Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung ATIV Book 8: výkon i kvalita

5.9.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung si k notebooku ATIV Book 8 vymyslel heslo Slow is Simply Not an Option. Očekávat bychom od něj tedy měli slušnou výbavu, kterou zastupuje displej PLS, procesor Core i7 nebo grafická karta Radeon HD 8870M. A to je pro začátek velmi dobré.

LCD displej


Samsung si pro svůj ATIV Book 8 připravil 15,6" displej s rozlišením 1920 x 1080 a vysokým jasem 300 cd/m2. Nejde také o klasické TN, ale o panel typu PLS, což je v podstatě technologie IPS dle Samsungu.


- pohled zpříma -

Specifikace tedy ukazují na potenciálně velmi kvalitní displej, díky němuž by ATIV Book 8 měl mezi 15,6" notebooky vyčnívat. Zklamáni rozhodně nebudeme, protože tento panel zobrazuje velmi pěkné a živé barvy, jas bude stačit v místnosti za dne mít na polovině, což ukazuje na rezervy tohoto displeje a líbit se musí také široké pozorovací úhly a neměnné barvy.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Na úhlopříčku 15,6" je rozlišení 1920 x 1080 to pravé a zcela jistě lepší než nejčastěji používané 1366 x 768, u nějž je již jasně vidět rastr. Zde je obraz dostatečně jemný a přitom je text dobře čitelný, tedy ne jako na Full HD u 11,6" displejů.


- pohled zespoda - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Displej tedy v tomto případě rozhodně je důvodem ke spokojenosti.


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory JBL s udávaným výkonem 2x 4 W a ty bychom si měli rovněž pochvalovat. Naštěstí nás ani v tomto ohledu ATIV Book 8 nezklame a ozve se velmi kvalitním zvukem, tedy na poměry notebooků.

Na tomto notebooku se tak již konečně i dá poslouchat hudba a jeho reproduktory můžeme označit za širokopásmové. Ozvou se slušné basy a nezkreslené vyšky, ale opět musím poznamenat, to vše hodnotím v kontrastu se zkušenostmi s ostatními notebooky. V tomto ohledu se s ATIV Bookem mohou rovnat snad jen herní notebooky MSI či Toshiba Qosmio vybavené více reproduktory a subwooferem.


Kamera


Webkamera má zde rozlišení 0,9 Mpix, což stačí na rozlišení 720p. Zde již neplatí, že obnovovací frekvence se zpomalí po zvýšení rozlišení nad 640 x 480, zde je obraz rychlý i v nejvyšším rozlišení.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Těšit se můžeme také na věrné, i když méně syté barvy, ne tolik šumu při nízkém osvětlení scény a celkově dobré prosvětlení bez přesvětelných či černočerných částí. Na druhou stranu by obraz mohl být ostřejší, ale u webkamery s fixní ohniskovou vzdáleností se to dá očekávat. Zvláště rozostřený je exteriér, neboť objektiv je uzpůsobem na zabírání bližších objektů.


- klikněte pro zvětšení -


Ergonomie


Samsung ATIV Book 8 je klasický zástupce notebooku, který bude většinu času sedět na stole zapojený do elektrické sítě, či alespoň především k tomu byl stvořen. Nejde tedy o vyloženě mobilní model, a tak u něj není ergonomie tak důležitá, ale přesto se podívejme na to, jak se s ní výrobce vypořádal.

Maximální úhel otevření displeje je 135 °, což je u podobných notebooků běžné a zajistí to možnost práce s notebookem na klíně, aniž bychom na obrazovku museli koukat z úhlu. Co se týče rozložení portů, pak z toho budou mít radost především praváci, jež může při práci s myší obtěžovat leda tak dvojice portů USB 2.0, zatímco na levé straně máme napájecí konektor, Ethernet, obrazové porty a další dva USB 3.0. Ovšem ty jsou i tak posunuty co nejvíce dozadu, aby pokud možno nevadily.


- klikněte pro zvětšení -

S klávesnicí můžeme být také spokojeni. Jako jiné 15,6" notebooky i zde ATIV Book 8 nese numerickou část klávesnice, jež stejně jako jinde není od hlavní části nijak oddělena. Snadno ale budeme moci nahmatat šipky a do Enteru či jiných důležitých kláves také nebude velký problém se trefit. Plusem jistě je také velký touchpad s hladkým povrchem.

reklama