Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
Komentáře od Radek Jahoda
A nedej bože, aby přišla zima.
https:­/­/www.idnes.cz­/auto­/zpravodajstvi­/ev­-auta­-dobijeni­-usa­-mraz­-krize­-elektromobilita­-dojezd­-zima.A240119_084552_automoto_dohr
Něco takového jsem si říkal vloni, když jsem jel na otočku za kamarádem na hory, 150km tam, běžky a druhý den ráno zpět. Autem jsem stál asi 100m od chaty, protože tam nešlo vyjet, takže nemožnost dobíjet, ráno bylo ­-18. Normálně jsem nastartoval a odjel, ale říkal jsem si, co bych asi dělal s BEV?
Na dojíždění do práce dobrý, ale na to je to drahá hračka. A to já radši do práce na kole, na to BEV nepotřebuju. Tím je nechci hanit, mají své výhody, ale založit mobilitu jen na BEV je čirá hloupost.
Odpovědět0  0
Naftové motory jsou bytelnější z toho důvodu, že palivo v něm nehoří, ale vybuchuje, tedy jsou tam daleko větší rázy a proto musí být bytelnější jak blok motoru, tak písty, kliková hřídel a setrvačník. To je důvod větší váhy naftových motorů. A mimo to, kdyby v devadesátých letech nebyla na naftové motory mnohem nižší spotřební daň ­(tehdy to bylo až o 10­-15Kč­), benzín stál 25 a nafta 12­-15Kč, tak by dnes nikdo ani naftu nepoužíval, stejně jako v USA. Nafta má spoustu neduhů a je zázrak, že to vývojáři dotáhli do této podoby. Bohužel jedna z vlastností ­- nízké emise CO2 ­- také napomohla větší propagaci naftových motorů od zelených, bohužel ekologosti většinou moc nepřemýšlejí a proto to podle toho vypadá. Nafta má naopak daleko větší emise NOx, který je jedovatý a zrovna ve městech je to zásadní. I dnes poznáte motor auta po čuchu. Až největší propagátor naftových motorů VW dostal přes prsty při švindlování s emisemi. Přitom VW měl ty naftové motory vždy jedny z nejhorších a nejčadivějších, jediné v čem bylo jejich SDI a první generace TDI dobré, byla životnost. Jenže zatímco všichni výrobci už dávno přešli na commkon­-rail ­(Mercedes a Fiat už v 80tých letech­), tak VW stále lpěl na systému PD, který má právě větší kouřivost. Bohužel to je vlastnost Němců ­- když se do něčeho dají, tak to tlačí za každou cenu i přes mrtvoly.

Co se týče grafů, škoda, že tam není také graf spotřeby, ale možná je to záměr, protože spotřeba klesala jen papírově a ne ve skutečnosti a asi k tomu chybí relevantní data. Zvyšovat výkon není zase takový kumšt, to se dělá už 50 let, jen dříve to bylo výsadou závodních aut ­(vyšší tlaky, turba, kompresory, ...­). Spíše je to důsledkem lepších materiálů, hlavně pro těsnění. V životnosti motorů mezi benzínem a naftou rozdíl není, je to spíše o údržbě. A poruchovost motorů je dnes dána spíše horším testováním, takže je dobré si počkat na druhou generaci, až vychytají chyby. Odcházejí většinou podružné systémy, jinak motor většinou drží. Pokud tedy výrobce neudělal nějakou zásadní botu, jako např. když VW začal zase do aut dávat místo řemenu řetěz, který se podle něj nemusel měnit. Každý ví, jak to dopadlo.

Ale jinak je dobrý, jaké motory dnes jsou. O tom by se před 50 lety nikomu nesnilo.
Odpovědět3  0
Pokus si tam zaměníme stát Čínu za EU, tak to sedí také, viz eCall, který má být ­(možná už je­) povinný v EU. Citace: Systém obsahuje stále aktivní GPS, má možnost datové komunikace a mikrofon na palubě vozu. eCall tedy plně splňuje technické předpoklady k tomu, aby mohl být teoreticky zneužit ­(či se souhlasem soudu využit­) k odposlouchávání a sledování polohy auta, jeho směru a počtu pasažérů v něm. Montáž eCallu měla být od roku 2015 povinná ve všech nových vozech v EU ­(později odloženo na rok 2017­), za což eCall obdržel anticenu pro Velkého bratra. Z povahy příslušné legislativy vyplývá, že znemožnění provozu eCallu či jeho odstranění bude postihováno. Zdroj: https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/ECall
Odpovědět0  0