HTC Universal, aka MDA Pro, aka i-mate JASJAR, první dojmy, poznatky a zkušenosti před a po zakoupení zařízení
Jelikož diskuze pod Pavlovou recenzí se již neúměrně rozrůstá, a rozrůstala by se zbytečně ještě více, zakládám raději novou, přímo tady ve Phone Edition, která bude věnována prvním dojmům, postřehům a tipům tak jak na ně budu v průběhu prvních dní společného soužití s tímto mimořádným zařízením přicházet. Pokud se ke mně někdo přidá, budu jedině rád! :yes: Vřele tuto opravdu doslova cihlu doporučuji! ;) Téměř všechny neduhy jež jsou v recenzi vzpomínány jsou zcela pravdivé, ale výhody, novinky a komfort práce jež toto zařízení přináší tyto neduhy směle převálcují! :yes: Tak jen směle do něj! :$: :D :$:
Edit: toto všechno jsou názvy pod kterými můžete Universala na internetu objevit, jedná se o totožné zařízení, jen se liší v barevném provedení, obrandování a v obsahu Extended ROM.
HTC Universal
T-Mobile MDA Pro
Vodafone VPA IV
Orange SPV M5000
O2 XDA Exec
Qtek 9000
i-Mate JasJar
Dopod 900
Edit: toto všechno jsou názvy pod kterými můžete Universala na internetu objevit, jedná se o totožné zařízení, jen se liší v barevném provedení, obrandování a v obsahu Extended ROM.
HTC Universal
T-Mobile MDA Pro
Vodafone VPA IV
Orange SPV M5000
O2 XDA Exec
Qtek 9000
i-Mate JasJar
Dopod 900
Pro zájemce kteří uvažují nad koupí tohoto zařízení z německého t-mobilu v blokovaném stavu tu mam dobrou zprávu. Skutečně Vás to bude stát "jen" 749 euro, alespoň pokud tady nelžou.. Žádné dodatečné poplatky za odblokování prý nejsou, pokud koupíte zařízení nedotované. :yes:
Zařízení JASJAR od i-mate se prodává sotva pár dnů (začali Universala prodávat uplně jako první na světě), a už tu máme upgrade.. :) :yes:
Odkud máš tu informaci o upgrade? ... jsi přihlášen do imate klubu?
a druhá otázka .. ten tvůj kámoš od kotvy :) nabízí jakou variantu? odblokovanou?
a druhá otázka .. ten tvůj kámoš od kotvy :) nabízí jakou variantu? odblokovanou?
Nejsem ještě přihlášen do i-mate klubu, neby zatim čas. Informaci mam jako všechny ostatní z fóra xda-developers. :yes: A upgrade mam stažen z ftp xda-developers. Ale ještě jej tam neplánuji nahrávat, počkám.
A kamarád z Kotvy prodává MDA Pro za 23990kč blokované s německou ROM.
A kamarád z Kotvy prodává MDA Pro za 23990kč blokované s německou ROM.
umí tu někdo německy?
Das Handy funktioniert nur mit einer SIM-Karte von T-Mobile Deutschland. Wenn Sie das Handy mit einer anderen Telekarte nutzen möchten, einmalig 99,50 € zahlen oder einfach 24 Monate warten und dann anrufen unter: 0180 5 330160 (0,12 € je angefanger Minute aus dem Festnetz von T-Com).
Das Handy funktioniert nur mit einer SIM-Karte von T-Mobile Deutschland. Wenn Sie das Handy mit einer anderen Telekarte nutzen möchten, einmalig 99,50 € zahlen oder einfach 24 Monate warten und dann anrufen unter: 0180 5 330160 (0,12 € je angefanger Minute aus dem Festnetz von T-Com).
[QUOTE="Miloš Strouhal"]Nejsem ještě přihlášen do i-mate klubu, neby zatim čas. Informaci mam jako všechny ostatní z fóra xda-developers. :yes: A upgrade mam stažen z ftp xda-developers. Ale ještě jej tam neplánuji nahrávat, počkám.
A kamarád z Kotvy prodává MDA Pro za 23990kč blokované s německou ROM.[/QUOTE]
:oops:
A kamarád z Kotvy prodává MDA Pro za 23990kč blokované s německou ROM.[/QUOTE]
:oops:
Jinak informace pro majitele MDA Compact co by chtěli přejít na Universala, instalaci ExtROM lze též přerušit Soft Resetem, a pak si tam nainstalujete jen co uznate za vhodné, balast vynecháte. Ušetříte tim klidně i 10 mega paměti.:yes: Akorát že ExtROM se Vám nezobrazí v zařízení, ale ty caby jež máte umístěny v ExtROM pro danou konkrétní ROM si stáhnete z ftp xda-developers, jako vždy.. ;) Zrovna na to jdu!
Edit: Hard Reset se samozřejmě dá dělat i "trojhmatem" jako na všech ostatních MDA. Je to Soft Reset+stisknutí obou funkčních kláves pod displejem. Dostane Vás to do bootloaderu a vyzve k potvrzení, že chcete skutečně celé zařízení dostat do továrního nastavení, neboli komplet smazat.
Edit: Hard Reset se samozřejmě dá dělat i "trojhmatem" jako na všech ostatních MDA. Je to Soft Reset+stisknutí obou funkčních kláves pod displejem. Dostane Vás to do bootloaderu a vyzve k potvrzení, že chcete skutečně celé zařízení dostat do továrního nastavení, neboli komplet smazat.
[QUOTE="Miloš Strouhal"]Edit: Hard Reset se samozřejmě dá dělat i "trojhmatem" jako na všech ostatních MDA. Je to Soft Reset+stisknutí obou funkčních kláves pod displejem. Dostane Vás to do bootloaderu a vyzve k potvrzení, že chcete skutečně celé zařízení dostat do továrního nastavení, neboli komplet smazat.[/QUOTE]
.. patrně dlouhá noc :)
.. patrně dlouhá noc :)
[QUOTE="davidkm"].. patrně dlouhá noc :)[/QUOTE]No tak to každopádně..:D Těch nocí ještě bude než to vyladim k dokonalosti.. :oops: Dnes zjišťuji co který cab v ExtROM dělá, co potřebuji a co je balast. Takže mne čeká cca tak 10 Hard Resetů než půjdu spát.. :sarcastic:
:) určitě si děláš poznímky viď? :) ... tak to přeji příjemnou noc a nemyslím to vůbec ironicky ... a už nebudu zdržovat :D a zítra se těším na samé kladné zprávy a spoustu objevených nových vlastností :)
Skutečně lze zapnout s jistými omezeními na Universalu již nyní Real_VGA režim pomocí OZ_VGA.. :O A řeknu vám jedno, notebook vedle Universala hadr! Sice bude potřeba ten softík ještě trochu doladit na kompatibilitu s WM5, ale to už je jen otázka času a bude to vypadat jako opravdové VGA. Pro ty kteří stále nevědí co to je REAL_VGA, přikládám screenshoty pořízené na hx4700 korektně běžícím v tomto režimu.
Je to kvůli omezení pro upload obrázků na tento server, zřejmě.. Já je mam v notebooku na ploše v rozlišení 640x480.
Tak jsem si včera toto zařízení pořádně ošahal (díky xpe) a musím říct, že vůbec není tak velké jak se zdá na fotkách a že je prostě boží!! Ani u ucha nevypadá tak úplně blbě (trochu cyberpunk..). Už aby bylo u operátorů. Náhodou někdo ze sunnysoftu nebo z morávie to nelokalizuje, že by podal nějaké info o vypuštění na český trh?
Tak jsem precetl ten Pocket PC magazine - celkem nic zajimaveho, neslo bohuzel o recenzi, jak to vypadalo na titulni strance, ale jen o letme preview a "prvni dojmy" jednoho redaktora.
Jedine co me zaujalo:
Psalo se tam neco v tom smyslu, ze muzete nechat zarizeni monitorovat okoli a v zavislosti na vasich preferencich vas samo zaloguje do WI-Fi site nebo do GPRS site, ci 3G site, takze se nemusite sami pripojovat ani odpojovat a zarizeni je neustale pripojeno pres "nejlepsi dostupne pripojeni". Tohle je tam jen letmo zmineno, ale mohl bys Milosi nejak upresnit, co tim mohli myslet?
Jedine co me zaujalo:
Psalo se tam neco v tom smyslu, ze muzete nechat zarizeni monitorovat okoli a v zavislosti na vasich preferencich vas samo zaloguje do WI-Fi site nebo do GPRS site, ci 3G site, takze se nemusite sami pripojovat ani odpojovat a zarizeni je neustale pripojeno pres "nejlepsi dostupne pripojeni". Tohle je tam jen letmo zmineno, ale mohl bys Milosi nejak upresnit, co tim mohli myslet?
A tady je tabulka variant universalu včetně dat ...
Tak, a je to v pr...li :dead: :mad: JASJAR šel dnes na reklamaci, jelikož se mu něco zjevně stalo s napájením a začal vytuhávat displej v bílé barvě při zapnutí a vypnutí zařízení jěž bylo aktuálně připojeno na nabíječku. Pokud se nabíječka odpojila, vše zas bylo ok. Po připojení a znovuzapnutí displeje to opět vytuhlo, tak na každý třetí pokus.. Hard Reset nepomohl, ani změna nabíječky, ani připojení na USB do PC.. :no: A ke všemu ten chrchlající repráček. No nic, asi popřemýšlím o dovozu a odblokování MDA Pro z německa.. Reklamace přes expansys je totiž zřejmě na dlouhé týdny..:disgusted:
Pokud půjde tento kousek na reklamačku. Bude nějaký jiný na pravidelném pražském srazu k vidění ????
Tak to je fakt k vzteku. Asi byl ale tenhle kousek nejakej nedodelek, viz ten od zacatku chrchlajici repracek.
Me ale opravdu zacina trochu desit, ze se ke mne zatim nedonesly zadne zvesti o priprave lokalniho uvedeni MDA :( U MDA II i Compactu jsem mel tyhle informace ze spolehlivych zdroju;) s predstihem. Takze jestli TMO neukaze MDA PRO na Invexu, jak uz se stalo jeho dobrym zvykem, tak asi taky zacnu uvazovat o dovozu z Nemecka.
Me ale opravdu zacina trochu desit, ze se ke mne zatim nedonesly zadne zvesti o priprave lokalniho uvedeni MDA :( U MDA II i Compactu jsem mel tyhle informace ze spolehlivych zdroju;) s predstihem. Takze jestli TMO neukaze MDA PRO na Invexu, jak uz se stalo jeho dobrym zvykem, tak asi taky zacnu uvazovat o dovozu z Nemecka.
[QUOTE="Miloš Strouhal"]Pokud známej bude mít skladem německé MDA Pro, zkusím mu ho na ten víkend opět štípnout.. [/QUOTE]
a co kdyby si znamý na tom udělal kšeft? :) a prodával odloklé a odněmecké u nás?
a co kdyby si znamý na tom udělal kšeft? :) a prodával odloklé a odněmecké u nás?
[QUOTE="RStein"]Me ale opravdu zacina trochu desit, ze se ke mne zatim nedonesly zadne zvesti o priprave lokalniho uvedeni MDA :( U MDA II i Compactu jsem mel tyhle informace ze spolehlivych zdroju;) s predstihem. Takze jestli TMO neukaze MDA PRO na Invexu, jak uz se stalo jeho dobrym zvykem, tak asi taky zacnu uvazovat o dovozu z Nemecka.[/QUOTE]
Jiz se tu nekde diskutovalo, ze je mozne ze TM MDA Pro tady v CR neuvede, protoze hlavni featura, UMTS, by v jeho siti nechodila. Mozna ostatni dva operatori..
Jiz se tu nekde diskutovalo, ze je mozne ze TM MDA Pro tady v CR neuvede, protoze hlavni featura, UMTS, by v jeho siti nechodila. Mozna ostatni dva operatori..
[QUOTE="davidkm"]ještě dotaz ... ty jsi měl stejný kousek co recenzoval Pavel?[/QUOTE]Ano, už jsem to psal.
UMTS myslim neni hlavni featura ani takova rarita, i Nokia uz ma telefony pro UMTS. Navic TMO licenci na 3G site ma, takze nevidim duvod, pro by z tohoto duvodu sabotoval uvedeni MDA Pro na cesky trh.
[QUOTE="davidkm"]a co kdyby si znamý na tom udělal kšeft? :) a prodával odloklé a odněmecké u nás?[/QUOTE]To by nebyl problém, před rokem jsme to takhle řešili s MDA III když tu ještě nebyly v prodeji, on je vozil za pár šupů z německa, a já mu je flashoval na ENG ROM a upravoval Extended ROM na použití v ČR. Jenže měli jsme 100% jistotu, že to nikdo nepřijde reklamovat, prodávalo se to jen pár nadšencům a odvážlivcům co byli smířeni s nulovou zárukou.. Což si myslím že v případě Vás neplatí, bez záruky si to nikdo z Vás hádám nevezme. A já už také ne. :evil:
MDA II jsem reklamoval 2x a kazdou zavadu jsem stejne zaplatil, takze ta jistota zaruky je dost pofiderni, ale to spis jde stejne o ten pocit, ze kdyz nekupuju hracku za 2 000, takze bych mel mit alespon prvni mesice jistotu, ze pri nejaky zavazny zavade z vyroby jsem nevyhodil jen tak 22 000 :D
[QUOTE="Miloš Strouhal"]To by nebyl problém, před rokem jsme to takhle řešili s MDA III když tu ještě nebyly v prodeji, on je vozil za pár šupů z německa, a já mu je flashoval na ENG ROM a upravoval Extended ROM na použití v ČR. Jenže měli jsme 100% jistotu, že to nikdo nepřijde reklamovat, prodávalo se to jen pár nadšencům a odvážlivcům co byli smířeni s nulovou zárukou.. Což si myslím že v případě Vás neplatí, bez záruky si to nikdo z Vás hádám nevezme. A já už také ne. :evil: [/QUOTE]
To samo pravda je, není to za babku a když se něco stane je to problém ... ale posílat to někam na expansys také není ono ... a to to včera vypadalo tak růžově :disgusted:
To samo pravda je, není to za babku a když se něco stane je to problém ... ale posílat to někam na expansys také není ono ... a to to včera vypadalo tak růžově :disgusted:
Jo jasně, expansys.., jenže Milan Hruška z AHmobilu mi z dobrého přátelství JASJARA přenechal za 22 000kč, ačkoliv na tom výrazně chudák tratil, jeho samotného to vyšlo na něco přes 28 000kč. Tomu se nedalo odolat, ENG ROM v základu, a absolutně neblokované a nepoškozené. Akorát bylo pár dní na recenzi u Pavla a pak v jednom časáku.
Podle mne jsou v současnosti dvě rozumné možnosti jak Universala pořídit. Za 749€ v německu a rovnou na prodejně požádat o odblokaci, a následně ho flashnou na ENG ROM, a nebo počkat až to sem dotáhne Vodafone a Eurotel. Což bude za víc peněz, a ještě ke všemu nejdřív tak kolem vánoc, ale zase bude snažší případná reklamace.. Jestli mi opět hrábne, jdu do té německé varianty. Momentálně jsem ale pěkně :evil: takže si jdu dát sprchu a nainstalovat znovu hx4700, jež jsem jen díky náhodě nestihl prodat.. Díky bohu! Třeba si mne na nějaký čas opět získá.. Kéž by. Alespoň bych měl klid.. :yes:
Podle mne jsou v současnosti dvě rozumné možnosti jak Universala pořídit. Za 749€ v německu a rovnou na prodejně požádat o odblokaci, a následně ho flashnou na ENG ROM, a nebo počkat až to sem dotáhne Vodafone a Eurotel. Což bude za víc peněz, a ještě ke všemu nejdřív tak kolem vánoc, ale zase bude snažší případná reklamace.. Jestli mi opět hrábne, jdu do té německé varianty. Momentálně jsem ale pěkně :evil: takže si jdu dát sprchu a nainstalovat znovu hx4700, jež jsem jen díky náhodě nestihl prodat.. Díky bohu! Třeba si mne na nějaký čas opět získá.. Kéž by. Alespoň bych měl klid.. :yes:
[QUOTE="RStein"]UMTS myslim neni hlavni featura ani takova rarita, i Nokia uz ma telefony pro UMTS. Navic TMO licenci na 3G site ma, takze nevidim duvod, pro by z tohoto duvodu sabotoval uvedeni MDA Pro na cesky trh.[/QUOTE]
No, rek bych ze zrovna pro komunikator jsou rychly mobilni data dulezity, ale at si kazdej mysli co chce.
T-Mobile CZ uvede tzv. sit 4G, maji zpusob prenosu reseny pomoci TD-CDMA, kdezto HTC Universal podporuje W-CDMA (coz by meli mit Eurotel a Vodafone).
O typech 3G siti [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
No, rek bych ze zrovna pro komunikator jsou rychly mobilni data dulezity, ale at si kazdej mysli co chce.
T-Mobile CZ uvede tzv. sit 4G, maji zpusob prenosu reseny pomoci TD-CDMA, kdezto HTC Universal podporuje W-CDMA (coz by meli mit Eurotel a Vodafone).
O typech 3G siti [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ale jo tohle vim. Jenze TMO uvede TD-CDMA jako konkurenci CDMA siti Eurotelu.
Licenci na provozovani W-CDMA ma TMO taky a koupil ji mnohem drive nez vecne technologicky retardovany "vtipny" OSKAR (pardon ted vlastne business zakazniky lanarici seriozni Vodafone). No flame pls. :D
Ale to uz jsme OT, zpet k MDA PRO. I pro me jsou rychla data dulezita, ale EDGE u MDA PRO ozelim, protoze i na MDA PRO budu moci v pripade nouze EDGE vyuzivat pres NOKII 6230.
Licenci na provozovani W-CDMA ma TMO taky a koupil ji mnohem drive nez vecne technologicky retardovany "vtipny" OSKAR (pardon ted vlastne business zakazniky lanarici seriozni Vodafone). No flame pls. :D
Ale to uz jsme OT, zpet k MDA PRO. I pro me jsou rychla data dulezita, ale EDGE u MDA PRO ozelim, protoze i na MDA PRO budu moci v pripade nouze EDGE vyuzivat pres NOKII 6230.
Jo, jo, tak to mam vyřešené i já, v Universalu jsem měl Eurotel firemní simku na telefonování, a připojoval jsem se na internet povětšinou pomocí EDGE Motoroly V547 ve které mam soukromou T-mobile simku s Data Unlimited.. Jsem nucen mít obě čísla, takže se mi tím defakto vyřešil problém s absencí EDGE u Universala. A chodilo to výborně. Vše špatné je občas i pro něco dobré..
Ještě mě napadlo, jestli za všechno nemůže to laborování z flešováním .. určitě se za dobu svého života nabíjel už několikrát ...??
:?: Ty asi moc pozorně nečteš co píšu, viď.. :? Napovím ti, šestý příspěvek hned na první straně této diskuze.
[QUOTE="Miloš Strouhal"]:?: Ty asi moc pozorně nečteš co píšu, viď.. :? Napovím ti, šestý příspěvek hned na první straně této diskuze.[/QUOTE]
Ale čtu ... viz 9. příspěvek na té samé stránce :)
Ale čtu ... viz 9. příspěvek na té samé stránce :)
[QUOTE="davidkm"]Ale čtu ... viz 9. příspěvek na té samé stránce :) [/QUOTE]Tys asi ještě nikdy neměl žádné MDA, viď? Jinak bys věděl, že instalace Ext ROM, případně její přerušení nemá absolutně nic společného s flashováním, či s nějakým neoprávněným zásahem do zařízení jež by mohlo nějak negativně ovlivnit jeho funkčnost.. :D Instalaci ExtROM nevědomky provádí i ta lama na prodejně T-mobilu když cihlu prvně vytáhne z krabice aby jí ukázala zákazníkovi..:D
No dobre Hybo, krome te tvoji:D
Ne, v pravde si pockam na CZ distribuci ala TMo, protoze preci jen az takovy geek nejsem abych musel mit Deutsche version.
Zkratka nemam dobrej pocit z tehle dovozovek a navic to chci z ryze pracovniho hlediska, tak si pockam, az tomu chlapi poradne nalozite a otestujete;)
Ne, v pravde si pockam na CZ distribuci ala TMo, protoze preci jen az takovy geek nejsem abych musel mit Deutsche version.
Zkratka nemam dobrej pocit z tehle dovozovek a navic to chci z ryze pracovniho hlediska, tak si pockam, az tomu chlapi poradne nalozite a otestujete;)
To je presne, co jsem psal nedavno :-) Nase cena nani nijak zvlast rozdilna od jinych dostupnych (rozdil par set korun od nakupu v Anglii neni myslim rozhodujici, muzes si to tam koupit stejne tak sam), takze cekas na cenu lepsi, protoze vis, ze v CR bude cena priznivejsi, pokud to sem operator dotahne pod svoji znackou. Ten, kdo opravdu chce a nehledi na cenu, uz to ma, nebo si to koupi bez reci...
presne to jsem chtel rict, budete jen kecat, az to nebude za prijatelnou cenu, coz odpouje tvrzeni, za kazdou cenu ;) mne to samozrejme je sum a fuk, ale je dobre promyslet sva tvrzeni ;) mam zakazniky, kteri proste prudili kazdej tyden, jestli to uz je, ze to proste chteji, hned, jak to bude objednejte a ja to beru...kdyz jsem jim oznamil, ze cena uz je znama, ale nejsou jeste k dodani, porad si trvali na svem, pak jsem oznamil, ze uz je k dispozici a bylo to, "hmm, tak asi jeste pockam, co tmobile, nebo eurotel, oni se tu budou predhanet v cenach a bude to lepsi"...tahle zkutecnost je dlouholeta, vim, o cem pisu...jedinej duvod, proc to nabizime je ten, ze jsem usetren dotazu, jestli to mame a za jakou cenu...kdyz to nekdo chce realne, tak mu stejne reknu, ze je lepsi pockat...
Asi tak nějak.. Jen samé řeči a skutek utek. ;) To já to mam trošku jinak. Kupuji s oblibou věci o kterých tvrdím že si je asi nekoupím.. :D
Jinak, aktuální zpráva z prodejny u Kotvy je, že tam půjde za pár dní zakoupit Universaly s německou ROM a již odblokované za 23990kč. :yes: A následný přefleš na anglickou ROM by již neměl být žádný větší problém. Buď si to provedete sami nebo Vás prodejce odkáže na mne. ;)
A poslední věc jež zbývá dořešit je zkusit alespoň jeden kousek konečně flešnout z té němčiny na angličtinu pro ověření že to skutečně funguje. Ale to nebude problém, zájemci se již množí takže v brzké době mne zřejmě někdo se zájmem o přefleš osloví..
Jinak, aktuální zpráva z prodejny u Kotvy je, že tam půjde za pár dní zakoupit Universaly s německou ROM a již odblokované za 23990kč. :yes: A následný přefleš na anglickou ROM by již neměl být žádný větší problém. Buď si to provedete sami nebo Vás prodejce odkáže na mne. ;)
A poslední věc jež zbývá dořešit je zkusit alespoň jeden kousek konečně flešnout z té němčiny na angličtinu pro ověření že to skutečně funguje. Ale to nebude problém, zájemci se již množí takže v brzké době mne zřejmě někdo se zájmem o přefleš osloví..
Dobra, kaju se:(... byla to nadsazka. Neni to o tom, ze bych cekal na cenu, to rozhodne nikoliv, spis je to o tom, ze bych byl doma bez milosti popraven:D, prece jen, kdybych misto do svatby zainvestoval do MDA IV... au:D
[QUOTE="Miloš Strouhal"]Jinak, aktuální zpráva z prodejny u Kotvy je, že tam půjde za pár dní zakoupit Universaly s německou ROM a již odblokované za 23990kč. :yes: [/QUOTE]
A prozradí mi někdo jméno té prodejny u Kotvy? Podařilo se mi neuvěřitelným způsobem zbavit Ipaqa 6340 :$: :D a mám absťák po PDA s telefonem. Ta výše zmiňovaná cena je s nebo bez DPH?
Díky
Radim
A prozradí mi někdo jméno té prodejny u Kotvy? Podařilo se mi neuvěřitelným způsobem zbavit Ipaqa 6340 :$: :D a mám absťák po PDA s telefonem. Ta výše zmiňovaná cena je s nebo bez DPH?
Díky
Radim