Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Doporučené mobilní telefony: podzim 2017

3.10.2017, Milan Šurkala, návod
Doporučené mobilní telefony: podzim 2017
Kupujete si nový mobilní telefon a nevíte, který z nich si vlastně vybrat? Nabídka je neuvěřitelně široká a zahrnuje stovky modelů nejrůznějších výrobců. Náš průvodce vám pomůže vybrat ten nejlepší smartphone. Aktualizováno 3.10.2017.
V cenové kategorii smartphonů do 3000 Kč včetně daně seženete velmi levné tlačítkové telefony, nicméně můžete se dostat i ke smartphonům. Zde si ale dávejte pozor na to, co kupujete. Většinou tu najdete levné čínské takřka bezejmenné přístroje, které sice mohou fungovat a uspokojit vaše potřeby, většinou je s nimi ale více problémů než radosti (např. extrémně nízká výdrž baterie, velmi slabý příjem Wi-Fi nebo GPS signálu a podobně).
 
Často to končí tím, že se tento mobil zahodí a koupí nový, podstatně lepší. Nakonec ten, kdo chtěl ušetřit co nejvíce, trpí tím, že se k rozumnému mobilu propracuje za podstatně větší částku, než bylo nutné. Zde jako obvykle platí "nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci". Takže ano, levně se dá nakoupit, ale nepřehánějte to a počítejte s tím, že příliš dobré specifikace za příliš dobrou cenu budou mít někde háček. Snad s výjimkou Redmi 4A, které je o galaxii dál než cokoli jiného v této kategorii, nemá smysl kupovat takto levné telefony. Ušetříte pár set a dostanete velmi výrazně horší produkty.
 


Xiaomi Redmi 4A LTE Global

 
Telefon Xiaomi Redmi 4A LTE jako by do této třídy ani nepatřil. Ve srovnání s telefony za podobnou cenu nebo třeba o pár stovek nižší je jeho hardware a schopnosti na úplně jiné úrovni. Mnozí to přičítají tomu, že v licenčních podmínkách si výrobce nárokuje práva na vaše data, které projdou přes služby Xiaomi. Tak si hlavně nevytvářejte Xiaomi účet. Jinak zde máme čtyřjádrový Snapdragon s taktem 1,4 GHz a 2 GB RAM, což se v této kategorii v podstatě nevidí. Vnitřní paměť může mít kapacitu 16 GB (na tuto třídu slušné, volných cca 9 GB) nebo dokonce 32 GB. U telefonu za necelé tři tisíce... zázrak. Berte pouze 32GB verzi Global, která má i české LTE.
 
Xiaomi Redmi 4A
 
Displej má 5,0" úhlopříčku, počítat ale musíte s HD rozlišením 1280×720 pixelů. Není tak nejjemnější, ale pořád je to vzhledem k ceně výborné. Potěší velký rozsah jasů, notifikační dioda a naopak zklame nepodsvícení tlačítek a jen průměrný zvuk. Baterie o kapacitě 3120 mAh s přehledem vydrží na dva dny. Pokud na telefonu nebudete od rána do večera, snadno přesáhnete i tři dny. Počítejte s tím, že se déle nabíjí, do plna je to kolem 2,5 hodiny. Najdete zde hybridní slot, můžete se tak rozhodnout, zda použít druhou SIM kartu nebo paměťovou kartu.
 
Ve výbavě nadjete dokonce i infraport a podporu USB-OTG. Radost udělá i nízká hmotnost necelých 132 gramů. Fotoaparát má 13MPx rozlišení a sám o sobě by byl schopen i pěkně fotit, kdyby Xiaomi naprosto nelogicky nepřepísklo odšumování. Cokoli trochu méně výrazného se totálně slévá do jednolité plochy. Full HD video má velmi pěkné detaily, ale opět u méně výrazné kresby dostanete jednolitou plochu a absence jakékoli stabilizace se projevuje v silném roztřesení.
  • 5" IPS LCD (1280×720 pixelů), 294 ppi
  • 139,5×70,4×8,5 mm, 131,5 gramů
  • Google Android 6.0.1
  • Qualcom Snapdragon 4×1,4 GHz, 2 GB RAM, Ardeno 308
  • 32GB paměť, microSD (hybridní slot)
  • 3120mAh nevyměnitelná baterie
  • Micro-SIM + Nano-SIM (hybridní slot), BT4.1, Wi-Fi, 2G/3G/4G LTE, GPS, A-GPS, Glonass, akcelerometr, pohybový senzor, infraport, USB-OTG
  • 13MPx F2,2 fotoaparát, fázový AF, 1080p video, 5MPx přední fotoaparát,HD video
 




Smartphony, které ještě stojí za zvážení


CPA Halo 11

 
Jedním z nejlépe hodnocených telefonů pro seniory je CPA Halo 11. I když může být počáteční nastavení trochu komplikované, samotné používání je už jednoduché i díky velkým klávesám, které mají hlasovou odezvu. Ocenit lze i na svou kategorii rozumný displej s rozlišením 220×176 pixelů a solidním jasem.
 
CPA Halo 11
 
Užitečnou funkcí jsou fotografie u kontaktů, samotný 0,3MPx fotoaparát je ale vyložená nouzovka. K ukládání fotografií lze využít paměťovou kartu, pro kterou je zde vyhrazený slot. Telefon lze nabíjet ve speciálním stojánku, bez něj vydrží tak týden na jedno nabití. Pro cílovou skupinu je dobré také SOS tlačítko nebo svítilna. Co naopak snad všichni kritizují, jsou hrozná vyzvánění (když budeme hodně mírní).
 
 
 

Nokia 3310

 
Při uvedení Nokie 3310 se na telefon snesla oprávněná kritika. V podstatě šlo o převlečené levnější Nokie do stylovějšího designu, za které si výrobce naúčtoval mnohem vyšší částku. Rozhodně nejde o žádný zázrak jako u osvědčené klasiky minulosti. Nicméně po počátečním nadšení cena telefonu znatelně klesla na úroveň Nokií, ze kterých převzala v podstatě veškerý hardware, takže dnes můžete mít stylovku i za relativně rozumnou cenu. I tak jde o fotoaparát ke zvážení, zázraky prostě nečekejte.
 
Nokia 3310
 
Má nedotykový 2,4" displej a ani s pamětí není slavné, díky nenáročnému operačnímu systému si vystačíte i s pouhými 16 MB. Do telefonu lze vložit microSD kartu. Co se týče technologií, musíte počítat se staršími variantami různých rozhraní USB 2.0, Bluetooth 3.0. Nicméně, např. Wi-Fi tu nenajdete vůbec. Pokud jde o mobilní sítě, pak je maximem 2.5G, ale měla by se pomalu začít objevovat i 3G verze. Najdete zde 2MPx fotoaparát. Výdrž telefonu je slušná, nicméně to je dáno opět tím, že telefon se nedá využívat k tolika činnostem jako smartphone.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama