Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Lenovo ThinkPad Helix: podnikový hybrid

1.8.2013, Jan Vítek, recenze
Po recenzi Fujitsu Stylistic Q702 tu máme další zařízení stejného ražení - ThinkPad Helix od Lenova. Těšit se tedy můžeme také na hybrid mezi ultrabookem a tabletem, přičemž značka ThinkPad slibuje velmi kvalitní zpracování i funkčnost.

Zaměření notebooku


Už v recenzi podobného stroje Fujitsu Stylistic Q702 bylo zmíněno, že vysoká cena nejde na vrub pouze netradičnímu zpracování, ale také hardwaru a celkové nabídce, která jej i s dnes testovaným Lenovo Helix řadí mezi podnikové modely. Ty obecně kladou vyšší požadavky na funkčnost a zabezpečení.

Stylistic Q702 i ThinkPad Helix tak nabízí hlavně díky technologii Intel vPro vzdálenou správu celého notebooku. Zjednodušeně si to lze představit jako u telefonů BlackBerry. Jakékoliv zařízení s vPro lze vzdáleně spravovat, např. jej zamknout, spravovat ochranu před viry, malwarem a jinou havětí přímo na hardwarové úrovni, nebo celý notebook vrátit do továrního nastavení apod. Zkrátka to, na co jsou zvyklí uživatelé telefonu BlackBerry. Také je zde Intel Trusted Execution Technology (Intel TXT), která chrání celý hardware před změnami. V podstatě kontroluje, zda v počítači nedošlo od minulého spuštění k nějaké změně, a to na hardwarové i softwarové úrovni.



Pro vzdálenou správu lze využít i funkce Windows PowerShell, a tak lze vzdáleně s tabletem provádět prakticky cokoli. Výrobce si také uvědomil, že BIOS možná budeme muset ovládat i bez klávesnice, což bylo vyřešeno stejně jako u Fujitsu, čili dotykovým displejem a virtuální klávesnicí. Do BIOSu pak můžeme před bootem vstoupit jednoduše tak, že se dotkneme příslušné hlášky, jež se na moment objeví na obrazovce.


Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne 2jádrový procesor Intel Core i7-3667U z generace Ivy Bridge, který podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako 4jádrový. Jeho základní frekvence je jen 2 GHz vzhledem k tomu, že jde o nízkospotřebový model se 17W, ovšem Turbo Boost ji dokáže vyhnat na 3,2 GHz, což je velmi slušné. Je tedy důležité také zjistit, jakým způsobem zde Turbo Boost pracuje, neboť to není všude stejné a obdobně jsem chtěl také zjistit, zda má z hlediska výkonu nějaký praktický smysl přídavné chlazení v těle dokovací části.

Procesor se v klidu podtaktuje na 800 MHz a při stoprocentní zátěži pak nedokáže dlouhodobě pracovat na více jak své základní 2 GHz, i když se ze začátku snaží udržet vysokou frekvenci. Pokud pak zatížíme jen jedno jádro jedním vláknem, frekvence se pohybuje mezi 2700 a 2800 MHz, což má tedy do maxima stále daleko. U nízkonapěťového procesoru se to ale dalo čekat.

A jaký mají tedy přínos přídavné ventilátory v dokovací části? Co se týče výkonu, tak v podstatě žádný, i když je pozoruhodné, že předtím se frekvence stabilně držela na 2 GHz a u samotného tabletu násobič najednou začal skákat v rozmezí 18 - 22x.



Dále nám procesor nabídne 4 MB paměti Smart Cache (L3), každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 17 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů. To se bude muset postarat o dva i více displejů. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3427U velmi dobrá a jsou zde zastoupeny v podstatě všechny, které Intel nabízí u generace Ivy Bridge. Jedná se tedy o procesor rodiny vPro podporující Intel TXT, obě virtualizační technologie i AES NI. Veškerý výčet naleznete zde.



Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, ovšem Lenovo nabídlo nízkonapěťové paměti DDR3L-1333 s kapacitou 8 GB. Nejsou zde žádné moduly, protože paměťové čipy jsou připájeny přímo k základní desce, takže jejich výměna není možná. To je ale ostatně u takovýchto počítačů už zcela běžné. Paměti mimochodem zvládají dvoukanálový přístup a časování 9-9-9-24-1T.



Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z integrovaného jádra Intel HD Graphics 4000, jež nám nabídne celkem 16 shaderových jednotek, 2 ROP a 4 TMU. V klidu pracuje grafické jádro na 350 MHz a teoretickým maximem je 1150 MHz, čehož jádro dle GPU-Z skutečně občas dosáhne, ale jen výjimečně.

A nakonec k diskové jednotce, čili SSD. Konkrétně jde o 256GB model Toshiba THNSNF256GMCS využívající 19nm paměti stejné firmy. Jde o nejvyšší model své řady, jenž by měl zvládat číst a zapisovat rychlostmi až 461 MB/s a 440 MB/s.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 Pro v 64bitové verzi je doplněn jednak o zkušební verzi kancelářského balíku Microsoft Office a pak tu je také rovněž zkušební a časově omezený Norton Internet Security. Vedle toho tu jsou obvyklé utility a systémové aplikace od Lenova, které stejně jako u jiných ThinkPadů poslouží ke správě počítače. Najdeme je v jedné skupině s označením Aplikace Lenovo a jde o Support, Settings či Companion.



Vedle toho tu je ale také rara.com, což je obchod s hudbou, dále aplikace Skitch, tedy ne moc vyvedený nástroj pro dotykový displej či stylus a vkládání poznámek do fotografií, map či jiných podkladů, pak byl nainstalován také Evernote, čili poznámkový blok a nabídka je zakončena aplikacemi Kindle a AccuWeather.com.

reklama