Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

GPS Evolve (MT3) - 32 kanálů, perfektní citlivost

vpe (148)|16.4.2007 16:47
[QUOTE="gejmerqo"][QUOTE="p.e.t.r."]Tak jsem to teď byl testnout před barákem a mé zjištětní je že pokud běžím je vše o.k. Ve chvíli kdy jen jdu cca 4km za hodinu, tak ručička zamrzne a ukazuje stále stejným směrem, tak jako jsem to již popisoval. Ve chvíli kdy jsem se rozeběhl, tak se ručička začala chovat normálně, tzn. že mě naprosto perfektně dovedla k bodu který jsem si nastavil.[/QUOTE]

no tak je to tá statická navigácia. už ju treba len vypnúť :) [/QUOTE]

tak se pak pochlub o ty moudra, ktera ze to vyhrala tve vyberove rizeni :)
xtonda (811)|16.4.2007 17:00
[QUOTE="vpe"]třeba Nokia LD-3W :-))[/QUOTE]Tak podle toho testu na navigovat.cz je nejpřesnější hned po tom Evolve s Mediatekem MT3 a statickou navigaci na ní vypnout lze, já sem s ní spokojenej. Ano s některými zařízeními nechodí nebo chodí blbě, ale to není problém zjistit si předem a podle toho se rozhodnout.
p.e.t.r._ce4you (33)|16.4.2007 17:50
Nevěřím tomu že by byl problém v nekompatibilitě zařízení. GPSka maká super pokud jedu na kole nebo autem nebo alespoň běžím. Pokud někdo tuší jak vypnout tu static navigaci tak dejte návod. Rozhodně je přesnost této GPSky lepší nežli některé s chipem SirfIII.
xtonda (811)|16.4.2007 22:18
Prošel jsem si diskuse na gpspassion.com a toto chování MediaTek chipsetu tam také rozebírají, vypadá to jako vlastnost chipsetu. Co s tím jsem tam nenašel, ale hledá se tam ještě hůře než tady.
gejmerqo (23)|17.4.2007 00:28
[QUOTE="p.e.t.r."]Nevěřím tomu že by byl problém v nekompatibilitě zařízení. GPSka maká super pokud jedu na kole nebo autem nebo alespoň běžím. Pokud někdo tuší jak vypnout tu static navigaci tak dejte návod. Rozhodně je přesnost této GPSky lepší nežli některé s chipem SirfIII.[/QUOTE]

druhá alternatíva je program do pdačka, napr. http://www.gpspassion.com/download/spgps.zip
návod (pomerne dlhý) nájdeš napr. na stránke http://www.oziexplorer2.com/ozice/faq_staticnav.html

ak niečo pokazíš, vyber baterku, po x hodinách/1 dni by sa ti mali vrátiť nastavenia od výrobcu.tiež si pozri na nete, či zariadenia sú kompatibilné.

daj vedieť, ako si dopadol :)
gejmerqo (23)|17.4.2007 00:43
[QUOTE="vpe"]tak se pak pochlub o ty moudra, ktera ze to vyhrala tve vyberove rizeni :)[/QUOTE]

no ja nie som zrovna expert cez gpsky :) som práve v štádiu výberu gpsky a na základe fór a rád ostatných radšej ostanem pri sirf čipe, nebudem riskovať nekompatbilitu/problémy s vracaním pri evolve. ďalšia vec, že ani tých 20 hodín nie je tak svetoborných, viac dosahujú aj iné gpsky a bez solárneho panelu.

skúsim ísť do originál nokia shopu tu v Bratislave a dohodnúť sa na vrátení peňazí v prípade nekompatibility/problémovosti vypnutia statickej navigácie. dúfam, že bude všetko bez problémov, vyzerá to byť solídny prijímač + dá sa prehodiť baterka z mobilu v prípade vybitia.
vpe (148)|17.4.2007 00:49
ad NOKIA LD-3W
to vyndavani baterie z nokie jde priserne, i na FCC ponicili ten cudlik (viz internal fotky)

vyrabi ji PRIMAX (ten co tady prodaval skenery nevalne kvality).
xtonda (811)|17.4.2007 09:33
gejmerqo, expert teda opravdu nejsi, když někomu radíš aby se pokoušel vypnout statickou navigaci na GPS s chipsetem MediaTek nástrojem pro přístroje s chipsetem SirfStar.
gejmerqo (23)|17.4.2007 09:56
[QUOTE="xtonda"]gejmerqo, expert teda opravdu nejsi, když někomu radíš aby se pokoušel vypnout statickou navigaci na GPS s chipsetem MediaTek nástrojem pro přístroje s chipsetem SirfStar.[/QUOTE]

hops, máš pravdu, nenapadlo ma to, dosť trapas ;) sorry
Ozzy_ce4you (48)|17.4.2007 10:08
[QUOTE="gejmerqo"][QUOTE="xtonda"]gejmerqo, expert teda opravdu nejsi, když někomu radíš aby se pokoušel vypnout statickou navigaci na GPS s chipsetem MediaTek nástrojem pro přístroje s chipsetem SirfStar.[/QUOTE]

hops, máš pravdu, nenapadlo ma to, dosť trapas ;) sorry[/QUOTE]

Taktak, vypnout onu "chybu" na MTk3 bude docela problém, tedy alespoň prozatím :sarcastic:
cityshark (28)|17.4.2007 12:48
Je pravda, ze primo na geocashing jsem Evolva nezkousel, bo tato zabava zatim zustava jen na mym "to do" listu, ale byl jsem s evolvikem v lese na prochazce a prochazel jsem se po cestach. Pak jsem si u potucku odskocil kousek dal mrknout na houby a zase back. Draha, kterou mi Navio vykreslilo za celou dobu moji 5km prochazky v lese se 100% shodovala (dle letecky mapy prostoru).

Takze jedine, na co si stezujete je nefunkcnost "kompasu", chapu to dobre?
Kompas je totiz to, co me trapi zdaleka nejmin :D
xtonda (811)|17.4.2007 13:41
Napadla mě ještě jedna věc. V programu PathAway se v Menu Options -> Preferences, záložka Time dá nastavit položka "GPS calculates speed/course". Pokud jsem to měl aktivní, stávalo se, že se mi po čase zasekla indikace směru. Šipka sice ukazovala správnou pozici, ale nenatáčela se podle směru. Když jsem to vypl, tj. směr si počítá ten soft sám, tak se mi to přestalo dít. Možná by stálo za pokus to s tím Mediatekem zkusit.
p.e.t.r._ce4you (33)|17.4.2007 18:53
Abych to tedy ještě jednou upřesnil. Problém je v tom, že se mi neotáčí směrovka např. v TOMTOMu. Střelka která normálně na mapě ukazuje směr kterým jdu, se zasekne a drží stále stejný směr, i když se např. otočím vpravo nebo zpět. Směrovka po mapě cestuje správně, ale neotáčí se ve směru chůze. Pokud se rozeběhnu nebo jedu autem, není problém. Je to trochu jiná static navigace než u Sirf čipů. Vypadá to, že budu muset za Geokeškama běhet a ne jen chodit :-(
cityshark (28)|17.4.2007 19:06
... nebo mit kompas, pripadne se rozhlednout kolem sebe. Orientace v prirode snad neni takovej problem...
p.e.t.r._ce4you (33)|17.4.2007 19:21
Jak se chceš orientovat když na PDAčku sotva vidim kterym směrem se hýbu. Když pak hledám v lese, tak je to docela problém pokud k danému místu nevede cesta. Pokud jsem 2km od místa tak se samozřejmě dá orientovat dobře, ale když je keška už do 50m v členitém terénu, tak se určuje směr podstatně hůř.
cityshark (28)|17.4.2007 19:23
Nevim, prosel jsem Brdy tam a zpatky jen s kompasem a mapou.... Jak to asi delali vojaci kdyz nebyly GPS...? Kompas, mapa, krokomer :-D
p.e.t.r._ce4you (33)|17.4.2007 19:45
Nikdo tu neřeší jak to dělaj vojáci bez GPS. Nikdo ti nebere to, že to jde. Ale řešíme tu jak se zbavit nepříjemněho chování čipu MTK3 a ne jak chodit s mapou a kompasem. Takže si myslím, že tvé příspěvky jsou naprosto mimo.
cityshark (28)|17.4.2007 19:50
Ja to chapu, v pohode. Jenom nechapu tu vahu problemu. Kdyz me GPSka dovede az na misto, vim porad souradnice a podle okoli, smeru, odkud jsem prisel a kam se koukam, musim to preci najit...

EDIT: jinak, abych nepsal jen samy OT: odpoledne jsem projizdel stranky o Mtek chipu a docetl jsem se, ze je to chip vyvinuty primarne pro pouziti s autonavigaci, kde je prave funkce zastaveni "kompasovani" pri malym pohybu cilene kvuli eliminaci otaceni v navig. aplikacich. Coz je vicemene jasny. Tim padem bych hadal, ze na rozdil od SIRFu tato funkce vypnout asi nepujde... niv neni univerzalni.
xtonda (811)|17.4.2007 21:38
[QUOTE="p.e.t.r."]Abych to tedy ještě jednou upřesnil. Problém je v tom, že se mi neotáčí směrovka např. v TOMTOMu. Střelka která normálně na mapě ukazuje směr kterým jdu, se zasekne a drží stále stejný směr, i když se např. otočím vpravo nebo zpět. Směrovka po mapě cestuje správně, ale neotáčí se ve směru chůze. Pokud se rozeběhnu nebo jedu autem, není problém. Je to trochu jiná static navigace než u Sirf čipů. Vypadá to, že budu muset za Geokeškama běhet a ne jen chodit :-([/QUOTE]A jak se to chová v jiných softech, je to stejné? Zkus ten PathAway s nastavením, které jsem popisoval v obou polohách. Snad se PathAway bude chovat použitelně i bez mapy.
xtonda (811)|17.4.2007 21:41
Jo, taky mě napadlo, že to je vlastnost související se schopností MediaTeku eliminovat odrazy - při malé rychlosti nepozná co je pohyb a co drift a tak se chová divně nebo se snahou šetřit energii, při nízké rychlosti se "zabrzdí". Ale to jsou jen bohapusté spekulace :-)
cityshark (28)|17.4.2007 22:02
xtonda - zkousel jsem ten PathAway, ale GPSku mi nechytil, tak nevim...
p.e.t.r._ce4you (33)|18.4.2007 17:39
Zkoušel jsem PathAway, ale nějak jsem v něm nebyl schopen narychlo zjistit zda to dělá to samé. Každopádně jsem zkoušel čtyři různé softy všechny se chovají při nízké rychlosti stejně. Je to tedy opravdu funkce která jen zabraňuje např. při stání v koloně v praze, neustálému otačení mapy kolem osy šipky. S tímto problémem jsem se setkal u navigací ve služebáku. Je tam MIO C501, když stojím v koloně tak mu hrábne a začne se otáčet na místě. U MTK čipu se mi to nestane.
Ozzy_ce4you (48)|18.4.2007 21:30
Taktéž jsem zkoušel tři softy, všechny se vyznačovaly stejnou chybou. Jde určitě o vlastnost MediaTeku
Ozzy_ce4you (48)|18.4.2007 21:33
[QUOTE="cityshark"]Ja to chapu, v pohode. Jenom nechapu tu vahu problemu. Kdyz me GPSka dovede az na misto, vim porad souradnice a podle okoli, smeru, odkud jsem prisel a kam se koukam, musim to preci najit...

EDIT: jinak, abych nepsal jen samy OT: odpoledne jsem projizdel stranky o Mtek chipu a docetl jsem se, ze je to chip vyvinuty primarne pro pouziti s autonavigaci, kde je prave funkce zastaveni "kompasovani" pri malym pohybu cilene kvuli eliminaci otaceni v navig. aplikacich. Coz je vicemene jasny. Tim padem bych hadal, ze na rozdil od SIRFu tato funkce vypnout asi nepujde... niv neni univerzalni.[/QUOTE]

Nevím, jestli kešujete, ale snad to bude takhle pochopitelnější: S Evolve jsme našli úspěšně dvě cache. V prvním případě byl ale postup výrazně složitější, než kdybychom šli podle starého Sirf II. První případ: cache byla vzdálená asi půl kilometru. Před námi byly dvě cesty, které se mírně rozcházely, pak je však oddělila neprůchozí rokle. Po půl kilometru se z ničeho nic šipka stočila a doposud klesající vzdálenost začala 70 metrů stoupat. Museli jsme se tedy vrátit a jít po druhé cestě. Kdyby šipka fungovala od začátku, věděli bychom hned, že máme jít druhou cestou... kešky jsme našli jen díky tomu, že MediaTek přesně odpočítával metry k cíli. Tak snad je to jasnější ;)
gejmerqo (23)|24.4.2007 02:20
tak som nakoniec skončil pri nokii ld-3w. vyhral fakt, že som si ju mohol kúpiť a bez udania dôvodu do dvoch dní vrátiť naspäť. vypnutie statickej navigácie bolo maximálne jednoduché, gpska výborne chytá satelity a baterka je kompatibilná s nokia telefónmi, takže ak máte nokiu, v prípade vybitia iba prehodíte baterku a je.

jediná vec, čo mi na nokii vadí, že koncovka na dobíjanie je veľmi úzka a v krabici sa dodáva iba autonabíjačka. keďže na začiatku potrebujem prvých pár razov tú baterku nabiť z nuly doplna (aby som náhodou nestratil časť kapacity), v aute to počas bežnej jazdy mestom nespravím a doma to nemám ako nabiť. pomohlo teda riešenie prehodiť do mobilu a nabiť naplno mobil.

na geocaching skutočne odporúčam. mediatek má určite čo to do seba, ale zase hladať poklady dvojnásobne dlhšie, lebo ma to posiela cez roklinu, zrovna nemusím :)
SlaMar (33)|6.5.2007 07:51
Jen tak pro zajímavost výrobce dodává tento typ s MTK Chipsetem http://www.semsons.com/sov5mibtgpsr2.html tak i s SiRf 3 http://www.semsons.com/sov5mibtgpsr.html
Určitě by se nemělo zapomenout na technický data. Jenom mě kapku zaskočilo že časové úseky jsou totožní (2.36.37s). Ale jinak MTK je lepší 32kanálu (SiRF-20) Přesnost 3m (SiRF-5m) provoz 20-23h. (SiRF – 12h) Jenom škoda že u MTK se zobrazuje ukazatel směru jen po 20m (>4km/h)
papik.i (171)|17.5.2007 15:01
Tak včera jsem si koupil tenhle Evolve BT modul...podařilo se mi ho propojit s PC a programemem Visual GPS, ale za boha ho nemůžů rozchodit s mým MDA II, WIN 2003:-( Hledal jsem už snad všude jak na to, nainstaloval jsem manažera od Widcommu, PHM Device Manager, BTTools, Port Splitter, VisualGPSce...Widcomm zařízení najde, vytvoří port a když na to tapnu, tak mi to po fíli napíše connection failed, už jsem dělal několik SR i jeden HR...určitě je někde malinký problém v těch portech, ale s tím si fakt nevím rady. Našel by se někdo (než oba dva přístroje rozmlátím:) kdo mi dá nějaký podrobný návod jak na to s těmito programy případně jinýmy? Mnohokráte díky...:)
cityshark (28)|17.5.2007 15:37
Tak Win2003 uz nemam delsi dobu (MDA II jo), takze si to moc nepamatuju, ale zkusim zalovit v pameti (drobny nepresnosti oimluv).

Zaptni GPS (modra LEDka bude rychle blikat) pust si na MDA ten Widcomm. A dej neco jako pridej zarizeni. Zvol neco jako "explore BT device". Zacne scanovat okoli a najde ti EVOLVA jako "BT GPS". Klikni ze jako tenhle chces, melo by ti to nabidnout seznam "funkci", ktery danej BT device nabizi. Tady bude jedinej a to sice "serial connection" nebo tak neco. Vyber, odklikni, zadej heslo "0000" (4xnula). Ve widcommu v BT devicech by ti mel naskocit novej naparovanej device.
Vypni zapni GPSku (takze opet modra LED bude zbesile blikat). Ve widcommu v BT devicech tap&hold na "BT GPS" a vyber connect. Modra diodka zacne jen tak problikavat blikat a jsi spojen.
cityshark (28)|17.5.2007 16:07
Nepamatuju si rpesne jak na widcoma pod WM2003 (mam WM5), ale v zasade:

Citace neber doslovne:
1) GPSku zapni (modra LEDka bude zbesile blikat)
2) na cihle ve Widcommu dej "ADD" - explore BT device
3) az ti to najde "BT GPS" tak na nej tapni a dej NEXT
4) nabidne ti to seznam ficur, co to podporuje. vyber "serial comm" nebo tak neco. vic moznosti to stejne nebude mit
5) heslo je "0000"
6) vypni, zapni GPSku.
7) v "paired"devices vyber "BT GPS", tap&hold a connect. melo by to pak jit.

Jeste dotaz: mas tam orignalni ROMku nebo jsi flashoval?
papik.i (171)|17.5.2007 17:14
Taxnad jsem udělal vše jaxi napsal, ale ani tak to nende...mám původní ROM.
papik.i (171)|17.5.2007 17:15
Taxnad jsem udělal vše jaxi napsal, ale ani tak to nende...mám původní ROM.
cityshark (28)|17.5.2007 22:18
Cece tak to je neco spatne...

1) A kdyz ti to vyhledava tu GPSku, tak ta ti prestane (aspon na chvilku) blikat rychle a zacne blikat pomalu?

2) Vyzada si to security kod?

3) Objevi se ti "BT GPS" v naparovanych devicech?

4) funguje ti BT spojeni s nejakym jinym zarizenim? (PC, handsfree...)
papik.i (171)|17.5.2007 22:44
1) Při vyhledávání to bliká furt stejně rychle jak v manuálu píšou - Hledání Bluetooth uživatele

2) Právě, že ten security kód si to nevyžádá

3) V naparovaných devicech se objeví

4) Evolvo mi funguje normálně s PC programem VisualGPSce a BT v MDAčku mi normálně funguje přes ActiveSync s PC

...snad zkusím vyndat z Evolva baterku aby se to nějak srovnalo, jinak už nevím:(
cityshark (28)|18.5.2007 00:41
No tak to bych hledal chybu v PDA....
papik.i (171)|20.5.2007 14:07
Tak problém je vyřešen...MDA II půjde do světa a místo něj jsem koupil Vario a Evolve funguje bez problémů:o)
Harry__ce4you (0)|24.5.2007 17:24
[QUOTE="papik.i"]Tak problém je vyřešen...MDA II půjde do světa a místo něj jsem koupil Vario a Evolve funguje bez problémů:o)[/QUOTE]
Zbabele, ale funkcni reseni :sarcastic:
papik.i (171)|24.5.2007 17:33
A už jsem s Evolve našel bez problému svou první kešku:D
cityshark (28)|24.5.2007 18:49
papik - ja taky, ja taky :-) A celkem snadno. A at nam nekdo vyklada, ze Mediatek je nepouzitelny pro geocashing, ze? :-D
papik.i (171)|24.5.2007 18:59
jj...nebyl to vůbec žádný problém spolu s programem VitoNavigator II...už se těším na víkend, kdy se do toho pořádně opřu a budu hledat všude možně - tato hra mě velice příjemně nadchla:D
papik.i (171)|11.6.2007 11:26
Chtěl jsem se jen zeptat, když jsem si dal na ten solární panel fólii (originál co se dodává s Variem) jestli to nemá nějaký neblahý vliv na příjem světla do panelu...
cityshark (28)|11.6.2007 13:05
Pokud je ta folie pruhledna, tak nema :-)
cityshark (28)|11.6.2007 13:05
Pokud je ta folie pruhledna, tak nema :-)
sek750 (15)|22.6.2007 15:28
chtel bych se zeptat jestli nekdo nevite jaky je rozdil mezi temito GPS moduly: tento a tento
zde jsem nasel ze ten druhej by mel mit plnou podporu geocachingu...nemate nekdo nakou zkusenost? mel bych o nej zajem
cityshark (28)|22.6.2007 19:05
Rozdil mezi nima neni. Ocividne maji na shopu nejakyho buga.

"(32 kanalu, geocashing)" je prachsprostej reklamni kec.
Je to asi tak jako kdybys rekl, ze nejaky auto ma "primou podporu jizdy v zime". V zime se da jezdit s kazym autem a s kazdou GPS se da geocashovat. V pripade GS je jiz milionkrat omilanej zasadni chipset. Metiatek3 je v Evolvu furt stejnej a nejede pres to vlak :)
libol (1)|23.6.2007 09:04
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat nemá li někdo z vlastníku obdobnou zkušenost. U evolve GPS mi neustále bliká zelená LED (jako slabá baterie) - i po více než deseti hodinách nabíjení. Přitom minimálně tři hodiny navigace zvládne (víc jsem neměl příležitost zkoušet).
Líbí se mi citlivost a bezproblémový provoz, pokud by to měl být jen nějaký SW bug, tak si ho nechám, pokud se to u jiných nevyskytuje tak ho vrátím a vyměním za nový (ale asi stejný)
Děkuji
cityshark (28)|23.6.2007 09:39
Tohle se mi obcas stava, kdyz je GPS vybita do mrte a souopnu ji do nabijecky. Muze byt v ni pres noc a stale zelena blika (byt uz je davno akumulator plny). Resenim je po nabiti vyndat baterku a zase zandat.
SlaMar (33)|24.6.2007 09:29
Kámoš si koupil [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Tak jsme ho kapku porovnávaly s Navilock BT-338. A klidně můžu říc že citlivější oproti Navilocku není ani náhodou. A kdyby se šlo do detailu tak Navilock je na tom o kapiček lépe. Pak mě překvapilo že šipka směru pohybu je normálně funkční /prostě úplně totožná s Navilockem/ Takže závěr asi Okcumputers prodává Evolve s SiRFem 3 . A nebo je něco mezi zemí a nebem. Jo a ještě taky máte na Evolve krátký dosah Bluetooth tak max 3 až 4 M
cityshark (28)|24.6.2007 23:02
Nevim, kolik pristroju (evolve a navilock) jste s kamosem testovali, ale nemate pravdu ani nahodou. Je citlivejsi a je a je a je.

Osobne jsem mel k dispozici 6ks navilocku a 2 evolvy a jezdil jsem a zaznamenaval oboje cely den. Vysledek? Potvrzuji akorat to, co pisi o chipsetech odborne publikace, testy na webu a koneckoncu i toto vlakno.
Ozzy_ce4you (48)|25.6.2007 00:13
[QUOTE="sek750"]chtel bych se zeptat jestli nekdo nevite jaky je rozdil mezi temito GPS moduly: tento a tento
zde jsem nasel ze ten druhej by mel mit plnou podporu geocachingu...nemate nekdo nakou zkusenost? mel bych o nej zajem[/QUOTE]

Ano, druhý z jmenovaných již má podporu pro Geocaching. Zástupce nám poskytnul na test novou upravenou verzi, odlovil jsem uspesne 2 cache a chovala se bezvadně. Doporučuji. :yes:
Ozzy_ce4you (48)|25.6.2007 00:18
[QUOTE="cityshark"]Rozdil mezi nima neni. Ocividne maji na shopu nejakyho buga.

"(32 kanalu, geocashing)" je prachsprostej reklamni kec.
Je to asi tak jako kdybys rekl, ze nejaky auto ma "primou podporu jizdy v zime". V zime se da jezdit s kazym autem a s kazdou GPS se da geocashovat. V pripade GS je jiz milionkrat omilanej zasadni chipset. Metiatek3 je v Evolvu furt stejnej a nejede pres to vlak :)[/QUOTE]

Výrobce/distributor na zaklade nasich recenzi (kde jsme Evolve chvalili az na "podivnou chybu" znemoznujici geocaching) pruzne zareagoval upravou GPSek a tato GPS je jiz pro GC vhodná. Dostali jsme k dispozici jeden z nových modulů, odlovil jsem úspěšně 2 cache takže :yes: tohle si zaslouží pochvalu, jen je mi líto těch, co si koupili starší verzi, ty zpětně upravit nelze :oops: