Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Point of View Mobii 945: Retina podruhé

13.5.2013, Jan Vítek, recenze
Společnost Apple už delší dobu není jediná, která má ve své nabídce tablety s velmi vysokým rozlišením. My si po recenzi modelu Sencor Element 9.7 v2 vyzkoušíme další takový, a to Point of View Mobii 945, jenž slibuje také 2048×1536 a OS Android.

Android Jelly Bean 4.1.1


Tablet byl už dodán se systémem Android 4.1.1, s nímž v tomto roce přišel do našich recenzí každý tablet (pokud samozřejmě nešlo o zcela jinou platformu), přičemž by už měl být čas na novější Android 4.2. Ten ale má stále velmi nízké zastoupení na trhu, však největší podíl (téměř 30 procent) si stále drží Android 4.0 Ice Cream Sandwich.


- klikněte pro zvětšení -

Point of View tento systém moc neupravil. Nestandardní je pouze to, že spodní lišta nese kromě standardních tlačítek také další dvě pro nastavení zvuku (hardwarová na tabletu pro tyto účely totiž chybí) a pak tu je také tlačítko vyhrazené pořizování screenshotů.


- klikněte pro zvětšení -

Jinak je i základní obrazovka téměř holá a nabídka aplikací, které bychom mohli označit za nestandardní, čítá přehrávač 4K VideoPlayer, iDTV pro volitelný USB modul s televizním tunerem a POV Keyboard Settings. Tam si můžeme zvolit klávesnici, ovšem nabídka je velmi omezená a čítá jen 6 verzí, mezi nimiž českou nenajdeme.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec jsem si nechal jeden problém, který nevypadá tak zle, ale dokáže otrávit. Když se podíváte na okolní screenshoty, tak uvidíte, že pouze na prvním jsou ve spodní liště tlačítka pro nastavení hlasitosti. Ta totiž náhodně mizí, třeba v průběhu přehrávání hudby, takže pak si musíte změnu hlasitosti provést jinak, což se základní programovou výbavou tohoto tabletu znamená otevřít menu s nastavením.


Rozhraní tabletu


Tento tablet je vybavený vcelku standardně. Asi nejčastěji budeme využívat rozhraní Wi-Fi 802.11n, které zde pracuje bez problémů, takže má dobrý (tj. obvyklý) dosah porovnatelný s notebookem a přenosová rychlost je také dostatečná, a to kolem 1 MBps při přenosu dat v Total Commanderu pomocí LAN pluginu. Onen 1 megabajt za sekundu je sice v porovnání s Wi-Fi v notebooku velmi málo, ale mezi tablety s Androidem jde o standard. Dále tu máme vedlejší bezdrátové rozhraní Bluetooth 4.0, s nímž jsem také neměl problém. Vyzkoušenu mám myš Lenovo ThinkPad Bluetooth Laser Mouse.


- klikněte pro zvětšení -

Dále tu samozřejmě nesmí chybět rozhraní micro USB 2.0, jež má více způsobů využití. Jednak můžete s jeho pomocí tablet nabíjet, což je dobré vědět, že tu je záloha pro případ, že byste si poškodili hlavní nabíječku. Krom toho můžete samozřejmě propojit tablet s počítačem dodávaným kabelem, díky čemuž pak můžete kopírovat data mnohem rychleji než přes Wi-Fi. To znamená kopírování dat na tablet rychlostí 6,5 MB/s a z tabletu až kolem 18 MB/s. Tato čísla tedy nejspíše budou odpovídat maximálním rychlostem čtení a zápisu hlavní karty pro data, což tedy uvidíme hned v další kapitole s testy. A pak můžeme toto rozhraní díky dodávané redukci využít jako OTG, čili pro připojení USB flash disku nebo nějaké periferie (klávesnice, myš), přičemž pro externí pevný disk jako obvykle není dost energie. Pokud mu ale napájení zajistíme z jiného zdroje, také nám bude fungovat.

Rozhraní mini HDMI funguje standardně a na konec jsem si nechal audio výstup. O audiu a sluchátkách se zmiňuje již předchozí kapitola a zbývá jen dodat, že ačkoliv sluchátka nejsou kvalitní, audio výstup samotný je v pořádku a dokáže poskytnout s jinými sluchátky kvalitní zvuk, jenž nebude rušen žádným pískáním či jinými pazvuky, jak tomu občas bohužel je.

reklama