Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Remix OS: návod, jak nainstalovat Android na počítač

8.2.2016, Jan Pánek, návod
Remix OS je v podstatě Android přestrojený do desktopové verze, na svém počítači díky němu můžete spouštět aplikace z Androidu. Pojďme si ukázat, jak na to, přidáme i návody, jak systém lokalizovat nebo jak nainstalovat obchod Play.

Prostředí


Zde si trochu nastíníme grafické rozhraní Remix OS. Oproti Androidu i Windows je zde hned několik změn. Horní androidní lišta se přesunula po vzoru Windows na spodní hranu obrazovky. Po Windows zdědila menu připomínající nabídku Start, kde najdeme nainstalované aplikace a hlavní tlačítko napájení, které umožňuje vypnutí nebo restart.

Z Windows jsou převzaty i připnuté aplikace na hlavní liště. Pokud jsou spuštěny na pozadí, objeví se dole malá šedá čárka, jež se rozšíří, když danou aplikaci právě používáme. Na pravé straně jsou na liště základní ovládací prvky WiFi, BT, zvuk, datum a čas. A v pravém dolním rohu je tlačítko pro vysunutí lišty notifikací, která se vysouvá z pravé hrany obrazovky.


Remix OS notifikace


Téměř veškeré dění se odehrává na ploše, výjimkou je nastavení, které se otevře v malém okně. Na ploše se objevují ikonky nainstalovaných aplikací, můžeme tam vytvářet i složky. Každé okno má klasicky tlačítka pro minimalizaci, maximalizaci a zavření. Pokud je okno maximalizované, k vysunutí těchto tlačítek musíme najet myší do pravého horního rohu obrazovky.


Nedostatky a rady


Na první nedostatek zřejmě narazíte celkem brzy, ve většině aplikací funguje scrollování dvěma prsty, ale v zabudovaném prohlížeči nikoliv. Proto doporučuji buď používat myš, nebo dotykový displej, nebo si nainstalovat jiný prohlížeč, např. v Google Chromu tento nedostatek není. Obecně se ale dá říct, že se celý systém dá ovládat touchpadem.

Pokud si tento systém nainstalujete na notebook, objeví se hned pár menších problémů. Nikde v systému není správa baterie, takže není možné ani sledovat grafy spotřeby a spotřebu aplikací, ani procenta zbývající kapacity, ani cokoliv, co by jen naznačovalo, kolik zbývá baterie. Pokud byste se rozhodli, že ji chcete šetřit a snažili se tak učinit pomocí úsporného režimu, hledali byste ho marně.


Remix OS nastavení


Dokonce byste nemohli provést ani ztmavení obrazovky. Ta je automaticky nastavena na vyšší hodnotu, ale v nastavení není možnost tuto hodnotu změnit nebo alespoň nastavit automatiku (pokud máte notebook vybaven senzorem okolního osvětlení).

Na tyto problémy existuje celkem jednoduché řešení v podobě Battery Widget Reborn 2015, který umožňuje jak regulovat jas a ovládat pohodlně další hlavní nastavení, tak zobrazit i zbývající kapacitu baterie. Zde se ale zase setkáváme s drobným problémem. Na plochu nelze umisťovat widgety. Ty jsou sice přítomny, ale lze je dávat jen na zamykací obrazovky. Naštěstí v případě tohoto widgetu zůstává kapacita zobrazena i v notifikacích.

Co se stability systému týče, byl jsem celkem mile překvapen. Sice se celkem často objevovala chybová hláška, že aplikace nereaguje, nicméně stačilo kliknout na "Počkat" a aplikace byla hned funkční. Problémy jsou trochu s tím, když se počítač po neaktivitě přepne do standby. Po probuzení se nechová, jak by měl, např. nejdou spustit aplikace. Restart vše vyřeší.

Po delším používání se začaly objevoval problémy s připojením k WiFi. Notebook sice potřebný modem viděl a následně zahájil proces připojování, ale mnohdy tento proces nedokončil. Když se však připojil, neopakovaly se žádné problémy - ty se projevily až po odpojení WiFi připojení a dalším pokusu o jeho navázání. V tomto případě se ale může jednat pouze o vadu na mém přístroji. Pokud by se u vás dělo něco podobného, může pomoct vypnutí Ethernetu v "Nastavení", případně odebrat WiFi síť a znova zadat heslo.

Na závěr zde mám ještě pár maličkostí spojených s používáním. Remix OS mi rozsvěcel kontrolku zapnutí letadlového režimu, nicméně bezdrátové sítě fungovaly. Po nabootování do Windows WiFi připojení nebylo hned k dispozici, jak tomu bývá zvykem. Android bez problému najde webkameru nad displejem, takže ji lze používat jako fotoaparát. Dokonce objevil i malou přisvětlovací diodu vedle ní, kterou umí zapnout a vypnout.

Své otázky ohledně Remix OS se nebojte směřovat do naší diskuze!
reklama