo vysílání RDS-TMC v ČR neprovozuje. Ve stádiu příprav je TMC pro Prahu. V rámci vysílání pokrývající území ČR TMC se zatím nic neděje, i když jsou zde jisté snahy.

Pro prezentaci DI v mapových podkladech ovšem potřebujete LT, jinak jsou Vám data z TMC takříkajíc k ničemu, nevím jestli Vámi zmíněné SW mají české LT implementovány. O něco lépe na tom jsou tzv. navigační CD (pro automobily) kde by měly být integrovány v poslení nebo následující verzi.

Ale zpět k Vašemu dotazu. Prozatím nevím o žádném TMC serveru v ČR. Naše organizace připravuje přechod na SW umožňující mimo jiné DI kódovat právě pro potřeby systému RDS-TMC..."

... nedožijeme, a obávám se, že do té doby budeme jezdit Budějky --> Praha přes Jihlavu a navíc těma největšíma zácpama (myslím tím kolony, samozřejmě :D) ...
Pavlucha (1496)|18.1.2005 15:21
[QUOTE="romanx"]A ve verzi 4 - Navigator uz je hlasova navigace ?[/QUOTE]

Hlasová navigace je podporována, ale není v instalaci. Měla by být dodávána registrovaným uživatelům zdarma, prý během ledna... :sarcastic:
romanx (69)|18.1.2005 15:23
Jo maj to uvedeny na strankach, sem na to zvedavy, ale myslel sem, ze ji treba nasadili driv.
Pavlucha (1496)|18.1.2005 15:31
[QUOTE="romanx"]Jo maj to uvedeny na strankach, sem na to zvedavy, ale myslel sem, ze ji treba nasadili driv. [/QUOTE]


... koukni se do této diskuse ... ;)
elit (168)|18.1.2005 20:03
[QUOTE="elit"]Tak se to nakonec podarilo...:) Moc dekuji za pomoc.

Ted me ale zase trapi jina vec, nechal jsem si vypocitat trasu Olomouc - Praha a nesmyslne me to tahne kamsi na LIberec a pak dolu do Prahy...kdepak se da najit to abych si zmenil zda preferuji kratsi ci rychlejsi trasu? Nemuzu to najit pritom jsem to tam videl:((

[/QUOTE]
Takze nakonec jsem to vzdal. I kdyz jsem se snazil pridat do trasy nejruznejsi waypointy, jako je napriklad obec Vlkov pod Oskobrhem ci mesto Podebrady, nepodarilo se mi Alturion donutit k najezdu na D11. Jako by pro nej neexistovala. Pokud jsem zmenil trasu na nejrychlejsi, tak jsem docil toho, ze vedla pres Brno a vecne zasekanou D1. Nejkratsi vedla pres jiz zminovany Liberec. V tomto byla predchozi verze Alturionu lepsi a zvladla i D11. Takze pokud to shrnu, k pohybu po nasi zemicce neni dulezita navigace pro pohyb po CR jako takove, ale spise ji uplatnime ve vetsich mestech ci mestech neznamych.
Medved_ce4you (200)|18.1.2005 21:23
Mno... Zadny navigacni soft neni dokonaly a na zadny se neda spolehnout na 100%. Vzdy je potreba koukat na cestu a pouzivat hlavu. Kdyz me PDA na krizovatce rekne vlavo a ja na ceduli vidim, ze bych mel jet vpravo, tak proste pojedu vpravo. Navigace neni to, ze by to za nekoho ridilo, ale jen "radi" kudy nejlepe jet.

Co se tyka vypoctu trasy, tak zatim jsem si overil, ze zrovna Alturion ma algoritmy na vypocteni trasy jedny z nejlepsich, co jsem videl. To, ze naviguje z Olomouce do Prahy nejkratsi cesotu pres Liberec je sice mrzute, ale neni to chyba Alturionu. Je to chyba mapovych podkladu (v tomto pripade od TeleAtlasu). Obcas se stane, ze se napr. dva protijedouci pruhy malinko prekryvaji a pokud se zohlednuje i smer jizdy, tak ten kousicek (staci i 2m) se jevi jako jednosmerny a proto pres nej Alturion nenaplanuje trasu (protoze podle podkladu se tam cesta proiste naplanovat neda). V mapach pro verzi 5.x byla takovato chyba na cca 5 km D1 smer Praha-Brno a proto vsechny cesty planovane z Prahy po dalnici vedly nesmyslnymi oklikami.
Uplne stejny problem pocitam bude i s tou cestou Olomouc - Praha. Nekde na trase proste bude malinkata krpicka, ktera ovlivni cele planovani trasy.

Chtel bych ale zduraznit, ze kvalitu navigace nejde otestovat z domu od PC. Chce to proste trasu naplanovat a vyjet. Pokud me ukazatel na silnici rika neco jineho nez PDA tak poslechnu ukazatel, protoze PDA si cestu prepocita znova.

Je to opravdu chyba mapovych podkladu a celkem bych si dovolil tvrdit, ze stejne problemy budes mit treba i s navigaci Blaukpunkt, ktera vyuziva stejna data jako Alturion, tedy od TeleAtlasu.

Ja osobne jsem s Alturionem najezdil nemalo km a nejen po CR ale po pulce Evropy a musim rict, ze me vzdycky dovedl tam, kam jsem potreboval. Papirovou mapu jsem ale nepotreboval nikdy. Priznavam, ze ma i sve mouchy (nekdy docela velke) ale zatim jsem neobjevil jiny navigacni soft, ktery by byl o tridu lepsi. Na kazdem se najde neco lepsiho a neco horsiho (a opravdu jsem jich par vyzkousel, tak vim, o cem mluvim). Oproti ostatnim treba Alturion naprosto presne pocita ETA (predpokladany cas prijezdu do destinace), ktery neni pouhym pomerem zbyvajici vzdalenosti a povolene rychlosti na dane silnici, ale je opravdu dynamicky pocitany podle aktualni rychlosti a predpokladu, ze takhle pojedu porad (kdyz na dalnici pojedu porad 150, tak na zbyvajici kus dalnice bude pocitat, ze pojedu 150 a ne povolneych a nastavenych 130). Jde opravdu o to s nim chvili jezdit a odhalit ty zminene musky a pak s nimi pocitat - potom to je opravdu vynikajici navigace.

A co srovnani s PocketKIMem? Tohle nebudu srovnavat, protoze to nejde. PocketKIM nejen ze neumi navigovat (tri pipnuti a blikajici ikonku s porad stejnou sipkou nepovazuji za navigaci) ale treba rotace mapy po 90 stupnich je naprosto fatalni nedostatek. Zkuste si nekdo najit silnici, ktera vede v 45 stupnich a displej bude co 10 vterin blikat tam a sem, tam a sem. Pokud do toho clovek nechce porad koukat (coz ridic ani nemuze) tak je to mapa naprosto na nic. Maximalne jako hracka pro spolujezdce ale ne na seriozni navigovani.

Sorry za roman a doufam, ze nevyvolam nejaky flame :-)
elit (168)|18.1.2005 21:55
Pekny clanek. :yes:
Peta_ce4you (314)|18.1.2005 22:14
Zkus jeste napsat jak to je ve mestech? jsou tam i POI jako parkoviste jak zvlada jednosmerky apod. Umi opravdu navigovat tak ze zadam nazev ulice a dovede me do ni?

Nevis jestli je demo?

nebo nemas cestu do zlina?
Medved_ce4you (200)|18.1.2005 22:35
[QUOTE="petrd"]Zkus jeste napsat jak to je ve mestech? jsou tam i POI jako parkoviste jak zvlada jednosmerky apod. Umi opravdu navigovat tak ze zadam nazev ulice a dovede me do ni?

Nevis jestli je demo?

nebo nemas cestu do zlina?[/QUOTE]

To mas na mysli Alturion, nebo SmartMaps, ktery byl zminen nejakych 5 prispevku predem?

Pokud jde o Alturion a PIO tak tam najdes skoro vsechno. Ja osobne pouzivam jen benzinky, ale na vyber je miliony dalsich (parkoviste, kryta parkoviste, hotely, restaurace, klastery, prodejci aut, servisy, ............ proste uplne vse). Krasne je, ze ti kresli i ikonku komu napr. dana benzinka patri (Shell, OMV, Aral, ...).

Mesta jsou OK, navigace z ulice do ulice funguje skvele. Zadavani bud podle nazvu, nebo primo z mapy. Pri hledani podle nazvu trosku pokulhava cestina (ceske znaky, razeni) ale pri trose dobre vule se v tom vyznat da. Ve srovnani s PocketKIM, ktery ma napr celou Hostivar v Praze jako jeden navigacni bod je to jedna basen.

Jednosmerky naprosto v pohode, ale nezkousel jsem vsechny :-)) Je to zase jen a jen otazka mapovych podkladu, takze nekdy se to utne, ale vetsina jich tam je (99,9%). To stejne se slepymi ulicemi. Uz sem taky nasel nektery, ktere nebyly v mape zaslepene. Nicmene pokud nekdo najde nejakou chybku, da se nahlasit po netu primu TeleAtlasu a v dalsi verzi mapy jsou vetsinou opravene.

Demo nejake je, ale jen s jakousi light mapou Lucemburska nebo nejakeho podobneho statu.

Do Zlina se bohuzel nechystam.