Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S6 Edge: první dojmy

27.3.2015, Jakub Doležal, preview
Korejskému gigantovi se v poslední době nedaří a úspěšnou vlajkovou loď tak potřebuje jako sůl. Podaří se nastartovat prodeje novou generací Galaxy S6? A jak trh zareaguje na příchod displejů, jež přesahují za roh?
Kapitoly článku:

Design


Zatímco předchozí kapitola byla spíše ve jménu technických specifikací, v této se podíváme na design telefonu a první dojmy z používání. Dokázal Samsung zásadně posunout svůj již několikrát recyklovaný design? A jak je na tom TouchWiz, jenž si svou nabobtnalostí vysloužil několik nehezkých komentářů?

Design u řady Galaxy S je poměrně dlouhodobě terčem kritiky a je pravdou, že se Samsungu v posledních letech nedařilo vtisknout svým vlajkovým modelům takový punc exkluzivity, jako to umí např. Apple. Telefony byly převážně plastové a tu a tam je lemovala pokovená linka, nicméně celkový pocit rozhodně nebyl úměrný pořizovací částce.




Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge, barevných odstínů bude ve finále mnohem více


U Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge učinil Samsung výrazný krok kupředu a byť stále sází na design podobný předchůdcům, konečně dokázal správně zkombinovat materiály tak, aby bylo na první pohled jasné, že máme tu čest s tím nejlepší z nabídky. Samozřejmě je stále co zlepšovat, ale oproti Galaxy S5 vnímám značný posun.




Spodní strana nápadně připomíná konkurenta


Klasický Galaxy S6 sází na jistotu a přináší líbivý design v precizním zpracování. Telefon padne skvěle do ruky, nic nevrže, nic se neprohýbá a celkově tedy zpracování spolu se vzhledem hodnotím kladně. Na druhou stranu jde o další z mnoha velmi podobných telefonů.




Horní strana s IR čidlem a šuplíkem pro SIM kartu


Naproti tomu Galaxy S6 Edge je jiná liga. Jeho zahnutý displej je jasným rozpoznávacím znamením na první pohled. O tom, jak praktické jsou oblé hrany obrazovky, si povíme za chvíli, ale nyní si pojďme říci, že díky netradičně tvarovanému sklu tento model opravdu vyčnívá z řady a přináší konečně zajímavou designovou obměnu. Samsung učinil odvážný krok a uvidíme, jak se bude modelu Edge dařit mezi zákazníky.




Nad displejem zůstává vše při starém


Displeje jsou prakticky jediným místem, kde se oba modely výrazněji liší. V ostatních aspektech jsou si totiž až nebezpečně podobné a pokud budou ležet displejem na stole, nemáte moc šanci poznat rozdíl. Trochu to připomíná hledání rozdílů na dálku mezi Škodou Octavia a Rapid.




Skleněná záda a vystouplý objektiv, ani jedno nebudí dojem odolnosti


K bokům přístroje nemám prakticky žádnou výtku a stejně tak k horní hraně. Naopak u spodní části vidím silnou inspiraci konkurencí a např. vstup na sluchátka mi přijde praktičtější nahoře. Záda přístroje jsou nově skleněná a zatímco Apple se z této velmi nepraktické věci poučil, Samsung hodlá zřejmě věčně popraskané kryty vyzvat na souboj. Jak se mu to bude dařit, napoví až samotné reakce uživatelů.


TouchWiz


Legendární nadstavba operačního systému Android si díky své robustnosti a pomalosti získala u uživatelů mnoho nepěkných označení. Pravdou je, že v minulosti byl Touchwiz opravdu značnou brzdou a požíračem výkonu.




Starý a nový TouchWiz se zásadně liší


Doba se však mění a inženýři v Samsungu svého otesánka rok za rokem podrobují odtučňovací kúře. Starý nenasytný Touchwiz s desítkami aplikací je pryč a na jeho místo nastupuje výrazně pružnější nástupce. Vše v systému je uhlazenější a potemnělou grafiku nahrazuje výrazně světlejší prostředí s řadou povedených animací.




Načítání webových stránek nebo map je bleskové


Asi nejvíce veškerá úsporná opatření vystihuje spotřebované vnitřní úložiště, které v minulosti nemělo problém zabrat i polovinu uživatelské paměti. U Galaxy S6 32 GiB (29,8 GB) máte k dispozici reálně cca 26 GB.




Samsung se také hodně zaměřuje na sportovní aktivity


Redukce systémových nároků prostředí TouchWiz společně s nárůstem výkonu má za následek prakticky okamžité reakce na jakýkoliv povel. Např. věčně zpomalený fotoaparát dokáže naskočit za méně než jednu sekundu. Jsem zvědav, jestli se Samsungu vůbec podaří u další generace docílit ještě většího (viditelnějšího) zrychlení celkové odezvy.

reklama