Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

IDOS pro Pocket PC - pohled uživatele

xtonda (811)|5.12.2007 10:40
No ale každopádně spousta aplikací se registruje na něco spjatého s konkrétním PDA. takže je to jen neznalost/nedostatek zdrojů na straně CHAPS. Mě to ale vyhovuje, líp se to shání. :-)
MilaCzeque (109)|5.12.2007 11:19
[QUOTE="Saman"]MilaCzeque: To jsi trochu, spis hodne, vedle..[/QUOTE]

Proc?
Saman_ce4you (1451)|5.12.2007 14:25
SetupDll je jen zpusob jak neco udelat behem instalace, vsechno si musis naprogramovat sam. Na co davat registraci do setup.dll, kdyz to lze rovnou pridat na aplikaci?
Desktopovy installer se da totiz nakonfigurotovat, ze overuje seriove cislo, jak pouziva IDOS pro wokna. Nicmene, ten windowsi installer by slo urcite ohnout, aby po overeni serioveho cisla, nainstaloval cab. Podobne to dela i desktopovy installator SPB..
MilaCzeque (109)|5.12.2007 15:25
Tím získáš cab, který je nechráněný, navíc k jeho instalaci potřebuješ mít desktopové Windows, což ne taky každý má. Ověřovat sn v dll je ideální místo, pokud chceš zabránit i v instalaci.

ad know-how: Ještě si rýpnu(spal jsem málo a je to poznat :-), ad know how, na MFF UK dělá aplikaci typu IDOS každý rok alespoň jeden student jako zápočtový program ve druhém semestru prvního ročníku. A dostane z ní zápočet. Obrázek o složitosti použitých algoritmů ať si každý udělá sám.

MilaCzeque
Saman_ce4you (1451)|5.12.2007 16:28
SetupDll je jen jeden ze zpusobu reseni (kdyz jsem u toho obchazeni, cab se da rozbalit a zabalit bez setupdll), jenz ale vyzaduje kompletne vlastni implementaci. A tenhle zpusob asi neni ani moc pouzivany, jelikoz jsem aplikaci co po me behem instalace chtela reg. klic jeste neinstaloval.
BoboCop psal o stejnym reseni pro instalaci jako desktopovy IDOS.
V to instalacnim baliku nemusi byt cab, intalator ho muze behem instalace vygenerovat, pribalit licencnii klic (klidne v zavisloti na pripojenym zarizeni), apod.
MilaCzeque (109)|5.12.2007 17:02
Pokud dll generuje licenční klíč na základě dat co si vyžádá od uživatele, tak je ti rozbalování cabu na 2 věci(nehledě na to, že každá instalace se dá rozpakovat). Když jsem to navrhoval myslel jsem to jako cestu nejmenšího odporu, proč psát celý installer, když stačí včas instalaci zarazit.

MilaCzeque
Docent (1234)|9.12.2007 12:42
Ze stránek firmy CHAPS:
"Aplikace s největší pravděpodobností nebude fungovat na zařízení s operačním systémem Windows Mobile 6.0."

Myslím si, že je to od firmy CHAPS velmi rozumný přístup. Zatímco Microsoft chrlí nové a na hardware stále nenažranější verze OS i Office, CHAPS umožňuje uživatelům používat prastaré prostředky. A ti nechutní zbohatlíci, kteří si pořídili nové PDAčko s WM 6, přece mají dost peněz, aby si zaplatili nějaké mobilní připojení k netu a na jízdní řády čuměli přes web, že :evil: ?
RStein (2012)|9.12.2007 12:49
Docent: Hlavne nevidim zadny duvod, proc by aplikace na WM6 nefungovala. Po aplikacni strance jsou WM 6 z vetsi casti faceliftovane WM 5 - menily se hlavne nizsi vstvy.
Jinak od CHAPSu bych nic necekal - rekl bych, ze jejich dominantnim zajmem je jen a pouze vytezeni sve zvlastni protekcni pozice u statu, o ktere se myslim i na Lupe uz napsalo ledaccos, a CHAPS stale vyhledava prilezitosti personifikovane do postoje "ja stara a z technickeho pohledu odpuzujici davacka - na jakem portalu asi budu prostituovat svoje data a zpenezovat svoji navstevnost tento rok." :)
Aplikace pro PPC ma podle me prioritu nula, nic.
Docent (1234)|9.12.2007 13:43
No právě, mně to třeba na WM6 funguje, proto mne dost udivila (nebo spíš ne, když tu čtu jejich postoje ;) ) ta větička, že to velmi pravděpodobně fungovat nebude...
Prostě dopředu si dělám alibi - nevím o tom nic, proč by to programátor na nějakém zařízení s WM 6 zkoušel za ten mrzký peníz, tak radši rovnou napíšeme, že to nefunguje, když někdo s WM 6 bude ječet, že to nejde, tak má smůlu, přece jsme to napsali na webu :no: .
xtonda (811)|9.12.2007 14:07
Jak už tady hlas Chapsu naznačil, IDOS PPC pro ně má nízkou prioritu. Jak bylo uvedeno, mají nějaký starší iPAQ a na něm to asi testují. V této situaci silně pochybuji, že by kupovali nějaké zařízení s WM6 jen kvůli testováni IDOSu.

Pravidelně si kupuji PC verzi a zjišťuji, že jí využívám čím dál tím méně, než bych zjišťoval jestli mám aktuální data a případně je tahal, raději vletím na webovou verzi DP Praha (IDOS používám z 90% pro pražskou MHD), která se asi nejvíce rozvíjí, má mapové podklady včetně přesného umístění zastávek a podrobné mapy Prahy a okolí, nikoliv slepá mapa jako v PC verzi, takže si mohu předem zjistit kudy a jak daleko se budu přesunovat při přestupu a nemusím zběsile lítat po neznámé křižovatce. A díky Opeře Mini 4 je tato verze včetně map použitelná i na PDA, i když po upgradu aplikace 20.11. ta mapa na opeře mini nějak blbne. Je s tím trochu horší práce a déle to trvá a zejména v metru, kde je signál jen ve stanicích, než s offline verzí, ale to je asi jediná výhoda offline verze.
Zdenek Malinsky (9781)|9.12.2007 14:46
Verze IDOSu v PDA měla možnost vyhledané spojení uložit do Kalendáře a tím i po synchronizaci do Outlooku. Existuje nějaká jednoduchá a elegantní možnost (kromě Copy / Paste) jak toto udělat i u verze IDOSu on line (nyní na idnes.cz)?
Docent (1234)|9.12.2007 15:06
[QUOTE="xtonda"] Je s tím trochu horší práce a déle to trvá a zejména v metru, kde je signál jen ve stanicích, než s offline verzí, ale to je asi jediná výhoda offline verze.[/QUOTE]
Já bych řekl, že výhoda offline verze je v tom, že nepotřebuje připojení. Hledat někde po městě volné Wi-Fi, když se potřebuju podívat na jízdní řád, mně přijde poněkud nepohodlné ;).
xtonda (811)|9.12.2007 17:50
Však sem to psal, offline verze je rychlejší, nemusí se čekat na odezvy, automaticky nabízí stanice začínající na zadaná písmena.

Ovšem na internet se připojím během chvilky, přes BT k mobilu a dál přes EDGE. A 120 Kč měsíčně za neomezené sufrování Operou Mini mě díru v rozpočtu neudělá.
aegisrtcw (9)|9.12.2007 17:54
[QUOTE="xtonda"]Však sem to psal, offline verze je rychlejší, nemusí se čekat na odezvy, automaticky nabízí stanice začínající na zadaná písmena.

Ovšem na internet se připojím během chvilky, přes BT k mobilu a dál přes EDGE. A 120 Kč měsíčně za neomezené sufrování Operou Mini mě díru v rozpočtu neudělá.[/QUOTE]

Od koho mas to pripojeni ? a jaky tam jsou limity FUP rychlost pretizeni site atd.....
Docent (1234)|9.12.2007 18:15
A z čeho se připojuješ? Já žiju v přesvědčení, že Opera mini je jenom pro telefony a ne pro PDAčka?
xtonda (811)|9.12.2007 18:25
Klasika, zde často diskutované tarifní zvýhodnění Surf+ od T-Mobile: http://t-mobile.cz/Web/Residential/Internet/Ceny-pripojeni/internetova-zvyhodneni.aspx. Mám EDGE mobil SE K550i, z PDA se na něj připojím přes BT a telefonem dál na internet, EDGE není žádný zázrak, ale při dobrých podmínkách s dobrým zařízením se z toho dá vytáhnout 200 kbit/s, 100 - 130 kbit/s je celkem běžné, na Operu Mini to bohatě stačí. Nic lepšího, co by fungovalo v mobilech a mělo rozumné pokrytí u nás stejně není.
xtonda (811)|9.12.2007 18:38
Opera Mini J2ME CLDC MIDP aplikace, neboli tzv. Java Midlet, tuto technologii podporuje většina dnešních mobilů, podpora je zabudována i ve většině PPC Phone Edition zařízení, do normálních PDA se většinou dá něco doinstalovat

Já mám plečku s WM2003SE (LOOX 420) a tam se mi nejlépe osvědčila JVM od IBM.

Více:

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Wuffi (1599)|9.12.2007 19:10
Dekuji zastupci spol. CHAPS za vyjadreni.

Stale rozvazuji zda do verze IDOSu pro pristi rok jit ci nejit. Jiz mam vsak jasno ze pokud ano, omezim pocet kupovanych licenci.
Jak sdelil zastupce CHAPS, jedna se o licenci pro pouzivani dat pro platformu, tzn. dle tohoto vyjadreni nepotrebuji pro 3 Windows Mobile zarizeni kupovat 3 licence (stejne dojdou 3 listky s totoznym heslem k instalacnimu archivu), staci pouze 1.
BoboCop (27)|9.12.2007 20:10
Ad licenční podmínky)
Bohužel vás musím zklamat. Doporučuji Vám přečíst si pozorně licenční podmínky (viz http://www.chaps.cz/idos-licencni-podminky.asp). To, že jsem je zde neocitoval kompletně neznamená, že neplatí. Pokud si zakoupíte jednu licenci a budete produkt používat na více zařízeních, porušíte tím licenční podmínky. Nicméně naše společnost nemá žádné ambice "obcházet" naše zákazníky a kontrolovat, zda náhodou neporušují licenci. Takže si klidně poslužte, pokud se Vám to zdá správné a čestné.

Ad cena za internet 120 Kč)
Spočítejte si kolik zaplatíte za rok za internet a kolik stojí IDOS. Co je výhodnější (pokud se budeme bavit pouze o ceně)?

Ad WM6)
Bohužel nemáme k dispozici všechna zařízení, která jsou na trhu dostupná, takže nejsme schopni aplikaci na všech zařízeních otestovat. Programátor má k dispozici pouze emulátor a pro testovací účely máme k dispozici skutečně starý iPAQ 3870. Nejsme tedy schopni zaručit, že bude aplikace na WM6 fungovat bez problémů a proto raději volíme cestu upozornění uživatelů, že aplikace možná fungovat nebude.

Mimochodem znovu (a doufám, že již naposled) opakuji, že zde vyjadřuji pouze svoje osobní názory, nikoliv názory společnosti CHAPS. Mojí výhodou je pouze to, že mám k dispozici některé interní informace (nikoliv však všechny), protože ve firmě CHAPS pracuji. V žádném případě však žádné z mých vyjádření nebrte, jako vyjádření firmy CHAPS!
Zdenek Malinsky (9781)|9.12.2007 20:41
[QUOTE="BoboCop"]....nemáme k dispozici všechna zařízení, která jsou na trhu dostupná...starý iPAQ 3870....upozornění uživatelů, že aplikace možná fungovat nebude.[/QUOTE]To je vtip? Pokud ano, tak si dovoluji upozornit, že není ani 1. duben ani 31. prosinec. V opačném případě lze toto možná omluvit u autora freeware softíku, který si ho vytvoří pro vlastní potřebu (a pak ji dá k dispozici i ostatním), ale rozhodně ne u firmy, která za svůj produkt požaduje peníze.

[QUOTE]Nejsme tedy schopni zaručit, že bude aplikace na WM6 fungovat bez problémů a proto raději volíme cestu upozornění uživatelů, že aplikace možná fungovat nebude.[/QUOTE]To je velmi alibistické. Většina firem poskytuje na vyzkoušení alespoň pár dní trial-zkušební verzi. Možná špatně koukám, ale nikde ho na webu nevidím. Takže nákup u vás je něco jako ruská ruleta? :sarcastic: :O
xtonda (811)|9.12.2007 22:19
No tak jistě, za tarif Surf+ zaplatím čtyřikrát více než za IDOS, nicméně ho mám tak jako tak, takže tahle úvaha je zcestná. A i kdyby online IDOS byl pro někoho tím posledním argumentem proč si Surf+ zaplatit, tak možností využití přístupu na web je nepřeberné množství, takže i v tomto případě je takovéto počítání mimo.

Ad Zdenek Malinsky)

Vtip to opravdu není, naopak příkladná ukázka monopolního chování. knihovnu s algoritmem mají už z PC a Web verze, takže rozsekají data aby se to vešlo, spíchnou triviální frontend a jdou to prodávat, na data mají patent, takže jim nemůže nikdo konkurovat, tak proč by se snažili o nějakou inovaci.
sikula05 (272)|9.12.2007 23:10
,že se s touto firmou vůbec snažíte zabývat...z jejich strany děsivé monopolní jednání a jen svým chováním podněcují ke kradení softu:no: Za takovou firemní strategii a podporu něco zaplatit:no: :no: :no:
Wuffi (1599)|9.12.2007 23:19
Mou cest do ust neberte,minuly rok jsem koupil dany pocet licenci pro vsechna zarizeni mnou pouzivna. A to i presto ze jsem vedel ze pro obe zakoupene "licence" ziskam stejny kod pro instalaci.
Docent (1234)|9.12.2007 23:29
Pokud člověk platí rok co rok za stejný software, tak mně to přijde poněkud... Pokud má člověk platit rok co rok nějaký peníz, tak by si za to představoval i vylepšování funkcí, ne že bude dostávat jen nová data... To, předpokládám, zvládá nějaký skript, takže přiměřená cena by byla tak do 100,- Kč.
libb (56)|10.12.2007 08:28
Ještě mě napadlo, není to něco jako vázaný prodej? Chaps tvdí, že se platí za data - já mám ale zájem jen o data pro MHD Brno, proč tedy musím platit i za data všech možných jiných dopravců?
xtonda (811)|10.12.2007 10:27
To že se platí za data a prohlížečka je zdarma tvrdí BoboCop tady na fóru, na webu CHAPS ale prostě inzerují produkt IDOS vždy na rok daný platností JŘ, v licenčních podmínkách stojí:

[QUOTE]
Licence opravňuje nabyvatele k využívání produktu IDOS Komplet 2006/2007 na příslušné platformě v období od 10.12.2006 do 8.12.2007.

Licence opravňuje nabyvatele provozovat produkt na jediném počítači. V případě síťové nebo intranetové verze opravňuje provozovat produkt v jedné síti bez omezení počtu stanic v síti.[/QUOTE]

JŘ MHD nepodléhají tomu ročnímu cyklu grafikonu a mám takový pocit, že mi jednou fungovaly i se starší verzí aplikace, když jsem zapomněl udělat upgrade. Nicméně striktně bráno i to by porušovalo licenci tak jak je formulována.
zivan (615)|11.1.2008 22:08
Koukam, ze s financovani vyvoje IDOSu je opravdu spatne. Proto se zrejme vyplati vydat hned v lednu PC verzi jako prilohu k casopisu - lednovemu Extra PC :-(
Docent (1234)|11.1.2008 23:19
No, problémek je v tom, že ten IDOS v časopisu je pro PC... A aktualizace na tom PC budu nejspiš provádět přes internet, že. A pokud už tedy na tom PC mám připojení na internet, tak se při potřebě zjistit, jak se dostanu z místa A do místa B, podívám rovnou na jízdní řády na internetu a nebudu se hrabat v IDOSu v PC...
zivan (615)|11.1.2008 23:21
Ja reagoval na nejake predchozi tvrzeni, ze vyvoj se zameruje na PC verzi, protoze z PPC verze nejsou skoro zadne penize. A hned v lednu se tato "vynosnejsi" verze da zadarmo k dispozici.
Docent (1234)|12.1.2008 10:22
Jo, to je fakt zvláštní. Před 2 léty byla tuším na CD Computerworldu i verze pro PPC, ale až někdy v polovině roku.
Zdenek Malinsky (9781)|12.1.2008 10:53
Od zalozeni tohoto vlakna uz prisly na svet snad uz 3 "nove" idosy, ale pro nas uzivatele zadna zmena k lepsimu (nebo jsem si nevsiml). Opravdu pokladam dalsi diskuzi za zbytecnou - firma si z toho nic pozitivniho nebere a my si akorat zkracujeme zivot zbytecnym rozcilovanim. Budme radi, ze to takto jakstaks funguje. Co by za to dali v Somalsku nebo LSR. ;)