reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Úvod do programování pro Windows Mobile 2002 a 2003 - Vývojové nástroje

Pavel Koza (4761)|18.9.2003 11:06
V současné době, kdy na poli operačních systémů pro PDA vládne Microsoft se svými Windows Mobile 2002 a 2003, se objevuje spousta aplikací, které by měly pokrýt požadavky nás uživatelů. Ne vždy ale najdeme program, který by splňoval naše představy a tak v nás převládá pokušení vytvořit si program vlastní, přesně podle našich představ. Pro všechny, kteří tak již činí, či činit chtějí, je určen tento článek, který by měl být jakýmsi úvodem do programování pro obě platformy. Přečtěte si celý článek

Co si o tom myslíte vy? Vložte svůj komentář ke článku, který sepsal eXEden.
mikovski (19)|18.9.2003 11:49
tesim se hlavne na dalsi dily!

a velice dekuji eXEdenovi za vsechnu pomoc, kterou mi poskytl...
MaPo_ce4you (174)|22.9.2003 20:08
Pekny, jen tak dal!

MaPo
e.kocourek (43)|20.1.2004 16:40
Bravo autor! Kdo obcas neco pro PPC naprogramuje, asi tyhle veci vi nebo aspon tusi nebo si je dokaze najit, ale je vynikajici videt je takhle vsechny pohromade. Jen tak dal!
eXEden_ce4you (811)|25.3.2004 12:33
Spolu s příchodem Windows Mobile 2003 Second Edition uvolnil Microsoft update SDK (pro PocketPC i SmartPhone) pro eMbedded Visual C++ 4.0, který zohledňuje veškeré nové změny. Byl změněn i emulátor a tak i v něm je možné vyzkoušet si změnu zobrazení landscape x portrait i dynamickou změnu rozlišení a otestovat si tak připravenost vašich aplikací pro tuto verzi operčního systému. Uvedené je možné stáhnout zde
Šeba_oldd (1184)|25.3.2004 15:59
[QUOTE="eXEden"]Spolu s příchodem Windows Mobile 2003 Second Edition uvolnil Microsoft update SDK (pro PocketPC i SmartPhone) pro eMbedded Visual C++ 4.0, který zohledňuje veškeré nové změny. Byl změněn i emulátor a tak i v něm je možné vyzkoušet si změnu zobrazení landscape x portrait i dynamickou změnu rozlišení a otestovat si tak připravenost vašich aplikací pro tuto verzi operčního systému. Uvedené je možné stáhnout zde[/QUOTE]
Prosím - ačkoliv se nepovažuji za absolutního blba musím přiznat, že někdy vůbec nevím o čem je tady řeč - proto se ptám mám si výše uvedené nainstalovat do svého MDAII od Eurotelu?
Za případné konkrétní odpovědi předem děkuji.
eXEden_ce4you (811)|25.3.2004 16:05
[QUOTE="seba"]...mám si výše uvedené nainstalovat do svého MDAII od Eurotelu?...[/QUOTE]
Jen se klidně ptejte ;) Občas je lepší se zeptat, než popř něco zkazit (viz. třeba update ROM apod...) Ale teď k věci. Tohle se do PDA ani nainstalovat nedá - je to update vývojového prostředí na stolní PC, v němž se programují aplikace pro PDA ;)
Šeba_oldd (1184)|25.3.2004 18:33
AHA - děkuji mnohokrát sleduji hlavně diskuze, kde se objevuje Vaše jméno -nik a už jste mi několikrát pomohl a vy ostatní také.
Díííík.
Bude se týkat ta nová verze MDAII, nikde jsem v názvech nenašel slovo phone??? Neumím ani anglicky!!!
Na svou omluvu jen dodávám, že jsem vlastníkem tohoto zařízení teprve od února a nikdy předtím jsem ani nic podobného neměl - BOHUŽEL - nebo dík? Od té doby teměř nespávám a doma je MDA v prokletí(manželka).
PavelR. (2184)|26.3.2004 07:58
[QUOTE="seba"]Bude se týkat ta nová verze MDAII, nikde jsem v názvech nenašel slovo phone??? Neumím ani anglicky!!![/QUOTE]

... WM2003 SE bude i pro Phone Edition (např. bude možné odesílat SMS vybráním položky v menu kontaktů atd., viz zde). Otázkou ale stále zůstává, zda jednotliví výrobci uveřejní tento upgrade i pro své zařízení, které se již prodávají. Zatím se objevily jen nepotvrzené zprávy a dohady, tak uvidíme.

PavelR.
adamekma (250)|13.4.2004 15:51
Je tady nekdo kdo ma zkusenosti s programovanim pro PDA v Jave? (Superwaba) - konkretnima dotazama ho zasypu az kdyz se prihlasi :)
solory (201)|9.5.2004 13:00
Zdravím!

tak jsem po dvou dnech stáhnul a nainstaloval eMbedded tools a fakt až na emulátor to šlape - nejdou mi spouštět app na emulátoru z Basicu, jen poslat do zařízení a tak spouštět. to je detail. Trápí mně problém s I/O se soubory. za zlatý prase se nemůžu prokousat k zápisu do textového souboru a pak z něj přečíst. klasická basicovská open ("soubor") for append as #a mi to nezkousne a v nápovědě je jen C++ a s tím si fakt netykáme. zlaté delphi, ale i ten basic mi jde líp.
dík za pomoc.
CarlosL (126)|9.5.2004 18:34
Chci se zeptat, eXEden píše v článku o stahnutí vývojových nástrojů zdarma, ale
"Visual Studio .NET 2003" jak jsem se koukal zdarma asi není. Nebo se dívám špatně a nebo je v tom nějakej fígl?? Můžete mi když tak napsat přesnej link na stažení?? Díky.

Carlos
solory (201)|9.5.2004 19:12
již mi to fičí, emulátor chtěl nainstalovat síťový adatptér MS loopback, soubory jsou přístupné přes komponentu MS CE file control.
eXEden_ce4you (811)|10.5.2004 07:38
[QUOTE="CarlosL"]Chci se zeptat, eXEden píše v článku o stahnutí vývojových nástrojů zdarma, ale
"Visual Studio .NET 2003" jak jsem se koukal zdarma asi není. Nebo se dívám špatně a nebo je v tom nějakej fígl?? Můžete mi když tak napsat přesnej link na stažení?? Díky.

Carlos[/QUOTE]
Jeden čas byl tento nástroj zdarma. Nyní je potřeba mít vytvořený .NET Passport účet. Bohužel v době psaní článku jsem to nevěděl ;)
CarlosL (126)|10.5.2004 16:38
>eXEden

Díky za odpověď. Jen ještě, ten kdo má vytvořený .NET Passport účet, ten si může zdarma stáhnout "Visual Studio .NET 2003"?? Protože já ho mám, ale nenarazil jsem na to.

Díky Carlos
eXEden_ce4you (811)|10.5.2004 16:43
[QUOTE="CarlosL"]...ten kdo má vytvořený .NET Passport účet, ten si může zdarma stáhnout Visual Studio .NET 2003??...[/QUOTE]Přesně to nevím, ale podívat se můžu doma, kde mám někde napsanej postup toho stažení. Narazil jsem na to ale z neznámých důvodů mi nešel ten účet vytvořit a víc jsem to nezkoumal...Zkusím zítra a kdyžtak se mi přihlašte SZ ;)
jerzy_ce4you (230)|13.5.2004 18:57
Narazil jsem na následující vývojové prostředí přímo pro PPC.

http://www.forwardpass.com/a.cgi?MoreInformation

Nemáte někdo nějakou zkušenost? Celkem to vypadá zajímavě a je to zatím zadarmo.
Wuffi (1599)|14.5.2004 08:30
Vypada to dobre a celkem dobre to i zni. Doma si to stahnu a vyzkousim. Mohlo by to byt hodne zajimave, JavaScript umim tak v tom nevidim problem:)
jerzy_ce4you (230)|14.5.2004 10:22
Tak jsem si s tím do noci hrál a zkoušel něco vyrobit. Fakt to vypadá dobře, i když se zdá že s podporou do budoucna to nebude slavné. Vývoj v současnosti nepokračuje. Proto je to zadarmo. Ale to samo o sobě nemusí vadit ani to nemusí být navždy. Podporuje to spolupráci s desktopem (editace skriptu a instalace) - vyzkoušel jsem generaci CAB instalace - O.K. Ještě vyzkouším podporu ActiveX a pak se uvidí. Pro jednoduchou aplikaci a spolupráci např. s outlookem by to mělo vyhovovat. Rychlost vývoje je super.
Wuffi (1599)|14.5.2004 10:23
Jak myslis tu spolupraci s Outlookem?
eXEden_ce4you (811)|14.5.2004 10:25
[QUOTE="Wuffi"]Jak myslis tu spolupraci s Outlookem?[/QUOTE]
Musím se přidat ... spolupráce s Outlookem není jen tak a pochybuju, že tomuto nástroji bude něco říkat interface ... Každopádně jsem zvědavej na test ;)
Wuffi (1599)|14.5.2004 10:29
eXeden: Jak je to vlastne s tim prostredim co pouzivas? Muzes hodit link?
eXEden_ce4you (811)|14.5.2004 10:34
[QUOTE="Wuffi"]eXeden: Jak je to vlastne s tim prostredim co pouzivas? Muzes hodit link?[/QUOTE]
No já používám eVC++ 3.0 tak, abych měl možnost psát aplikace "universální" pro WM2002/2003 a linky jsou v článku, ke které se vztahuje diskuse ;) Jinak ještě je to eVC++4.0 (pro WM2003) a eVB a zkoušel jsem taky něco ve Visual .NET ... ale jak jsem zjistil, tak jsem jej někde zašantročil a link (jak tu kdosi už zmínil) už neplatí a musí se za něj platit ... ale trial verze by snad měla být ještě ke stažení ...
Wuffi (1599)|14.5.2004 10:40
Mno ja vim o eVT, ale neumim C++ na takove urovni abych si na neco troufnul. A eVB zas neni to prave orechove... Hm .NET jsem chtel zkusit ale nedari se mi najit ani ten 60 denni trial. Respektive Microsoft tam ma linky na download stranku na ktere jsou ale linky jen na dokumentaci, nejake online predvedeni apod... I kdyz mozna jsem slepy...
eXEden_ce4you (811)|14.5.2004 10:45
[QUOTE="Wuffi"]Mno ja vim o eVT, ale neumim C++ na takove urovni abych si na neco troufnul. A eVB zas neni to prave orechove... Hm .NET jsem chtel zkusit ale nedari se mi najit ani ten 60 denni trial. Respektive Microsoft tam ma linky na download stranku na ktere jsou ale linky jen na dokumentaci, nejake online predvedeni apod... I kdyz mozna jsem slepy...[/QUOTE]
No .NET a jeho C# je vlastně paskvil mezi C++ a Javou ... aspoň mně to tak připadá :)
Wuffi (1599)|14.5.2004 10:49
Hm a neni tam nejaka variace na VB?:D
eXEden_ce4you (811)|14.5.2004 10:52
[QUOTE="Wuffi"]Hm a neni tam nejaka variace na VB?:D [/QUOTE]
Jo VB.NET existuje taky a je součástí toho jejich Visual Studia .NET ... který, jak jsem zjistil, se jako trial už dá pouze objednat a oni ti ho pošlou na CD nebo DVD ... Bleeee :(
Wuffi (1599)|14.5.2004 10:59
Aha, tak proto jsem ho nemohl najit... :( Mno kdybys to Visual Studio .NET nasel, rad bych ten trial zkusil... Mno jinak vysledkem je klasicky .exe nebo jak...?
jerzy_ce4you (230)|14.5.2004 13:21
Forward Pass spolupracuje to na základě "POOM Access Functions". Jinak je na jejich www stránkach podrobnej manuál. Vzhledem k tomu, že jsem pro pokety nikdy neprogramoval a pohybuju se v oblasti Delphi, takže nemám srovnání...

reference manual:
http://www.forwardpass.com/manual.htm
eXEden_ce4you (811)|14.5.2004 13:26
[QUOTE="jerzy"]Forward Pass spolupracuje to na základě "POOM Access Functions".[/QUOTE]
Wow... jsem opravdu upřímně příjemně překvapen :) Asi to vyzkouším a napíšu o tom nějakou recenzi ... vzhledem k tomu, že to umí i tohle a je to v podstatě JavaScript, mohlo by to spoustě lidí přijít zajímavý...
jerzy_ce4you (230)|14.5.2004 23:48
Pokusil jsem se do Forward Passu narvat ten ActiveX. No, ale někde to skřípe, protože v příslušném "add" dialogu se nevylistujou žádné ActiveX, i když je PocketTools zřetelně detekují (dokonce jsem jeden nainstaloval, abych měl jistotu). Dialog se tváří mrtvě. Ani nevím, co se tam má zadat, jestli jméno nebo path nebo klíč z registru. To by chtělo, aby to prověřil někdo zkušenej.
Jinak vše ostatní funguje dle očekávání, takže spíš očekávám nějakou vlastní chybu.
Wuffi (1599)|16.5.2004 22:07
Nezalozime pro ForwardPass vlastni tema? :D Jinak uz jsem se taky dival, celkem cool... :D
RStein (2012)|31.5.2004 13:00
[QUOTE="eXEden"]No .NET a jeho C# je vlastně paskvil mezi C++ a Javou ... aspoň mně to tak připadá :) [/QUOTE]

:) To neni pravda, to ze jsou si jazyky syntakticky podobne, neznamena, ze jde o nejakeho krizence. Psal jsem v C++ i Jave a v C# se mi pise nejlip. Bylo by to asi na delsi diskuzi, ale opravdu bych se nenechal mylit povrchnim pohledem na syntaxi.
Uznavam ale, ze muj pohled neni zcela objektivni. :)
eXEden_ce4you (811)|31.5.2004 13:03
[QUOTE="RStein"]Uznavam ale, ze muj pohled neni zcela objektivni. :)[/QUOTE]
No však můj taky ne :D Jen jsem vyjádřil svůj názor ... osobně proti C# stejně jako proti C(++) či Javě nemám vůbec nic... ;)
RStein (2012)|31.5.2004 13:04
[QUOTE="eXEden"][QUOTE="Wuffi"]Hm a neni tam nejaka variace na VB?:D [/QUOTE]
Jo VB.NET existuje taky a je součástí toho jejich Visual Studia .NET ... který, jak jsem zjistil, se jako trial už dá pouze objednat a oni ti ho pošlou na CD nebo DVD ... Bleeee :( [/QUOTE]

Zkuste cesky Microsoft. DVD s trial verzi VS.NET je prilozeno takrka ke kazde knize z nakladatelstvi MS Press o .NET Frameworku. Pokud byste trial VS.NET nemohl sehnat, domluvil bych se pripadne s MS, ze Vam DVD poskytnu.
RStein (2012)|31.5.2004 13:10
[QUOTE="Wuffi"]Aha, tak proto jsem ho nemohl najit... :( Mno kdybys to Visual Studio .NET nasel, rad bych ten trial zkusil... Mno jinak vysledkem je klasicky .exe nebo jak...?[/QUOTE]

Ne neni, vysledkem kompilace je takzvany Intermediate Language (IL), ktery je nekdy popisovan jako "objektove orientovany assembler". Pri spusteni takoveho exe (assembly) je provedena Just In Time (JIT) kompilace do nativniho kodu. Vyhodou je, ze jedna assembly muze byt bez jakekoli rekompilace pouzita na vice platformach - na kazde platforme je jen specializovany prekladac IL do nativniho kodu. Vykonnostni rozdil oproti aplikacim psanym napriklad v C++ je vetsinou zanedbatelny.
Je to ale na delsi clanek, ne jen na jeden prispevek:)
eXEden_ce4you (811)|29.7.2004 15:57
Již několikrát jsem odpovídal na dotaz ohledně licenčního čísla, které chce instalace eVC++ a proto tuto odpověď napíšu i sem, aby byla všeobecně známá. Instalace sice vyžaduje licenční číslo, ale tohle je nabídnuto a zobrazeno před samotným stažením vývojového nástroje na stránkách MS... Pokud se vám tedy podařilo stáhnout si nástroj bez tohoto čísla, pak se musíte prokousat procesem znovu a číslo si nechat zobrazit (samozřejmě už nemusíte stahovat nástroj celý :D)
Dr.Colombo (69)|29.7.2004 20:53
Tak jsem úspěšně nainstaloval eMV C++ 4.0 a při zpuštění mi to nahlásí jakousi chybu. MST eMV C++ has discovered no CE platform SDK instaled on the desktop. Překladu rozumím ale co to po mně chce.
eXEden_ce4you (811)|29.7.2004 23:39
[QUOTE="Dr.Colombo"]Tak jsem úspěšně nainstaloval eMV C++ 4.0 a při zpuštění mi to nahlásí jakousi chybu. MST eMV C++ has discovered no CE platform SDK instaled on the desktop. Překladu rozumím ale co to po mně chce.[/QUOTE]
No chybí mu ještě PocketPC 2003 SDK ;) K nlezení na stejném místě u MS...
Honza Cech (50)|18.9.2004 21:26
Čau všem!Pokud si stahujete eMbedded Visual C++ 4.0 a taky Vám nechce jet bez čísla tak tady http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=1dacdb3d-50d1-41b2-a107-fa75ae960856&languageid=f49e8428-7071-4979-8a67-3cffcb0c2524&displaylang=en úplně dole je tohle číslo. Pro jistotu ho dávám i sem do tohoto příspěvku TRT7H-KD36T-FRH8D-6QH8P-VFJHQ Třeba to pomůže někomu dalšímu,aby už nemusel hledat:)
DaBa (78)|15.12.2004 12:52
A zkousel uz nekdo z vas programovat pomoci VS.NET 2003?
Ma se tam objevit novy project Smart aplication, ale me to porad nabizi akorat Windows aplication. Nahral jsem tam uz kde co a porad nic.
beecher (9270)|15.12.2004 15:34
[QUOTE="DaBa"]A zkousel uz nekdo z vas programovat pomoci VS.NET 2003?
Ma se tam objevit novy project Smart aplication, ale me to porad nabizi akorat Windows aplication. Nahral jsem tam uz kde co a porad nic.[/QUOTE]
Jo, normálně, právě pracuji na 3 aplikacích pro PPC v C#...
Na firemní mašině mám nainstalované W2K, .NET 1.1 FW, VS2003 a mám v ní všechno... Hm... Možná bude nutné nainstalovat SDK pro PPC. Už si však nepamatuji, jestli jsem to tam instaloval já (což má větší pravděpodobnost, protože pro PPC normálně nevyvíjíme) nebo to už to tam bylo...
d.aemon_ce4you (6)|16.2.2005 13:11
Ahoj všichni...
Zkoušel jsem doma instalovat jak eMbedded Visual C++ 4.0, tak eMbedded Visual Tools 3.0 a oboje mi hned při instalaci skončí chybou "unhandled exception". Přitom v práci instalace proběhne bez problému. Už jsem povypínal různé paskvily jako antivir a spol., ale pořád to padá. Nesetkal se někdo z vás s tímhle problémem?
Na zahraničním fóru tenhle problém už kdosi taky řešil, ale odpovědi se nedočkal :((
Help pliiiiiiiiiiiz.
LOCHi (106)|13.3.2005 09:05
a co mas za system? ...
LOCHi (106)|13.3.2005 09:05
a co mas za system? ...
d.aemon_ce4you (6)|14.3.2005 11:11
Mám XP Professional, českou verzi. V práci anglickou. Jinak stejný SP2 i veškeré aktualizace... :-/
peter.nr (501)|15.3.2005 15:06
[QUOTE="beecher"][QUOTE="DaBa"]A zkousel uz nekdo z vas programovat pomoci VS.NET 2003?
Ma se tam objevit novy project Smart aplication, ale me to porad nabizi akorat Windows aplication. Nahral jsem tam uz kde co a porad nic.[/QUOTE]
Jo, normálně, právě pracuji na 3 aplikacích pro PPC v C#...
Na firemní mašině mám nainstalované W2K, .NET 1.1 FW, VS2003 a mám v ní všechno... Hm... Možná bude nutné nainstalovat SDK pro PPC. Už si však nepamatuji, jestli jsem to tam instaloval já (což má větší pravděpodobnost, protože pro PPC normálně nevyvíjíme) nebo to už to tam bylo...[/QUOTE]

Na notebooku mám už dlhšie nainštalované eVC4.0 SP4 (myslím, že SP4 je potrebné pre WinXP SP2), MS VS.NET 2003, ale stále sa k tomu nemôžem dostať. Mám dosť málo času, preto by som chcel začať v niečom poriadnom, v čom je najmenej kompromisov a čo má budúcnosť.

Môžeš mi niečo z toho odporučiť? eVC, VB.NET alebo C#.NET ...

Inak, bežne programujem v PHP, čo má ale asi k objektovému programovaniu ďaleko. :)
beecher (9270)|15.3.2005 17:38
[QUOTE="peter.nr"]Môžeš mi niečo z toho odporučiť? eVC, VB.NET alebo C#.NET ...

Inak, bežne programujem v PHP, čo má ale asi k objektovému programovaniu ďaleko. :) [/QUOTE] No, urcite C#, je to preci jenom objektove Ccko, ze... Pokud umis i normalni C/C++ tak eVC... Ale to zalezi, co chces vyvijet...
peter.nr (501)|15.3.2005 19:33
Ako som si pozeral tie vývojové prostredia, to C# ma naozaj najviac zaujalo. Je to podobné ako VB, ale nemám rád syntax Basic-u.
Ide mi o programovanie klasických aplikácií pre WM 2003, nejaké formuláre, zobrazovanie obrázkov, zvuky, jednoduché databázy, možno today-pluginy, klient-server aplikácie.

Mám za sebou nejaké programy v klasickom C, ale iba programy pre príkazový riadok.
Kedysi som dosť programoval v Jave - to bola Java ešte v plienkach - okolo roku 1995.:)

Díky za radu.:)
beecher (9270)|15.3.2005 19:38
[QUOTE="peter.nr"]...nejaké formuláre, zobrazovanie obrázkov, zvuky, jednoduché databázy, možno today-pluginy, klient-server aplikácie.[/QUOTE] -> C#. Bez diskuze. ;)