Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Dell XPS 12: originální hybrid

2.9.2013, Jan Vítek, recenze
Dell samozřejmě nemůže zůstat za ostatními pozadu, takže také nabízí své verze hybridních zařízení s dotykovými displeji. My si dnes vyzkoušíme model XPS 12, který se řadí mezi konvertibilní ultrabooky a nabídne originální zpracování i kvalitní materiály.

Zaměření notebooku


Tento notebook disponuje stejným procesorem jako nedávno testovaný ThinkPad Helix, což znamená, že jde o model patřící do rodiny vPro. Tuto konfiguraci si tedy vyberou spíše firemní zákazníci, jimž přijde vhod možnost vzdálené správy celého počítače a lepší ochrany proti malwaru. Toho uživatelé v domácnosti obvykle nevyužijí, a tak by se měli poohlédnout po jiných konfiguracích tohoto počítače, neboť tak mohou značně ušetřit.

Nicméně tento notebook jako celek můžeme označit právě i díky možnosti výběru jako univerzální počítač pro ty, kteří ocení možnost jeho konverze ve velký tablet. Aktivní stylus ale u tohoto modelu nehledejme, získáme pouze kapacitní dotykovou obrazovku, takže nám bude zapovězena i možnost tvořit grafiku pomocí pera citlivého na přítlak.


Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i7-3667U z generace Ivy Bridge, který podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jeho základní frekvence je jen 2 GHz vzhledem k tomu, že jde o nízkospotřebový model se 17W, ovšem Turbo Boost ji dokáže vyhnat na 3,2 GHz, což je velmi slušné. Je tedy důležité také zjistit, jakým způsobem zde Turbo Boost pracuje, přičemž můžeme doufat, že chlazení výrobce nepodcenil, a tak bychom se mohli dočkat slušných pracovních frekvencí.



Procesor se v klidu podtaktuje na 800 MHz a v případě potřeby výkonu se jeho frekvence vyšplhá maximálně na 3 GHz, což tedy neodpovídá maximu, ale splňuje to očekávání. Při stoprocentní zátěži se pak procesor snaží držet vysokou frekvenci, a to až 2900 MHz, přičemž klesá na 2600 MHz, což je velmi slušné a ukazuje to na dobré chlazení. Při zátěži jednoho jádra se bez problémů drží na 3000 MHz a jen občas klesne na 2900 či 2800 MHz. V porovnání s výše zmíněným Helixem tak stejný procesor pracuje o mnoho rychleji, což by se mělo výrazně projevit na výsledcích testů.
 
Dále nám procesor nabídne 4 MB paměti Smart Cache (L3), každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 17 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů. To se bude muset postarat o dva i více displejů. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3427U velmi dobrá a jsou zde zastoupeny v podstatě všechny, které Intel nabízí u generace Ivy Bridge. Jedná se tedy o procesor rodiny vPro podporující Intel TXT, obě virtualizační technologie i AES NI. Veškerý výčet naleznete zde.



Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, ovšem Dell nabídl paměti DDR3-1333 s kapacitou 8 GB. Nejsou zde žádné moduly, protože paměťové čipy jsou připájeny přímo k základní desce, takže jejich výměna není možná. To je ale ostatně u takovýchto počítačů už zcela běžné. Paměti mimochodem zvládají dvoukanálový přístup a časování 9-9-9-24-1T.



Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z integrovaného jádra Intel HD Graphics 4000, jež nám nabídne celkem 16 shaderových jednotek, 2 ROP a 4 TMU. V klidu pracuje grafické jádro na 350 MHz a teoretickým maximem je 1150 MHz, čehož jádro dle GPU-Z skutečně občas dosáhne, ale jen výjimečně.

A nakonec k diskové jednotce, čili SSD. Konkrétně jde o 256GB model Samsung PM830 v podobě karty pro rozhraní mSATA. Dle specifikací dosahuje 500MB/s při čtení a 260MB/s při zápisu, přičemž náhodné čtení a zápis činí 50000 IOPS, respektive 29000 IOPS.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 v 64bitové verzi je doplněn o aplikace Adobe Reader X, Skype 9, Internet Explorer, My Dell Support a Getting Started with Windows 8. Zajímavý je pouze My Dell Support, jenž slouží pro správu celého počítače, a zajistí tak kontrolu systému, jeho zálohu, zobrazí systémové informace, poslouží k aktualizacím softwaru a také nastavení firewallu.


- klikněte pro zvětšení -

reklama