Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Nový navigační soft pro Čr a zbytek Evropy za dveřmi

Erikt68i (266)|13.6.2005 22:40
Právě, že jsem si vědom toho, že diskuze sklouzla tam, kde ji asi nikdo nechce mít. A že i já mám svůj díl....
Takže od teď jen konkrétní odpovědi z používání a žádné moralizace, slibuji
- mapa je mapou se všemi body zájmu, s názvy ulic a lesy, vodou a pod. - prostě mapa. Trasa, po které se "řítím" je znázorněna tlustě, ostatní ulice tence. A schema navigačního manévru je schema (jen) toho co Vás čeká za projetí na křižovatce - kompletní rozkreslení dané silniční situace, přičemž platí, že schema manevru je jen pro opravdu podstatné body a ne např. pro exit z dálnice, když já pokračuji po dálnici. A mohu si ho zobrazovat buď vůbec,:oops: nebo v jedné čtvrtině mapy, nebo přes celou mapu. Pokud ho máte ve čtvrtině mapy tak dokonce máte dva ukazatele Vaší aktuální pozice, jeden na mapě podložené pod schematem manévru a druhý na schema manévru! Tady asi záleží na každém jedinci co bude jemu vyhovovat. Takže při vlastní jízdě po rovném úseku máte pohled na mapu - široká čára Vám ukazuje kudy Vás navigace povede, zoomujete si podle potřeby.Podle rychlosti jízdy je pak v dostatečné vzdálenosti před zásadním manévrem zobrazeno schema příštího manévru a začnete být hlasovou navigací vedeni. Fakt je, že prohlédnu-li si předem "vo co go" pak opravdu na projetí už stačí jen hlasová navigace. Vlastní zkušenost. Tedy samozřejmě jen podle mne:D :oops: Hlasová navigace je opravdu dobře udělaná, zbytečně Vám do řízení nekecá ale v rozhodujících chvílích je naprosto přesná. Nastavení skinu a pohledů je dost variabilní, ovšem každý máme jiné gusto a někomu to nemusí stačit.
Martin Nenička (25)|13.6.2005 22:45
Tak tedy konkrétně - funguje tam něco takového jako u SmartMaps - virtuální tlačítka ????? (zoom, přepínaní vrstev ....) - nebo co vše jde ovládat/nastavovat prstem ?
Telematix Software (289)|14.6.2005 01:09
[QUOTE]ad 5let:
já jsem na scéně sice jen 2 roky, ale o vaší navigaci slyším prvně, takže by mne zajímaly ty připomínky uživatelů. Žeby podle připomínek cihláků z Německa? No vyvíjet navigaci pro dokonale značené české silnice s připomínkami uživatelů z Německa asi nebude to pravé ořechové, i když momentálně mluvíme o tom, co je na displeji. Osobně si myslím, že je tam naplácáno zbytečně moc údajů. Jo, pro spolujezdce, který má čas na prohlížení si ANO, ale řidič by měl přece jen koukat jinam. Takže krajinné prvky osobně považuji trochu za zbytečnost (i když někomu může pomoci v orientaci, kde že vlastně je), kompas je nanic, když stejně jedu kam vede silnice (nejsme letadla), názvy ulic a náměstí jsou užitečné pouze při průjezdu Prahou od Výtoně k Jiráskáči, což zabere i půl hodiny a šofér se nudí, atd. Trochu mi připadá, že tvůrci nikdy neřídili podle navigace. [/QUOTE]

Hodně věcí se dá nastavit - včetně toho, kolik údajů vidíte, jestli schéma manévru je menší nebo přes celou obrazovku atd. Testuje to i tady v Čechách toho času spousta lidí a odezva je zatím dobrá - dokonce se ani po 3D nikomu zásadně nestýskalo :).

Důležité je, že narozdíl od některých konkurentů, je mapa plně vektorová. To znamená, že podrobnost mapy se mění podle měřítka (generalizace = jak mapu postupně oddalujete, tak detaily ubývají a mapa by neměla být přehuštěná). Další důležitá vlastnost je, že mapa se otáčí (nápisy ne) a to hlavní: po každé silnici v mapě se naviguje - používá se při výpočtech, lze z ní vyjet i do ní dojet.

Důvodem, proč jste o nás neslyšeli, je, že jsme pracovali výhradně pro státní a korporátní sektor (u nás i v zahraničí) a to pod jiným názvem. Pro vstup na trh pro koncové uživatele jsme zvolili nový název (na který šla vytvořit ochranná známka, byly volné domény apod.). U této příležitosti jsme zhodnotili zkušenosti a připomínky našich uživatelů a přicházíme se zcela přepracovaným ovládáním a hlasovým výstupem. Jinak samozřejmě přibylo spoustu nových feature.

Ad 1DIN navigace - navigace pro PDA není náš poslední produkt. Do konce roku (doufáme) společně s výrobcem hardwaru dořešíme úspěšně problémy a atesty a systém postavený na stejném navigačním engine přineseme i v komfortním formátu 1DIN navigace s výklopným displejem, případně později i v podobě jiných zástaveb.

Můžete se těšit i na naše další prdukty: Tablet navigace, CarPC navigace, PC navigace. Připravujeme i speciální verzi navigace, která umožní navigaci integrovat s dalšími službami, jako jsou kniha jízd, on-line sledování pohybu, fleet management a jiné.

[QUOTE]šlo by implementovat Garminí protokol[/QUOTE]
Implementujeme. Nejspíš to nestihneme do vydání první várky CD, ale bude k dispozici jako update zdarma. V této souvislosti se na tomto místě optám, zda někdo nemáte popis protokolu SIRF, který už hledáme mnohem delší dobu. Zde velmi přivítáme Vaši pomoc.

[QUOTE]bude k dispozici čistě jen ČR bez průjezdní mapy Evropy?[/QUOTE]
Ano. Bude možné používat jen ČR nebo ČR + průjezdní Evropu. U ČR jsme chtěli vystačit se 128MB kartou, což se podařilo. U mapy ČR + průjezdní Evropa to bude cca 350-500 MB (tato mapa ještě bohužel neprošla úspěšně interními testy, takže finální velikost neznáme).

[QUOTE]znám v ČR minimálně 3 kruhové objezdy, kde s hláškou "druhý výjezd" neuspěješ, protože z kruháku je nesmyslný výjezd nikam, anebo zapomenutá stavební cesta bez svodidel. [/QUOTE]
Kruhlové objezdy jsou naše silnější disciplína, takže nejen dopředu víte, kolikátým sjezdem Kruhlovový objezd opustit, ale u těch větších dostanete přesný povel, který sjezd je ten správný.

[QUOTE]pro mne dnes dostačující SmartMaps. Sice netrefí od čísla popisného k číslu popisnému, ale do ulice trefí a popisné číslo si už najdu sám[/QUOTE]
Těch rozdílů bude trochu víc. :D Počkejte si na recenzi...

Pokusíme se pro Vás rychle připravit krátké video - byť stále ještě s betaverzí. Jakmile bude na našem webu, dáme odkaz do konference.

[QUOTE] když si pořídím mapu ČR a Evropy za tuto cenu, na kolik mě příjdou roční aktualizace map? Bez aktualizací je mapa za rok nepoužitelná! ! ! [/QUOTE]
O této mapě nelze říct, že by se stala nepoužitelnou. Je třeba si uvědomit nepříjemný je fakt, že složitý proces výroby mapy není (od změny v reálném světě - po možnost koupit si mapu s touto změnou) v řádu týdnů, ale mnoha měsíců až několika let. Protože si to uvědomujeme, chystáme systém pro distribuci "oprav" map (půjde spíše o věci jako je změna přednosti v jízdě než např. přidání nově vybudované ulice) a to včetně možnosti takovou chybu nahlásit. Tyto "updaty" budou zdarma.

Co se týče "velké" aktualizace map výrobcem (velké updaty), tak zde se ještě dolaďují modely s výrobci map. Předpokládaný model je, že zájemce si zakoupí novou mapu včetně aktuální verze programu s velmi výraznou slevou. Tato možnost bude 1x za ročně. Pokusíme se dohodnout s výrobci map i "předplatitelské modely", kdy se bude aktualizovat mapa formou předplacené služby.

[QUOTE]Dále, bude možné dokupovat různé moduly - jako třeba - body zájmů? Bude se vůbec někdo o aktualizace těchto bodů starat? Jak tedy bude pečováno o zákazníka?
[/QUOTE]
O aktualizace bodů zájmu se stará přímo výrobce map. Každá nová verze mapy bude obsahovat aktuálnější katalog.
Dál máme v plánu přinést službu využití obrovského katalogu pro navigaci. To je ovšem budoucnost. Víc v tento okamžik prozradit nemůžeme.

[QUOTE]Opravdu neuvažujete o samotné mapě Česka s cenou řekněme do 6 kKč? Podle mě je to velká chyba [/QUOTE]
Oželení průjezdní mapy Evropy by na to ani zdaleka nestačilo. :(

[QUOTE]Kazda firma ma nejakou cenovou politiku, ale spousta jich take diferencuje- dle mistnich moznosti. [/QUOTE]
My jsme místní firma! Software je 100% český produkt!!! Cena - dle našeho názoru - odpovídá tomu, co kupujete. Doporučujeme příště nekupovat 5 různých "hýbacích mapiček", ale jednu kvalitní navigaci :). Ještě zbude na novou SD kartu a GPS :)

[QUOTE]nebylo nic videt (male ulicky, ze kterych boli oci a lepsi na ne nekoukat)? Super. Tak to ja si radsi koupim takovou, na ktere neco videt bude[/QUOTE]
Studium mapy není potřeba. Co Vás zjímá je tvar trasy před Vámi a tu uvidíte vždy dobře. Nicméně: Dynavix podporuje skiny s mapovým theme. Pokud si nevyberete z toho, co je ve standardní instalaci, bude šance stáhnout si další vzhledy mapy nebo programu z našeho webu (samozřejmě časem). Budeme otevřeni Vašim názorům a dle Vašich požadavků připravíme různá nastavení barev / tloušťky silnic, toho co má/nemá být vidět atd. Pak si snad vybere každý dle svého gusta.

[QUOTE]Celkem mně tedy ale zaráží že zítra to jde do tisku ( asi reklamní kampaň) a oficiální stránky dynavix.com jsou vímce méně statické, což je dle mého soudu velká škoda pro výrobce, protože reklama je sice bezva věc, ale informce (zejména pro potencionální zákazníky) je nepostradatelná (už k vůli tolikrát diskutované ceně/výkon/už.komfort). Když už se vývoji věnovala taková doba ( jak psal Erikt68i řádově několik let) tak včas uvolněné informace a hlavně otevřené fórum u výrobce by podle mne udělalo stejně dobrou práci jako reklama, neli větší neboť ti kdož vlastní "milaschky" tak dřív nebo později skončí na tomto serveru.[/QUOTE]

Do tisku jdou zatím pouze obaly CD a další podobné materiály. Stránky se pro dynavix se teprve připravují - a to pouze v provizorní podobě (finální budou v průběhu prázdnin). Poněkud jsme v této konferenci předběhli vývoj událostí - na veřejnost se zprávy o našem produktu měly dostat až po dokončení beta-testů, přípravě webových stránek atd. Tím, že jsme reagovali na tuto konferenci v době, kdy toto ještě nebylo připraveno, jsme spustili (pro nás nečekanou) reakci. Na všech těchto věcech se pracuje a v nejbližších týdnech budou funkční. Ač jsme to neměli v úmyslu, tak ce4you.cz získal s náskokem naprosto exkluzivní informace. :yes:

[QUOTE]Tak tedy konkrétně - funguje tam něco takového jako u SmartMaps - v
Erikt68i (266)|14.6.2005 08:33
Co dodat? .......
Pánům autorům se za předčasné informace o tomto produktu omlouvám, ale když jsem TO viděl na vlastní oči a uvědomil si, že nic lepšího pro CR neexistuje tak jsem to čtenářům ce4you musel bonznout, prostě musel :yes: :yes: :yes:
RStein (2012)|14.6.2005 10:20
[QUOTE="Erikt68i"]Co dodat? .......
Pánům autorům se za předčasné informace o tomto produktu omlouvám, ale když jsem TO viděl na vlastní oči a uvědomil si, že nic lepšího pro CR neexistuje tak jsem to čtenářům ce4you musel bonznout, prostě musel :yes: :yes: :yes: [/QUOTE]

Myslim, ze se ni za co omlouvat:)) Ja jsem chtel koupit SmartMaps jako doplnek/nahradu Pocket Kima, ale pockam si na tento novy SW a jeho hodnoceni. A pripadne za kvalitu zaplatim rad...
ipf (2136)|14.6.2005 11:07
[QUOTE="Erikt68i"]Co dodat? .......
Pánům autorům se za předčasné informace o tomto produktu omlouvám, ale když jsem TO viděl na vlastní oči a uvědomil si, že nic lepšího pro CR neexistuje tak jsem to čtenářům ce4you musel bonznout, prostě musel :yes: :yes: :yes: [/QUOTE]

Já bych to s tou eufórií nepřeháněl. V úplně prvním příspěvku je chvály až dost a to vše za 4.000 Kč. Dnes se mluví o částce dvaapůlkrát vyšší, což není zanedbatelný rozdíl, takže prvotní nadšení ze všech čekatelů vyprchalo. Navíc zřejmě nebude demo (omlouvám se, není-li to pravda), takže spousta z nás už si zdůvodňuje, zda dát či nedat 10 tisíc. A můžeme se stokrát bavit o nejlepším mapovém podkladu, nejpřesnější navigaci, nejlíbeznější hlasové navigaci. Spousta z vás také nejezdí v Toyotě, přestože je nejspolehlivější anebo Volvem, které je tradičně nejbezpečnější, ale kupujete si Škodovku. Rozhoduje užitná hodnota a spoustu jiných věcí.
jval (453)|14.6.2005 12:06
Počkám jak se vivine tohle.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pokud je to pravda, a bude opravdu podrobná mapa ČR, tak ti co prahnou po 3D budou uspokojeni.
RomanCE (105)|14.6.2005 12:11
[QUOTE="RomanCE"]Jedna vec me vrta hlavou TOMTOM 5 ma nejnovejsi mapy od Teleatlas a CR je tam na 36%. Dynavix take pouziva nejnovejsi data od Teleatlas a tvrdi ze ma pokryty vsechny obce. Bude rozdil v pokryti v techto dvou produktech ? Pokud ano proc, kdyz pouzivaji stejny zdroj map ?[/QUOTE]
...trosku to zapadlo a viz posledni spekulace me zase nahravaji pouzit tuto otazku, bude dynavix opravdu tak lepsi s mapami, ktere by udajne meli mit stejny zdroj ?
xcrack (24)|14.6.2005 12:36
No podle ukázky z té vesnice mezi Vsetínem a ValMezem je Dynavix podrobný dost. Ovšem stále to nezodpovídá tu otázku, jak je to s tím upgradovaným TT 5.
Erikt68i (266)|14.6.2005 12:39
Pánové, za tu cenu jsem se omluvil:oops: :oops:
Měl jsem zafixován fakt, že cena za komplet vektorové podklady nepřekročí cca 4MKč! od výlučného dodavatele. Ovšem za tyto ohromné peníze získáte jen seznam křižovatek a tras!!!! Za 1MKč dostanete průjezdy CR a hlavní trasy velkými městy.
Ovšem jen popis řazení na křižovatkách, hlavních silnicích spolu s jednosměrkami a zákazy vjezdu je o desítkách MKč! A další si vyžádají popisná čísla, body zájmu atd. Takže jsem velmi zvědavý zda se TomTomu vyplatí koupit kompletní podklady pro pár stovek (tisíců) případných prodejů? Já se obávám že k průjezdným trasám, které nyní má, nanejvýš dokoupí seznam všech křižovatek. Vycházím z toho že v TomTomu je pouze Velká Britanie a Holandsko zpracováno pro navigaci na úrovni "poštovních" čísel! Tak proč by najednou pro evropského abonenta okrajová CR?
mraky_ce4you (19)|14.6.2005 12:43
[QUOTE="jval"]Počkám jak se vivine tohle.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pokud je to pravda, a bude opravdu podrobná mapa ČR, tak ti co prahnou po 3D budou uspokojeni.[/QUOTE]
pochybuji - nejspise doslo k tomu, ze to co bylo obsahem "major roads", tak zaradili do klasickeho pokryti - uz i v te edici "major roads" byly nektere ulice nekterych mest - imho je to jen marketingova klicka
Erikt68i (266)|14.6.2005 12:54
To IPF: ---Spousta z vás také nejezdí v Toyotě, přestože je nejspolehlivější anebo Volvem, které je tradičně nejbezpečnější, ale kupujete si Škodovku. Rozhoduje užitná hodnota a spousta jiných věcí.-----

Bohužel i tady platí ve vztahu k ceně známé pravidlo - nejsem dost bohatý abych si kupoval levné věci:)
ale když mě vyhovuje tak proč ne Škodovku :? :? :?
ipf (2136)|14.6.2005 15:19
[QUOTE="Erikt68i"]...Bohužel i tady platí ve vztahu k ceně známé pravidlo - nejsem dost bohatý abych si kupoval levné věci:) ale když mě vyhovuje tak proč ne Škodovku :? :? :? [/QUOTE]

A jsme u kořene věci. Nepsal jsem to s tím, aby ses musel omlouvat za počáteční chybu. Prostě: Vynikající navigační soft za 4K by byl bomba, která by převálcovala konkurenci. Za 10K skončí na regálech vedle PocketKima, SmartMaps a dalších a bude čekat na toho správného kupce. A proto dodávám: Spousta z vás jezdí Fábií, přestože trojkové BMW je hezčí, lepší, rychlejší a úžasnější. Jen stojí dvakrát tolik.
Erikt68i (266)|14.6.2005 15:53
Ano IPF, souhlas, levnější je lepší pro prodejnost.
Problémem je, že cena mapových podkladů je vysoká při max. kvalitě a nízká při nízké kvalitě. A tady má jít o max. dosažitelnou kvalitu podkladů. Z toho plyne i max. cenová zátěž na výsledné ceně produktu.
Stormer_ce4you (28)|14.6.2005 16:59
[QUOTE="Erikt68i"]Ano IPF, souhlas, levnější je lepší pro prodejnost.
Problémem je, že cena mapových podkladů je vysoká při max. kvalitě a nízká při nízké kvalitě. A tady má jít o max. dosažitelnou kvalitu podkladů. Z toho plyne i max. cenová zátěž na výsledné ceně produktu.
[/QUOTE]
ale tak prece obchodovani nefunguje ;) i kvalitni muze bejt levny kdyz se proda dostatecny mnozstvi.. cim vetsi prodejnost, tim muze jit cena niz.. ale s nastavenou cenou 10k to nikam niz nepude, protoze to nikdo nekoupi.. ;)
Kocir (836)|14.6.2005 19:29
[QUOTE="RomanCE"][QUOTE="RomanCE"]Jedna vec me vrta hlavou TOMTOM 5 ma nejnovejsi mapy od Teleatlas a CR je tam na 36%. Dynavix take pouziva nejnovejsi data od Teleatlas a tvrdi ze ma pokryty vsechny obce. Bude rozdil v pokryti v techto dvou produktech ? Pokud ano proc, kdyz pouzivaji stejny zdroj map ?[/QUOTE]
...trosku to zapadlo a viz posledni spekulace me zase nahravaji pouzit tuto otazku, bude dynavix opravdu tak lepsi s mapami, ktere by udajne meli mit stejny zdroj ?[/QUOTE]


Odpoved zni:
Zalezi na tom co se od poskytovatelu mapovych podkladu koupi. Napriklad na Navteq je mozne se podivat jake mapy se od nich dodavaji do jednotlivych aut. Je zde mozne videt ze i mezi modely stejne znacky je v navigacich ruzne pokryti.
jval (453)|15.6.2005 07:33
[QUOTE="Stormer"]
ale tak prece obchodovani nefunguje ;) i kvalitni muze bejt levny kdyz se proda dostatecny mnozstvi.. cim vetsi prodejnost, tim muze jit cena niz.. ale s nastavenou cenou 10k to nikam niz nepude, protoze to nikdo nekoupi.. ;)[/QUOTE]

přesně
Erikt68i počítej se mnou:
je lepší prodat 100 kusů po 5 000 Kč
nebo
10 kusů po 10 000 Kč???

to je jednoduchá metematika, jde o to, že čím víc se prodá kusů, byť za nižší cenu, tím větší bude návratnost investice a když to tady tak pročítám a vidím, že skalní nadšenci z ce4you do toho za 10 000 nepůjdou, tak chci vidět kolik budete mít zákazníků mezi uživateli, kteří mají PDA jen tak a nejsou do toho tak zažraní

sorry, ale podle mě jich moc nebude

PS: je to jen můj názor a můžu se mýlit, je taky možné, že až to pustíte na krám, tak za týden budete mít prodáných 1 000 instalací
Erikt68i (266)|15.6.2005 07:59
Pánové - na téma ceny jen maloučko k zamyšlení. Proč např. nechcete aby PDA s VGA displeji byly levnější a za cenu cca AceruN35?? (Samozřejmě, že všem by se to líbilo a nakupovali bychom jen tyto PDAčka takže podle Vašich teorií skvělý byznys pro výrobce) Proč? Protože sami chápete, že prodávat pod výrobní náklady prostě nejde a to v jakémkoli množství. A tak jako si Adidas a Nike a pod. můžete v plagiátu koupit u vietnamců na tržišti, tak si hodně lidí radši koupí originál za draho. Prostě se již smiřte s tím, že za kvalitu se platí i když je to jen v tomto případě nějaký software. Protože když se platí např. licence z prodaného kusu za podklady, tak dá rozum, že pod tyto náklady při jakémkoli uvažovaném množství prodejů přeci nemohu jít! :D :D :D
tortoise (546)|15.6.2005 08:12
[QUOTE="Erikt68i"]Protože když se platí např. licence z prodaného kusu za podklady, tak dá rozum, že pod tyto náklady při jakémkoli uvažovaném množství prodejů přeci nemohu jít! :D :D :D [/QUOTE]
Pokud se opravdu z každého prodaného kusu platí výpalné majitelům map, potom opravdu nechápu, proč si každý nemůže zvolit takovou úroveň detailu za takovou cenu, jaká mu vyhovuje.
Např. 10k - nejlepší kvalita, ulice vč. čísel popisných, objížďky, počasí apod., 5k - nejslabší kvalita, ulice bez popisných čísel, pouze ČR. Možná to jen vidím jako Hurvínek válku....
Erikt68i (266)|15.6.2005 08:19
Bohužel jak jsem již dříve napsal, 80 procent ceny nákladů na podklady je popis jednosměrek, křižovatek a zájmových bodů. A bez toho uznejte sami, navigace je jen pro okrasu. :D :D :D Spíš bych se nebál užít ostrého termínu na h...o! Kdo by si to koupil? Odpovězte si sami!
dort (1212)|15.6.2005 08:21
jen doplňující dotaz - opravdu chcete tvrdit, že mapové podklady, dle Vás v rozsahu několika miliónů korun respektive desítek, jsou následovně podmíněné ještě další platbou z každého prodaného kusu?

To mi nějak "neštymuje" ?!
Ivanm_ce4you (466)|15.6.2005 08:26
Ten priklad s HW asi neni na miste. Tam je spousta nakladu jasne danych -soucastky,vyroba, testovani. Ale u SW jsou ty naklady radove nekde jinde /myslim vyrobu, ne vyvoj a nakupy podkladu/. A pokud jsou podklady zakoupene, nemyslim si, ze poplatky za zakoupeny kus budou nejak omracujici.
Takze u SW mohou byt potom naklady na uvedeni produktu do prodeje opravdu velike-reklamni kampan a budovani distribucnich kanalu.
Z tohoto hlediska je pouzivani "zavadeci" ceny casto levnejsi, nez vrazet ohromne penize do reklamni kampane. Navic tady mame jasne vymezenu cilovou skupinu. A ta skupina se jeste aktivne zajima o novy a neznamy produkt. To je sen pro marketink a prodejni oddeleni. Az se produkt etabluje na trhu a smete veskerou konkurenci, pak zavadeci ceny pozbydou smyslu.

Ale to si tady mezi sebou jen tak pekne snime.;)
Erikt68i (266)|15.6.2005 08:34
To dort - nikoli ale náklady na podklady(v desítkach M) / očekávaný počet prodaných kusů:D

To Ivanm - do jejich obchodní politiky otevřeně řečeno nevidím a opravdu si jen teoretizuji. Ale náklady na podklady jsou opravdu enormní - proto je taky nikdo jiný z oblasti navigace nemá neb nenašel odvahu je koupit!
Kocir (836)|15.6.2005 08:36
[QUOTE="jval"][QUOTE="Stormer"]
ale tak prece obchodovani nefunguje ;) i kvalitni muze bejt levny kdyz se proda dostatecny mnozstvi.. cim vetsi prodejnost, tim muze jit cena niz.. ale s nastavenou cenou 10k to nikam niz nepude, protoze to nikdo nekoupi.. ;)[/QUOTE]

přesně
Erikt68i počítej se mnou:
je lepší prodat 100 kusů po 5 000 Kč
nebo
10 kusů po 10 000 Kč???

to je jednoduchá metematika, PS: je to jen můj názor a můžu se mýlit, je taky možné, že až to pustíte na krám, tak za týden budete mít prodáných 1 000 instalací[/QUOTE]

Sorry, ale je to trochu socialisticke pocitani pomoci zdraveho rozumi, ktery vytvari sve zcestne nazory na zaklade nedostatku informaci.

Co kdyz cely problem je v tom, ze naklada na mapy a pripadne dalsi vyvoj presahuji castku 4000 nebo 5000 nebo 6000? Pak nelze opravdu to prodavat za 4000 nebo 5000 aby se toho prodalo hodne, nebot se pokryji ani naklady.
A nakonec i ten vyrobce programu to dela pro zisk.

Druha vec: Vemte si co za SW mate nyni kazdy v PDA aby jste byli schopni jezdit zejmena po CR. Vetsinou SmartMaps + PocketKIM + nejaky ALT ci NAV ci TT ci R66. Vse dohromady bratru za 10-15 tisic a pritom je to stale neuspokojive. Takze z tohoto pohledu cena za onen SW 8000 je rozumna.

Ovsem zase pri pohledu z druhe strany 8000 za SW jako takovy je opravdu hodne, ale bohuzel toto je vec s kterou se neda hnout. Ekonomika slabsi nakupuje produkt od ekonomiky silnejsi a proto se ji to zda byt strasne drahe.
Pokud bychom to nakupovali od cinanu ci vietnamcu tak by to stalo asi 10x mene, ale zase by se asi vsechny ulice a mesta jmenovali stejne.
:)

Jinak Stormere jak vis, ze ten pomer prodejnosti bude takovy jak jsi napsal?
jval (453)|15.6.2005 08:43
[QUOTE="Erikt68i"]Pánové - na téma ceny jen maloučko k zamyšlení. Proč např. nechcete aby PDA s VGA displeji byly levnější a za cenu cca AceruN35?? (Samozřejmě, že všem by se to líbilo a nakupovali bychom jen tyto PDAčka takže podle Vašich teorií skvělý byznys pro výrobce) Proč? Protože sami chápete, že prodávat pod výrobní náklady prostě nejde a to v jakémkoli množství. A tak jako si Adidas a Nike a pod. můžete v plagiátu koupit u vietnamců na tržišti, tak si hodně lidí radši koupí originál za draho. Prostě se již smiřte s tím, že za kvalitu se platí i když je to jen v tomto případě nějaký software. Protože když se platí např. licence z prodaného kusu za podklady, tak dá rozum, že pod tyto náklady při jakémkoli uvažovaném množství prodejů přeci nemohu jít! :D :D :D [/QUOTE]

nezlob se na mě, ale srovnávat to s botama je teda hodně hustý

1) boty potřebuje (nepočítaje houmlesaky) každý člověk což je v naší republice cca 10 mil. lidí, kdybych vzal, že 50% jsou tací kteří si mohou dovolit dát za Adidas 3 000 Kč a vezmu, že z těch 50% je dalších 50% ochotno to dát, tak mi vychází cca 2,5 mil prodaných kusů. Jo to je kšeft a ta firma si může dovolit nechat cenu takhle vysoko.

2) a teď si vezmi, kolik lidí má PDA? kolik z nich co ho mají potřebují navigaci a kolik z nich za ni je ochotno zaplatit takovou pálku


je mi jasné, že ať tady tlačí kdo chce jak chce, tak vy s cenou dolů nepůjdete, takže vše ukáže čas, k jakým číslům dojdeš

PS: a když jsme u těch příkladů, tak si vzpomínám když nastoupily do počítačů třeba DVD vypalovačky. Výrobci jim napálily ceny dost vysoko. Horních deset tisíc se nabažilo a pak výrobci zjistily, že dokud cenu nesundaj, tak žádnému masovému rozšíření nedojde. A to oni potřebovali, protože dneska je DVD vypalovačka za pár šupů a výrobci vydělávaj na prodeji nosičů.
romanx (69)|15.6.2005 08:44
To Erik68i:
S tím bych tak docela nesouhlasil. Bavíme se tu o virtuálním produktu firmy, která na našem trhu ještě ani navigaci pro PDA nenabízí.
Pokud mám kupovat něco „za draho“ obrátím se na značku, která má nějaké jméno a jsou za ní vidět léta práce a vývoje.Ať už je to zmiňované BMW, Adidas, Nike.
Samozřejmě bych byl rád, pokud by cena byla do 5000,- Kč a hned příští týden bych si to koupil i za cenu, že to nebude tak použitelný (pevně doufám, že ano), jak se zde píše, ale za cenu kolem 10 000,- za navigační soft pro PDA se mi zdá hodně.
Dále kolik je asi běžných uživatelů PDA, kteří mají v autě GPS + držák a umí to ovládat ….
Když si promítnu cenu 1 DIN navigační mapy do Škodovky …. kde to běžný uživatel „strčí“ do rádia a řídí se hlasovými povely a občas koukne na display nebo Maxi-DOT, kam mu ukazuje šipka nemohu si pomoct, ale přijde mi to pro něj lepší.
Já si s PDA poradím i s jeho restarty, spárováním GPS apod. , ale už si nejsem jistý jestli to tady vedle mě zvládne kolega, kterému bych do auta PDA nikdy nedal, protože by z toho byl akorát na nervy.
Prostě bych mu doporučil 1 DIN navigaci i za cenu, že to nebude tak super.
Pokud někdo jel podle 1 DIN navigační mapy, víte, že to je docela použitelný a za tu cenu snesitelný.
Pavel Koza (4761)|15.6.2005 08:55
[QUOTE="jval"]Erikt68i počítej se mnou:
je lepší prodat 100 kusů po 5 000 Kč
nebo
10 kusů po 10 000 Kč???[/QUOTE]

Tahle matematika ma jen jednu drobnou chybu - TAKHLE TO V REALU NEFUNGUJE! Je samozrejme tezke to nasimulovat, nemuzes v jeden okamzik mit obe varianty a mit tak primou volbu srovnani, ale snad kazdy vyrobce softu potvrdi, ze polovicni cena neznamena automaticky obrovske narusty prodeju. U vetsiny lidi jde bohuzel o princip, coz jen potvrzuji spousty stranek s warezem, kde se nachazeji aplikace v prumerne cene 15 dolaru, coz je proste pakatel...
RomanCE (105)|15.6.2005 09:03
[QUOTE="romanx"]To Erik68i:
S tím bych tak docela nesouhlasil. Bavíme se tu o virtuálním produktu firmy, která na našem trhu ještě ani navigaci pro PDA nenabízí.
Pokud mám kupovat něco „za draho“ obrátím se na značku, která má nějaké jméno a jsou za ní vidět léta práce a vývoje.Ať už je to zmiňované BMW, Adidas, Nike.
Samozřejmě bych byl rád, pokud by cena byla do 5000,- Kč a hned příští týden bych si to koupil i za cenu, že to nebude tak použitelný (pevně doufám, že ano), jak se zde píše, ale za cenu kolem 10 000,- za navigační soft pro PDA se mi zdá hodně.
[/QUOTE]
Presne tak to citim ja, byt rozumna cena necekam ani na recenzi a hned po vyjiti to kupuju. Ne ze bych nemohl dat 8k ale mam vuci teto cene a jejimu vyuziti proste blok. 320$ za mapovej SW jen jedne zeme je opravdu priliz a bud se blbe divam ale zadnej z "konkurencnich" takovou cenu nema. Ano zadnej nema zatim CR ale to je jen otazka casu.
Peta_ce4you (314)|15.6.2005 09:27
[QUOTE="RomanCE"]Presne tak to citim ja, byt rozumna cena necekam ani na recenzi a hned po vyjiti to kupuju. Ne ze bych nemohl dat 8k ale mam vuci teto cene a jejimu vyuziti proste blok. 320$ za mapovej SW jen jedne zeme je opravdu priliz a bud se blbe divam ale zadnej z "konkurencnich" takovou cenu nema. Ano zadnej nema zatim CR ale to je jen otazka casu.[/QUOTE]

ja myslim ze 9800 za celou evropu je hodne dobra cena
romanx (69)|15.6.2005 09:39
Já ten svůj příspěvek jenom doplním, předem se omlouvám, že úplně odbočím, ale pokud už tady rozvíjíme teorie nad cenou produktu musíme na to „kouknout“ i z jiné strany.

330 EUR za soft pro PDA je pro mě opravdu hodně.
Dále s autem nejezdím jenom já, ale i ostatní a ačkoli pro mě je PDA naprosto použitelné (pošta, IE, kontakty) pro ně je to zbytečná hračka, o kterou se musí v autě starat a opatrovat.
Pokud má dojít k masovému rozšíření navigací v autě, pro mě vidím jedinou možnost a to komfort ovládání.
Nedokážu si ani ve snu představit, že bych někomu před cestou začal vysvětlovat,jak se ovládá navigace PDA v autě, jaké problémy ho čekají, v městské zástavbě s GPS , spárováním apod.
To by mi řekl, tak si ten krám strč někam , tohle se nenaučím …
Naopak pokud by tam jen dal CD s mapou a zadal z oblíbených (to bych mu nastavil) cíl cesty a dál se o nic nestaral, jen se řídil hlasovými povely, v cíli by vyndal panel od autorádia, tak jak je zvyklí, možná že by změnil názor a řekl by, hele šlo by tohle i do mého (soukromého) auta?
No a teď cena … všichni asi víte kolik stojí mapa (ceník je na webu) do 1 DIN navigace, pro mě je použitelná.
Cena autorádia s 1 DIN, už zase tak super oproti PDA není, ale pokud by po tom někdo hodně toužil dá se přežít.
1 DIN navigace má v sobě i dvě hračky navíc a to RDS-TMC modul, který je tedy alespoň zatím použitelný jen v ostatních státech EU a má i propojení s ABS vozidla, takže to funguje i v „tunelu“ (pokud nejde GPS).

Já na PDA nedám dopustit, ale v svém okolí sem sám ....

Takže jsem opravdu moc, moc zvědaví kolik běžných uživatelů, kteří zatím PDA nevlastní a rozhodují se pro navigaci do svého automobilu bude pro toto řešení a zaplatí ho.

Erikt68i (266)|15.6.2005 09:54
Všem - já erikt68i prohlašuji, že nemám žádné ekonomické vazby na propíraného výrobce navigace, nejsem jejich zaměstnancem, nejsem s jejich podnikáním jakkoli svázán - mám své a úspěšné. Naprosto nevidím do obchodní politiky této firmy ani nevím co všechno udělali a kde všude již pracovali. Nevidím do jejich finančních ani organizačních záležitostí a tyto jsou mě lhostejné a nezajímají mne. Jedinou vazbou na tuto organizaci je vazba pouze osobní, neb jeden z pracovníků je můj syn.
Jediný důvod, proč jsem rozpoutal tuto diskuzi bylo obeznámení čtenářů ce4you s novým navigačním softem s kompletními datovými podklady aby většina potenciálních kupců navigačního softu případně ještě posečkala a rozhodla se o nákupu až se seznámí i s tímto produktem (někomu to snad pomohlo - doufám)

Nechce se mě již dál bavit na téma cena a pod. Jestli někdo není ochoten pochopit, že za kvalitu se platí i když se jedná jen o software tak se vlastně není proč divit, že je CR mezi zeměmi s největším počtem nelegálních kopií programů.

Jestli jste pozorně četli odpovědi pracovníků firmy, tak jistě víte, že nabídka navigace se neomezuje jen na PDA ale v průběhu roku nabídnou i ostatní navigační zařízení, bude možno si vybrat.

Jestli jste pozorně četli příspěvky tak taky víte, že podnikají i pod jinými značkami.

Děkuji za pozornost a doporučuji buď se bavit o vlastním softu, nebo tuto diskuzi uzavřít. Aspoň já od této chvíle na poznámky o ceně již nereaguji!
Karm (365)|15.6.2005 10:00
co myslíš tím ABS?řídící jednotku?JEště sem ji takhle označenou neviděl, z čehio je to zkratka?(nic proti tobě,tohle mě zajímá)
Erikt68i (266)|15.6.2005 10:16
Pouze drobnost, manželka jezdí po zákaznících a samozřejmě občas musí do míst které nezná. Rozhodně není počítačový typ, k práci na PC má odpor! Přesto po krátké ukázce (samozřejmě, že PDA bylo komplet připraveno s GPS v CF slotu, externí anténa založena a program spuštěn!!) byla schopna si nalézt sama adresu a nechat se na dané místo navigovat. A to samé udělat i na cestu zpět! Pochvalné ódy jdou samozřejmě na vrub navigace a tvůrců. Takže teď vážně uvažuji o zakoupení Acer n35 a nav. softu pro manželku a nebudu muset dělat na PC itinerář cest k zákazníkům včetně několika map s úseky cesty!!!
romanx (69)|15.6.2005 11:05
To: Karm
Zjednodušeně řečeno
Pokud máš navigaci DX (nejenom) u auta, tak systém určí polohu na základě dat ze systému GPS a pak ještě získává informace ze systému ABS u auta. (snímačů úhlů natočení kol vozidla). Polohu pak porovnává s mapou v digitální podobě.

To Erik68i:
Ano, manželka tě má vedle sebe a vždycky jí budeš moct poradit a nastavit jí PDA, popřípadě ti zavolá, pokud něco selže.
Běžný uživatel pokud si zakoupí navigaci s PDA buď se z něho stane odborník nebo si najde někoho (i za peníze) kdo bude řešit jeho problémy.
Netvrdím, že se to nenaučí, ale pokud si někdy ovládal DX autorádio …. Je to školení na 5 minut.
No a umístění v autě…. Pokud máš GPS a PDA zvlášť, tak odběhnout na parkovišti na pět minut z auta je docela problém, než to vypneš, než to sbalíš, než to pak zase umístíš do držáku … atd.
Autorádio mi přijde prostě komfortnější

Jinak ty máš zkušenosti s novou navigací, bude tam možnost zadání cíle přes PSČ?
Erikt68i (266)|15.6.2005 11:52
Ano, objektivně máš pravdu - chvíli jsem si myslel, že bych manželku donutil používat aspoň PDA ale teď to vidím černě, takže spíš počkám na DX autorádio, mají ho dodávat taky. A navíc po zprovoznění vysílání aktuálního dopravního zpravodajství to bude podstatně jednodušší s implementací.

Hledání podle PSČ jsem nikde v softu neviděl. Ani v oblasti zájmových bodů. A vlastně ani dost dobře nechápu, k čemu by to mělo sloužit.
Yankee.106 (231)|15.6.2005 12:05
[QUOTE="Erikt68i"] Jediný důvod, proč jsem rozpoutal tuto diskuzi bylo obeznámení čtenářů ce4you s novým navigačním softem s kompletními datovými podklady aby většina potenciálních kupců navigačního softu případně ještě posečkala a rozhodla se o nákupu až se seznámí i s tímto produktem (někomu to snad pomohlo - doufám)[/QUOTE]

Já osobně jsem rád, že jsem si nekoupil PocketKiMa a jsem rád i za tento "flame". Protože vlastním iPAQo hx4700 a nyní jsem si objednal GPS Asus BT100, tak jsem začal vybírat navigační SW. Rozhodně chci celou ČR a možná Evropu. Takže je pro mě tento SW přesně ten, na který čekám. Co se týká dalších mapových podkladů, využiji asi své "papírové", které naskenuji a přežvejkám do GPS souřadnic. Protože jich bude hafo a bude to i obrovský objem dat, mám s nimi jistý záměr ;)

[QUOTE="Erikt68i"] Nechce se mě již dál bavit na téma cena a pod. Jestli někdo není ochoten pochopit, že za kvalitu se platí i když se jedná jen o software tak se vlastně není proč divit, že je CR mezi zeměmi s největším počtem nelegálních kopií programů.[/QUOTE]

Co se týká ceny, byl bych pochopitelně raději investoval do zmiňovaných 5k, ale když čtu tyto příspěvky, a hlavně reakce výrobce (což maximálně oceňuji :yes: ), jsem ochoten o vyšší ceně uvažovat, a hlavně si ji musím obhájit u "investora" ;)

Takže, čekám na recenzi, a doufám, že mi poradí stejně dobře (dle mého názoru!) jako s ostatním HW, který mám.

A jeden dotaz na autory. Bude možné nějakým způsobem reportovat jakékoliv změny v mapovém podkladu přímo k vám? Například výstavba nového kulaťáku apod.? Apropo, máte v mapovém podkladu kulaťák na náměstí TGM v Příbrami? ;)
romanx (69)|15.6.2005 12:13
To Erik68i:

Vyhledaní cíle podle PSČ, je vhodné tehdy, když se ti zobrazí velká tlačítka a ty jen zadáš 5-ti místný kód.
Samozřejmě to musíš ještě upřesnit ulicí, ale jako první nástřel mi to přijde rychlejší.
Ono je např. jednoduší zadat 50101 než Hradec Králové, byť např. u jiných softů to automaticky doplňuje počáteční písmena a vybírá ze seznamu, ale jak sám víš když zadáváš Hradec nabízí to … Králové, …. nad Moravicí apod
Logman (95)|15.6.2005 12:21
Předem se omlouvám se za délku příspěvku – když tak to přeskočte ;) Dovolím si komentář nejen k zajímavé debatě o ceně, navigaci, ale i k produktu samotnému.

V okruhu lidí, kde se pohybuji jsou GPS celkem rozšířené, ale spíš z uživatelského hlediska, než aby se jednalo o zapálené koníčkáře, mezi které se řadím. Tedy, kdo ji opravdu potřebuje - již GPS má! Ale co s pokrytím... Několikrát jsme zabředli do debat ohledně mapového pokrytí nejen Evropy, ale i ČR. Žádaná je ale hlavně Evropa! Pokrytí ČR je chápáno sice za zajímavost - ne však životní nutnost. Tedy o existující samostatný konkurenční produkt pokrytí ČR za cca 7000,- nikdo nejeví valný zájem. Naše republika není až tak velká, že by člověk tápal. Pokud by ale ČR byla v jednom balíku, nikdo by se nezlobil :) Mě ale navigace v ČR zajímá!

Tedy v navigaci vítězí jednoúčelové GPS, které jsou na ovládání jednodušší, přehlednější, ve vozidle bezpečnější. Sotva tři z nich používají GPS v PDA a já jsem jedním z nich. PDA je chápáno pouze jako doplněk, a notebook tedy přeci jenom vítězí - to víte, manažeři (ne všichni samozřejmě) :)

Jaká značka že je rozšířená? Zatím Garmin. TomToma zatím nikdo z těch co Garmin a vlastní pořizovat nehodlá, vzhledem k tomu že Garmin je osvědčený, a jedna GPS bohatě stačí i když pořizovací náklady nejsou zrovna malé. Co ti, kteří se teprve o koupi GPS rozhodují? Dovolil bych je rozdělit do okruhu 4 skupin. Jedni chtějí navigaci ve vozidle, druzí turistickou, třetí jsou padáčkáři a ultralighti a ta čtvrtá - MY PDAčkáři. Ti, co chtějí navigaci ve vozidle prahnou po jednoúčelových přístrojích - PDA je pro ně silný nepřítel už jen tím, že se to podobá počítači :D

Tedy široký zájem o GPS by byl, ale buďto jednoúčelovou a nebo co slýchávám nejčastěji "Až to bude v telefonu - pak mi řekni! PDA? Ukaž! Hm, pěkný - za ty prachy si raději koupím parkera a blok v kůži a ještě zbude na pivo..." Určitě to sami znáte ;)

Tak a k jádru věci: Srdce mi zaplesá, když vidím jak se objevuje nová konkurence. Zmiňovaný soft může být sebelepší či sebehorší - rozhodně to bude další hráč na dosud z 90% prázdném poli k tématu navigace. Závěry s provedením navigace a to jak funkčním či ergonomickým bych nechal až na osobní zkušenost. Nebude-li demo, určitě bude nějaká výstava, kde "to" bude možné osahat. Videosekvence určitě potěší! Ale zvědavý tedy rozhodně jsem.

Bude-li tento software součástí jednoúčelových přístrojů nemám obavy, že by si svého koncového zákazníka nenašel. U PDA si netroufám spekulovat a nechal bych to až tak za půl roku po uvedení na trh. A bude-li, jak by to asi bylo s přenositelností. Jedna licence = 1 přístroj, dva, tři? Já mám dva a dvojnásobnou cenu bych opravdu viděl nerad. A když jsem u ceny, nechal bych to plavat – bude-li konkurence, a ta dříve či později přijde, s cenami to určitě zalomcuje, ale dovolím si komentář:
[QUOTE="Pavel Koza"]U vetsiny lidi jde bohuzel o princip, coz jen potvrzuji spousty stranek s warezem, kde se nachazeji aplikace v prumerne cene 15 dolaru, coz je proste pakatel...[/QUOTE]

U většiny lidí nejde ani tak o princip jako spíš o kupní sílu. Ale to je na delší debatu, která už je mimo tento kontext.
[QUOTE="Erikt68i"] Nechce se mě již dál bavit na téma cena a pod. Jestli někdo není ochoten pochopit, že za kvalitu se platí i když se jedná jen o software tak se vlastně není proč divit, že je CR mezi zeměmi s největším počtem nelegálních kopií programů.[/QUOTE]

Tady jde o názory potencionálních uživatelů a jakákoli zpětná vazba ať pozitivní či negativní je vždycky vítaná! Neber za své obhajobu ceny.
Erikt68i (266)|15.6.2005 13:09
To romanx: Na výběr máš zadání jak části názvu města tak, samozřejmě ulice - opět si ještě jednou pozorně přečti příspěvek pracovníka firmy. Ono totiž stačí "necesky" napsat do kolonky názvu ulice např. Na Moráni tak napíšeš část řetězce názvu třeba z prostředka- jak libo, např. mora - stiskneš tlač. Hledej - a program Ti nabídne za cca 1 sec 72 výběrů v tomto případě a můžeš vyhledávat listováním správný název. Nebo dopíšeš další písmenko n - moran a dáš znova hledat a za další 1sec. najde Ti již jen 4 ulice(a za názvem ulice v závorce i příslušné město/čtvrť) :
Moráňská - Velké Meziříčí
Na Moráni - Český Krumlov
Na Moráni - Chomutov
Na Moráni - Praha 2

A z toho si již snadno vybereš:D :D :D

Prostě vůbec nehledám podle města - nepoužívám - rovnou píši část názvu ulice a dohledám podle potřeby - rychle i na starém Acer n10!!!!! Prostě výběr jakékoli adresy (samozřejmě existující:D ) netrvá déle než 2 sec. Samozřejmě nepočítám čas na "ťukání" části názvu.
Takže v předchozím případě na 8 ťapnutí, z toho 5 na písmenka klávesnice.
Včetně - pokud pro dané město existují i popisné číslo v ulici.

Edit: Pouze pokud je ulic se stejným názvem více - obligátní "9. května " pak použiji třeba jen salbiku z názvu města pro krátký výběrový seznam.
romanx (69)|15.6.2005 13:18
Díky za odpověď, ono se to těžko představuje, když ty to máš v ruce a my jen spekulujeme, jak by to asi mohlo být s ovládáním :)

Můžu ještě, nikde jsem nenašel informaci jestli to umí i zadat cíl podle souřadnic GPS, šířka , délka … nemusíš to rozepisovat, stačí jen ANO, NE.


Crusader_ce4you (624)|15.6.2005 13:35
Tak doufám, že zde již bylo řečeno a zodpovězeno vše. Nyní již zbývá počkat na zmíněnou recenzi a ti co o koupi uvažují budou mít jasno. Další diskuze zde již považuji za zbytečné (obzvláště o ceně). Politika je jasná. Firma nabízí něco, do čeho investovala a samozřejmě očekává návratnost investice. To, jestli se jí to povede a zvolená cenová politika byla správná ukáže až trh sám.

Tímto zamykám tuto diskuzi.