Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

be•on•road - rady a zkušenosti uživatelů

tortoise (546)|16.12.2005 17:42
Co teda po delším hraní hodnotím značně negativně (kromě špatné možnosti zoomování a tudíž horší orientace na mapě) je podrobnost. Hledal jsem tam řadu vesniček, které znám, protože skrz ně projíždíme nebo jsem tam někdy byl. Všechny v TT5 jsou, v BOR jako by se země slehla. No a kvůli ukrutné pomalosti a zoomu se nemůžu ani podívat, zda na mapě jsou (a jen nejdou vyhledávat) nebo zda ani nejsou na mapě. Jsou to vesničky ve středočeském kraji, Moravu jsem nezkoušel.

Když už jsme u toho, zkuste si najít třeba Jesenice. TT5 dá na výběr:
Jesenice (Praha-Západ)
Jesenice (Pribram)
Jesenice (Rakovnik)
Jesenice (Pribram (Pribram)) (fakt to tam je takhle)
Jesenice (Okrouhla (Cheb))

Takže je vcelku hned zřejmé, co hledám. Zatímco v BOR na mně vyjdou (pouze 4) Jesenice bez jakéhokoliv bližšího popisu. Naprosto nemám čanci zjistit, jestli jsem trefil ty pravé, protože ani po nakliknutí - jak jsem již zmiňoval - nemám šanci vidět víc než nějaké 3 okolní silnice, pak zoomovat již nejde.

Jinak hlasová navigace (a navigace vůbec) je celkem příjemná (až na to "mírně vlevo", když je z hlavní odbočka vpravo a já mám pokračovat po hlavní, už to tu párkrát zaznělo). Ale s tím zbytkem budou mít pánové z Aponie hodně moc co dělat, aby to dostali do aspoň trochu použitelného stavu a vůbec jim to nezávidím. Znám to z vlastní zkušenosti - prvotních 80% funkčnosti aplikace stojí cca stejně času (a možná méně) než těch zbývajících 20%. Zvláště když se objeví věci, které je nutno podporovat a které v původní analýze nebyly.

Priority osobně vidím zde:
1. Zrychlit překreslování, a to zcela markantně. I po vypnutí POI a názvů ulic to kreslí zhruba 1 snímek za vteřinu. Pro zajímavost, TT5 běhá vcelku slušně i na 200MHz starém Ipaqu

2. Lepší vyhledávání trasy (teploměr, alternativy, zakázané oblasti, rychlá, krátká a optimální varianta apod.)

3. Lepší zobrazování, ukazovat vodní plochy, lesy, obydlené oblasti apod., takhle jsem byl naprosto zmaten

No a pak milion různých malých dodělávek, zobrazováním oblíbených položek na mapě počínaje přes posunutý 3D pohled až po možnost zadávat i velká písmenka (např. při vytváření oblíbených).

Když jsme u toho, docela mě překvapilo, že když jsem si dal simulovat jízdu v Praze (a to ve městě a nikoliv na magistrále), dle simulace to tam smažil 65km/hod :-/
basic_ce4you (66)|16.12.2005 21:39
Je krasne ze existuje .NET aplikace se v nem pisi perfektne bohuzel optimalizovat aplikaci pod .NET tak aby bezela rychle to je orisek drzim palce at to chlapci v Aponie zvladnou rychle protoze jinak jsem s tim programem nadsen, ale kdyz mi rekne odbocte v pravo az po 500 metrech uuuuffff a to mam 400MHz takze sice zadny zazrak ale zase lepsi prumer uvidime az to testnu na 600MHz processoru. Kazdopadne tenhle soft ma velky potencial byt perfektni.

Takze opravuji, zjistil jsem ze pokud dam vykon processoru na max tak program reaguje kupodivu velmi rychle. a zda se ze stiha zitra otestuji. Jiste ale je ze optimalizace prace s pameti a vytizeni procesoru chce doladit.
jn_ce4you (5)|16.12.2005 22:53
Koupil jsem demoverzi BOR. Po dvou hodinách pokusů o instalaci jsem toho nechal, jedna věc je z toho ale jistá, kdybych já dělal svoji práci, tak jak ji dělají výrobci tohoto programu, už bych dávno nebyl, protože by se mě logicky všichni zákazníci vyhýbali. Je odvaha poslat něco takového zákazníkovi, kterého bych právě touto demoverzí měl přesvědčit o tom, že jsem vyrobil něco dobře, opak je pravdou. No nic tři sta oželím a v anketě jsem zaškrtnul hlas, že o Váš výrobek nestojím. S tím co dodáváte už ani v budoucnu nechci být přesvědčován, že to je nebo bude dobré. Jestli chcete srovávat to co nabízíte třeba s TT, tak to považuji víceméně již za drzost.
basic_ce4you (66)|16.12.2005 23:24
jakych 300 ja platil 113 i s dani a instalace probehla na vybornou bez jendineho zadrhelu na tu muzou byt pysni je zvladnuta prfektne to ani destinator ji nema tak dobrou TomTom by se mohl ucit.
jn_ce4you (5)|17.12.2005 05:41
226.- Kč včetně dopravy od General Parcel, dobírkou. To není podstatné. Pokud tvrdíš o instalaci TT, jak by se TT mohl učit, tak bych ti doporučil, kup si ho a pak se jim omluv. Nemyslím si, že jsem počítačový analfabet, zkoušel jsem několik instalací přesně podle popisů a rad od výrobce i tady na fóru.Celkový přístup od prezentace na výstavě, odklady vydání, problémy s instalací od počátku prodeje. Mám prostě ten názor, že se tu nedá mluvit o dobré práci, vůbec ne už o profesionálním přístupu.Je to jenom o vlastních zkušenostech, ty jsi s ním nadšen, já zklamán, ty si ho koupíš, já ne. Nic víc, nic míň.

jn
basic_ce4you (66)|17.12.2005 06:14
Jestli si ho koupim jeste nevim. Ale proste u tom toma mi vadi ze nemam nad instalaci kontrolu libi se mi ta instalacni utilitka doufam ze se jeji funkce rozsiri do podoby kterou ma destinator ale ze bude zachovana prehlednost. Nerikam nic o tom jak moc je profesionalni neproverit vypoustena CD to se priznam je "trosicku" nesolidni na druhou stranu je to pochopitelne ale nebranim je nevadi mi to protoze ja si ten soft jeste nekoupil a urcite si pockam na doladeni a pokusim se k tomu intenzivnim testovanim prispet. protoze za 113Kc na 14 dnu mi to za to stoji. Kez by konecne byl program schopny funkce za slusne penize a tim co od nej cekam.
MLB (105)|17.12.2005 09:16
[QUOTE="Aponia Software"]Dobrý den,
znovu se omlouvám za problémy s instalací.

Obávám se, že problémy jsou způsobeny tím, že jse měl(i) nainstalovanou předchozí reálně špatnou verzi. Je třeba všechno odmazat (jak na PC - Program Files/Aponia Software, tak i na kartě Program Files/Aponia Software/Be-on-road).

Postup instalace:
1.) Instalace agenta (na WM5 je potřeba potvrdit na zařízení)
2.) Pokud Vám Wizard v okne instalace nezobrazuje žádné součásti, je třeba vybrat CD/adresář, na kterém se nachází instalační soubory (např. D:\ nebo v případě Web Package "C:\Program Files\Aponia Software\Be-on-road Web Package"
3.) Pokud chcete instalovat na SD kartu, zaškrtněte políčko pro vyhledávání výměnných zařízení a dejte aktualizovat. Na řádku "Be-on-road" zaškrtněte sloupec instalovat a zvolte cílové umístění.
4.) Po doběhnutí instalace je třeba vrátit kartu do zařízení a kliknout na aktualizovat, aby si Wizard zjistil, že je vše v pořádku nainstalované.
5.) Klikněte na aktivaci a zadejte S/N, dejte ověřit.
6.) Pokud jste produkt koupil u některého z našich dealerů, je třeba se zaregistrovat v samoobsluze na www.aponia.cz. Po registraci Vám přijdou přihlašovací údaje na zadaný e-mail. Tyto údaje vepíšete do připravených políček a dáte zaregistrovat produkt.
7.) Kliknete na tlačítko, které provádí aktivaci produktu. Pokud Wizard napíše, že aktivace proběhla v pořádku, můžete zařízení odpojit a spustit aplikaci na PDA.

Vlastnosti be-on-road:
Zde je seznam prioritních změn, které plánujeme uveřejnit v nejbližší možné době:
* routing
- zrychlení
- možnost přerušení
- ukazování reálného stavu výpočtu trasy
* změna hlášení Y křižovatek
* velikost databází
* alternativní trasa (kliknutím na tlačítko v menu, poté vyberete, jakou vzdálenost z vypočítané trasy má program "vynechat")
* vylepšení autozoom a roztažení mapy v 3D
* možnost jednoduchého vložení waypointu do trasy (při jízdě - bez nutnosti používat plánovač trasy)
* mapy Evropy

Na rozšíření a zlepšení vlastností pracujeme, budou uvolňovány jako update zdarma. Věřte, že na vývoji se usilovně pracuje, produkt se bude dál rozvíjet.


[/QUOTE]



Po pročtení reakcí na BOR se začínám obávat zda jsem neudělal s platbou za plnou verzi chybu. Nechápu to, proč je nutné nejprve zaplatit a pak čekat na potvrzení mé platby a pak teprve na odeslání. (Balík na dobírku je také řešení) Myslel jsem že Váš produkt je v použitelném stavu, ale nyní zvažuji zda si vůbec balíček z pošty vyzvednu. Nerad bych bloudil někde v nádherně zasněžené krajině.
Jinak pokud zde uvidím kladné reakce, tak si ho vyzvednu, ale nyní to z mého pohledu je špatné.
RodNoc (35)|17.12.2005 09:54
[QUOTE="basic"]jakych 300 ja platil 113 i s dani a instalace probehla na vybornou bez jendineho zadrhelu na tu muzou byt pysni je zvladnuta prfektne to ani destinator ji nema tak dobrou TomTom by se mohl ucit.[/QUOTE]

A v čem by se měl jako TomTom učit?
V čem nemáte nad TomTomem při instalaci kontrolu? Vybirate si postupně věci co chcete instalovat a co ne. Nemusíte instalovat žádné další dodatečné instalační agenty či podpůrné utility do PC aby běžela instalace.

Prosím hoďte už sem někdo ty obrazovky programu BOR, jak tam vypadají mapy a hlavně rozsahy zoomu jak zde kdosi psal. Strašně by mě zajímalo jak vypada mapa bez vykreslených ploch měst, lesů a vodstva. Něvěřím, že to tam není.

Případně hoďte sem i obrázek instalátoru ať vidíme o čem mluvíme a jenom nekritizujeme.
tortoise (546)|17.12.2005 09:59
[QUOTE="jn"]Celkový přístup od prezentace na výstavě, odklady vydání, problémy s instalací od počátku prodeje. Mám prostě ten názor, že se tu nedá mluvit o dobré práci, vůbec ne už o profesionálním přístupu.[/QUOTE]

Nechci se tu Aponie zastávat, ale sám jsem z oboru a dokážu si živě představit jejich situaci. Marketing tlačí na uvedení produktu (musí se to stihnout před Vánocema), programátoři jedou jak fretky, ale té práce je tolik, že se to prostě nedá všechno stihnout, tak se pracuje aspoň na těch nejdůležitějších věcech. Testeři díky novým a novým úpravám nemají šanci vše důkladně otestovat a přitom je tu neustále tlak "seshora", že se to musí pustit mezi lidi co nejdřív... A dopadne to tak, že to jakž-takž chodí, někomu taky ne. Člověk by se styděl to pustit, ale nic jiného to nezbývá, protože varianta odložit to a vydat odladěné je z obchodního hlediska ještě horší (propásnou se Vánoce, konkurence získá náskok apod.). Je otázka, zda zvolený kompromis (uvolnění ne úplně dodělané verze řadu lidí neodradí, ale to je holt risk managementu.

Ne že by to zákazníka zajímalo, ten chce za peníze 100% výrobek, ale já bych to ještě nezatracoval a dal jim šanci. Zatím se ke všemu staví čelem a potenciál tam rozhodně je. Ostatně - stejně si to lidi kupují zejména kvůli ceně. Kdo chce maximální podrobnost map a ženský hlas, koupí si za 7500 Dynavix, kdo chce propracované 3D a dokonalou ergnonomii, koupí si TomTom za 5600 a má v tom komplet celou Evropu.
RodNoc (35)|17.12.2005 10:05
Marketing tlačí? Pokud ano tak je to hodně špatný marketing.
Rozhodně marketing by netlačil na vypuštění něčeho co firmě uškodí. Rozhodně by marketing před uvedením produktu na trh rozjel masivní selfpromotion a recenze.
Podle mě spíše tlačilo ekonomické oddělení.
basic_ce4you (66)|17.12.2005 10:34
U tomtoma nemam moznost zvolit mapu kterou chci instalovat to mi vadi. Destinator to je v tomhle smeru zatim kral az na prehlednost. ale to co se v nem da delat s mapama to je parada a hlavne ty mapy funujou uzasne. Jen grafika je vyrazne slabsi. Bohu zel verim ze Be-on-road brzy dosahne na jeho schopnosti a s touhle grafikou a az odladi rychlost budou moct doplnit i dalsi grafiku. BOR neni hotovy produkt ale pockejte chvili a ukaze se co umi.
tortoise (546)|17.12.2005 10:42
[QUOTE="RodNoc"]Prosím hoďte už sem někdo ty obrazovky programu BOR, jak tam vypadají mapy a hlavně rozsahy zoomu jak zde kdosi psal. Strašně by mě zajímalo jak vypada mapa bez vykreslených ploch měst, lesů a vodstva. Něvěřím, že to tam není.[/QUOTE]
Fakt to tam není.
Karlův most v Praze v BOR:


To samé v TT5


Odzoomováno v obou aplikacích zhruba na stejnou úroveň:



Ten zoom v BOR bohužel není chyba, od určité vzdálenosti zoomu to vypadá takhle - není tam skoro nic.
RodNoc (35)|17.12.2005 10:42
[QUOTE="basic"]U tomtoma nemam moznost zvolit mapu kterou chci instalovat to mi vadi. Destinator to je v tomhle smeru zatim kral az na prehlednost. ale to co se v nem da delat s mapama to je parada a hlavne ty mapy funujou uzasne. Jen grafika je vyrazne slabsi. Bohu zel verim ze Be-on-road brzy dosahne na jeho schopnosti a s touhle grafikou a az odladi rychlost budou moct doplnit i dalsi grafiku. BOR neni hotovy produkt ale pockejte chvili a ukaze se co umi.[/QUOTE]


Já teda nevím, ale u TomToma si také můžete vybrat jakou mapu chcete instalovat. Jenom je pravda, že ČR je součástí okolních států. Ale u Be-On-Road nemáte z čeho vybírat.

A že by mapy nefungovaly? Co tím jako myslíte? Mapy jsou datové podklady, ostatní je program.

Jediné co neumí TomTom je vyřezávání map na PC a export do PDA.

Jinak k větě "počkejte...on ukáže", nezlobte se na mě ale proč by měl zákazník čekat? Teď zaplatitl tak to chce funkční teď. Když to obrátím tak ta věta může znít "Prodejte mě program a počkejte si já vám ho jednou zaplatím".
RodNoc (35)|17.12.2005 10:45
[QUOTE="tortoise"][QUOTE="RodNoc"]Prosím hoďte už sem někdo ty obrazovky programu BOR, jak tam vypadají mapy a hlavně rozsahy zoomu jak zde kdosi psal. Strašně by mě zajímalo jak vypada mapa bez vykreslených ploch měst, lesů a vodstva. Něvěřím, že to tam není.[/QUOTE]

Karlův most v Praze v BOR:


To samé v TT5


Odzoomováno v obou aplikacích zhruba na stejnou úroveň:


Ten zoom v BOR bohužel není chyba, od určité vzdálenosti zoomu to vypadá takhle - není tam skoro nic.[/QUOTE]

To je jako fakt? Jak se v tom můžete vyznat?. Hoďte prosím ještě celou ČR (co nejmenší zoom). Má to opravdu pokrytí jako Dynavix, vždyť tam nejsou žádne ulice?
tortoise (546)|17.12.2005 10:47
[QUOTE="RodNoc"]Jinak k větě "počkejte...on ukáže", nezlobte se na mě ale proč by měl zákazník čekat? Teď zaplatitl tak to chce funkční teď. Když to obrátím tak ta věta může znít "Prodejte mě program a počkejte si já vám ho jednou zaplatím".[/QUOTE]

Ono toho, co TT5 neumí, je stále docela dost (byť samozřejmě méně než u konkurence), namátkou TMC, více průjezdních bodů jedné trasy, 2D režim s konstatním zoomem, čísla popisná v ČR kromě Prahy a MB apod., taky by ještě mohli zamakat.

Ad čekání - jednou jsem to tu psal. Proč by si někdo měl kupovat BOR? Kvůli množství funkcí to není, kvůli mapovému pokrytí taky ne, kvůli rychlosti taky ne. Prakticky jedině kvůli ceně. Pokud si kvůli ceně místo V8 koupím 1.2HTP, pak s určitou nadsázkou lze říct, že není úplně na místě stěžovat si, že to hučí jak šicí stroj a nejede jak V8.
basic_ce4you (66)|17.12.2005 10:49
No to radim tem co ho jeste nekoupili ;-) nezlob se na mne ja se nehadam jen proste rikam svuj nazor. To ze se mi zadna navigace na trhu nelibi je fakt. Kazdemu neco chybi. Na druhou stranu vychazim z toho jak rychle BOR zvladli takze si rikam ze brzy to muze byt fakt dobry program proto budu sve poznatky posilat do Aponie pokud o to budou stat a az z tohoho bude spickovy program tak ho koupim. Zatim se mi libi jeho vzhled a prehlednost a to uz se opakuji takze se omlouvam opakuju furt to same. Neberte me za slovo priste uz budu davat zase jen konkretni poznatky a ne sva tuseni a predpoklady
tortoise (546)|17.12.2005 10:50
[QUOTE="RodNoc"]To je jako fakt? Jak se v tom můžete vyznat?. Hoďte prosím ještě celou ČR (co nejmenší zoom). Má to opravdu pokrytí jako Dynavix, vždyť tam nejsou žádne ulice?[/QUOTE]
Ale tak jistě, že tam ty ulice jsou, ale od určité vzdálenosti zoomu je to prostě nezvládne vykreslovat.
Zde je maximální zoom na ČR:
RodNoc (35)|17.12.2005 10:51
Tady je to samé v Dynavixu.
Ten minimalni ZOOM neni uplně minimalní, pro hezčí obrazovku jsem dal 1x "+".
00107954_iviewcapture_date_17_12_2005_time_10_49_05_iCVM.jpg 00107954_iviewcapture_date_17_12_2005_time_10_49_32_BorH.jpg 00107954_iviewcapture_date_17_12_2005_time_10_50_19_JPer.jpg
RodNoc (35)|17.12.2005 10:56
[QUOTE="tortoise"][QUOTE="RodNoc"]To je jako fakt? Jak se v tom můžete vyznat?. Hoďte prosím ještě celou ČR (co nejmenší zoom). Má to opravdu pokrytí jako Dynavix, vždyť tam nejsou žádne ulice?[/QUOTE]
Ale tak jistě, že tam ty ulice jsou, ale od určité vzdálenosti zoomu je to prostě nezvládne vykreslovat.
Zde je maximální zoom na ČR:
[/QUOTE]

Takže pokud tomu dobře rozumím, tak sice pokrytí to má, ale v podstatě je program nevykresluje. To je divné. To je přece k ničemu?
tortoise (546)|17.12.2005 11:00
[QUOTE="RodNoc"]Takže pokud tomu dobře rozumím, tak sice pokrytí to má, ale v podstatě je program nevykresluje. To je divné. To je přece k ničemu?[/QUOTE]
No to je pravděpodobně jeden z bugů.
basic_ce4you (66)|17.12.2005 11:07
taj este jednou jen svoji myslenku

Podle mne je to kvuli rychlosti prekreslovani a minimalnimu ruseni "nedulezityma" informacema ma to svoji logiku ale na druhou stranu to chapu i mi to vadi. Verim ze s odladenim rychlosti behu aplikace se vyresi i tohle.
kopacek (466)|17.12.2005 16:40
Faktem je, že pro hledání v mapě je BOR značně komplikovaný a to především tím, že od určité úrovně zoomu téměř úplně vypne zobrazovaní ulic/silnic (zůstane téměř vždy pouze jediná hlavní). Se zvětšujícím se zoomem naskočí zase vše co je v mapě, ale to už zase člověk nemá téměř žádný přehled o okolí. Bohužel téměř všem navigačním softwarům chybí možnost určit si, od jakého měřítka chci jaký detail zobrazit/nezobrazit na mapě. To (ze mně známých programů) umí pouze Que od Garminu, kde si pro každý typ mapového prvku může uživatel určit, od jakého měřítka se má daný prvek zobrazit.
Naštěstí ale BOR používá pro pohyb v mapě klasické tažení - i po půl roce používání Dynavixu si stále nemůžu zvyknout na to nešťastné klepání pro posun mapy.
Další, co znesnadňuje orientaci v mapě v BOR jsou ony chybějící linie budov, terénu a vody.
Zřejmě autoři dali přednost 3D pohledu před detailností pohledu ve 2D ale snad to v dohledné době vylepší.
Ganja_ce4you (324)|18.12.2005 09:08
musim rict,ze jsem se tak tesil na levny cesky produkt,ale podle reakci tady asi na vzdy zustanu u tomtom,ktery je mile daleko od konkurence..aspon pro me.. navigace s TT je opravdu lahudka
Lipizzaner (60)|18.12.2005 22:06
Moje postřehy ze zakoupené demoverze:
1) instalace problémová, ale nakonec úspěšná
2) vyhledávání trasy - chybí mi tam navigovat podle místa na mapě - pro mě dost důležité
3) navigační šipka malinká, nevýrazná
4) zpožděná navigace - hrozné, jsem autem o 50 - 100 m před šipkou na mapě
5) mapové podklady - pokrytí výborné, detaily budov a okolí - velmi slabé
6) menu aplikace - vynikající
Závěr pro mě: zatím zůstanui u Tomtoma. (L)
MLB (105)|18.12.2005 22:11
[QUOTE="Lipizzaner"]Moje postřehy ze zakoupené demoverze:
1) instalace problémová, ale nakonec úspěšná
2) vyhledávání trasy - chybí mi tam navigovat podle místa na mapě - pro mě dost důležité
3) navigační šipka malinká, nevýrazná
4) zpožděná navigace - hrozné, jsem autem o 50 - 100 m před šipkou na mapě
5) mapové podklady - pokrytí výborné, detaily budov a okolí - velmi slabé
6) menu aplikace - vynikající
Závěr pro mě: zatím zůstanui u Tomtoma. (L) [/QUOTE]



Ono to má i nějaké detaily budov a okolí?
Kocir (836)|18.12.2005 22:29
Pravdepodobne je mysleno zastavba zony mesta a ne primo vlastnich budov. To TeleAtlas myslim ani nema. Jediny kdo budovy ve svych mapach ma je asi jenom polska Automapa, ale ta ma svoje vlastni mapove podklady.
basic_ce4you (66)|18.12.2005 22:31
no je tam takove osklive cerne hohraniceni uzemi
MLB (105)|18.12.2005 22:36
[QUOTE="basic"]no je tam takove osklive cerne hohraniceni uzemi [/QUOTE]


A ta funkčnost co se týká překreslování je tak děsivá? Doufám že to rozchodí. Měli na to nyní klidnou sobotu a neděli, tak snad na tom dělali. Vycházím z reakcí na počátek Dinavixu.
kopacek (466)|18.12.2005 22:43
Detaily budov a okolí nejsou, zobrazuje se pouze uliční síť, názvy silnic a POI. Pro hledání v mapě je to horší, ale při vlastní navigaci podle 3D to nepostrádám. - Tam bych spíše než rozpracování mapových detailů uvítal opravy v hlášení odboček (hodně nadbytečných hlášení verzus chybějící důležité) a také se shodnu v tom, že pozice vozu a hlášení vzdálenosti odbočky je i u mě (hx4700, nejde tedy o hardwarovou "nedostačnost") posunuta cca 100-150 metrů dozadu, což je nepříjemné v případě více odboček za sebou v krátké vzdálenosti.
Drobný námět na opravu pro Aponii: v případě jizdě po dálnici a sjezdu z dálnice (např. za 90 km) je v oblasti informací na displeji zcela zbytečně zobrazena jednak šipka vpravo a pak ještě dvojitá šipka vpravo s číslem sjezdu. Jednak tři šipky jsou opravdu příliš, ale především způsobí to, že z displeje "zmizí" podstatně důležitější údaje: čas příjezdu, čas do příjezdu a vzdálenost do cíle.
kopacek (466)|18.12.2005 22:50
[QUOTE="MLB"]A ta funkčnost co se týká překreslování je tak děsivá?...[/QUOTE]
Rychlost překlesování při běžící navigaci je na mém PDA (hx4700) naprosto plynulá, nepostřehl jsem sebemenší problémy. Poměrně dlouho jsem ale čekal na vykreslení změn zoomu při práci s mapou. Zkusil jsem tedy přeinstalovat BOR na moji nejrychlejší CF kartu a hle - problém zmizel, zoomování je podstatně plynulejší, než při instalaci BOR na dosti pomalou SD kartu. Lze tedy jednoznačně říci, že v nynější verzi je BOR velmí závislý na výkonu PDA včetně paměti.
basic_ce4you (66)|18.12.2005 22:52
No mne se v extremni situaci jel jsem 130+ a hlasil mi ze mam za 500m sjet z dalnice tak jsem pridupl na plyn a cekal co se stane (rozhodl sem se ho trosku zmast a jet jinou cestou nez spocetl) a nahlasil mi ze mam odbocit az po 500 metrech je pravda ze jsem mel v te chvili vykon na automatiku a bez nabijeni navic s minimem pameti. trasu poak prepocitaval jeste kdyz sem dojizdel k dalsimu sjezdu a tak tak mi stihl nahlasit at sjedu. Po uvolneni pameti ma rozptyl uz jen nejakych 50-150m jak uz tu padlo. Na druhou stranu uz se mi potom nestalo aby odbocte nahlasil az za odbockou ale vzdy to nahlasi temer presne. Vypocetni engine chce take zlepsit jak v logice trasy tak rychlosti ale uvidime.
MLB (105)|18.12.2005 23:18
Tak to jsem na to zvědavej. Děkuji za informace.
tortoise (546)|19.12.2005 07:28
[QUOTE="kopacek"]Rychlost překlesování při běžící navigaci je na mém PDA (hx4700) naprosto plynulá, nepostřehl jsem sebemenší problémy. Poměrně dlouho jsem ale čekal na vykreslení změn zoomu při práci s mapou. Zkusil jsem tedy přeinstalovat BOR na moji nejrychlejší CF kartu a hle - problém zmizel, zoomování je podstatně plynulejší, než při instalaci BOR na dosti pomalou SD kartu. Lze tedy jednoznačně říci, že v nynější verzi je BOR velmí závislý na výkonu PDA včetně paměti.[/QUOTE]
Mám HP rx3715 (čili 400MHz CPU Ťamťung + 64MB RAM) spolu se 150x SD kartou A-Data. Vykreslování i zoomování je brutálně pomalé, zhruba zmiňovaný obrázek za vteřinu. K mému překvapení se to nezrychlilo ani po vypnutí zobrazování názvů ulic.
Při vlastní navigaci to škube úplně stejně a BOR je tak o 4-6 vteřin za realitou, což je zvlášť ve městě na zabití.
gevalim (86)|19.12.2005 09:05
Pro me obecne BOR skoncil pote, co jsem zjistil, ze nebydlim nikde. Ziju v pekny p...., ale Jesin neni ani v databazi adres, ani na mape... Vzhledem k tomu, ze GPS navigaci neportebuju k tomu, abych trefil do Ceckych Budejovic, ale do malych vesnicek, je to pro me vyresene.

Ale i s timhle zaverem musim Aponii podekovat za to, ze poskytuji ke svemu produktu demoverzi!
jiří šuman (11)|20.12.2005 16:10
Tak se dnes od 9 hodin trápím s instalací Be-on-readu.Vždy se dostanu jen k"INSTALACE".A tím to končí.Podotykám,že mám jen zkušební verzi za stovku.Ale autoři by se měli zamyslet jestli stojí uvedení nové verze za každou cenu za zkažení jména.Nechat nás testovat nějakej nedodělek a ještě si za to nechat platit?Mohl jsem stovku a půl dne času užít jinak.:evil:
petr22_ce4you (454)|20.12.2005 16:27
Ad mapy - lidi, vazne si myslite ze za to ze na mape od TeleAtlasu neni nejaka vesnicka, ze je to chyba Aponie ?

Ad instalace - vcera jsem to instaloval, jde to nainstalovat v pohode v PC jednak do PDA, tak na pametovou kartu. Musi se jenom vybrat zdroj pro instalaci, zaskrtnout produkt a zvolit cil. Ono se to v podstate z toho CD vicemene jen kopiruje.

Zajimala by me jedna vec - v napovede je napsane, ze BOR jde pouzivat soucasne na 3 PDA. Ja celou dobu myslel, ze ze jsou tri aktivace bez ptani proc, a ne ze na trech PDA soucasne.
gevalim (86)|20.12.2005 16:42
Co se tyce map, tak ty ja (potencialne) nekupuju od teleatlasu, ale od Aponie. Takze to rozhodne chyba Aponie je. A kdyz potrebuju mapy s kdejakou vesnickou, tak co bych asi tak s BOR delal? Koncim, tohle pachne flamewar...
petr22_ce4you (454)|20.12.2005 17:24
Aha, takze Aponie ruci za to ze tam TeleAtlas nema chyby :-)

Nicmene mam dojem ze pri znamem pristupu Aponie budou chyby velice rychle vychytany. Mimichodem, premyslel uz nekdo o te hlasove ovladane navigaci ? VDO to ma uz jako standard

Taky by me zajimalo, kolik bude stat rocni update map - vec je to celkem podstatna
Ivanm_ce4you (466)|20.12.2005 18:15
Musim souhlasit s tim, ze se kupuje/spis tedy nekupuje/ produkt od Aponie. A je jen na nich, jake mapove podklady koupi. I kvalita map. podkladu je jiste zavisla na cene a obracene. Takze kupujiciho nezajima nejaky Teleatlas, kdyz od nich nekupuje.
Pokud koupim auto X, kam automobilka dava motory od Y a ty budou spatne, taky nikoho nebude zajimat problem pri vyrobe motoru, ale proste bude spatne auto.
Takze ano, automobilka X ruci za to, jaky motor, dava do sveho auta X.
Aby nebyly nejake obce v rejstriku, nic moc, ale aby nebyly ani na mape...
Aponie tedy ruci. Ve vysledku se to projevi tim, ze to lidi nebudou kupovat.

[QUOTE="petr22"]Aha, takze Aponie ruci za to ze tam TeleAtlas nema chyby :-)

[/QUOTE]
tortoise (546)|20.12.2005 18:48
[QUOTE="petr22"]Ad mapy - lidi, vazne si myslite ze za to ze na mape od TeleAtlasu neni nejaka vesnicka, ze je to chyba Aponie ?[/QUOTE]

Pokud ta samá vesnička na podkladech Teleatlasu v TT5 nebo Dynavixu je, tak to asi bude chyba Aponie. Nebo to nemusí být chyba, ale v rámci maximálních úspor nakoupili levnou verzi nepodrobných map.
Chroust_ce4you (3)|20.12.2005 19:46
[QUOTE="jiří šuman"]Tak se dnes od 9 hodin trápím s instalací Be-on-readu.Vždy se dostanu jen k"INSTALACE".A tím to končí.Podotykám,že mám jen zkušební verzi za stovku.Ale autoři by se měli zamyslet jestli stojí uvedení nové verze za každou cenu za zkažení jména.Nechat nás testovat nějakej nedodělek a ještě si za to nechat platit?Mohl jsem stovku a půl dne času užít jinak.:evil: [/QUOTE]

Taky jsem měl dnes stejný problém, ale už se mi to podařil do PDA dostat. Po několika instalacích jsem zkusil celou složku překopírovat ručně, sice se také posléze odinstalovala, ale při další instalaci již bylo vše OK.

Několikrát tady bylo již opakováno, aby Aponie se zamyslela na INSTALACÍ a stále je to marné.:((
jiří šuman (11)|20.12.2005 20:09
Můžete mě to ještě přiblížit?Ručně jste celý soubor zkopíroval do PDA a tam spustil?
Chroust_ce4you (3)|20.12.2005 20:23
Zkopíroval jsem celou složku kterou já mám nainstalovanou v Program Files. Protože jsem program stahoval z netu. Ale na CD musí být taky. Jmenuje se INST_DATA! Celé to zkopíruj a pak by se to mělo ukázat v tom BOR wizardu, pak už jen aktivace a je vše hotovo!
petr22_ce4you (454)|21.12.2005 09:26
Staci prekopirovat z CD do Program Files\Aponia\Be on Road a pusti

Nicmene, na emulatoru PDA se to kousne pri startu :-)

Ad mapy - ze by dvojnasobna cena Dynavixu obsahovala 2x vic vesnic ?
jiří šuman (11)|21.12.2005 09:50
Po 24 hodinách jsem se dostal k aktivaci./Po ručním kopírování,několika restartech/Tam jsem se opět kousnul."Nepodařilo se ověřit aktivační číslo"Dokonce jsem se dovolal na Aponii.Servisák není přítomen.Asi nakupuje dárky.Takhle jsem si připadal,když jsem kupoval za bolševika Škodu 105/DODO _ dodělej doma/HRŮZA!!!!!!!!:evil: :no: :evil: :no:
petr22_ce4you (454)|21.12.2005 09:56
Lidi jak to delate ?

To to fakticky nejde nainstalovat ? Jen tak ze srandy jsem skusil instalaci asi na 5 PC, a jde to vsude naprosto perfektne jak primo do PDA, tak pres ctecku

Muzete nekdo napsat na jakem PC/OS se to nedari ?
Crusader_ce4you (624)|21.12.2005 09:56
to Petr22: přestaň už tady pálit do Dynavixu. Cenová politika je věcí každého výrobce a vše se potom odrazí na výsledcích prodeje. Nevím, co tě na Dynavixu pořád hlodá. Lidé co si ho koupili jsou po pár updatech ve většině spokojeni. A ještě k tomu to do této diskuze nepatří. Je tu prostě jednoduché pravidlo. Zdá se ti něco drahé?? Nekupuj to. Prosím již bez dalších příspěvků, obsahujících jiný produkt než ten, pro který je diskuze vytvořena. Chcete-li porovnávat vlastnosti produktů, vytvořte si samostatné vlákno, mě osobně to ale přijde nesmyslné a vždy to bude porovnávání neporovnatelného.

Díky.
jiří šuman (11)|21.12.2005 10:04
Mě to nejde na MDA Compactu.Podotýkám,že mám zkušební verzi staženou z jejich stránek.Instalace mě nešla vůbec,po ručním překopírování jsem se dostal k aktivaci.Dál už zase ne.
petr22_ce4you (454)|21.12.2005 10:13
Delam si srandu, ne ? viz :-)

Mapove podklady ktere pouziva Dynavix a BOR mame k dispozici taky, a ta zminovana obec v tech mapach je. Kde je chyba - netusim. Pro mapy od Teleatlasu je k dispozici pomerne dost opravnych verzi, ktere jsou distribuovany prubezne. Kdyby to mel platit zakaznik, tak se asi zblazni (proto ten oficialni update 2x nebo 4x rocne)

Docela by me zajimalo, proc BOR nechodi na emulatoru PDA a SM jo (tam je dokonce jedna vlastnost ktera by se Aponii vubec nelibila). Podle zkoumani to vypada, ze instalator neudela nic jineho nez ze prekopiruje INST_DATA do adresare Program Files\Aponia\Be on Road. Pri prvnim spustenim si pochopitelne rekne o aktivaci.

Skoda ze se aktivace musi delat pres ten jejich software, kdyby na to byl na webu nejaky udelator myslim ze by to vyresilo spoustu problemu

Pavlucha (1496)|21.12.2005 10:18
Aktivaci (demoverze) jsem musel s jejich technikem řešit telefonicky. Bylo mi řečeno, že na některých PDA mají s aktivací ještě problém. Aktivační kód mi "spočítal" ihned a sdělil telefonicky.
Ačkoli je podpora Aponie schopná okamžitě problémy řešit, myslím si, že uvedením takto "dopracovaného" produktu si firma lepší jméno nevybuduje.

Zajímalo by mně, jestli je tak velkej problém zapůjčit si od svého obchodního partnera (Sunnysoft, AH Mobile a další ...) těch 10 PDA, které se vyskytují nejčastěji, na nich vše otestovat a pak na svých stránkách vystavit něco jako "Compatibility list".

Vlastní běh programu ... no, tady asi jen pár věcí, na které jsem zatím během jednoho dne testování (v Praze) narazil:

- rychlost: u mně OK (Qtek9000)
- nechápu přepočítání trasy - schválně jsem sjel z vypočítané trasy a než ji přepočítal, nutil mně se otočit. Přitom se dalo vrátit se zpět na původní trasu cca po každých 50-ti metrech
- hlasitost je opravdu nešikovně řešena
- no a zatím poslední věc - náměstím a křižovatkou Anděl se prostě jen tak projet nedá ...