Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC Touch Pro (Vario IV) - Obecné tipy, zkušenosti a problémy...

plachow_ce4you (159)|17.8.2008 13:06
Plusy a mínusy - první dojmy

Pár poznatků po pár dnech používání. Mám i Kaisera, tak uvedu nějaké srovnání (a doufám že mě admin zas nesmaže, sakra :evil: )

Plusy:
- je to fajn, že je o něco menší, než Kaiser, se stejně velkým displejem
- displej není zapuštěn jako u Kaisera, takže šmatání na ikonky je pohodlnější, hlavně ty, které jsou u kraje
- zpracování se mi zdá dobré, nikde nic nepřečnívá, divně nepraská a tak, jak to bylo popisováno. Leda při vysunutí klávesnice to udělá divný zvuk, jako by se napjalo nějaké pero. Ale nic rušivého
- displej je opravdu pěknej. VGA je VGA. Druhá věc je podpora programů, kdy při nastavení kontatní velikosti fontů je písmo fakt minipidi. Třeba minitext v buňkách kalendáře PI je písmo opravdu na mikroskop.
- touchFlo3D jsem vypnul, protože chci mít jiné today pluginy. Ale kdo ho má rád, vypadá to na fajn vyladěnej program
- baterka docela drží. Tak nějak jako normální PDA :-)
- ženu okouzlila ta hra s kuličkou :-) Mě tišení telefonu obrácením :-) Holt ten G-Sensor je fajn.
- kdo čeká na CZ verzi asi ho bude zajímat česká T9, která v angličtině funguje docela pěkně. Samozřejmě je to nutné vypnout, jinak normálně nic nenapíšete
- na velké klávesnici je konečně tlačítko CTRL, hosana! Fungují namátkou copy, paste, cut, select all, i undo. Dobrý!

Mínusy:
- strašlivý čtyřsměrný ovladač. Opravdové peklo, hlavně směry doprava a doleva. Především doleva je úspěšnost stisku 50%, většinou se stiskne tlačítko Home (k čemu to sakra je?) nebo "zelený" telefonek. Toto je nejzásadnější problém u Raphaela, kdo je zvyklý ovládat PDAčko tlačítkama, hodně si rozmyslete pořízení, opravdu je to strašné!
- chybějící tlačítka Win, OK a další! OK dokonce chybí i na velké klávesnici! V zavřeném stavu se budou dát simulovat dlouhým stiskem těch dvou tlačítek jako třeba u Varia, ale na velké mi to přijde fakt divné. Půjde to též asi vyřešit přemapováním nějakého z tlačítek (kandidát je naprosto zbytečný pravý shift), ale jsou to další opruzy, které třeba po novém FW je nutno zdlouhavě nastavovat...
- strašně lesklý displej! Kdo si nechce neustále prohlížet hlubiny svého nosu, musí dát matnou folii. Ta zase udělá z Raphaela hnusné PDA a dost zkazí kvalitu displeje.
- s těmi tlačítky jsem si říkal, ok, jen dvě tlačítka, tak snad půjdou nakonfigurovat. Trochu se šokem jsem zjistil, že jediné tlačítko, co jde nakonfigurovat je "volat" a to na dlouhé stisknutí. No to si fakt dělaj... Doufám, že další FW to bude již defaultně podporovat, instalovat si další programy kvůli takovéto základní funkčnosti se mi fakt nechce.

- hrozně malá citlivost dotykové vrstvy. Nevím, jestli to je feature kvůli "touch", ale je to děs při použití stylusu. Především "křížek/OK" stisknu silou jako u Kaisera tak napotřetí. Zkusil jsem to v registrech poštelovat, ale bez úspěchu. Už se těším na plnohodnotný "Raphael Tweak".
- obecně problémy s VGA a podporou programů - malé písmo, malé ikonky, pomalost (TomTom)

Byl jsem si skoro jist tím, že Raphael půjde do světa a nechám si Kaisera, především kvůli D-Padu, ale s odstupem času a důvěrou k XDA-Developers asi dám přecijen Raphaelovi šanci...
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 13:22
Plusy a mínusy - první dojmy

HTC Raphael je koncipován jako Touch přístroj, tzn. že tlačítka by tomuto asi moc neprospěla. Já osobně naopak shledávám ovládání docela v pohodě. DPAD chce chvilku cviku a trpělivosti, ale zase nikde nic nevyčnívá a je to hezké. Konečně se nemusím za PDA stydět;). Uvědomte si, že HTC chtějí přiblížit Windows Mobile i uživatelům Nokií a proto je zde tlačítko home a všechno je to hezky jednoduché a praktické. Já jsem skoro vůbec nemusel přístroj přizpůsobovat, jak je to už v základu použitelné.

Absence HW tlačítek je pochopitelně nasnadě. Vzhledem k tomu, že není display zapuštěný pod rámeček, tak tlačítka prostě nahrazuje display, což je dlouhodobý trend u těchto zařízení a jinak to asi nebude. Takže se podobnému ovládání nevyhneme asi ani budoucnu.

Citlivost TF3D volit jde, o pár příspěvků zpět je Advanced config, který mění spousty parametrů včetně výkonnostních tweaků. Ano na plnohodnotné vyladění si budeme muset ještě počkat, protože spousta toho nefunguje:(, ač netuším proč by se to mělo lišit od Diamond tweaků.
N3o21_ce4you (205)|17.8.2008 13:36
Zkušenosti s Diamondem vs. Raphael

Přesně z těch důvodů co popisujete - otravná absence tlačítek, atd... - jsem poslal já do světa Diamonda.
Na drobné Tweaky mrkněte na DiamondWiki, co mám v podpisu, mělo by to fungovat i na Raphaelu.

Co se týče čtyřsměrného ovladače, je to vážně o zvyku.
Tlačítko OK tam je... Jen má nově ikonku šipky. chová se ale stejně. jde přemapovat i na zavírání aplikací. Třeba přes HButton.
Windows = Home... Pokud nepoužíváte TF3D, klidně jej přemapujete. Mě to ale celkem vyhovovalo.
VGA se mi líbí, ale nic praktického nepřineslo... Například u TotalCMD to přineslo spíš nevýhody. Ale to se spraví časem.


fun_thomas: Displej fólii potřebuje... To asi bez debat.

plachow_ce4you (159)|17.8.2008 13:43
Plusy a mínusy - první dojmy

MRH: Nesouhlasím, je to od HTC zločin. Koncovka "pro" tam není jen pro srandu králíkům. "Pro" zařízení jsou určena pro profíky, kterým je u (_!_) nějaké stylovkování. To nechť si nechají pro davy Nokia či v tomto případě Diamond onanistů. Nic prosti stylu, ale na styl je dejmetomu Diamond. A prezentace Raphaela, jako nástupce Kaisera je pitomost. Kaiser je "pro" zařízení se vším všudy (až na ten displej). Raphael možná uvnitř taky, ale celé to zabije to ovládání. Na vrchu holt marketing usoudil, že je potřeba upřednostnit styl a dopadlo to, jak to dopadlo. Každý, kdo po probojování do nějakého menu, aby si to stiskem "Home" místo "Left" zase celé zavřel, mi rozumí, o čem mluvím. Klikání na displej není a nikdy nebude produktivní, protože je pomalé a nespolehlivé. Ovládání PDA je mnohem rychlejší tlačítky. Koneckonců, mrkněte na to hype video, kde ukazují TF3D na Raphaelovi a odpovězte si:

- použili byste tento způsob ovládání, máte-li 1700 kontaktů a chcete někomu rychle zavolat?
- máte 800 SMSek a potřebujete rychle najít jednu, v níž máte důležitý údaj?
- máte v PDA 30 adresářů fotek, z nichž potřebujete klientovi rychle ukázat náhled jedné?
- atd...

Rozhodně nebudete šmrdlat a "listovat" po displeji. Vypadá to na videu úžasně, ale v praxi to je naprosto nepoužitelné...

Jednoduše, jestliže je toto trend, poslední dobré zařízení zůstává Kaiser.
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 14:03
Plusy a mínusy - první dojmy

Vzhledem k tomu, že se Diamond stal evropským telefon roku a vzhledek k tomu, že jde Raphael tak na dračku, jak jde, tak bych řekl, že specialisté na marketing v HTC odvádějí skvělou práci! Nic na tom nezmění trošku zastaralý názor, že tlačítka jsou vlastně to profesionální;). Každému co jeho jest, ale pokud iPhone a jeho ovládání našlo takovou poptávku, jakou našlo, tak podle mě opravdu není opodstatněný názor, že tlačítka jsou profi. Obecně pokud se podíváte na všeobecné trendy ovládání, kam se ubírá, tak v tom tlačítka moc nejsou, alespoň ne tak, jak je známe. Jean Luc končí;)
Naopak, pro mě, jako manažera je Raphael špičkový nástroj, který má super profi vybavení včetně super klávesnice, ale zároveň mne i reprezentuje a nevypadá to jako bachratá kukuřice;)

A teď k ovládání...

ad 1) mám sice asi jen přes 500 kontaktů, ale... potřebuju rychle najít kontakt -> zmáčknu tlačítko telefonu -> na dialpadu vyhledám dle jména, společnosti, čehokoliv -> znovu tlačítko telefonu -> a volám... jednodušeji už to NEJDE!

ad 2) Šup, otevřu inbox, vysunu klávesnici, napíšu hledané slovo... a šup a je to;)

ad 3) Otevřu Total Commander, vysunu klávesnici... muík a hledám fotky, tak jak jsem zvyklý na PC. Kuk kliente, jakej mám super nástroj - myšleno telefon;), hele, teď zazúmuju takovouhle frajeřinkou:D!

Ale budiž, každému co jeho jest. Pokud miluju tlačítka, tak si nekoupím Raphael, či Diamond a nepůjdu na diskuze vykládat, jak mě to zařízení štve. Pokud mam rád psy, tak nepudu vedle k číňanům;), všechno tak nějak logicky:D
N3o21_ce4you (205)|17.8.2008 14:03
Plusy a mínusy - první dojmy

Taky se mi zdá jeko poslední nejpoužitelnější Kaiser.
Tenhle trend u Windows Mobile naprosto nechápu. Pro WM jsou některá tlačítka charakteristická. To bych snad radši oželel příjem/ukončení hovoru.

Touch ovládání je charajteristické pro iPhone, kde je to vyřešeno velice prakticky. U WM to prostě praktické není a nebude. I když TF3D je v některých ohledech praktické - například jako přehled posledních zpráv a rychlý přístup k hlavním funkcím z hlavní obrazovky.

K tomu tlačítku "Back".
Já ho používal stejně jako používám OK. Prostě to funguje jako stisknutí tlačítka OK/křížku vpravo nahoře. Později jsem si tlačítko přemapoval na OK/Close, protože aplikace většinou rovnou zavírám.

MRH: Co jsem si všiml, tak Diamond se taky dobře prodává, ale dost lidí jej pošle dál. Něco na tom bude. To že se to prodává neznamená že je to dobré.
Rozhodně to hezky vypadá. Ale to chci tak moc, aby byly na HW klávesnici další tři nebo 4 tlačítka? (Windows - předpokládám že tam je, OK, kontextovky). Naopak mi přijde přebytečná horní řada... Ale ať si tam klidně je.
triperko (17)|17.8.2008 16:15
Schaps Advanced Config 2.1.0.0

Funguje vaám tento nástroj korektně ?
Mě se po úpravách pár maličkosti začal Raphaell chovat značně nestabilně a začal zamrzat, nekonečně dlouhé odezvy ...
Dovedlo mě to až k HR ....
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 16:24
Advanced config

Mě funguje ok, nastavil jsem s ním všechno co jsem potřeboval, ale rozhodně bych uživateli nedoporučil nastavovat věci, kterým nerozumí. Doporučuji použít poslední avizovanou verzi, co jsem posílal, protože narozdíl od té první je osekaná o tweaky, které na Raphaelu nefungují. Jak jsem psal, nechápu, proč zde nefungují tweaky, které jsou obecné systému WM, ale co...

Pomohlo mi jak zvětší všech známých cache (FS, fonty atp.) a další vychytávky. Spousty tweaku ještě XD vydá.
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 16:42
FAQ[QUOTE="N3o21"]Mno... Touch Pro se mi zdá dost mohutný oproti Diamondu - ten má zase pro změnu tragickou baterii...
MRH:Psal jsi, že klávesnice je naprosto OK. Absence klasických softkeys na ní je teda taky otázka zvyku? (To že nejsou vepředu už jsem nějak oželel)Zajímalo by mně co diakritika. Řešená stejně jako na Hermesu? Celkově by mě zajímalo srovnání s Hermesem/Kaiserem (oba měli stejnou klávesnici). Čím víc o něm čtu, tím víc se mi líbí. Některé vlastnosti se mi teda příčí. Ale nakonec se s tím asi budu muset smířit.

Ještě bych měl dotaz. Zvládá to nějak rozumě playlisty? nebo jde alespoň nějak rozsložkovat muziku, a pak přehrávat celé složky?
Mám celou knihovnu v iTunes :-/ Ale snad se to dá nějak překonvertovat do WMP.
Nemívám v telefonu moc muziky. Spíš ji častěji obměňuju.[/QUOTE]Ad klávesnice: Oproti Hermesovi mi přijde trochu měkkčí, tím pádem na ní prsty lépe sedí a méně se přehmatávám. Na Hermesovi mi občas prst sklouznul a byl překlep na světě. Je to možná jen subjektivní dojem. Softkeys jsem oželel a to proto, že ovládání na obrazovce je opravdu o dost komfortnější (není to jen jiným HW narozdíl od Hermese) a opravdu časem člověk přijde na to, že se jednalo jen o obavu před změnou. Chvíli jsem si zvykal, softkeys občas hledal, ale teď už si na ně ani nevzpomenu;)

Ad CZ diakritika - ta zde zatím řešená není. Musíme si počkat na počeštěný Raphael a nebo na někoho z XD. Ono by to teoreticky šlo zkoušet nějak hacknout, ale já na to nemám moc čas a jsem taky trochu pohodlnej.

Ad Srovnání - Nemám je rád, protože většinou je to jen kopa subjektivních řečí, které budou co jednotlivec, to jiný názor. Každopádně já osobně jako uživatel Hermese (nutno dodat, že spokojený) hodnotím HTC Touch Pro jako velmi povedený kousek HW. Navíc já opravdu potřebuji, aby můj nejpoužívanější pracovní nástroj taky trochu vypadal reprezentativně a klidně řeknu, že jak vzhled Hermese, Kaisera mi nepřipadá moc hezký. Je to čistě subjektivní názor, ale teď už je opravdu čím se kochat;)

Tloušťka zase na druhou stranu je dost pekelná, ale zase si to omlouvám tím, že se alespoň lépe drží:D a konkurenční přístroje zatím nejsou a pochybuji, že na tom budou tak skvěle s rozměry. Na to myslím máme ještě jednu generaci těchto přístrojů čas:)
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 16:59
Ad nefunkčnost kontaktů[QUOTE="dort"]jeden postřeh -> nefungují mi kontakty z nabídky start, ani programů :( - teoreticky náledek pokusu s češtinou pro Diamond? Jak jste na tom vy?[/QUOTE]Kontakty fungují jak zmenu, tak odkudkoliv, resp. spouští se modifikace Random Access s původní Touch grafikou - ani se HTC neinspirovali na XD Diamond grafikou:). Takže to bude nejspíš důsledek počeštění - možná bych zkontroloval odkazy, protože v Raphaelu by to mělo odkazovat na randomaccess.exe (nebo tak nějak) ve složce /Windows.
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 17:03
HW - Fólie

Tak jsem tam nalepil fólii a beru zpět, že by to nějak zošklivovalo přístroj. Původně se mi to tak zdálo, ale teď když jsem jí tam asi na popáté napatlal:), tak je to docela ok. Zařízení vypadá jako předtím (tedy, podle stupně zaprasení fólie) a fyzicky to prakticky není znát. Co se týká použitelnosti, tak mi přijde, že zařízení s fólií reaguje stejně dobře jako předtím.
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 17:57
Příslušenství - originální pouzdro[QUOTE="Superbobo75"]Někde jsem k balení Raphaela četl, že tam je i takove pozdrou, které při zasunutí a vysunutí telefonu ten display očistí. Jak moc je to funční?[/QUOTE]No taky jsem to četl a hned musel vyzkoušet. Něco pravdy na tom je - otisky prstů se trochu setřou, ale nic extra to zase není. Lepší ale než drátem do oka. Každopádně pouzdro nic moc, je to takový kvádrový tunýlek, zkrátka pouzdro na brýle. Nemá možnost uchycení za opasek, je určeno jako pouzdro na telefon do batohu, či kapsy. Podle mě spíš blbost, ale někomu se může hodit. Přeci jen, když už dám fólii na display, tak v kapse to mít v pouzdru nemusím.
Marwyn_ce4you (59)|17.8.2008 20:00
HW - klavesnice a pouzdro - zkusenosti

Add funkcni klavesy na QWERTY: Sem stastnej ze tam nejsou ! ani nevite kolikrat sem poslal SMS nedokoncenou protoze se u kaisera nechutne priplete OK -> odeslat. Navic je opravdu uplne jedno pri nezapustenem displayi zda sou u krize nebo o kousek vejs. Dale sem si nikdy poradne nezvykl pouzivat jakykoliv tlacitka jako internet, win, ... Naopak bych uvital postrani kolecko, ktery bylo pri cteni dokumentu uplne k nezaplaceni (ruce akorat)

Add pozdro: protoze porad nosim "buzer tasticku" a nepotrebuji pouzdro na opasek, sem nadsenej timdle pouzdrem. A jeste bych dodal ze v momente co bude "invisible shield" usitej na Raphaela, tak ho kupuju a pak uz pouzdro neni
potreba.
Martin Ráž Hoch (1832)|17.8.2008 21:36
Text - navody pro zacatecniky[QUOTE="!H5N1!"]Zdravím všechny
Co se týče MDA, nemám žádné zkušenosti, ale rozhodl sem se že můj první přístroj bude absolutní špica, proto sem se rozhodl pro HTC Raphael. Ke koupi se zatím chystám, a zatím sbírám praktické info od kolegů, který tento stroj mají. Proto bych se chtěl zptat, je nějáká stránka nebo forum pro uplný lamy typu: Začínáme s MDA ? :D
Prostě tipy a rady jak na software atd, kde to bdue opravdu vysvětlené polopatě ?[/QUOTE]Projdi clanky zde na www.ce4you.cz a najdes desitky kvalitne zpracovanych navodu pro zacatecniky. Je tu vsechno, tak se neboj trochu hledat;)


EDIT:
Titulní strana webu, rubrika Začínáte? Čtěte!. Dokonce je na to každý upozorňován při první vstupu na web i před registrací. Což takhle někdy ty upozornění a doporučení číst? admin
Sako verife (476)|17.8.2008 22:21
První dojmy

displej povrch jsem unesenej, myslim tim povrchem displeje.Neni pruznej jako u jinych pristroju,stylus se do nej nebori

displej VGA osobne je mi jedno ze tam je, prezil bych to i kdyby tam nebylo (upalte me)

displej, krizek v pravo nahore mensi citlivost, spise je to rukama nez si na to zvykneme ze se ma trosku pritlacit.

klavesa touchpad nahoru nebo doleva me dela obcas problemy, casem se s tim ale naucim pracovat

klavesa home cim ji premapovat na neco covyuziji? nejlepe prosim link na nejaky program

klavesa backspace "naproti home sipka vlevo" to stejne co o radek vyse

klavesa zvednout a polozit telefon dal bych prednost barevnemu podsviceni, zelene a cervene.

"klavesa prsten" neni HW klavesa, snima to pohyb napriklad priblizit na fotce atd.Povazuji to za obrovske minus, ale obrovske. Radsi bych HW klavesu prstenu, jako u artemise atd, na kterou by slo udelat premapovani.

klavesa fotacek proste neni:O opet obrovske zklamani.Precijenom klikat nekde prstem na displeji me prijde pomalejsi nez hw klavesnice.

povrch spodni strany pristroje tady 1*, kdyz jsem cetl u diamonda co na to ostatni majitele rikaji tak jsem se i docela bal ze se to bude moc hybat kdyz se pise na stole. Ale v pohode (obcas pisi stylusem) Povrch je "pogumovany" a neklouze, proste parada.

hlasitost zatim jsem nezaznamenal zadne problemy s hlasitosti jak zde nekteri uvadeji, a to zrovna moc dobre neslysim.

fotak a sviceni jen jsem testnul jak sviti prisvetlovaci dioda, fotit jsem jeste moc nezkousel takze az pozdeji, ale predpokladam ze zklamanej nebudu. Prilis neocekavam.

baterka a vydrz tady jsem docela zklamanej.Ocekaval jsem vice, jediny stesti ze nemam diamonda :) to bych se zblaznil. Je pravda ze jsem pristroj upravoval ke svemu obrazu, tedy jsem jej dost vyuzival. Nabijel jsem zatim jednou, vybilo se to po cca 6-8hod? tezko rict porad jsem s nim taky "nepracoval"
Snad se to zlepsi az jej necham opet uplne vybit a nasledne jej nabiji.

hw klavesnice osobne jsem si nekupoval tento pristroj zrovna kvuli potrebe klavesnice. Nicmene nyni jsem z ni nadsen.I vyjizdeni klavesnice, i mackani klaves je parada.I podsviceni.

cidlo svetla/podsviceni kdyz uz zbylo malo kapacity baterky tak jsem to zdesene vypnul a nizil podsviceni na stupen 2.Uvidime jestli ten ubitek baterky je tak citelnej jak se mi zdal.

headset - sluchatka testoval jsem sluchatka z artemise (origo jsem zapomel doma v krabici :oops: ) Az tedka po prijezdu domu jsem tam vrazil origo a zkousel ztlumovat. EHM :oops: jde to vubec tim ovladacem na sluchatkach nebo jsem odkazanej na soft ztlumovani? Me se podarilo zatim jen telefonovat omylem.

prosim o radu

(1)
klavesa home cim ji premapovat na neco covyuziji? nejlepe prosim link na nejaky program

(2)
headset - sluchatka testoval jsem sluchatka z artemise (origo jsem zapomel doma v krabici :oops: ) Az tedka po prijezdu domu jsem tam vrazil origo a zkousel ztlumovat. EHM :oops: jde to vubec tim ovladacem na sluchatkach nebo jsem odkazanej na soft ztlumovani? Me se podarilo zatim jen telefonovat omylem.
N3o21_ce4you (205)|18.8.2008 05:33
HW - přemapování DPADu

Sako verife:
Zkus aplikaci HButton na přemapování kláves.
Ten prstenec se dá přemapovat, alespoň u Diamonda. Minimálně na použití v ostatních aplikacích. Mrkni sem.
Superbobo (121)|18.8.2008 07:37
Dotaz - senzor - tweaky

A nebo zjistit jestli neexistuje nějaký tweak na ten senzor, aby se mu přenastavili hodnoty pro stupně nastavení. Ale to jen tak střílím, že mě to napadlo.
Martin Ráž Hoch (1832)|18.8.2008 08:19
HW - absence funkčních kláves[QUOTE="aeon101"]Panove, nevim jak je to u vas, ale nikdo doposud neopomenul absenci vyklapeciho displeje, na ktery jsem si na kaiserovi strasne zvykl. Divim se, ze to nedali i do PROcka. Plne dotykovy displej a la TOUCH ma samozrejme sve vyhody (Polaris, Touch, Diamond), ale PROcko bych bral radsi se zapustenym displejem. Proto doufam, ze Kaiser bude mit i sveho plnohodnotneho nastupce (funkcni klavesy + OK, WIN atd., ktere i me strasne chybi napr. pri ovladani v aute + vyklapeci a zapusteny displej). Zustavam zatim u Kaisera.[/QUOTE]U Touch Pro je to patrně způsobeno další řadou kláves navíc - nebylo tak místo na vyklápěcí mechanismus. Osobně mi nechybí, naklopení je sice fajn, ale pro mě ne až tolik praktické.
plachow_ce4you (159)|18.8.2008 11:17
Problémy a jejich řešení I.
Následující problémy mě aktuálně trápí, jestli někdo zná řešení, nechť pošle, doplním. Myslím, že Diamondisti z toho něco řešili, ale dost tweaků na Raphaelovi nefunguje.

- Citlivost touch plochy
Citlivost, především při ovládání stylusem, je bídná. OK/Close tlačítko (křížek) se v podstatě nedá stisknout napoprvé. Doufám, že pomůže nějaký z registry tweaků, ne-li bude to opravdu optravné

- Zhasínání displeje při volání
Toto je jedno z nesmyslných nastavení od HTC. Bylo už u Kaisera, kde to šlo zrušit registry tweakem, předpokládám, že půjde i zde

- Nemožnost mapování tlačítek
V nastavení je možno namapovat pouze "hold" zeleného tlačítka, nic více! HTC s tou jejich touch-orientací je opravdu otravné!
Vyřešeno: je možno použít aplikaci AEButton (ozkoušeno) anebo v rámci SPB Pocket Plus (viz vasin)
N3o21_ce4you (205)|18.8.2008 12:34
HW - Zapínání a vypínání[QUOTE="vasin"]Jak uživatelsky příjemě se tahle potvůrka zapíná? Jdemi o to, že jsme měl možnost užívat MDACII a TyTNaII a oboje mi vyhovovalo v tom, že pro klasické telefonování se telefon vytáhne pravačkou a palcem zapne (power v urovni palce). jak je to tady když je power zezhora? Máte na to nějaký grif?

A jak je tezky zvyk na klavesnici vysouvanou na druhoustranu. U TyTNaII jsme surfoval tak že jsem zařízení držel v levé ruce a míste kláves a pravou "psal tužkou po displeji", al etady si budu tou levačkou nejspis patlat po disppleji a psat muzu po klavesach?
[/QUOTE]To tlačítko Power nahoře nedělá problémny. Alespoň mě nedělalo. Zezačátku mi to na Diamantu přišlo divný. Po dni nebo dvou používání sem se nad tím ale ani nepozastavil. Zapínal jsem ho ukazováčkem.

HButton je rozhodně propracovanější co se týče mapování. Nehledě na to, že je freeware.
Sako verife (476)|18.8.2008 13:51
HW - Materiál a jeho povrch[QUOTE="Goophy"]Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli je povrch zadního krytu "nalakovaný", tedy časem se na výstupcích a hranách sedře na podklad nebo jestli je to jednolitý materiál bez přidaného povrchového materiálu...

Dále se chci zeptat jak zní audio přes sluchátka, ať už mobil-redukce-jack nebo mobil-BT-sluchátka.

Díky [/QUOTE]

povrch je takovy pogumovany, neklouze na stole ani na skle. Jestli se ale casem na hranach odre to netusim,

Audio pres sluchatka zni dobre, osobne jsem zadnej problem nezaznamenal. Je ted pravda ze jsem to zatim zkousel na dodanych spuntech a nikoliv na koss porta pro kde by mozna nejaky nedostatek vylezl
Marian Veselý (662)|18.8.2008 14:35
HW - Baterie - výdrž[QUOTE="Sako verife"]tak jak jste na tom s tou baterkou? ja rano sundam mobil z nabijecky ama 100%, (30min) posloucham MP3 pri ceste do prace, behem dne si prectu max cca 2sms a na ty odpovim,vyridil jsem jeden telefon a tedka v14:30 uz mam pouze 20%baterky :O Je pravda ze jsem spustil to cidlo svetla, precejenom chci videt na zadavani hesla na slunicku ;) [/QUOTE]Přesně ten problém jsem měl s Diamondem, který má ještě sklabší baterku. Vypnul jsem senzor a vydržel celý den.
Martin Ráž Hoch (1832)|18.8.2008 18:51
HW - Navigace

Dneska jsem poradne testoval GPS na iGO 8 jizdou po Praze z centra na periferie a zpatky. iGO zvlada Raphael suprove, ale horsi je to s chytanim satelitu v zastavbe. Mel jsem stroj na prednim skle s pomerne slusnou viditelnosti oblohy, ale navi vypadavala tak jednou za 100 metru, coz je docela peklo. Mozna to pujde nejak potunit, ale zatim me to moc nenadchlo a radeji se sverim integrovane navi. Tohle leda na testovani:)
mikrotom (63)|18.8.2008 21:39
SW - ovladani WM - TouchFlo3D

Ahoj všem. Dnes jsem si přinesl Raphaela a s radostí přelouskal pár threadů, které k němu jsou na XDA a zde to naše jediné, velké, všeobjímající :-) Zatím mi na něm vše vyhovuje. Pár věcí je super, něco mě trošičku vadí a zbytek tak nějak v normálu. Ale největší zklamání je i pro mě TouchFlo3D. Jak si můžete všimnout v podpisu, používám zařízení s Windows Mobile dost dlouhou dobu. Od ranných dob se peru s titěrnými ikonami, lištami a celým tím proklatým ovládáním, které je krajně uživatelsky nevlídné. Beru to jako úděl, držím hubu a trpím. Ano, kdysi jsem byl nadšenec a praktičnost/funkčnost ovládání pro mě nebyla prvořadá. V posledních letech však používám komunikátory výhradně k práci. A ovládání mě krůček po krůčku začalo nepěkně vadit. Čekám tedy na zázrak - až jednou Microsoft svůj systém překope do té míry, že bude přizpůsoben pohodlnému a intuitivnímu ovládání prstem. A to poctivě - půjde vyhledávat a listovat ve stovkách až tisících kontaktů/e-mailů/schůzek atd. Nikde se nedostanu do slepé ulice a mé zařízení s dotykovým displejem budu moci ovládat jednou rukou v autě - tak, jak jsem to dělal předtím s těmi obyčejnými telefony. Plně souhlasím s přispěvateli výše (N3o21, Plachow), že TouchFlo uspokojuje jen líbivá přání marketingových specialistů. Produktivní práci vážně moc neumožňuje. Už jenom pohled na záložku "kontakty/rychlá volba" - oni opravdu myslí vážně, že si budeme listovat vějířkem fotek místo toho, abychom rychle klikli na tu správnou dlaždici? Ne nebudeme. TouchFlo jsem zkoušel několik hodin a pak se stalo historií. Mám tedy jeden z nejmodernějších komunikátorů a z domácí stránky na mě koukají 3 řádky - datum, e-maily a kalendář. Přesně to samé, co před mnoha lety. TouchFlo jsem vypnul, protože nemám nervy na to, abych neustále narážel na jeho rozhraní s WM. Ta schizofrenost je ubíjející. Pokaždé vám nemilosrdně připomene, že někdo věnoval úsilí a zdroje na to, aby zachránil/napravil první třetinu ovládání. Stále však zůstávají zbývající 2/3. A tak si tu tužtičku do ruky budete muset vzít stejně - jen o pár minut později... A to je opravdu otrava.
radekhulan (315)|19.8.2008 00:08
SW - ovladani WM

@ToM3 - je to otázka aplikací, co používáš. Třeba Sunnysoft Contacts se ovládají skvěle prstem, SPB Mobile Shell a další také. Obecně veškeré hlavní aplikace mám nastavené tak, že se ovládají skvěle za jízdy autem. A pro psaní emailů a další je zde HW klávesnice. Ovládání všeho jen velkým prstem, tedy včetně třeba psaní SMS, je velice neefektivní.. Buď rád za to, že WM zařízení umožňují svobodu v ovládání. Osobně se děsím toho, až převládne jen iPrst jako jediný masový model (což snad nenastane, frikulínů je hromada, ale profi sféra tu vždy bude). Nebo si zkus nakreslit schémátko prstem. Nejde to. Stylusem ano :)
Jonage (22)|19.8.2008 07:06
HW - VGA?

Když už se tady bavíme o stylusu... Jak je to s RealVGA zobrazením na Raphaelovi... jde to??? Sice mě moc nenapadá k čemu by to mohlo být dobré, na tak malém displeji. Jedině snad pro srovnání s QVGA. Každopádně by to mohlo být zajímavé. :yes: Máte s tím někdo zkušenost??? ;)
mikrotom (63)|19.8.2008 08:54
SW - Ovládání - TouchFLO 3D[QUOTE="rADo2"]je to otázka aplikací, co používáš.[/QUOTE]

Chápu a dovedu si představit, že existují aplikace, co jsou na tom s ovládáním lépe. Nicméněž mě šlo o systém jako takový a jeho standardní výbavu. Když si koupím komunikátor, tak očekávám, že věci jako kontakty, kalendář, e-maily budou nějak uspokojivě a hlavně konzistentně zajištěny. A hlavně - ryba smrdí od hlavy, takže jaký standard ovládání nasadí výrobce OS, ten potom většinou přebírají mainstreamové aplikace.

Mj. svého času jsem byl opravdu nadšenec pro aplikace třetích stran k jednotlivým účelům. Má zařízení mívala vyladěný Pcketinformant, Resco explorer, Resco viewer atd. Jenomže postupem času u mě převládla touha po bezproblémovém/rychlém provozu a tak udržuji PDA co nejčistější. Možná se ochuzuji o nějaké featury, ale na druhou stranu mi Kaiser vydržel i řadu týdnů bez resetu. Nic se nezasekávalo, nezpomalovalo...

[QUOTE="rADo2"]SPB Mobile Shell[/QUOTE]

Mám pocit, že funkcionalita tohoto "xichtíku" končí dokonce o pár vrstev dříve, než TF3D. Nebo se pletu?

[QUOTE="rADo2"]A pro psaní emailů a další je zde HW klávesnice.[/QUOTE]

To nepochybně - s tím nemám problém.

[QUOTE="rADo2"]Ovládání všeho jen velkým prstem, tedy včetně třeba psaní SMS, je velice neefektivní.Buď rád za to, že WM zařízení umožňují svobodu v ovládání. Osobně se děsím toho, až převládne jen iPrst jako jediný masový model[/QUOTE]

No nevím. Myslím, že v dnešní době velkých dotykových displejů, by bylo nanejvýš vhodné mít OS, který má ovládání veškerých svých funkcí přizpůsobeno dotyku prstu na obrazovku. Jakékoliv ovládání stylusem - a já proti němu vůbec nic nemám - však bude vždy vyžadovat druhou ruku. A to je prostě pro každodenní řešení miliónu drobných tasků vopruz. Je přeci vážně na prd, když si chci změnit vyzvánění (na nějaké normální) a musím stylusem ťapat po miniaturních dialogových polích... :-(

A mimochodem - jsem zarytý WM uživatel a přesto jsem kvůli funkčnosti ovládání silně zvažoval iPhone. Poté, co do něj implementovali Exchange ActiveSync jsem dokonce cítil, že jsem jen kousíček od okamžiku koupě. Nakonec mě odradily mouchy, jako je třeba nemožnost uložit soubor, absence cut&paste atd. Ale jinak bych neváhal a dal tomu šanci.
Tomáš Kubec (749)|19.8.2008 10:27
HW - GPS - RDS / TMC

Nejde, HTC Touch Pro nemá podporu RDS/TMC. Co se týče integrovaného RDS/TMC, tak ho mají jen komunikátory E-TEN + iGO8.
Sako verife (476)|19.8.2008 13:46
HW - Baterie - vyšší kapacita

sice to neni tip ani trik ale dotaz :oops:

kdy bude k mani origo silnejsi baterka? priblizna cena kolik odhadujete? Koukal jsem ze se dnes objevila na sunny softu 1800mAh na diamonda, zavidim :sarcastic:
Trottel (54)|19.8.2008 16:30
SW - TouchFLO 3D - Čeština

Počeštění TouchFLO z diskuze o Diamondu, vyzkoušeno a funkční:
V registrech změnit: "HKEY_CURRENT_USER\MUI\CurLang" na hodnotu 0405 (Hex) a restartovat zařízení. Prostředí TouchFLO bude v češtině včetně různých nastavení.
Martin Ráž Hoch (1832)|19.8.2008 20:31
SW - Narozeniny, svátky[QUOTE="karlic"]hledám nějakou aplikaci, která by mě upozornila na narozeniny nebo svátek, který mám standardně uložen u kontaktu. Všechny programy které znám, používají today a já používám TouchFlo, takže jsou nepoužitelné.
Stačí, když něco upozorní nějakým alarmem v nastavený čas.
Standardně jsou totiž uložené informace o narozeninách generovány jako celodenní a upozorňují 15 minut před půlnocí :(, což je nepoužitelné.[/QUOTE]Osobně mi vyhovuje více aplikace pro PC, která přidá svátky do kalendáře aplikace MS Outlook. Pak se sesynchronizují do MDA. Jmenuje se to Svatky a urcite to najdes. Nebo je alternativa PPC aplikace Svatky, kterou vytvoril myslim David Andrš a najdeš jí v sekci freeware a nebo popros strejdu Googla.
osch (1330)|19.8.2008 20:33
SW - TouchFLO + ostatní Today pluginy

Pro všechny, kdo se nechtějí zbavit TF3D a potřebují k tomu i jiné today pluginy vřele doporučuji vyzkoušet freewarovou aplikaci SecondToday.
Osobně k TF3D používám na SecpndToday bežící SpbDiary a SBSH PhoneWeaver. Vše funkční jako na systémové today.
Martin Ráž Hoch (1832)|19.8.2008 20:33
HW - GPS navigace

Tak se musím navigaci trochu omluvit. Nevím jestli tomu pomohla aplikace QuickGPS(?), ale dnes jsem jel z centra za Prahu a v 90% cesty se navigace chovala špičkově. Odečítalo to místy skoro po metrech;), tak nevím v čem to vězí.
Sako verife (476)|20.8.2008 09:14
SW - Přerušení před-konfigurace[QUOTE="mijou"]Tak od vcera som majitelom Raphaela.
Slape v pohode, ale mam dve zasadne otazky, na ktore som nenasiel odpoved!

1. Ako prerusit instalaciu z ExtROM pri HR (aby sa tam neinstalovaly bludy)
2. Je mozne potom dodatocne niektore softy z ExtRom doinstalovat! (V e-tene je na to program Apprecovery, ale tu som nic takeho nenasiel)[/QUOTE]napisu jak jsem to provedl ja.

Donesl jsem si to domu a dal HR, jakmile se ozvala ta znelka HTC tak SR. Svuj ucel to splnilo a touchflo 3d tam nemam.
Martin Ráž Hoch (1832)|20.8.2008 09:22
PreConfig

Ale ovšem, že to tam nemáš. Opera, TouchFlo a další se instalují v rámci preconfigurace po HR. Cesta, kdy toto přerušíte není úplně dobrá, protože prekonfigurace nemusí obsahovat jen CABy, ale třeba u mých ROM obsahovala i nedílné povisioning scripty, které kompletně přenastavovaly zařízení. Proto bych nedoporučoval dělat takovéhle kejkle, chcete-li mít 100% funkčnost jako ostatní. V zásadě tam budou asi jen CABy, ale na druhou stranu... Extended ROM je maličké místečko a opravdu si myslíte, že to něco změní, když se nenainstaluje těch pár mega? Vždyť Raphael má místa habaděj.
karlic (707)|20.8.2008 10:52
SW - Narozeniny, svátky[QUOTE="MRH"]Osobně mi vyhovuje více aplikace pro PC, která přidá svátky do kalendáře aplikace MS Outlook. Pak se sesynchronizují do MDA. Jmenuje se to Svatky a urcite to najdes. Nebo je alternativa PPC aplikace Svatky, kterou vytvoril myslim David Andrš a najdeš jí v sekci freeware a nebo popros strejdu Googla.[/QUOTE]Zdá se to jednoduché, ale asi není :)
Programy na narozeniny jsou na Today, a já hledám něco, co by pouze běželo na pozadí a v daný den mě nějak upozornilo. Popř. něco na PC, co by umělo nějak přenastavit všechny standardní celodenní narozeninové události s upozorněním třeba 1/2 dne předem místo 15-ti minut. Standardní Outlookové upozornění před půlnocí je dost hloupý :(
To co si psal dělá pouze svátky.

MRH Edit: Citace - podívej se do pravidel jak správně citovat
Chrono Leggionaire (187)|20.8.2008 12:42
GPS


Včera jsem na zkoušku nainstaloval silniční navigace- AutoMapa , iGO8

a jednu turistickou- SmartMaps

Předtím jsem aplikoval QuickGPS, první zachycení trvalo asi 20 sekund. Jel jsem s tím sice jen pár desítek km, chvílemi i městy (UH,Ševcov), ale s ani jednou navigací nebyl žádný problém a nezaznamenal jsem žádný výpadek,citlivost byla skvělá ( pro pořádek- měl jseml Raphaela ve FlightModu, ale nebylo to úmyslně kvůli navigování , mám ho tak 80-90% času).
Martin Ráž Hoch (1832)|20.8.2008 21:44
HW - Přehrávání videa[QUOTE="!H5N1!"]Chtěl sem se zeptat šťastných majitelů, jak je na tom Raphael s přehráváním videa ?
Je možné na něm shlédnout nějáký ten sitkom pro ukrácení času na cestě do školy,nebo je to jen ořezávátko a video mu nesedlo ? A taky jaké video formáty to podporuje ?[/QUOTE]Na video se dal v pohodě použít už HTC Hermes, jen záleželo a to podstatně, jaký SW vybereš. Každopádně včera jsem na Raphaelovi shlédnul Hellboye a super, video úplně špička a na tom vyšším rozlišení je to prostě paráda. Použil jsem CorePlayer a bez trhání, absolutně špičkově to přehrává. Takže multimédia za jedna s hvězdičkou;)
Martin Ráž Hoch (1832)|20.8.2008 21:47
GPS[QUOTE="Chrono Leggionaire"]Včera jsem na zkoušku nainstaloval silniční navigace- AutoMapa , iGO8 a jednu turistickou- SmartMaps Předtím jsem aplikoval QuickGPS, první zachycení trvalo asi 20 sekund. Jel jsem s tím sice jen pár desítek km, chvílemi i městy (UH,Ševcov), ale s ani jednou navigací nebyl žádný problém a nezaznamenal jsem žádný výpadek,citlivost byla skvělá ( pro pořádek- měl jseml Raphaela ve FlightModu, ale nebylo to úmyslně kvůli navigování , mám ho tak 80-90% času).[/QUOTE]Jop, mám stejné výsledky. Asi tomu pomáhá ten QuickGPS (a tady tápu), ale dnes jsem znovu zkoušel (nikoliv v Pze) a navigace šlapala celkem dobře, bez zasekávání. Asi ten můj počáteční test byl nějaký bludný, nebo že by tomu opravdu tolik pomohlo to QuickGPS?
Nallim (99)|20.8.2008 23:13
TV OUT

Nevíte někdo kde by se dal sehnat kabel na tv out?
osch (1330)|21.8.2008 08:06
SW - TouchFLO + ostatní Today pluginy[QUOTE="Matrix44"]nehodis nejeke screeny ako to vyzera pod TF3D. Osobne ma zaujima Spb Diary. Lebo na tom odkaze co si dal, atk to nevyzera velmi dobre.[/QUOTE]Koukni . Nevím jestli si to pochopil. SecondToday je vlastně druhá, virtuální Today obrazovka. Na systémové mám aktivní TF3D a na virtuální mám TodayTime, SpbDiary a SBSH PhoneWeaver. Z TF3D do diary skočím z karty Home po stisku SW tlačítka Diary (vlevo dole). Zpět do TF3D se dostanu stiskem HW tlačítka Home (s domečkem). Jen je potřeba ten SecondToday dát do vyjímek v TaskManageru (u mě je to ten Diary - podle toho jak si tu SecondToday pojmenuješ v nastavení).
Nallim (99)|21.8.2008 10:17
Hard Reset

"Stiskněte současně tlačítka Volume Down + Joystick (Action button) a stylusem zmáčkněte softwarový restart. Na displeji se objeví nabídka, zda chcete obnovit tovární nastavení, naformátovat vnitřní paměť nebo celou operaci zrušit."

zdroj: smartwiki.cz
Nallim (99)|21.8.2008 10:20
TV OUT

Tak sám si ho určitě vyrábět nebudu;) počkám, až bude někde k mání.
osch (1330)|21.8.2008 12:37
SecondToday - virtuální Today

Na základě několikerého dotazu přes SZ na téma Second Today, jsem připravil malé seznámení s tímto softwarem.

SecondToday - virtuální Today
TomasM. (9)|21.8.2008 14:53
TV OUT

TV OUT KABEL za 17 libier ... DHL tusim posiela do europy
libor_m (1026)|21.8.2008 15:34
FOCENÍ

Přišel někdo na to, jak zneaktivnit bublinu při přijetí nové SMS/MMS/emailu, když fotím? Nechci říkat, že se s Raphaelem dají dělat momentky, ale přeci jenom je pech, pokud už mi to konečně zaostří a chci fotit, tak mi přijde SMS a musím kliknout na "Dismiss" a znovu ostřit... :mad:
p.a.Ť.o (69)|22.8.2008 07:49
TouchFLO 3D nenajde žádnou hudbu[QUOTE]Nové TouchFLO 3D je efektní, a pohodlně zpřístupňuje nejpoužívanější funkce. Při jeho používání jsem ale narazil na jednu drobnou chybu. Po prvním spuštění hudebního přehrávače si TouchFLO 3D poznamenalo složky, kde se vyskytovala hudba. Pokud ale později chcete nahrát hudbu jinam, třeba na 4GB interní paměť, přístroj hudbu nenalezne.


Řešení
Vypněte TouchFLO 3D a proveďtě softreset
Pomocí Total Commanderu, nebo jiného správce souborů jděte do složky Application Data\HTC\AudioManager_Eng\
Smažte soubor AudioManager_Eng.vol
Zapněte TouchFLO 3D
Nyní si TouchFLO 3D znovu vytvoří seznam složek s hudbou. Najde hudbu v celém zařízení (100% odzkozušena je složka Internal Storage\My Documents\My Music)[/QUOTE]
karlic (707)|22.8.2008 09:03
SW - TouchFLO 3D a hudba

Hudba patří standardně zde: Storage Card\Content\MusicHodně záleží na tom, jestli máš v MP3 udělané tagy. Pokud ne, tak se originál přehrávač moc nevyužije. Pokud do adresáře s každým albem přidáš obrázek alba se jménem folder.jpg, tak se tento obrázek ukazuje jak v nastaveních tak při přehrávání z Touch FLO. K tomu si Raphael sám vygeneruje další soubor z tohoto obrázku a pojmenuje ho hTC_AM_AlbumArt.jpg
K editaci MP3 tagů používám TAG&Rename
Pokud jsou správně MP3 tagy, tak lze velmi pěkně nastavit co chci přehrávat dle interpreta, alba, žánru, skladatele.
Prostě ten přehrávač je naprosto dokonalý, chce to mít ovšem správně udělané ty tagy v MP3. Kdo kupuje muziku, tak ten má vše super připravené a tagy bývají dokonalé.
Martin Ráž Hoch (1832)|22.8.2008 20:55
Advanced Config 3.0

Nová verze skvělého nástroje od kolegy Schapmana.

Změny:
- More than 200 settings
- Better device compatibility
- Added Export settings using provisioning XML
- Added Import settings from provisioning XML files with .XML extension
- Added HTC TouchFLO 3D customization
- Added Notice message
- Added Restore previous settings
- Full VGA support
- Fixed some errors in configuration files
- Fixed bug in file browser
- Fixed bug saving some DWORD registry values as String values
- Fixed bug in key mapping
- Supports newest HTC device for long key press mapping
- Supports HTC TouchFLO 3D for soft-keys mapping
- Supports delete values in configuration file
- Supports custom values in configuration file
- Supports external icon files for categories in configuration file

Stahujte na http://www.touchxperience.com/
Martin Ráž Hoch (1832)|22.8.2008 23:12
Advanced Config 2.1.0.1 pro HTC Touch Diamond / Raphael

Vzhledem k tomu, že mi 3.0 verze nějak nejela, tak jsem si přeupravil ještě verzi 2.1, která je nyní přizpůsobena (na základě XML schématu z Diamond fóra) přesně pro použití v našem zařízení a obsahuje plno speciálních tweaků, které jsou vlastní právě naší cihličce.

Použijte na vlastní nebezpečí;) (mě to jelo)

Tweaky:
- support for LED notification length for
-- new mails
-- new sms
-- new missed call
-- voicemail
-- mms
-- reminders
-- rss hub new item
-- + support for various diamond options