Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Microsoft, Intel, AMD a mobilní počítače: je na čase spěchat

24.9.2013, Jan Vítek, článek
Stejně jako jsme se na Světu hardware podívali na vývoj a směřování desktopů, se dnes i zde zamyslíme nad mobilními počítači, tedy především klasickými notebooky. Ty to dnes také nemají lehké a z technologického hlediska nejsou zrovna v popředí zájmu výrobců.
Kapitoly článku:

Intel a Microsoft: útok z druhé strany


Intel byl v době netbooků na koni, ovšem přišel jejich úpadek a v tabletech se prozatím výrazně neprosadil. Windows RT pracují jen s procesory architektury ARM, ovšem to Intel nemusí vzhledem k prodejům těchto tabletů nijak mrzet. Zbývají pak především tablety s klasickými Windows 8, pro něž se hodí právě úsporné procesory Intel Atom nebo i některé nízkonapěťové mobilní Core. Nicméně tablety s Windows mají na trhu velmi slabé postavení, a to z něj dříve vylučovalo právě i platformu x86 a Intel.


- Dell XPS 12 -

Místo aby se tedy Intel pouze prosazoval na trhu, který vede Google s Applem a architektura ARM, útočí ze i světa mobilních PC, což mu umožnil i Microsoft a jeho uživatelské rozhraní Metro, které propojuje desktopy, notebooky, tablety až k mobilním telefonům. Přesně toto je důvod, proč se v poslední době na trhu objevuje stále více hybridních zařízení a pro ty nejnovější se našlo nové označení 2 v 1.

Jde o různé konvertibilní tablety s otočnými dotykovými obrazovkami, jako je Dell XPS 12 nebo Lenovo Yoga, ale to jsou pouze nově pojatá zařízení, jaká máme na trhu už dlouho. Dříve byly k dispozici také, ale šlo o drahé stroje určené profesionálům. Ty opravdové hybridy s označením 2 v 1 však jsou poněkud jiné. To nejsou jen notebooky či ultrabooky s jinak pojatými klouby displeje, ale tablety napojitelné na dokovací stanici s klávesnicí. Hardware se tedy přesunul pod displej a klávesnicová část s polohovacím zařízením nese přinejlepším ještě další baterii a porty navíc.

Tyto počítače jsou rovněž podstatně dražší než klasické notebooky, však jde o novinky nesoucí oproti normálním notebookům i hardware navíc, takže je třeba přesvědčit uživatele, že toto jsou přesně ta zařízení, která si má cenu pořídit. My jsme si z těchto modelů již vyzkoušeli Lenovo ThinkPad Helix a Fujitsu Stylistic Q702, což jsou dražší modely s procesory vPro pro korporátní sféru. Nicméně počítače 2 v 1 se budou rozšiřovat a snad i podstatně zlevňovat, jak přijde více modelů pro běžné zákazníky.

Však nedávný veletrh IFA jich byl plný a ukázal se například HP Spectre13 x2 nebo Transformer Book T300, ovšem takové Lenovo se svými řadami Yoga a Flex stále sází na víceméně klasické notebooky s všemožně nastavitelnými displeji, u nichž může nasadit zajímavější ceny. Taková řada Yoga 11 začíná už pod 10000 Kč s DPH (viz aktuální cena dole) a to je pro dnešní pravé 2 v 1 nedosažitelné.


tablet + notebook v jednom - Lenovo ThinkPad Helix -

Intelu umožňují procesorům ARM konkurovat jeho nejnovější generace procesorů vyráběných 22nm procesem a nové úsporné technologie. Nově to jsou také procesory, či dnes již SoC, Atom "Bay Trail". Vedle nich má však Intel v nabídce také starší úsporné procesory (především rodinu Atom) a mobilní procesory Core a především ty nízkonapěťové verze, jež se mohou použít nejen v ultraboocích, ale právě i v nových zařízeních 2 v 1. Díky tomu může na trh poslat celou škálu mobilních zařízení od tabletů jako konkurence pro iPady a Android po nejvýkonnější notebooky pro vážnou práci či hry.

S příchodem moderních SoC od Intelu se však něco změnilo.


Intel SoC a Bay Trail


Ve spojitosti s Intelem se o SoC (System on Chip) hovoří teprve krátce. Mezi první takové čipy se zařazují Atomy z platforem Cloverview či Medfield, ovšem SoC najdeme především mezi procesory ARM. Podívejme se na jeden pro lepší obrázek toho, co všechno takový moderní SoC umí.


- Qualcomm Snapdragon 800 - moderní SoC -

Moderní SoC tedy zdaleka není pouze procesor s grafickým jádrem a paměťovým rozhraním, je to mnohem a mnohem více. Snapdragon 800 obsahuje také DSP Hexagon pro nenáročné operace, jako je přehrávání audia, vybaven je rozhraním USB, stará se o displej, obsluhu připojených senzorů i kamery, mobilního datového připojení, rozhraní Wi-Fi i Bluetooth, příjem FM rádia nebo navigaci. Zkrátka vše to, co by jinak musely obsluhovat samostatné čipy, je tu přítomno v jednom pouzdře.

A jak jsou na tom tedy nejnovější SoC od Intelu, rodina Bay Trail s procesorovou architekturou Silvermont? Ty byly představeny teprve nedávno, takže hotové produkty se teprve dostanou na náš trh. Jejich výkon je však znám již dnes, takže se ví, že procesory v Bay Trail-T (verze určené pro tablety) jsou schopny překonat v podstatě vše, co nabízí architektura ARM, a to včetně Cortex-A15. Konkurencí jsou pak spíše AMD Kabini. Na druhou stranu jejich grafická jádra HD 4000 nejsou úplně nejlepší a zde již trochu zaostávají za Adreno 330 v Snapdragonu 800 nebo GPU v čipu NVIDIA Tegra 4. Na jednu stranu je to tedy oproti Clovertrail s jednojádrovým GPU PowerVR SGX posun kupředu, ovšem ne až na špici.


- klikněte pro zvětšení -

Procesorová jádra Silvermont mohou být v Bay Trail až čtyři na frekvenci 1,3 - 1,5 GHz s turbem až 2,4 GHz. GPU pak pracuje se svými čtyřmi shadery až na 688 MHz. Dále tu máme hardwarovou podporu kódování videa (H.264, MPEG-2) a jeho dekódování (H.264, VP8, MPEG-2, atd.). Verze s dvoukanálovým řadičem dosáhnou datové propustnosti pamětí až 17,1 GB/s s využitím LPDDR3 RAM a nabídnou podporu rozlišení až 2560 x 1600. Samozřejmostí je pak podpora SDIO, SD karet a eMMC a také nechybí USB 3.0.


- procesory platformy Bay Trail-T -

Díky tomu všemu se v aplikačním výkonu může Atom Z3770 se čtyřmi jádry Silvermont směle postavit APU AMD A4-5000 se čtyřmi jádry Jaguar, které překoná i přes jejich o chlup vyšší pracovní frekvenci. Na druhou stranu jeho grafické jádro je slabší než u APU E-350 platformy Brazos s Radeonem HD 6310, které pochází z roku 2011. To je ale poněkud jiná třída, i když co se týče srovnatelných Snapdragon 800 a Tegra 4 (Shield), zde Bay Trail-T nad nimi pod OS Android také nevítězí. Ovšem v benchmarku Antutu testujícího celkový výkon daného zařízení tablet od Intelu s Androidem 4.2.2 získal přes 43000 bodů, a to je velmi slušné skóre.


- čip Bay Trail-T -

Co se týče spotřeby, pak tu nelze s ostatními procesory dost dobře porovnat, pokud tedy někdy vůbec šla. Intel totiž nově neuvádí TDP (Thermal Design Power), ale SDP (Scenario Design Power), jež odpovídá klasické a ne maximální zátěži. V případě Bay Trail-T to má být 2 až 2,4 W SDP, přičemž TDP by pak bylo asi dvojnásobné až trojnásobné. Nicméně Bay Trail-T již bylo testováno, a tak se ví, že spotřeba jeho CPU jader se má pohybovat mezi 1 a 2,5 W, a to v zátěži, což je srovnatelné s nejnovějšími ARM SoC s jádry Krait. Při zapojení grafických jader to pak vypadá na 6 - 7 W a otázkou je velmi důležitá spotřeba v nenáročném provozu.

Vedle Bay Trail-T, jejichž generace mimochodem obsahuje také desktopové verze, se můžeme těšit také na čipy Merrifield rovněž se Silvermont, ale typickou spotřebou kolem 2 W, jež ale dorazí později jako řešení pro chytré telefony. Kde všude se pak Bay Trail-T a potažmo Merrifield uplatní? Intel již předvedl referenční tabletovou platformu s Bay Trail-T, na níž pracuje jak Windows 8, tak Android 4.2.2 a právě možnost využít OS Android je pro Intel velmi důležitá.


- Android na tabletu s Bay Trail-T -

Již nemusí spoléhat na úspěch Microsoftu a může se začít prosazovat sám na rychle rostoucím trhu s tablety a díky Bay Trail-T a Merrifield už konečně bude mít čím. Android sice byl podporován již čipy Clover Trail+ (použité třeba v tabletu Samsung Galaxy Tab 3 10.1), na něž ale můžeme ve světle nové mobilní generace zapomenout, neboť ta je zcela zastiňuje.

Můžeme tedy snad již brzy očekávat zbrusu nové tablety s Intel Bay Trail-T a pak buď s Windows 8.1 nebo s Androidem. Ceny by měly být příznivé a možnost provozovat tablet s takto úsporným procesorem na Windows 8.1 je velmi zajímavá, což je tedy příležitost i pro Microsoft, a na trhu s tablety založenými na Androidu se konkurenční platforma k ARM bude jistě také hodit. Budeme se tedy těšit na to, co nám přinesou nejbližší měsíce. Škoda jen, že Intel ještě více nezapracoval na výkonu grafického jádra, v čemž za ostatními pokulhává už dlouhá léta. Snad příště.
reklama