Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Apple iPhone 5C: první ohlasy ze světa

11.10.2013, Jakub Doležal, preview
Nový iPhone 5C dlouho před svým vydáním vydatně zaměstnával komunitu. Poprvé se totiž mělo jednat o levnou edici jinak velmi luxusního, a tím pádem drahého přístroje. Nakonec jsme se dočkali, avšak je cena opravdu výrazně nižší?
Kapitoly článku:
  1. Apple iPhone 5C: první ohlasy ze světa
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


Prakticky žádná ze zahraničních recenzí se neubrání komentování použití vnitřností z iPhone 5 v novém modelu. Na zákazníky je to svým způsobem malý trik a ti, kteří nevěnují pozornost specifikacím, si mohou koupit ten samý telefon (iPhone 5), který již mají v kapse. Tedy ten nový bude namísto skla a hliníku z polykarbonátu a výrazně barevnější.

Apple iPhone 5C v obalu

Displej opět 4“ a znovu jsou slyšitelné nářky, že by mohl být krapet větší. Ostatně není divu, pokud totiž testujete současnou konkurenci, pak se displej iPhonu opravdu zdá neuvěřitelně malý. Kde však Apple boduje, je jemnost obrazu a špičkové podání barev. Pěkné srovnání displejů nových iPhonů a jejich konkurentů přinesl server Anandtech. Nicméně i starý čipset Apple A6 zvládne svou úlohu téměř dokonale. Jediný rozdíl ve výkonu je vidět, pokud do druhé ruky uchopíte iPhone 5S s Apple A7 a pustíte některou z nejnovějších her. Ve všech ostatních případech je ale znát souhra odladěného iOS7 s hardwarem.

Apple iPhone 5C aplikace foceni

Fotoaparát je identický s předchozím modelem, takže změny v kvalitě výsledné fotografie nenastaly. Jedinou zásadnější novinkou je použití iOS7, které k této části hardwaru přistupuje podstatně rychleji, a díky tomu se iPhone 5C jeví při focení rychlejší. Pro současné majitele iPhone 5 však platí to samé za předpokladu, že aktualizují na nejnovější verzi iOS.

O novém operačním systému jsme bavili již minule u iPhone 5S, takže nebudeme opětovně zabíhat do detailů. Jen připomenu, že jde o zásadní grafickou obměnu celého prostředí a v případě iPhone 5C je navíc systém zbarven podle vnější barvy telefonu. Apple je posedlostí na precizním designu vyhlášený a iPhone 5C to jen znovu dokazuje.

Apple iPhone 5C iOS7

Zanechme však softwarové výbavy a vraťme se zpět k hardwaru. Konkrétně k bezdrátovým adaptérům uvnitř telefonu. iPhone 5C je redaktory chválen, neboť si rozumí prakticky se všemi LTE sítěmi na území USA. V Evropě by taktéž neměl být problém. U nás je podpora LTE stále spíše jen na okrasu.

Zajímavější pro tuzemské uživatele tak bude spíše dvoupásmové Wi-Fi, které však díky absenci podpory 802.11ac a jedné anténě zvládne maximálně 150 Mbps. Přenos dat samozřejmě bude znatelně nižší, neboť část rychlosti si ukrojí samotné udržení komunikace. Chybí také NFC, ale to paradoxně většina redaktorů nezmiňuje. Velmi totiž bude záležet, s kým budete chtít sdílet data. Pokud to bude novější hardware od Apple, pak můžete využít AirDrop.
 
Apple se sice na prezentaci iPhone 5C zmiňoval o vyšší kapacitě baterie, nicméně finální nárůst je v řádu desítek mAh, takže reálný dopad na navýšení výdrže oproti iPhone 5 není tak výrazný. V rámci celkové výdrže si příliš nepolepšíte, avšak pokud se zaměříte např. na přehrávání videa, pak nové „céčko“ poráží svého předchůdce asi o 45 až 60 minut delším chodem.

Posledním bodem je zpracování přístroje, které je díky plastovému tělu prakticky bezchybné. Nejsou vidět žádné spoje, násilné přechody z materiálu na materiál a podobně. Apple ví, že plast není žádným luxusním materiálem, takže si dal velmi záležet na jeho přesném opracování. Prakticky všechny recenze se o polykarbonátovém těle zmiňují velmi pochvalně. Místy je dokonce kvalita zpracování iPhone 5C řazena nad 5S.


Ohlasy uživatelů


Je poměrně příjemným překvapením, že uživatelské zkušenosti s iPhone 5C jsou vesměs velmi kladné. Líbí se zpracování telefonu, které řada uživatelů řadí stejně jako recenzenti nad iPhone 5S. Apple zabodoval také s barvami, neboť doteď byl iPhone většinou černý a bílý. Přijetí mezi komunitou je tedy poměrně pozitivní.

Apple iPhone 5C ruzova

Velmi nadějně vypadá také výstupní kvalita, neboť jsem zatím nenalezl negativní diskuze ohledně zpracování či hardwarových problémech. Samozřejmě ne všichni uživatelé mají štěstí na funkční kusy a tu a tam se objeví problémy s nefunkčními tlačítky, zamrznutým přístrojem po aktualizaci, či odmítnutím SIM karty. Vzhledem k množství prodaných telefonů jsou tyto problémy jen malou hrstkou v moři pozitivních komentářů.


Závěrem


Apple opět dokazuje marketingový um a schopnost obrátit i nevýhodu ve svůj prospěch. Starý iPhone 5 by se totiž vedle zbrusu nového iPhone 5S špatně prodával, respektive promoval, a tak jej přebalil do nového šasi, přidal pár funkcí, zlepšil přední kamerku, přidal širší podporu LTE a lehce navýšil kapacitu akumulátoru a hle, nový iPhone 5C je na světě.

Apple iPhone 5C

Pro zákazníka to však rozhodně neznamená, že si kupuje jen rok starý hardware v jiném obalu. iPhone 5C totiž z rodové linie výrazně vybočuje svým zpracováním a vy tedy namísto výběru mezi velmi podobnými iPhone 5 a 5S dostáváte možnost plastového těla, které jednak nabízí širší paletu barev, ale také větší odolnost proti pádu či škrábancům.

Inženýři nakousnutého jablka tak velmi jednoduchým krokem připravili pro trh dva poměrně odlišné telefony, přičemž iPhone 5C i přes starší hardware stále nabízí dostatek výkonu i multimediální výbavy pro většinu uživatelů. Pokud se tento koncept osvědčí, nedivil bych se, kdyby se podobná situace opakovala u iPhone 6, respektive 6C.

Apple iPhone 5C se zatím v ČR oficiálně neprodává, respektive na apple.cz stále chybí možnost zakoupení. Lokální prodejci však již tvrdí, že jej mají skladem. Cena za základní 16 GB se liší mezi jednotlivými velkými prodejci (Alza, Electro World, CZC, Smarty) v řádech tisíců, což je poněkud nezvyklé. Každopádně převažuje částka mezi 17-18 000 Kč, což je opět výrazně nad cenami konkurenčních telefonů.

Za vyšší kapacitu si připlatíte zhruba o 3000 Kč navíc, což je opět poněkud přestřelená částka za 16 GB navíc. Bohužel Apple nepodporuje paměťové karty, a tak vám v případě potřeb většího úložiště mnoho nezbývá. Pouzdra na iPhone 5C jsem prozatím v českých obchodech nenašel a plánujete-li zakoupit telefon v nejbližších dnech, budete zřejmě odkázáni na zahraničí.
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama