Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Xiaomi prodává chytrý odpadkový koš. Co umí?

5.8.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Chytrý odpadkový koš za vás sice neodnese odpad až do popelnice, ale přesto vám usnadní práci třeba automatickou výměnou pytle nebo čidlem pro bezdotykové ovládání. A cena byla zvolena velmi příznivě.
Na crowdfundingové síti Youpin od Xiaomi, kde mohou fanoušci finančně přispět na zajímavé produkty, se objevil chytrý odpadkový koš. Jinak nenápadný koš ukrývá několik praktických vychytávek, které by nám měly usnadnit život. Pokud čekáte možnost spárování se smartphone, musíme vás zklamat, chytrý odpadkový koš totiž funguje samostatně. Dokáže ovšem automaticky zabalit plný sáček a jakmile jej vyjmete, sám vloží nový. V balení nalezne uživatel speciální pevné sáčky, které by se neměly tak snadno protrhnout.
 
 
Jakmile senzor umístěný na koši detekuje objekt ve vzdálenost 0 až 35 cm, otevře víko. Není tedy nutné se koše vůbec dotýkat ani si zbytečně namáhat záda ohýbáním. Víko lze elektronicky uzamknout, aby se do koše nedostaly děti nebo domácí mazlíčci. Díky pečlivému utěsnění potom nehrozí, že by v bytě zapáchaly odpadky. Elegantní koš ve světle béžové barvě měří na výšku 40 cm a váží 3,5 kg, objem potom činí 15,5 litru. Vnitřní část koše je osvětlena pomocí LED pásků s několika světelnými režimy. Elektronika je napájena baterií o vysoké kapacitě, která by na jedno nabití měla vydržet v průměru 35 dnů. Ano, blíží se časy, kdy budeme muset v domácnosti dobíjet i odpadkový koš...
 
 
Chytrý odpadkový koš se stal na stránkách Xiaomi trhákem, cílovou částku se tedy podařilo vybrat bez sebemenšího problému a dokonce byla mnohonásobně překonána. Svůj podíl na tom jistě měla také cena, která činí pouhých 199 juanů, v přepočtu asi 650 Kč bez DPH. Mnohé „hloupé“ odpadkové koše jsou přitom výrazně dražší. Novinka by se mohla na světové trhy dostat alespoň prostřednictvím různých přeprodejců, ale výsledná cena bude jistě znatelně vyšší.
 


reklama