Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velky srovnavaci test navigacnich softu ''Expedice Spanelsko CE4YOU 2007''

speed-komi (278)|31.10.2007 19:23
[QUOTE="landys"].....aby mě to neposílalo tam kde jsou nízké mosty, atd......[/QUOTE]
Pro čr jsou nějaké body zájmu ke stažení, tak pro nimecko by se snad nějaké POI taky mohli najít.
Mudrunka (547)|31.10.2007 19:31
to speed-komi:
můžu se zeptat jak ty POI jakýkoliv nav. soft použije při výpočtu trasy? A o to landysovi asi jde
Docent (1234)|31.10.2007 19:32
[QUOTE="landys"]TomTom má asi nejlepší plánování tras.[/QUOTE]
Neodpustím si ještě jeden příspěvek... Minulý týden jsme v zapadlé vesnici na Plzeňsku probírali v hospodě navigace... Jeden spolustolovník se ve 4 ráno potkal se svým traktorem s kamionem na silnici, kde se jakž-takž vyhnou 2 osobáky... Dalšího budil ve 2 ráno kamioňák, protože při pokusu otočit se na silnici, kam ho navigace zavedla, spadnul do pangejtu a potřeboval vytáhnout... Tipněte si, podle jaké navigace oba zmínění kamioňáci jeli ;) ?
tortoise (546)|31.10.2007 19:34
[QUOTE="Docent"]Tipněte si, podle jaké navigace oba zmínění kamioňáci jeli ;) ?[/QUOTE]
Určitě měli tu s nejlepším plánováním tras :-D
Docent (1234)|31.10.2007 19:52
Přesně :D . A ten z pangejtu měl nastaveno vyhýbat se dálnicím, aby ušetřil za mýto...
speed-komi (278)|31.10.2007 20:07
[QUOTE="Mudrunka"]to speed-komi:
můžu se zeptat jak ty POI jakýkoliv nav. soft použije při výpočtu trasy? A o to landysovi asi jde[/QUOTE]
Promiň, já zatím navigaci nemám a jen sbírám informace, koukám kde se co nechá sehnat, přidat... A myslel jsem že to jde. V každém případě to ale nepatří k diskuzi o expedici Španělsko.
Mudrunka (547)|31.10.2007 20:27
to speed-komi:
no, nevím jak to patří, či nepatří k expedici Španělsko, každopádně to ale patří jako „předkrm“ k Velkému srovnavacímu testu navigačních softů na který se všichni tady těšíme.
Miloš Strouhal (3997)|31.10.2007 20:40
OT:
Tak ted uz je mi to vsechno jasne. Vsichni co pouzivaji TomToma neustale bloudi a jezdi nesmyslnymi trasami. Projizdeji naprosto zbytecne benzin po polnich cestach a nezpevnenych vozovkach. Zaroven vsichni co maji velke a silne auto jsou zarucene zbohatlici a pochybni podnikatele, z cehoz jasne vypliva, ze jsou automaticky velkym nebezpecim pro vsechny ostatni ucastniky silnicniho provozu, sami pro sebe a rovnez pro sve blizke, ktere vezou v aute. Naproti tomu vsichni co pouzivaji iGo dorazi na urcene misto pokazde vcas, jezdi diky sve o nekolik generaci vyspelejsi navigaci velmi ekonomicky, nikdy pri svem cestovani nenarazi na nezpevnenou vozovku a polni cestu videli maximalne tak z okna vlaku. Jo a malem bych zapomnel, vsichni ucastnici silnicniho provozu jezdici splasenymi nakupnimi taskami jsou velmi ukazneni ridici, vzdy davaji prednost ostatnim ucastnikum silnicniho provozu a jsou ke vsem maximalne ohleduplni. Zasadne nikdy nikoho neohrozuji. A rozhodne neprekracuji max. povolenou rychlost, ackoliv jim to treba nektere lehci nakupni tasky v kombinaci s ne az tak linym motorem umoznuji. Howg.

Opravdu je to obcas zabavne procitat zde nektere diskuze.. A je to rovnez velmi poucne, jelikoz bez nekterych techto urcite dobre myslenych rad, zcela objektivnich nazoru a zivotnich zkusenosti bych si sve cestovani v cca 1.6 tunovem kombiku (automat, 6 valcu, pres 170 koni, takze dle zdejsich meritek spadam jiz do kategorie zbohatliku a pochybnych podnikatelu.. :sarcastic: ) s nonstop zapnutym TomTomem (upozornovani na radary) uz ani nedokazal predstavit! :)
toorek (251)|31.10.2007 20:54
Pěkne si tu kopete do TOMTOMa, stejně jako na jeho fóru a naprosto stejní jedinci. Asi je to pro vás už sport, normální člověk by napsal svůj názor + přidal osobní zkušenost a jako informace pro ty, co zvažují výběr navigace, by to stačilo. Stejně je nakonec nejlepší si to sám "osahat". Dlouho to už pro zábavu čtu. Teď vám taky něco napíšu. Řízení není můj denní chleba, jen se párkrát za měsíc potřebuji dostat do různých koutů republiky, kde to vůbec neznám. Používám TOMTOMa asi tři roky, protože je maximálně přehledný během řízení auta. Nikdy se mi nestalo, že bych netrefil správnou odbočku, v případě potřeby mrknu na zlomek vteřiny na displej a je to. Podle iGO jsem zkoušel jezdit asi 3 měsíce a později mu ještě sem tam dal šanci. Vypadá moc pěkně, dá se toho hodně nastavit. Pozice auta se mi ale na něm oproti skutečnosti zpožďujě. Díky tomu, a také pro mě ne zrovna dvakrát přehlednému zobrazování, se mi už na trochu složitějších křižovatkách pravidelně stávalo, že jsem blbě zabočil nebo odbočku minul. Teď po koupi Heralda jsem zjistil, že na něm iGO ani nemá šanci, protože má frekvenci zobrazování 1 snímek za 4 sekundy. TOMTOM jede naprosto hladce i se zaplými POI. Ergonomie ovládání - zkoušeli jste někdy něco v navigaci zadat během jízdy? U iGO nemyslitelné, TOMTOM v pohodě. Plánování trasy - v 99,9 % případů mi obě navigace nabídnou stejnou cestu při požadavku na rychlou. Zkusil jsem i ekonomickou na iGO - buď byla stejná jako rychlá na TOMTOMu, nebo mě tahala po místech, kde se mi dvakrát dobře nejelo a většinou jsem si spíš zajel. Určení času příjezdu - u TOMTOMa perfektní, u iGO nepoužitelné. Když máte stihnout pracovní schůzku na druhém konci republiky, tak je to docela důležité. Můj závěr je: Každá navigace vyhovuje jiným potřebám, stejně jako má každý jedinec na ni jiné požadavky. Základ je, že vás to dovede z bodu A do bodu B. Používáme ji tam, kde to neznáme - nechápu jedince, kteří tu píšou, že je to vede jinudy, než jsou zvyklý. Proč si tu navigaci vůbec pouštějí, když to tam znají? Taky se při zadání cesty kouknu, co mi to naplánovalo, a když tak to poupravím (tohle jsem začal dělat po pár špatných zkušenostech s iGO). Během cesty se taky koukám kolem sebe, na značky a tak a používám hlavu, nenechám se slepě poslat někam, kde se mi to nezdá - i když párkrát jsem takhle neposlechl TOMTOMa a pak toho litoval :) . A to je tak všechno, co jsem vám chtěl k tomu říct... :))
PS: Obě navigace jsem používal vždy v aktuální verzi alpikace i map.
Miloš Strouhal (3997)|31.10.2007 21:02
[QUOTE="toorek"]Ergonomie ovládání - zkoušeli jste někdy něco v navigaci zadat během jízdy? U iGO nemyslitelné, TOMTOM v pohodě.[/QUOTE]
OT:¨
Pockej, to jsi sem asi nemel psat. Tak jsi se vlastne verejne priznal k tomu, ze pracujes s navigaci v aute i za jizdy, coz je preci prisne zakazano! To nikdo "normalni" preci nedela! Hele, tak me tak napada, nejsi ty taky nahodou nejaky ten zbohatlik ci pochybny podnikatel se silnym a velkym autem? Ten co je zarucene hrozbou pro vsechny ostatni ucastniky silnicniho provozu? :D A hlavne se nepriznavej k tomu, ze mas v POI zapnute upozorneni na policejni radary, to by teprve byla mela.. :D Nemas ty v aute nahodou i antiradar? Ne, delam si srandu, verim, ze asi nemas.. Ale kdyby preci jen jo, razem bych mel 100% jistotu v tom, co jsi vlastne za cloveka, v jakem jezdis aute a jak casto porusujes dopravni predpisy. Cimz ohrozujes sebe a predevsim sve okoli v nakupnich taskach..

Kdo to tu ma na ce4you alespon trochu proctene, jiste pochopi proc tolik ironie.. Tem ostatnim se omlouvam za offtopic..
Docent (1234)|31.10.2007 21:40
[QUOTE="toorek"] Proč si tu navigaci vůbec pouštějí, když to tam znají? [/QUOTE]
Možná tě to překvapí, ale třeba kvůli tomu, aby si ověřili, jak ta navigace naplánovala cestu... A pokud zjistí, že sami by tudy nejeli ani v nejhorším snu, tak logicky jí nedůvěřují ani tam, kde to neznají, že. Podle TomToma jsem jezdil dost dlouho, a měl jsem na výběr - buď při nejkratší trase skončit někde před závorou nebo na polní cestě u kravína, nebo si u nejrychlejší cesty zajet 15 km s tím, že ušetřím (teoreticky) neuvěřitelnou jednu minutu...

Neříkám, že iGO nevymyslí blbosti (dokonce, bohužel, s poslední verzí mapy jich vymyslí dokonce víc, než s mapou z roku 2006), ale pořád jich vymyslí méně než TomTom... A to nemluvím o tom, že od doby Jana Husa se ve zdejších zemích píše česky a ne cesky ;) .
Zdenek Malinsky (9781)|31.10.2007 21:46
Já bych Miloše trošku opravil nebo doplnil o zbohatlících a podnikatelích:
1. Porsche 911 Turbo S není velké a ani moc silné auto
2. Nejen antiradar, ale i rušičku
3. Máme peníze na pokuty, úplatky policistům, úředníkům, soudcům, poslancům...
4. Jednoznačně nejnebezpečnější jsou "kamioňáci" (nikoli z Turecka nebo Mongolska, ale z CZ) a zakomplexování řidiči (s malým...ehm...egem) se svými služebními Škodifkami, kteří si musí na silnici něco dokazovat.


PS: Když to tu čtu (a občas a průběžně trošičku o všech možných navigacích), tak bych měl dilema, jakou navigaci koupit. Asi žádnou. :sarcastic:
Mudrunka (547)|31.10.2007 22:31
[QUOTE="toorek"].. Podle iGO jsem zkoušel jezdit asi 3 měsíce a později mu ještě sem tam dal šanci. Vypadá moc pěkně, dá se toho hodně nastavit. Pozice auta se mi ale na něm oproti skutečnosti zpožďujě. Díky tomu, a také pro mě ne zrovna dvakrát přehlednému zobrazování, se mi už na trochu složitějších křižovatkách pravidelně stávalo, že jsem blbě zabočil nebo odbočku minul. Teď po koupi Heralda jsem zjistil, že na něm iGO ani nemá šanci, protože má frekvenci zobrazování 1 snímek za 4 sekundy.... Určení času příjezdu - u TOMTOMa perfektní, u iGO nepoužitelné. Když máte stihnout pracovní schůzku na druhém konci republiky, tak je to docela důležité.[/QUOTE]
no, nepatřím mezi zapřísáhlé maniaky nějakého konkrétního softu, hraji si v podstatě se všemi, které mám v podpisu. Můj názor je, že žádný není na 100 %, každý má nějaké nedostatky.
Velký Tomík – poměrně by se mě líbil, problém vidím v absenci ekonomické, možná i hezké trasy a dále v nulovém řešení RDS-TMC ve verzi pro PDA. Ostatní nedostatky bych mu i odpustil.
O nedostatcích i-GO bych se tady nerad rozšiřoval, každopádně s těmi Tvými značně nesouhlasím. Z mnoha najetých km se mě stalo jen 2x, že jsem odbočil špatně, jednou to bylo mou chybou, kdy jsem mu nevěřil a podruhé to bylo po použití stručného pána Čiča, který je stručný v neznámém terénu až moc. Ale můžu prohlásit, že s problémem výpočtu času dojezdu jsem se u i-GO nesetkal ani náhodou, dokonce jeho přesnost ostatní softy značně převyšuje. V poslední době se i-GO se mnou dostalo nejdál do Chorvatska, zpět jsem vyjížděl v 6,00 hod., čas příjezdu vypočítal u složitější trasy přes Maďarsko na 18,38 a v cíli jsem byl 18,12. Jak by to bylo s Velkým Tomíkem sloužit nemůžu, protože se na této trase ukázal jako naprosto nepoužitelný.
Docent (1234)|31.10.2007 22:54
Mno, já to o tom čase nechtěl psát... Ale já se taky do času podle iGO trefím s minimální odchylkou... Ale asi to bude tím, že jsem vocas, který jezdí (skoro) podle předpisů a nemá touhu jezdit o 30 víc, než je povoleno ;) .
Zdenek Malinsky (9781)|31.10.2007 23:42
Protože ten tvůj angličák rychlejc nejede. ;) To jsem se stodvácou taky dodržoval-plyn až na podlaze a nikdy jsem nepřekročil :D :D
Mudrunka (547)|31.10.2007 23:44
to Docent:
no, on v tom trošku problém je a ne, že ne. Jenom v tom není i-GO samo. Ten problém je, že ty navigační softy nám určují předem stanovený průměrný „čistý“ čas, který jde splnit i s „prstem v nose“ pouze na kratších vzdálenostech, a to ještě na dálnici. Např. na mé pravidelné trase Praha – Brno jsem cca o 0,5 hod. dřív, apod. U delších je to však jinak, člověk si taky musí odpočinout, já např. i zakouřit (v autě to nesnáším z prostého důvodu, že to hrozně smrdí) apod. Na té mé uvedené trase to bylo na dálnici 160, občas více, v Maďarsku mimo dálnice, pokud to alespoň trochu šlo, 130 – 140 a furt předjíždět a když chtěl vnouček klouček čůrat, říkal jsem mu „vydrž Prťka, vydž“ – schválně přeháním.
Ale konec OT: nepochopil jsem, proč některý ze slovutných výrobců našich softů nepřišel v dané oblasti s „nějakým samo se učícím systémem“. A pokud na to programátoři nemají, alespoň s řešením, které má např. ViaGPS (jinak otřesný soft). Tam je to uděláno tak, že si uživatel sám určí průměrné docilované rychlosti, a má v tomto směru vymalováno.
sikula05 (272)|1.11.2007 00:39
Zdravím, chtít po navigaci aby zohledňovla přestávky na kouření, je teda fakt hustý!:D
pslany (130)|1.11.2007 06:54
Zdravim panove, po Dynavixu, pres Tomtom, jsem rovnez skoncil u Igo, predevsim kvuli bezesvym mapam a TMC. PS:k tomu dojezdu, taky vzdy, i do Chorvatska dojedu temer na minutu presne, ale jak jsem si vsimnul, je to proto, ze igo cas dojezdu v pavidelnych intrevalech upravuje, ne proto, ze by me a muj styl jizdy tak presne znalo.
tortoise (546)|1.11.2007 07:25
[QUOTE="toorek"]Pěkne si tu kopete do TOMTOMa, stejně jako na jeho fóru a naprosto stejní jedinci. Asi je to pro vás už sport, normální člověk by napsal svůj názor + přidal osobní zkušenost a jako informace pro ty, co zvažují výběr navigace, by to stačilo.[/QUOTE]
Jak jste si mohl všimnout, neřešili jsme tu ergonomii ovládání, bezešvost map, přehlednost displeje ani kvalitu hlasových instrukcí. Řešil se tu výpočet trasy a zde TTN patří mezi nejhorší navigace. Jak jsem psal výše, je tomu tak zcela objektivně nabízenými možnostmi při výpočtu trasy, subjektivně pak i vypočtenými trasami (vám se nikdy nestalo, že vás honil o 20km delší trasou jen proto, že byste byl v cíli o minutu dříve?).

Jenže mně připadaá, že vám někdo pohaněl vašeho miláčka a pravděpodobně cítíte potřebu vyrazit do svatého boje. Proč? Vždyť je to OK, že vám TTN vyhovuje, že jste s ním naprosto spokojený. Není však nutné proto zaslepeně přehlížet i nedostatky, které tato aplikace má. A plánování cesty (stejně jako přepínání mapových podkladů) patří mezi největší nectnosti TTN bez ohledu na to, že může mít třeba nejergonomičtější ovládání široko daleko.

S navigacemi je to stejné jako u aut a všude jinde - kdyby šlo vyrobit něco univerzálně nejlepšího, co by vyhovovalo všem, tak se to dělá a nevyrábí se desítky různých modelů pro různé lidi. Jenže to nejde, takže každý nechť si z nabídky vybere to, s čím je nejvíc spokojen.
Docent (1234)|1.11.2007 08:31
[QUOTE="Zdenek Malinsky"]Protože ten tvůj angličák rychlejc nejede. ;) [/QUOTE]
No dovol, rychlostní rekord podle GPS mám 149,2 km/hod., a to chtěl jet ještě rychleji :D .
To Mudrunka: To zadávání vlastních průměrů uměl Mapfactor Navigator pro PC. Třeba někdo ví, jak je na tom s touhle vlastností Pocket Navigator?
toorek (251)|1.11.2007 13:03
Ježíšmarjá, omlouvám se, že jsem napsal, že jsem s TOMTOMem spokojený, že s ním nemám problémy a že mi iGO nesedí, už to víckrát neudělám... Pravdu máte samozřejmě vy, všichni ostatních jsou strašná trdla, co neví, co je pro ně dobré. Je potřeba jim to pořád omýlat dokola, snad si to konečně uvědomí. Sypu si popel na hlavu - jezdím obyčejnou Felicií, dodržuji předpisy, na polňačku jsem nikdy nedorazil a na místo určení přijedu v tolik, kolik mi ukáže TOMTOM hned na začátku cesty. Stydím se, že mám vlastní názor a zveřejnil jsem ho, navíc když je tak odlišný od toho vašeho.
tortoise (546)|1.11.2007 21:09
Vy jste profesí komik? Jak jste si neráčil všimnout, neřešilo se tu, jak jste s TT hrozně spokojenej, jak má rychlý vykreslování, jak s ním správně odbočujete apod. Řešila se tu kvalita plánování a možnosti plánování trasy u navigace TomTom Navigator. Nic víc.
Namísto abyste si uvědomil, že váš příspěvek byl naprosto mimo mísu, tak nás tu bavíte tím, předvetede dojemnou miniesej na téma "proč miluji svůj TomTom Navigator a nenávidím iGo a jak se mi skvěle jezdí Felícií" a ještě přidáte, že my tu něco omýláme. Díky za super večerní zábavu.
Miloš Strouhal (3997)|1.11.2007 22:10
Noooo, at to tu ctu jak to tu ctu, vubec mi nepripada, ze by se tu resila jen kvalita planovaní a moznosti planováni trasy u navigace TomTom Navigator...:sarcastic:

Ale naproti tomu o nejake lasce k TomTom Navigatoru a nenavisti k iGo tu nepadlo ani slovo, nebo se mylim? To spis obracene, nezda se vam? ;) Me prijde, ze kolega toorek pouze napsal, ze ma dlouhodobou zkusenost s obema softwary a ze v jeho pripade nakonec vyhral TomTom Navigator. Zrejme diky sve prehlednosti, jednoduchosti a bezkonkurencni ergonomii ovladani pri navigaci v aute. Rovnez uvedl, ze s neduhy TomTom Navigatoru, ktere tu malicko "zesilujete" nemel kupodivu tu cest. Abych mluvil malinko za sebe, najezdim sice jen okolo 30 az 40 tisic km rocne a navigace mi bezi v podstate skoro porad, ale ze by to bylo s TomTomem tak zle, jak tu licite..:sarcastic:

A ze by si kolega toorek nejak liboval v jizde s felicii... To se mi take nejak nezda... Spis jen reagoval na me offtopic prispevky, pricemz nekterym z vas tim mozna chtel naznacit, ze ho nemusite podezrivat z prislusnosti k sebrance zbohatliku a pochybnych podnikatelu, kteri zcela zarucene ohrozuji ostatni ucastniky silnicniho provozu diky svym zbytecne velkym a silnym autum.. Nebo ne? :)

Pokud jsou prispevky kolegy toorka tak moc "mimo misu", tak co jsou potom tyhle, radoby vtipne prispevky, nenapadne adresovane na ucet TomTom Navigatoru?... Ty jsou asi podle vas "poradne v mise", ze? :)
[QUOTE="Docent"]Neodpustím si ještě jeden příspěvek... Minulý týden jsme v zapadlé vesnici na Plzeňsku probírali v hospodě navigace... Jeden spolustolovník se ve 4 ráno potkal se svým traktorem s kamionem na silnici, kde se jakž-takž vyhnou 2 osobáky... Dalšího budil ve 2 ráno kamioňák, protože při pokusu otočit se na silnici, kam ho navigace zavedla, spadnul do pangejtu a potřeboval vytáhnout... Tipněte si, podle jaké navigace oba zmínění kamioňáci jeli ;) ?[/QUOTE]
[QUOTE="tortoise"]Určitě měli tu s nejlepším plánováním tras :-D[/QUOTE]
[QUOTE="Docent"]Přesně :D . A ten z pangejtu měl nastaveno vyhýbat se dálnicím, aby ušetřil za mýto...[/QUOTE]No nic, tohle uz davno neni objektivni a informacne prinosna diskuze, to je flame. Zamknul bych to tu a kolegove Suoraj a Brunner by si meli pospisit s vydanim sve recenze, to cekani na ni uz zacina byt malinko trapne, vcetne zpusobu, jakym si ho tu kratime.. A ja si jdu pred spanim naplanovat svou ranni cestu do zamestnani, pres nejake ty polni cesty a se zajizdkou alespon 20 km navic, huraaaa. Jeste ze jsem alespon nekurak... :)
toorek (251)|2.11.2007 01:46
Děkuji ti náčelníku, že jsi se mě zastal. ;) :D
Mudrunka (547)|2.11.2007 08:43
[QUOTE="Miloš Strouhal"]….. a kolegove Suoraj a Brunner by si meli pospisit s vydanim sve recenze, to cekani na ni uz zacina byt malinko trapne, vcetne zpusobu, jakym si ho tu krátíme…[/QUOTE]
ano plně souhlasím, to je ten pověstný „hřebíček na hlavičce“. :)
I když já, po takové předehře, bych taky trochu váhal s jejím vydáním. Až někdy v průběhu příštího roku se tady objeví, nechci to tady snad ani vidět….:D Ještě, že se uklidňuji kouřením….:sarcastic:
tortoise (546)|2.11.2007 09:13
[QUOTE="Miloš Strouhal"]Me prijde, ze kolega toorek pouze napsal, ze ma dlouhodobou zkusenost s obema softwary a ze v jeho pripade nakonec vyhral TomTom Navigator. Zrejme diky sve prehlednosti, jednoduchosti a bezkonkurencni ergonomii ovladani pri navigaci v aute.[/QUOTE]
Ano, to je v pohodě, akorát jako reakce na "TTN má mizerné plánování trasy je to prostě poněkud mimo. Diskuze je tu chronologicky seřazená, takže si můžete povšimnout, že poslední téma začalo tím, že se tu někdo zmínil, že TTN má nejlepší plánování trasy. Načež se ozvali jedinci (jako třeba já), kteří mají zkušenost s vícero navigacemi a podotkli (a na konkrétních příkladech ukázali), proč má TTN naopak jedno z nejhorších plánování trasy.
Ještě bych jakž-takž pochopil, kdyby na to někdo zareagoval "vede-li mně TTN nejkratší trasou přes polní cesty, jsem jedině rád, aspoň svůj OFFROAD někdy protáhnu terénem" apod. Ale sepsat na místo toho elaborát, že iGo má blbej odhad příjezdu, zatímco TTN vždy přesně, jak se TTN pěkně ovládá apod. narozdíl od iGo, opravdu se nezlobte, že mi to připadá zcela mimo místu.
Pokud někdo napíše, že A je špatně a někdo s tím chce polemizovat, uvede důkaz, že se původní pisatel mýlí. Ale argumentace "B a C jsou super", když se bavíme o A (za A si dosaďte kvalitu plánování trasy, za B třeba ergonomii a za C odhad času příjezdu)

[QUOTE="Miloš Strouhal"]Pokud jsou prispevky kolegy toorka tak moc "mimo misu", tak co jsou potom tyhle, radoby vtipne prispevky, nenapadne adresovane na ucet TomTom Navigatoru?... Ty jsou asi podle vas "poradne v mise", ze? :)[/QUOTE]
Myslel jste to ironicky, ale já zcela vážně odpovím, že ano (vyjma mého ironického porýpnutí, které na někoho působí jako na "kopání do TTN"). Diskutujeme-li o kvalitě plánování a někdo uvede příklady, kdy cesta vypočítaná TTN vedla k problémům, přijde mi to kupodivu jako diskuze k věci. Já bych ostatně mohl také uvést řadu situací, kdy jsem použil nejkratší trasu a vinou TTN jsem vymetal ty nejhorší polňačky, co existuj, popř. kdy jsem si opravdu třeba 15-20km zajel kvůli pár vteřinám.

Přijde mi opravdu poněkdu zvláštní, pokud majitel TTN nemá zkušenost, že jediná použitelná možnost vypočtené trasy je "nejrychlejší" a i ta často spočítá neefektivní trasy (vámi vysmívané zajížďky). Jezdil jsem s Tomíkem rok, takže nevěřím, že by někdo, kdo ho fakt používá, na toto nenarazil.
Docent (1234)|2.11.2007 09:56
Jo, to je jako ve Švejkovi, jak se ptali nějakého pána "Koupal jste se už letos v Malši?" a on odpovídal "Nekoupal, zato ale bude letos hodně švestek".
Bavili jsme se tady o plánování trasy a dostalo se nám odpovědi, že TomTom má daleko lepší ovládání při jízdě...

Používal jsem TomToma dost dlouho, a jednoznačně mně vychází, že iGO naplánuje v 90% případech trasu lépe než TomTom, většinou se trefí do trasy, kterou bych si vybral sám podle mapy. Takový malý příklad: Cvrčovice okr. Kladno - Mítov okr. Plzeň jih, TomTom nejrychlejší trasa 1:25 121 km, iGO ekonomická 1:26 102 km... Ale jsou holt lidi, kteří si kvůli teoretické minutě zajedou rádi 19 km...

Už jsem to tu někde psal, ale zopakuji to: zkuste si u TomToma zadat nějaký průjezdní bod a pak ho o 100 metrů minout... TomTom bude celý zbytek cesty řvát, abyste se otočili a zamířili k onomu průjezdnímu bodu. iGO po 300 metrech pochopí, že už k onomu bodu nechcete a naviguje do cíle.
Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 10:02
[QUOTE="tortoise"]Myslel jste to ironicky, ale já zcela vážně odpovím, že ano (vyjma mého ironického porýpnutí, které na někoho působí jako na "kopání do TTN").[/QUOTE]To ale nejsou prakticke zkusenosti, to jsou reci jedna baba povidala, zjednodusovani, zaokrouhlovani a nasledne popichovani ostatnich uzivatelu, kteri zkratka kvuli jinym jeho kvalitam radeji pouzivaji toho TomToma. Pokud se chcete bavit na urcite urovni, uvadejte tedy jen sve realne a duveryhodne zkusenosti a nesklouzavejte na uroven, ktera v uzivatelich konkurencni kritizovane navigace vyvolava vztek a posouva tak diskuzi nekam smerem dolu.. A proc by sem nekdo z nas nemohl napsat take o kvalitach kritizovaneho navigatoru? Copak tohle je diskuze venovana jen vam a vasemu tematu:
[QUOTE="Docent"]..jednoznačně mně vychází, že iGO naplánuje v 90% případech trasu lépe než TomTom..[/QUOTE]Kouknete se do nadpisu diskuze, nic takoveho tam nevidim. Ano, TomTom ma horsi planovani nez iGo, ale proc by nekdo z prispivajicich nemohl uvest i klady, ktere v teto zde tak kritizovane navigaci spatruje? Pokud vas to tak irituje, zalozte si diskuzi na tema porovnani planovani jednotlivych navigatoru (ktere tu beztak uz davno je) a tam muzete vynadat pripadnemu prespevateli, ktery bude chvalit napriklad ergonomii ovladani TomToma v porovnani s Igo horem dolem, jelikoz budete zcela v pravu. Ale tady to tak neni, prispevatele popisujici zde kvalitu ergonomie ovladani TomToma uz nevydrzeli vase i dle meho nazoru prilis silne kritizovani planovani tras a snazili se to trosku usmernit.
tortoise (546)|2.11.2007 10:15
To jsou praktické zkušenosti, byť třeba někoho jiného. Jedna paní povídala je "kamarád má sestru a bratranec děděčka jejího kluka říkal, že sestra jeho bratra slyšela, že..."

Já jsem hned jako první příspěvek k tomuto tématu uvedl výčet, proč plánování trasy má TTN velmi slabé. Ocituji sám sebe:
TTN neumí více bodů na trase, neumí vynechat nekvalitní silnice, neumí vypočítat ekonomickou trasu, počítá děsně pomalu, prostě průser.

Dále jsem k tomu přidal v dalším příspěvku ještě absenci optimalizaci bodů. To vám nestačí? Čekáte snad, že jsem si tenkrát psal souřadnice, kde mě to vodilo po polňačkácj? Kdybych je uvedl, tak se tam opravdu pojedete podívat, zda nekecám a opravdu jde o velmi nekvalitní polňačky?

A že se někdo cítí dotčen, že někdo poukáže na neodstatky jeho miláčka pouze potvrzuje to, co jsem napsal dříve - namísto argumentů takový člověk vyrazí do svatého boje ve stylu "vy zase bijete černochy". Já se nebráním věcné diskuzi, ale jediné, co tu zaznělo bylo to, že se to uživatelům nestává a 99% počítá TTN nejrychlejší trasu stejně dobře, jako ekonomickou. Já tvrdím, že mám s TTN zkušeností dost na to, abych tomu nevěřil.

[QUOTE="Miloš Strouhal"][Kouknete se do nadpisu diskuze, nic takoveho tam nevidim. Ano, TomTom ma horsi planovani nez iGo, ale proc by nekdo z prispivajicich nemohl uvest i klady, ktere v teto zde tak kritizovane navigaci spatruje?[/QUOTE]
Tady se ale nikdo odkazoval na nadpis diskuze, ale téma v posledních tří dnech probírané. A dále - vy akorát obhaujete vlámání do otevřených dveří. My zde kritizujeme nepříliš vydařené plánování trasy a jako argument, že tomu tak není, má sloužit to, že TTN má řadu jiných kladů?

Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 10:24
Ja se nebavim o vasich vecnych prispevcich se zkusenostmi s planovanim za pomoci TomToma, nemusite sam sebe citovat, vsichni umime cist, ja se bavim o trapnych recech, ktere to tu vse odstartovaly, ala dva kamiony, jeden y nich v pangejtu. To jsou dle meho nazoru prispevky ala jedna baba povidala.. Copak ti kamionaci uvedli, ze nasledujici tyden si naplanovali trasu dle navigace iGo, pricemz jejich cesta pak probehla perfektne, jelikoz je iGo vedl naprosto uzasnou, sjizdnou trasou, pri zadani naprosto stejnych podminek planovani, jako pred tydnem v TomTomovi, vcetne vyhybani se dalnicim aby usetrili za myto?? To by pak totiz byl prispevek na ktery by nikdo z uzivatelu TomToma nemohl ani ceknout..[QUOTE="tortoise"]
Tady se ale nikdo odkazoval na nadpis diskuze, ale téma v posledních tří dnech probírané. A dále - vy akorát obhaujete vlámání do otevřených dveří. My zde kritizujeme nepříliš vydařené plánování trasy a jako argument, že tomu tak není, má sloužit to, že TTN má řadu jiných kladů?
[/QUOTE]Kdyz to stavite takhle, reknu vam na to jedno, jste uz tri dny silne offtopic, bezte si to resit zpet do diskuze ktera tomuto tematu nalezi..
tortoise (546)|2.11.2007 10:32
Co s tím má do činění nějaké iGO? Oháníte se tím, jak tu umíme číst a přitom mi přijde, že tuto schopnost ne všichni využívají.
Původně bylo uvedeny dvě zkušenosti s kamiony, jeden zapadl do pangejtu, druhý jel nějakou hroznou cestou-necestou. Mezi řádky zaznělo, že jel podle TTN. Mé zkušenosti s plánováním trasy u TTN by tuto hypotézu podporovaly. Vy máte pocit, že víte, že dle TTN nejeli. Opravdu myslíte, že vaše pocity jsou relevantním argumentem?

[QUOTE]Kdyz to stavite takhle, reknu vam na to jedno, jste uz tri dny silne offtopic, bezte si to resit zpet do diskuze ktera tomuto tematu nalezi..[/QUOTE]
Konkrétní příklad, co je z mých příspěvků za poslední tři dny offtopic, by nebyl?
Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 10:34
[QUOTE="tortoise"]Vy máte pocit, že víte, že dle TTN nejeli.[/QUOTE]A to jste vycetl kde, jestli se mohu zeptat..[QUOTE="tortoise"]
Konkrétní příklad, co je z mých příspěvků za poslední tři dny offtopic, by nebyl?[/QUOTE]Vsechny.[QUOTE="tortoise"]
Původně bylo uvedeny dvě zkušenosti s kamiony, jeden zapadl do pangejtu, druhý jel nějakou hroznou cestou-necestou. [/QUOTE]Vy jste ten kamion ridil, nebo nektery z dalsich prispevatelu tady? Vy znate naprosto vsechny okolnosti toho karambolu a veskere duvody, proc k tomu vlastne ve sve podstate doslo? Nebo ty vase zminovane vypocty maji pouze slouzit k obhajovani nepodlozenych prihod, ktere maji z nadsenych uzivatelu TomToma svym zpusobem udelat tupce, jakymi se zdaji byt kamionaci v ramci pribehu ve kterem vystupuji.. Kolega toorek zde uvadi sve zkusenosti, vy zde uvadite sve zkusenosti. Proc by mel byt prispevek jednoho nebo druheho z vas duveryhodnejsi nez ten druhy, kdyz jako obycejny citatel tohoto fora ani jednoho z vas neznam, tudiz nemohu mit jistotu, kdo z vas to tu vic prikrasluje.
toorek (251)|2.11.2007 10:36
tortoise: Pane, aspoň pořádně čtěte. Můj elaborát obsahoval mimo jiné reakce i na to vaše plánování tras i rychlost software - obě věci reagovaly na Vaše příspěvky. A k tomu jsem uvedl své vlastní zkušenosti s používáním obou navigací, protože je tu srovnáváme a nedalo mi, když jsem viděl vaše posměšné příspěvky, napsat také názor druhé strany, neboť mám jiné zkušenosti. Jestli jsem to dobře postřehnul, bude to asi tím, že vy potřebujete podrobnější plánování tras (snad i pro kamión), kdežto já se jen potřebuji nechat navigovat na jedno konkrétní místo. A jestli máte aspoň trochu rozumu, tak už nechte toho flame, to jsem opravdu nechtěl rozpoutat. Sklouzává to už pouze k obviňování a dokazování, co kdo řekl, to přece nemáme zapotřebí, tohle je server na úrovni. A pokud to pomůže, velice se všem dotčeným omlouvám.
PS: Sám jsem velice zvědavý na ten srovnávací test, třeba mě inspiruje k vyzkoušení něčeho nového.
inetMark (100)|2.11.2007 12:14
Neviem kto je tu OT, ale ked sa bavime o OT prihodim aj ja nieco OT ;) .

Diskusia zacina byt..... neviem ako to povedat.... proste zacina byt menej civilizovana. Neni to Milosom.

Toska mi vadi na tomto starom ce4you (kedze nove este nefunguje poriadne), ze mi za kazdy prispevok pride novy email. Vypnut notifikaciu si ale nechem. Mne by totiz stacil jeden email, ktory by upozornil na novy prispevok na fore a dalsi email by prisiel az ked si forum prezriem. Pripade by ma stacilo notifikovat 1 krat za den. To len tak, mimo misu vravim :) .

Co sa tyka samotnych navigacii, takze nemozem hovorit o TomTome ani Dynavixe, pretoze z tychto dvoch som skusal jedine TomToma a aj to v case, ked nebolo pokrytie slovenska ani z polovice take ako je dnes. Kedze som Slovak, tak mojou jedinou moznostou (aspon pokial ma moje vedomosti neklamu), je pouzivat Dynavix Holiday (ktory nemam) a iGo. Takze pouzivam iGo (ciastocne preto, lebo moc na vyber ani nemam).

Zatial este nezijem v Bratislave (co sa len tak mimochodom dufam ze skoro zmeni :> ) a preto obcas do BA cestujem autom. Ked pouzjem dialnice, je to OK. Avsak pri jazde klasicky neplatenymi cestami, zacina v bliskosti galanty alebo sali iGo davat nezmyselnu 'obkluku'. Robila mi to starsia verzia map a robi aj novsia. Je to cca o 30 km viac, cas dojazdu je neskorsi a cesty su tam menej kvalitne. Robi mi to pri rychlej, ekonomickej a co je zvlastne aj pri NAJKRATSEJ ceste. Neviem cim to moze byt. Skusal som menit kvalitu vypoctu, pridat/odobrat niektore nastavenia (ako napriklad pouzitvat nespevnene komunikacie a podobne).

V mojom rodnom meste sa nachadza tiez podobny bug (aj ked podstatne mensieho charakteru).

Kazdopadne chcem tym len povedat, ze kazdy program ma svoje chybicky. S iGo som maximalne spokojny, pretoze do ciela sa vzdy dostanem a zvladol uz aj tak zlozite veci a s takym nadhernym prehladom, ze az. Moja prva cesta do chorvatska s GPS naviganciou bola senzacia. Tak brilatna jazda, bez stresov sledovania papierovej mapy a roznych tabul je nevynahraditelna :) . Ja som bol ako spolujazdec 'navigator'. Pamatam si na taku krasnu prihodu, ze nas predbiehali dalsi slovaci, ktori mali na ponahlo a mierili tym smerom ako my. Vtedy som mal nastavenu myslim najkratrsiu alebo ekonomicku trasu a nesli sme po dialnici a prave sme boli v nejakom mestecku, alebo dedine. iGo povedal doprava, nikomu z posadky auta sa nechcelo verit (ani druheho auta, co bolo za nami, kde bola nasa dalsia rodina), ze treba ist tade, kedze ti slovaci co nas predbehli isli rovno. Ale tak kedze sme sa dohodli uz doma ze pojdeme cisto podla GPS a nase 'pudy' budeme ignorovat, tak sme odbocili. Urobili sme par zakrut a dostali sa spet na hlavnu cestu. Za necelych 5 minut nas zase predbiehalo to auto, ktore nas uz predbehlo. Zatrubili, zakyvali a sli dalej :) .

Tymi nedostatkami u iGo som len chcel povedat to, ze jeden z vas ma dobre skusenosti s TomTomom a druhy ma s nim zle skusenosti. Teda ak nema niekto zle skusenosti s iGo neznamena to ze je iGo je bezchybny. Skor si myslim, ze na tom budu v planovani podobne. Ale vravim, mozem sa mylit, moze byt TomTom naozaj vseobecne horsi. Kazdopadne ja mam a budem mat iGo a neplanujem meni aj ked TomTom pokryje SR v takej miere ako tie vysie dva zmienovane navigacne prgorami. iGo mi vyhovuje po kazdej stranke (ci uz je to ovladatelnost, nastavenia, mapy atd...).
Suoraj (704)|2.11.2007 12:28
Mno clovek se chvili flaka po evrope a tady se to rozjelo :-) Volal sem Brunnerovi a nejpozdeji v nedeli dostane vladce ce4you hotovy material.
Mudrunka (547)|2.11.2007 13:03
to Suoraj:
a to je ta nejlepší tečka za dlouhou, neplodnou a flame diskusí. Jenom nevím, zda se těším na to, co se po zveřejnění tady rozpoutá…..:)
macula_ce4you (691)|2.11.2007 13:08
Taky přidám jednu nebo dvě :D .

Nikdy jsem nevěřil uživatelům, kteří tvrdili, že je TOMTOM navádí po nějakých polňačkách. Myslel jsem jak přehání a nebo schválně uvádí zavádějící informace, protože oni zrovna uznávaj jinou navigaci. Bohužel si musím tento svůj názor poupravit, jelikož tento ořesný zážitek se mě již stal dvakrát. A zajímavý je, že zatím pouze v okolí Prahy :sarcastic: . Tak rozbahněný cesty, snad nemáme ani tady u nás ;) .

Přesto navigaci TOMTOM nezměním z důvodu:
- iGo je strašně ukecaný
- o jiné navigaci ani neuvažuji
- TomTom má pro mě vyhovující ovládání
- TomTom má (až na slabé chvilky viz výše) pro mě většinou vyhovující plánování tras (při porovnání trasy, kterou znám)
Mudrunka (547)|2.11.2007 13:25
no, myslel jsem, že do doby zveřejnění dané recenze, zvláště, když už je na spadnutí, snad ani už nic psát nebudu.
Omyl, přidám ještě jednu. Doufám, že macula měl na mysli „tečku“.
Našel jsem tuto zajímavou informaci .http://www.palmserver.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1235, kde výrobce Velkého Tomíka nabízí programámek, kterým napravuje chybu svého produktu. To co tam popisují, tedy rozhození nav. programu PIM aplikací jsem u jiných, a to včetně Dynavixu, nezažil :D
Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 13:32
To ja take ne. A at to zni jakkoliv, nepamatuji si, ze bych popisovany problem nekdy zazil i u toho TomToma. Mozna je to shoda nahod, nevim. Kazdopadne pouzivam Tom Toma v PDA s mensimi prestavkami (Pocket Kim, Route 66, iGo..) od podzimu 2004. Take jsem stihl za tu dobu pouzivat zarizeni se vsemi zminovanymi systemy. A presto nic. Nebo jsem si toho zkratka nikdy nevsiml.
Docent (1234)|2.11.2007 13:40
To macula: Tu ukecanost lze napravit použitím jiných hlasů, třeba tady. A u toho ovládání jde jenom o zvyk, iGO nemá nepřehledné ovládání, ale naprosto odlišné od TomToma... Pokud je někdo zvyklý na Trabanta, tak mu taky přesednutí do Range Rovera dělá ze začátku potíže :D .
Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 13:43
A nebo pokud je nekdo zvykly na Range Rovera, tak to presednuti do Trabanta pro neho muze byt take problem, ze.. To aby jsme se nepresunuli zase nekam kam nechceme.. ;)
[QUOTE="Docent"]iGO nemá nepřehledné ovládání, ale naprosto odlišné od TomToma...[/QUOTE]Tvuj nazor proti nasemu. Ja iGo pouzival vic nez par tydnu (pouzivam ho v podstate dodnes, jelikoz obcas cestuji podle navigaci MIO), zvykl jsem si jakz-takz na to ovladani, ale proste mi to i tak prijde neprehledne, ne prilis ergonomicke a zbytecne slozite na program, ktery by se mel chlubit spise opakem, pokud ma byt pouzivan ve vozidle, kde je zapotrebi maximalni koncentrace na rizeni vozidla. Tot muj OT nazor a zkusenost.
inetMark (100)|2.11.2007 15:05
No ja sa musim k nemu pridat. iGo ma genialne ovladanie. Co je na tom neprehladne? Ved to ja tak krasne prehladne a prstom ovladatelne, ze clovek si viac ani nemoze priat.
Tom toma som zazil na obrazkoch a na Nokii N70 iba, ale aj tak tvrdim ze iGo ovladanie je genialita.
Mas pristup ihned vsade kde len potrebujes.
Docent (1234)|2.11.2007 15:37
Já začínám mít pocit, že každý mluvíme o úplně jiném iGO... Ano, iGO má třeba schovaná nějaká nastavení, třeba upozornění na radary... Kolikrát to při jízdě použiješ? Naopak si při cestě vzpomenu, že chci najít nejbližší Shellku a na pár ťuknutí prstem mne to naviguje k ní...
Holt udělám v Jonášovi kurz pro nepřátele iGO ;) .
Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 16:14
[QUOTE="inetMark"]iGo ma genialne ovladanie. Co je na tom neprehladne? Ved to ja tak krasne prehladne a prstom ovladatelne, ze clovek si viac ani nemoze priat.
Tom toma som zazil na obrazkoch a na Nokii N70 iba, ale aj tak tvrdim ze iGo ovladanie je genialita.
Mas pristup ihned vsade kde len potrebujes.[/QUOTE]Achjo uz, co ti na to mam asi rict? :) Jako ze ano, ze iGo je genialne ovladatelne, jelikoz ma jako jedine na svete vse zobrazene na obrazovce a vse se jen u nej da ovladat pouze prstem? To asi ne... Mozna jen jedno ti muzu poradit. Zkus si toho TomToma treba i ve skutecnosti, na nejakem PDA, ne jen v Nokii a nebo na obrazcich... A porovnej si to pak s nejakym zarizenim, kde budes instalovane to iGo. :yes:
[QUOTE="Docent"]Naopak si při cestě vzpomenu, že chci najít nejbližší Shellku a na pár ťuknutí prstem mne to naviguje k ní...
Holt udělám v Jonášovi kurz pro nepřátele iGO ;) .[/QUOTE]Aha a to jako v TomTomovi nejde nebo co..? :) Jinak kurzu netreba, ja totiz vubec nejsem nepritel iGo. ;) Spis mam rad pohodli, sve oci a bezpecnou jizdu v aute. Obzvlast pri navigovani s PDA co ma treba jen 2,8" displej. ;)
inetMark (100)|2.11.2007 17:29
[QUOTE="Miloš Strouhal"]Zkus si toho TomToma treba i ve skutecnosti, na nejakem PDA, ne jen v Nokii a nebo na obrazcich...[/QUOTE]

Nie, nie. Dakujem. Zle si ma pochopil. Ja praveze nikomu nevyvraciam jeho oblubeny program (co evidentne si teraz ty spravil, a vlastne si mi odporucil odskusat TomToma aj ked o neho nemam zaujem a navyse ako som pisal nema pokryte Slovensko tak dobre ako Dynavix a iGo (cize mam na vyber len tieto dve zatial)). Proste vsetko co pisem, ze mi jednoducho iGo brilatne vyhovuje a fakt nehodlam menit. Uvazovat o zmene budem moct az ked bude po prve vobec aj kvalitne pokrutie v TomTome Slovenska a navyse ked mi bude na iGo nieco vadit. Pretoze do Dynavixu sa nepustam z toho dovodu, ze mi na iGo jednoducho nic nevadi a na moje potreby postacuje (presne tak ako tebe TomTom). Myslim ze nutit niekomu tu ci onu navigaciu nema zmysel. Samozrejme som zvedavy na vysledky tohoto cestu, ale prosim pekne to sme asi vsetci.
A teraz ruku na srdce... koho z vas vysledky testu ovplyvnia? NIKOHO! Kazdy predsa budeme pouzivat ten navigacny softver, ktory mame pripradne zakupeny alebo s ktorym sme spokojny. Ja teda dopredu vravim ze u mna to bude zatial iGo.
Ty mas moznost ako hovoris pouzivat aj iGo aj TomTom a kedze ti je sympatickejsi tomtom, tak budes pouzivat TomTom.
Vazne neviem ako v tebe vyznel moj predposledny prispevok, ale jednoducho vsetko co vravim a co som aj napisal, ze aj ked viem o chybach v iGo aj tak ho pouzivam. Vy aj ked viete o chybach v TomTom, aj tak ho pouzivate. Ktory program je dokonaly? Ziadny. Kazdopadne plati co som povedal, ze nesuhlasim s tym ze iGo je tazko ovladatelny. Je to moj prvy navugacny program a ihned som si na neho zvykol, takze podla mna to ovladanie nie je az tak zle spravene ako tu vsetci opisujete.


EDIT: Vsade su tu reci o TomTom a iGo a vsetky ostatne navigacne programy sa ignoruju, pricom viem, ze existuju minimalne 2 co by za zmienku stali :). Nevie niekto, ake programy boli v teste testovane?
Mudrunka (547)|2.11.2007 17:48
nechtěl jsem, ale pokračováním flame diskusí jste mě donutili. Neproduktivně se zde dohadujete zda z pohledu ovládání je lepší Mazda, či Toyota a přitom nechápete, že nejlepší je Ferrari (mezi navigačními softy – Navigon). Na jeho jednoduchost, přehlednost, ergonomii a grafickou noblesu, a to nejen v ovládání, nemá žádný soft, který znám. Přesto jej nikomu nevnucuji. :))

to inetMark:
už jsi zkoušel mapu Slovenska u Velkého Tomíka 680.xxxx? Měla by být v podstatě stejná, co používá Dynavix. Ale na mapu použitou v i-GO, podle mého názoru, nemá ani jedna…… :?
tortoise (546)|2.11.2007 18:24
Navigon jsem měl asi na dva víkendy půjčený a musím říct - naprosto ničím mně nazaujal. Hrozně pomalé reakce, názvy sídel a ulic s mizernou diakritikou, drobné údaje o cestě, jedině hlasová navigace mi přišla hodně dobrá. Uniklo mi něco důležitého, čím Navigon ostatní tak převyšuje?Přepínáním map ani rychlostí to nebylo, absencí varování před radary ála iGo taky ne, ovládání mi intuitivní nepřišlo, tam je na tom opravdu nejlepší TTN.

Jistě, pár zajímavých momentů by se našlo (hezky vykreslené 2D mapy, rychlé a vtipné zadávání státu přes MPZ nebo řazení do pruhů), ale nic z toho nejsou "killer fíčury".
Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 18:32
2 inetMark: ja ti nic nevyvracim ani nemam nejmensi zajem ti cokoliv jineho vnucovat. Pro Slovaky je proste iGo momentalne nejlepsi moznou volbou, vzhledem k jeho dobremu mapovemu pokryti oproti konkurenci. Ja jen, ze jsi zacal hajit u iGo neco, co jsi nemel jak sam tvrdis poradne sanci vyzkouset si i u jinych navigacnich softwaru. A co kdyz treba existuje neco, co je v uricitych ohledech jeste o neco lepsi nez je oblibene iGo? Proto ti navrhuji, aby jsi sel a vyzkousel si i jine moznosti a zpusoby ovladani a udelal si tak vlastni nazor, ktery bude tentokrat podlozeny i praktickymi zkusenostmi, ne jen tvou prvni laskou.. ;) Mysleno samozrejme s nadsazkou..
Mudrunka (547)|2.11.2007 18:41
to tortoise:
opakuji :“ Na jeho jednoduchost, přehlednost, ergonomii a grafickou noblesu, a to nejen v ovládání, nemá žádný soft, který znám. Přesto jej nikomu nevnucuji.
Není tam ani slovo o pomalé, nebo rychlé reakci (to záleží na použitém železe), není tam ani slovo o diakritice (to záleží na použitých mapových podkladech), není tam ani slovo o přepínání map (dtto jako u diakritiky), je tam jej a jen o jednoduchosti, přehlednosti, ergonomii a grafické noblese. A ta tam je a ostatní v tomto směru převyšuje minimálně o třídu. Že se jedná o soft v podstatě využitelný na oficiálních podkladech pouze na západ a jih od Rozvadova, a to ještě na PDA se slušnými výkonnostními parametry, je jiná. A na tvrzení, že se zde „perou“ stoupenci Mazdy a Toyoty jako zástupců běžných, nic neříkajících masovek, si trvám, aniž bych někomu to Ferrari vnucoval.
Miloš Strouhal (3997)|2.11.2007 18:45
Dneska jsem koukal do ceniku dovozcu TomToma a uz se tam objevily mapy vychodni Evropy na SD karte, ve verzi pro TomTom Navigator 7, takze uz s podporou Map Share. Sice jsou zatim jen pro PNA, ale odhaduji, ze na verzi TTN7 pro PDA/Mobile nebudeme uz moc dlouho cekat. Pak bude situace na poli navigacnim mozna zase o malinko jina. Kdo uz mel v ruce novy TomTom Go720 a jezdil podle nej (pred 14ti dny jsem si ho vzal domu na vikend), vi dobre o cem mluvim.