Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ Voice Messenger

4.2.2009, Pavel Koza, recenze
Příznivci Windows Mobile, preferující zařízení bez dotykové obrazovky, mají na rozdíl od ostatních velmi omezený výběr, protože počet zařízení s edicí Windows Mobile Standard se dá spočítat na prstech jedné ruky (doslova).
Jedním z výrobců, který zůstává této kategorii věrný, je společnost Hewlett-Packard, který koncem loňského roku uvedl na trh již druhý chytrý telefon, tentokrát označený jednoduše jako HP iPAQ Voice Messenger. Jde o povedeného nástupce předchozího modelu, který nabízí téměř vše, co si uživatel může přát - slušným výkonem a integrovaným GPS modulem počínaje a špičkovými komunikačními schopnostmi konče.





Tímto bych chtěl zároveň poděkovat společnosti Sunnysoft, která mi zařízení půjčila k otestování, a kde si HP iPAQ Voice Messenger můžete zakoupit i vy.

A na úvod ještě jedna poznámka. Testované zařízení mělo anglickou verzi systému 5.2.19958 (ROM) / SDCAAWAA5240 (radio), byla v něm použita microSD karta SanDisk 16 GB a 8 GB a zařízení bylo připojeno k počítači Asus M50Sv, případně Asus EEE 901. Všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému a tímto příslušenstvím. Jakákoliv jiná verze nebo kombinace příslušenství může nabízet více či méně odlišné výsledky.


Základní informace


Bývaly doby, kdy se na každé nové zařízení od HP netrpělivě čekalo s obrovským očekáváním. Posledních pár let už je sice očekávání výrazně menší, ale přesto mají zařízení od HP stále mnoho příznivců, především ve firemním sektoru, kterému jsou určena především. Na přelomu roku uvedlo HP hned dvojici nových zařízení a jedno z nich, chytrý telefon nazvaný HP iPAQ Voice Messenger, bych vám dnes rád představil v podrobné recenzi.




V době psaní tohoto článku bylo zařízení k dispozici pouze u nezávislých prodejců, ale minimálně Vodafone o něj jevil velký zájem a již existuje upravená verze, která se v síti Vodafone bude prodávat. Jak to ale dost často bývá, k nám se zařízení v barvách Vodafone (zatím) nepodívá.

Testované zařízení bylo v angličtině. Česká ROMka se neplánuje, lokalizace se bude řešit extra aplikací z dílny Sunnysoftu (měla by být k dispozici během několika dní). Licenci na lokalizaci obdrží každý majitel Voice Messengera včetně těch, kteří si zařízení již zakoupili. Podmínkou je, aby zařízení pocházelo z oficiální distribuce pro Českou republiku; na zařízení z dovozu se licence nevztahuje. Kontrola se bude provádět na základě sériového čísla iPAQa.


Obsah balení


Zařízení a veškeré příslušenství najdeme v elegantní, černě laděné krabici. Konkrétní obsah balení je následující:



  • Zařízení HP iPAQ Voice Messenger
  • Vyměnitelná baterie
  • Stereosluchátka typu "pecky" s molitanovými polštářky a klipsem pro přichycení kabelu k oděvu
  • Zdroj elektrické energie s vyměnitelnými koncovkami a oddělitelným kabelem
  • Synchronizační kabel s microUSB konektorem
  • Kupón na nákup aplikací v obchodu iPAQ Choice
  • Příručka pro rychlý start
  • Záruční informace

Jak sami vidíte, dodávané příslušenství je skutečně jen to nejjednodušší. Kromě zařízení, které si necháme na pozdější podrobný rozbor, budoucí majitele Voice Messengeru potěší v prvé řadě univerzální zdroj elektrické energie s oddělitelným kabelem a hned trojicí výměnných koncovek do zásuvek v různých koutech světa. Oddělitelný kabel, sdílený pro nabíjení i synchronizaci, je sice praktický, ale bohužel nového typu microUSB, takže univerzální sdílení s dalšími zařízeními je poněkud složitější, alespoň než se microUSB standard více rozšíří. Důvody pro použití microUSB konektoru jsou prý fyzické rozměry, cena a vyšší mechanická odolnost, jestli to vyváží nevýhodu v podobně nekompatibility se starou verzí nejsem schopen posoudit.




Velmi jednoduchá sluchátka pro poslech hudby i telefonování jsou klasického typu "pecky" s možností nasazení malých molitanových polštářků pro pohodlnější usazení v uších. Klasický 2,5 milimetrový stereokonektor pro připojení k zařízení je pozlacený, ale kvalitě přehrávání to nijak moc nepomáhá. Levná přibalená sluchátka trpí klasickými neduhy jako je nevýrazný zvuk, absence basů a v tomto případě i nízká hlasitost. Na kabelu navíc najdeme i malý klips pro přichycení k oděvu a jednoduché ovládací centrum s jedním ovládacím tlačítkem a mikrofonem pro telefonování.




Poslední věcí, která stojí za zmínku, je přibalený kupón do obchodu iPAQ Choice na 3 body (pravděpodobně, kupón jsem neregistroval), za které si můžete "nakoupit" aplikace podle svého výběru. Na jediném přibaleném CD-ROM je pouze dvojice běžných synchronizačních aplikací (ActiveSync pro Windows XP a WMDC pro Visty) a když jmenuji i jednoduchou příručku pro rychlý začátek používání zařízení, je obsah balení popsán úplně.
reklama