Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Mobile 5.0 oficiálně

Martin Ráž Hoch (1832)|1.6.2005 23:54
[QUOTE="beecher"]MSMobiles.com se rozepsali, co je noveho ve WM5.0...
http://www.msmobiles.com/news.php/3826.html[/QUOTE]

No podle tohodle by to mela byt docela uzitecna vec, jen se bojim naroku na HW.
beecher (9270)|2.6.2005 00:20
[QUOTE="MRH"]No podle tohodle by to mela byt docela uzitecna vec, jen se bojim naroku na HW.[/QUOTE] No ja se toho nebojim... :D

Ne vazne, jiste, nektere veci jsou trochu narocnejsi, ale zase na druhou stranu, nektere veci jsou ve WM5.0 udelany jinak a mozna lepe naprogramovany, takze by to i na starsich strojich melo bezet. Nektere vsak nikoliv, hlavne takove D3D Mobile. Na to se vsak uz tesim, az na to budou gamesky (i kdyz uz i dnes se najdou takove, ktere ten Intel 2700G chip vyuzivaji pres OpenGL) a taky na vyuziti tech grafickych cipu pro vykreslovani prostredi (jak doufam, ze na to MS nezapomnel)... :yes:

No, ale podle poslednich informaci, zatim upgrade na WM5.0 pro Compacta nebude, takze bych se toho nebal... ;)
Netlife (18)|22.6.2005 22:45
no, ja jsem zatim z cele te diskuse nepochopil, na co bych vlastne ten novej system potreboval? Ze ignoruje skutecne potreby je nad slunce jasnejsi, ze zabere vic mista je taky jasne a ze bude opravdu fungovat a ne ze nahradi jen stare chyby novymi si mysli jen beecher ... takze proboha na co?
beecher (9270)|22.6.2005 23:26
[QUOTE="Netlife"]...ze zabere vic mista je taky jasne a ze bude opravdu fungovat a ne ze nahradi jen stare chyby novymi si mysli jen beecher...[/QUOTE] Tak to, pane kolego, prr... :evil:
To, ze to bude opravdu fungovat, to jsem nikde nenapsal, a ze budou nove funkce bez chyb, o tom vubec nepremyslim, neb s MS produkty pracuji dostatecne dlouho (cifix, je to mozny, ze uz je to 15 let? :sarcastic: ), abych to vedel a bylo mi to jasne... Je to software jako kazdy jiny... ;)
Netlife (18)|23.6.2005 19:10
beecher: :D :D no prave, MS neni software jako kazdej jinej, v tom je ten problem ... kazdej jinej obsahuje mene chyb, ma mensi rezii a vetsinou je i levnejsi (samozrejme v dane kategorii) ... naopak z tohoto upgrade je jasne videt, jak se MS naprosto nepodstatnyma vylepsenima snazi vytahnout penize z kapes uzivatelu ...
hybo (3107)|23.6.2005 19:18
[QUOTE="Netlife"]beecher: :D :D no prave, MS neni software jako kazdej jinej, v tom je ten problem ... kazdej jinej obsahuje mene chyb, ma mensi rezii a vetsinou je i levnejsi (samozrejme v dane kategorii) ... naopak z tohoto upgrade je jasne videt, jak se MS naprosto nepodstatnyma vylepsenima snazi vytahnout penize z kapes uzivatelu ...[/QUOTE]

nic ve zlem, ale asi je hodne vedro, kdyz tohle pises...MS prodal nejvice SW licenci na svete, je nejvice kradenej a proto ma celkove nejvice uzivatelu=nejvice nalezenych problemy, chyb, nedodelku a dalsich bugu


dale pak se zkusme zamyslet, kolik ze se tech upgradu proda....MS je v mobilni oblasti ztratovej a upgrade ho nevytrhne, dale pak, on upgrade neprodava, je na vyrobci zarizeni, ktery se rozhodne nejdrive udelat (coz nemusi a neni to chyba MS) a nasledne zvolit obchodni model (free, placeny castecne, plne, manipulacne...), MS jen dodava "podklady"
Martin Ráž Hoch (1832)|23.6.2005 19:21
[QUOTE="beecher"]No, ale podle poslednich informaci, zatim upgrade na WM5.0 pro Compacta nebude, takze bych se toho nebal... ;)[/QUOTE]

Chlape, mozna jsem to nepostrehl, ale podle jakych poslednich informaci? Nejaky konkretni zdroj? (Sorry, jestli uz to probehlo)
beecher (9270)|24.6.2005 10:13
[QUOTE="Netlife"]...no prave, MS neni software jako kazdej jinej, v tom je ten problem... kazdej jinej obsahuje mene chyb, ma mensi rezii a vetsinou je i levnejsi (samozrejme v dane kategorii) ... naopak z tohoto upgrade je jasne videt, jak se MS naprosto nepodstatnyma vylepsenima snazi vytahnout penize z kapes uzivatelu ...[/QUOTE]1. Jak to, ze neni MS software jako kazdej jinej? Furt jsou to stejne 1ky a 0y jako 1ky a 0y meho programu, 1ky a 0y linuxoveho jadra nebo se snad pletu? :sarcastic:
2. Ano, a kazdy, ktery ma mene chyb, je daleko mene pouzivany nez MS Windows...
3. Nepodstatnymi vylepsenimi? Precti si prosim nejdrive poradne, co vsechno se ve WM5.0 meni oproti starsim WM a pak se bavme o nedulezitosti ci dulezitosti vylepseni...

A ze MS bude ze mne tahat penize, no a? Kdyz si budu chtit koupit upgrade PhotoShopu, protoze ma vylepseni, ktere se mi libi, bude chtit po mne Adobe penize, kdyz si budu chtit koupit upgrade CorelDRAW, protoze ma "nepodstatne" vylepseni, ktere potrebuji k zjednoduseni prace, bude chtit po mne Corel penize atd. V tom je snad problem a nadava nekdo za to tem dvou firmam? Ne, tak proc se to deje smerem k MS?
Ja chapu, ze nekterym MS lezi v zaludku, ale do haje, MS je firma jako kazda jina, ktera potrebuje vydelavat, tak proc by nemela na tom, ze vyviji nejaky software?

BTW Nikdo te nenuti upgrade na WM5.0 kupovat, nebo snad ano? A holt, kdyz na to nemas, tak si porid neco free (as free beer)... :yes:
Kdyz uz jsme u toho, proc mas tedy platformu WM, kdyz se ti MS a jeho cinnosti/praktiky/software/no proste cokoliv na MS nelibi? ;)
beecher (9270)|24.6.2005 10:18
[QUOTE="MRH"] Chlape, mozna jsem to nepostrehl, ale podle jakych poslednich informaci? Nejaky konkretni zdroj? (Sorry, jestli uz to probehlo)[/QUOTE] Treba tady, tady, tady... Mam pokracovat? :sarcastic:
milan.smart (268)|8.8.2005 21:57
WM5 je sice hezkej ale zrovna sem si koupil MDA Compact a ted koukam ze je WM5 a ze mi tam nepujde a mrte me to stve!! :evil: Pritom se mi ta vylepseni libej, halvne to trvaly uloziste to je konecne dobrej napad, divim se ze uz to tak nekdo nevymyslel driv!! (pro me to je ted uz pozde)
daww (687)|8.8.2005 22:15
To MS: Ať si kdo chce co chce říká, ať jsou Wokna jaký sou, nebýt MS nejsou dneska počítače (ani ty kapesní) tam kde jsou. Vždyť díky woknům se staly počítače lidovou zábavou a jsou přístupné i lidem, kteří k nim nemají uplně nejblíž. A to že nejsou úplně dokonalé ? To je taky fakt, ale díky nimjde pokrok v PC světě tak neskutečně rychle kupředu. A je dobré mít možnost používat systém s nejnovějšími technologiemi, i když třeba s chybami. Nikdo nikoho nenutí ho používat, ale je tu ta možnost. A ten kdo chce mít jistotu, může využívat starší ale vychytaný systém. Tak co tu proboha řešíte ?:no:

Edit: přehlíd jsem starší datum příspěvků. Už je to asi OT
Johny_G (384)|25.8.2005 15:02
Mám 4 otázečky:

1) Pokud by se Acer rozhoupal a nabídl WM 5.0, vešlo by se mi to do 64MB romky? Někde v nedůvěryhodných zdrojích jsem slyšel zvěsti, že chce 128MB. Nemusí mi tam zbýt ani bajt místa - v životě jsem to úložiště nepoužil a na kartách mám celkem půl GB.
2) Nevyjde mě upgrade dráž než celé mé osmitisícové PDA? To myslím samozřejmě s nadsázkou, ale jsem student, a na to PDA jsem dělal celý měsíc brigády. Pokud budou chtít vypláznout za těch pár změn třeba další tisícovku, tak opravdu nevím, jestli bych do něčeho takového ty peníze vrazil.
3) Jak je to s dostupností upgradů v ČR? Můžu si ho koupit za české Koruny a bez kreditní karty?
4) Bude tam natvrdo vecpána česká lokalizace? Proti bych rozhodně nebyl, jde mi jen o to, jestli bude SunnySoft pokračovat ve vývoji té, na kterou jsem zvyklý.

Předem moc děkuji za odpovědi.
beecher (9270)|25.8.2005 15:58
1. Ano, vleze. Minimum je 64 MB ROM. Vlastni image WM5 ma lehce pres 32MB. Zbytek se pouzije jako Storage.
2. Nevyjde. Cena za upgrade na WM5 se pohybuje do 50 USD.
3. Upgrady je mozne, aspon tedy v pripade HP a FSC, koupit i v CR, nepletu-li se. Takze i Acer by s timto nemel mit problem. Snad...
4. Tot otazka, na kterou muze odpovedet pouze vyrobce PDA, bude-li ochoten vytvorit upgrade WM5 v danem jazyku. ROMku s WM5 je uz nyni mozne, oproti predchozim verzim, vydat v cestine bez pouziti lokalizace. Platform Builder, kterym se vytvareji ROMky pro dane zarizeni, obsahuje "surove image ROMek" i v cestine. Bohuzel vzhledem k velikosti, spise malosti, trhu v CR se s tim moc nepredpoklada, protoze vyrobce by mel nechat prelozit i veci, ktere do ROMky sam (drivery, 3rd party aplikace atd.) Ale mozne je vsechno.
Johny_G (384)|25.8.2005 17:09
[QUOTE="beecher"]1. Ano, vleze. Minimum je 64 MB ROM. Vlastni image WM5 ma lehce pres 32MB. Zbytek se pouzije jako Storage.
2. Nevyjde. Cena za upgrade na WM5 se pohybuje do 50 USD.
3. Upgrady je mozne, aspon tedy v pripade HP a FSC, koupit i v CR, nepletu-li se. Takze i Acer by s timto nemel mit problem. Snad...
4. Tot otazka, na kterou muze odpovedet pouze vyrobce PDA, bude-li ochoten vytvorit upgrade WM5 v danem jazyku. ROMku s WM5 je uz nyni mozne, oproti predchozim verzim, vydat v cestine bez pouziti lokalizace. Platform Builder, kterym se vytvareji ROMky pro dane zarizeni, obsahuje "surove image ROMek" i v cestine. Bohuzel vzhledem k velikosti, spise malosti, trhu v CR se s tim moc nepredpoklada, protoze vyrobce by mel nechat prelozit i veci, ktere do ROMky sam (drivery, 3rd party aplikace atd.) Ale mozne je vsechno.[/QUOTE]

Odpověď na jedničku ;). Ovšem 50 dolarů je slušná pálka. 1200 prakticky jen za hezčí prostředí a nové Office . Valná většina novinek dle mého soudu leží v XDA :(.

A ještě, abych vás potěšil - jsem si já vůl začal tu diskusi číst až po odeslání příspěvku (a po třech stranách jsem musel přestat :-)) - čili odpověď na první otázku jsem se dověděl - ale dost mě zmátly řeči o nevyužitelnosti RAM jako disku - kam se teda budou cpát věci, které musí bydlet v kořenovém adresáři PDA? Přeci jak ROM, tak paměťové karty jsou podsložkami... :?
hybo (3107)|25.8.2005 17:15
to je lehce reseno jen vizualni vec pro organizaci
beecher (9270)|26.8.2005 13:38
Cena 50 USD je cena maximalni, pac pro HP se rovna 49.90 USD, u Dellu je to za 39.90 USD. Pocital bych, ze bude u Acera nizsi (kolem tech 40)...
A WM5 nejsou jenom o hezcich okynkach a lepsim Officu, to opravdu ne...

Ad ukladani: Viz moje odpoved na bod 1. To co je ted tzv. Built-in Storage (Loox Storage, iPAQ Storage), ta cast ROMky, kam clovek muze normalne zapisovat, se bude pouzivat jako hlavni Storage, tzn root adresar "\" bude na ni...
Johny_G (384)|26.8.2005 15:14
[QUOTE="beecher"]Cena 50 USD je cena maximalni, pac pro HP se rovna 49.90 USD, u Dellu je to za 39.90 USD. Pocital bych, ze bude u Acera nizsi (kolem tech 40)...
A WM5 nejsou jenom o hezcich okynkach a lepsim Officu, to opravdu ne...

Ad ukladani: Viz moje odpoved na bod 1. To co je ted tzv. Built-in Storage (Loox Storage, iPAQ Storage), ta cast ROMky, kam clovek muze normalne zapisovat, se bude pouzivat jako hlavni Storage, tzn root adresar "\" bude na ni...[/QUOTE]

Čili z mého pohledu se nic nemění. V RAMce mám pro aplikace uvolněno 25MB, a na ROMku jsem v životě nesáhl. Takže si vlastně ještě polepším, když by mi mělo zbýt cca 30MB :-).
beecher (9270)|26.8.2005 15:33
Ne, celych 64MB RAMky tveho PDA bude, pokud tam budes mit WM5, vyuzito pouze pro spousteni programu. RAMka jako ulozny prostor neni ve WM5 vubec pouzita.
Johny_G (384)|26.8.2005 16:17
[QUOTE="beecher"]Ne, celych 64MB RAMky tveho PDA bude, pokud tam budes mit WM5, vyuzito pouze pro spousteni programu. RAMka jako ulozny prostor neni ve WM5 vubec pouzita.[/QUOTE]

Však o tom mluvím :-). Místo ní budu používat těch zbylých 30MB v ROMce a nic se pro mě nemění :-).
beecher (9270)|26.8.2005 16:35
To ne, az na takovou drobnost... O sve data jen tak neprijdes... :)

Ale pro ty, co maji 128MB ROM, to bude dost velka a hlavne prijemna zmena... ;)
hosic (156)|26.8.2005 20:34
[QUOTE]Ale pro ty, co maji 128MB ROM, to bude dost velka a hlavne prijemna zmena... ;)[/QUOTE]

Coz je treba pripad hx4700 (vicemene jsem hu kupoval s vyhledem na 128MB ROM a WM5 a moc sem se tesil) na ktery WM 5 mozna vubec nebude. :( :no:
Johny_G (384)|26.8.2005 20:35
[QUOTE="beecher"]To ne, az na takovou drobnost... O sve data jen tak neprijdes... :)

Ale pro ty, co maji 128MB ROM, to bude dost velka a hlavne prijemna zmena... ;)[/QUOTE]

To jo, a neříkej mi to, nebo mě to bude mrzet :-). A co v případě, že se Acer nerozhoupe? Dalo by se to pak flashnout ehm... tak trochu.. eh... soubůrkem staženým z internetu... :oops: ? Něco jsem si o WM 5.0 přečetl, a dost bych o něj stál.
beecher (9270)|26.8.2005 21:07
Pokud se Acer rozhodne, ze WM5 pro N50(p) nebude, tak nebude... Bohuzel...
Johny_G (384)|26.8.2005 22:05
[QUOTE="beecher"]Pokud se Acer rozhodne, ze WM5 pro N50(p) nebude, tak nebude... Bohuzel...[/QUOTE]

Kruci, už ani podsvětí si neví rady :-). Jestli se Acer rozhoupe, a nabídne ho bez oklik v ČR, tak udělám všechno pro legální koupi aktualizace - nerad bych měl pak někde v servisu problémy :oops: .
beecher (9270)|26.8.2005 22:20
Jake podsveti? To jako ja? :D
jerzy_ce4you (230)|26.8.2005 22:48
ot.hlasuji pro kratší podpisy moderátorů, aby bylo víc efektivních informací. Toto prostě není podpis a šmytec...

Dell Axim X50v (ROM: A04), Nokia 6820, Martin Fields stylus 4in1, 512MB SD
To, že nejsem paranoidní, ještě nemusí znamenat, že po mně nejdou...
Lidé drazí, opravdu vám s Phone Edition zařízeními (MDA2, MDA3, MDAc) nemám už jak pomoci! MDA2 už nemám 8 měsíců, MDA3 a MDAc jsem v životě nevlastnil. Prosím, obracejte se se svými problémy na kolegy, kteří takové zařízení vlastní. Děkuji.

I já děkuji.
beecher (9270)|26.8.2005 23:02
OT: Jerzy, az budete mit ohledne MDAcek denne tak 10 dotazu a nebude opravdu vedet, jak tem lidem pomoci, pak pochopite a verte, ze to ma opradu ucinek... ;)
Ja se za svuj podpis omlouvam, bohuzel nemam jinou moznost, jak to dat lidem drive najevo...
jerzy_ce4you (230)|26.8.2005 23:14
Chápu, nemám rád dlouhé citace a dlouhé podpisy. Je to tak nějak balast. Ale pokud je to opravdu nezbytné... tak to nečtu. A to čtu ce4you již déle doslova denně. A již víc jak rok se těším na novou avizovanou verzi webu.
Johny_G (384)|26.8.2005 23:50
[QUOTE="beecher"]Jake podsveti? To jako ja? :D[/QUOTE]

Myslel jsem tím piráty, kteří by WM patřičně upravili pro funkčnost v Aceru n50 :) . Počítal jsem s tím, že se něco takového dělo u starších verzí WM, ale asi ne :? .
hybo (3107)|27.8.2005 07:58
ne, to se vazne nedelo ;)
Johny_G (384)|27.9.2005 18:52
A ať jsem za úplnou lamu, dám ješt jednu zaručeně zajímavou otázku :-). Teď jsem v recenzi HTCU četl o zajímavém provedení hard-resetu ve WM 5.0. Co mám potom dělat, když si do PDA zatáhnu sajrajt, a PDA nepůjde normálně nastartovat (takto jsem přišel k jednomu ze dvou svých HR :( )? Když nemůžu HR udělat trojhmatem, a vyndání baterky nepomůže (data nejsou v RAM), tak jak to tedy provedu?
Miloš Strouhal (3997)|27.9.2005 19:01
Provedeš "trojhmat". Pavel si dle informací Beechera zapomněl prostudovat návod, a tam se údajně píše že HR lze provést "trojhmatem".
beecher (9270)|27.9.2005 19:03
Hard-reset udelat pres klavesy jde, Pavel se akorat zapomnel podivat do manualu. V diskuzi k HTC Universal o tom pisu... ;)

EDIT: XPe, platis pivo... ;)
Johny_G (384)|27.9.2005 19:53
No to jsem šťasten jak blecha. Bál jsem se, že už to s tou vírou ve stabilitu přehání. A to jsem patrně poslední člověk ve vesmíru, kdo s nima jakž takž souhlasí :D .

Budu stále ještě doufat, že se Acer rozhoupe :) .
tomas-x (8)|17.10.2005 14:46
Možná trochu laická otázka, ale jsou někde napsané ofiko hw požadavky WM5.0?
beecher (9270)|17.10.2005 16:02
Ty nekde jsou, ale jsou spise zajimave pouze pro vyrobce PDAcek...
Myrek_ce4you (188)|17.10.2005 16:22
[QUOTE="Johny_G"]Co mám potom dělat, když si do PDA zatáhnu sajrajt, a PDA nepůjde normálně nastartovat [/QUOTE]
Nainstaluj si Safemode.
Johny_G (384)|17.10.2005 18:59
[QUOTE="Myrek"][QUOTE="Johny_G"]Co mám potom dělat, když si do PDA zatáhnu sajrajt, a PDA nepůjde normálně nastartovat [/QUOTE]
Nainstaluj si Safemode.[/QUOTE]

Tahle záležitost byla již dávno vyřešena ;).
Ronin (45)|4.11.2005 22:46
Mám otázku funguje TOMTOM Navigator 5 na WM5 ?? Ptám se protože smartmaps nefujgují, i když je to údajně jen otázka času :-) tedy pokud to nebude jako s tím slibovaným updatem na verzi 2.5
kubisz (1054)|7.11.2005 21:42
dobry den,

dneska sem byl v SS a ptal sem se na rozdily mezi WM50 a WM2xxx a pan rikal, ze pry celkem zadny neni...kdyz sem mu oponoval, ze WM50 sou vsechny na ROM a ze po vybiti baterky by melo vsecko po opetovnem nabiti zustat tak, jak bylo, tak mi rek, ze to tak nejni, ze stejne budu muset vsecko instalovat znovu...sem zmaten, tak jak to tedy je? myslel sem, ze to je ta nej vyhoda VM50...diky,

kuba
beecher (9270)|7.11.2005 21:48
To vas informovali spatne... ;)
kubisz (1054)|8.11.2005 10:22
ufff, tak to sem rad...a pan se u toho tvaril este tak desne vazne... :-)
fretak (265)|23.11.2005 10:32
[QUOTE="kubisz"]dobry den,

dneska sem byl v SS a ptal sem se na rozdily mezi WM50 a WM2xxx a pan rikal, ze pry celkem zadny neni...kdyz sem mu oponoval, ze WM50 sou vsechny na ROM a ze po vybiti baterky by melo vsecko po opetovnem nabiti zustat tak, jak bylo, tak mi rek, ze to tak nejni, ze stejne budu muset vsecko instalovat znovu...sem zmaten, tak jak to tedy je? myslel sem, ze to je ta nej vyhoda VM50...diky,

kuba[/QUOTE]

TO je pravda, ne? Po vybiti aku muze vse fungovat jako predtim. Protoze programy se instaluji bud do ROM nebo na pametovku. Jenom v pripade HR budete muset vse znova nastalovat.
kubisz (1054)|23.11.2005 11:49
jojo, pan kecal... :-)
yogi123 (13)|23.11.2005 12:44
Neviem,ci myslime to iste, ale Qtec9000 a aj toho maleho Qtec 9100 som nechal s vybratymi baterkami asi tri hodiny a ziaden reset sa nekonal.Vsetko tam bolo.Aj programy a aj data. Na starom Qtecu ich mam po hodine a pol fuc. Vlastne ano, myslime to iste.
luboszevsi (28)|8.12.2005 16:24
Mě by místo obecných diskusí zajímalo, zda už někdo přešel na WM5?
Na stránkách HP ji už na hx 2xxx prodávají za 39,99 $, na hx4700 bude na jaře 2006.

Jestliže ano, tak jaké má konkrétní zkušenosti s uvedeným systémem.

Díky
beecher (9270)|8.12.2005 17:54
Nevim jak na hx2xxx, ale vetsina Dellaru s X50v presla... ;) :D
Zdenek Malinsky (9781)|8.12.2005 20:51
[QUOTE="beecher"]Nevim jak na hx2xxx, ale vetsina Dellaru s X50v presla... ;) :D[/QUOTE]Jistě není cesty zpět. :yes:

PS: Kde se ten pokrok zastaví? :? :D
Georgius (6)|16.12.2005 20:51
Potreboval by som poradit.Mam iPAQ 2750 a W2003. Ked som som sa opytal predajcu mojho PDA na WM5 ten ma odkazal na HP support. HP support ma odkazal na predajcu.Kruh sa uzavrel.Da sa kupit niekde WM5, alebo da sa pouzit WM z inych PDA?
Dakujem za odpoved.
Zdenek Malinsky (9781)|16.12.2005 21:03