Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Tři roky na tabletech

23.10.2013, Pavel Kovač, úvaha
Celý trh s výpočetní technikou je zaplaven tablety. Většina z nás v tabletu vidí příruční počítač, ve kterém si vyřídí e-mail, shlédne video a prohlédne fotky z párty. Není to však jen jeden pohled?
Kapitoly článku:

Nová generace


Předchozí kapitola vyzněla hodně pesimisticky pro tablety. Ovšem to byl čistě záměr. Uživatelé se totiž opravdu dělí na dvě skupiny. První, co mají tablety opravdu neradi a opovrhují jimi. A druhá skupina, co to považuje za cool řešení. Obecně to jsou mladší lidé a uživatelé, co pracují v marketingu. Pro ně je prezentace daleko důležitější než technická dokonalost. Takový "obchoďák" potřebuje ukázat klientovi, jak bude vypadat produkt, co si zakoupí, a to pěkně rychle a v detailu. Na to jsou tablety zcela ideální. Pouhým pohybem ruky zobrazíte detail. Pokud na obrazovku svítí slunce, tak ji jednoduše přesunete jinam. Zkrátka chová se to jako papír, ale s funkcí zoom, co měl Kryton.





Tito uživatelé tablet využívají k tomu, k čemu je primárně určen, a k čemu se hodí. Těmto uživatelům zkrátka vyhovuje jejich jednoduché ovládání. Jen si vzpomeňte, jak je je náročné starším lidem vysvětlit cokoli na běžném PC. Přesto tablet dokáží často ovládat. Také děti předškolního věku umějí ovládat tablet, pouštět si na něm pohádky atd. Jejich prsty a ruce jsou pro myš a klávesnici zkrátka příliš nemotorné. Nemají potřebnou zkušenost. Jistě byste své ratolesti nedali do rukou kladivo a dláto. Stejně tak mu do ruky nedáte počítač. Tablet ale ano. Díky tomu se dnešní generace naučí zase o poznání dříve ovládat počítače, resp. elektroniku jako takovou. Vaši rodiče také obvykle nejsou tak zruční s počítačem jako vy. Stejně tak my nikdy nebudeme tak zruční s dotykovým ovládáním jako naši potomci. Je to zkrátka stále se opakující cyklus. A pokud si myslíte, že vám nikdy neujede vlak, tak jste s odpuštěním naivní.


Pomoc těm druhým


Nesmíme zapomínat ani na menší část společnosti, která bohužel neměla takové štěstí jako ta druhá. Mají nějaký hendikep, který jim změmožňuje zcela 100% začlenění do společnosti. Tito lidé obvykle nezvládají své motorické funkce tak dobře, mají třeba pomalejší reakce atp. Přesto by mohli být pro společnost užiteční. Dnes však existuje jen málo způsobů, jak je začlenit, a většina z těchto pokusů je velmi drahá. Ovšem takové tablety by mohly být jedním z malých, přesto výrazných pomocníků. Když je totiž dokáže ovládat dvou, či tříleté dítě. Tak proč by je nemohl ovládat postižený jedinec. Ano, záleží na vážnosti postižení, ale to je už otázka jiná. Takový lidé by mohli klidně lehce pracovat. Možná právě práce jim bude i terapií. Nebudu však zabíhat do jakýchkoli podrobností. Nemám na to vzdělání ani odvahu. Chtěl bych jenom tímto poukázat na fakt, že tablety a obecně zjednodušování ovládání počítače není na škodu. Naopak zjednodušování bylo, je a bude vždy ku prospěchu věci.





Zjednodušování - tahoun lidstva


Nehledejte tedy na tabletech jen to negativní. Oni mají i svá pozitiva. Ač to doslova nesnáším, tak si zde neodpustím nějaké to přirovnání. Také jistě neodsuzujete nové kuchyňské nádobí. Udržuje se jednodušeji a vaří se na něm obvykle i trošku zdravěji (no, až na ten teflon). Proč tedy ti, co nenávidí tablety, nevaří doma na kamnech, či každý den venku nerozdělávají oheň? Usnadňujeme si život. To je to nejdůležitější a jediné, co lidstvo žene kupředu. Nechceme složitý život, hledáme zkratky. Pokud bychom přestali hledat zjednodušení a pomoc, tak se přestaneme zcela vyvíjet a možná se vrátíme zpět na stromy.





Jen si vzpomeňte, jak byl dřív problém jenom vytvořit dokument s pěkným designem. Jenom spustit nějakou hru znamenalo často i restart počítače, konfiguraci přes příkazovou řádku. To vše postupně odpadlo. Dnes přišel jeden z větších skoků ve stylu tablet a najednou to je problém. Proč? Proč nám tolik vadí jednoduché prostředí? Nejspíš to je dáno tím, že několik let nazpět se v tomto ohledu prakticky nic nestalo. Od dob Windows 95 se ovládání počítače ani tak moc nezměnilo. Ano, máme tu různá drobná vylepšení, různé zkratky, ale nic opravdu inovativního. Tlačítko Start je pořád tam, kde je, a když nám jej někdo vezme, tak kolem sebe kopeme na všechny strany. Přitom už v počátku bylo terčem posměchu. Logika Start -> Vypnout se stala synonymem pro absurditu v ovládání Windows. A najednou nám chybí.





Tlačítko Start je otázka jen jednoho systému, ale u ostatních tomu není jinak. Apple i Google své operační systémy také příliš nemění. Fungují již léta prakticky stejně. Vývojáři totiž nechtějí odradit stávající zákazníky. A v tom je největší kámen úrazu. Na počítačích se stejným ovládáním vyrůstá již druhá generace. Pokud by ovšem ke změně došlo dříve, tak to takový problém nejspíš nebude. Pokud by totiž vaše děti měli od narození něco nového, tak jim to jistě upírat nebudete. Ovšem pokud nic nového není, tak je zkrátka naučíte svůj způsob. A jak se říká: "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš." Tak je to skutečně problém. Výrobci budou muset vyrábět staré ovládání docela dlouhou dobu, protože na něm vyrostla další generace. Pokud by ke změně došlo před takovými osmi deseti lety, tak si toho ani nikdo nevšimne a všichni to přijmou s otevřenou náručí. Dnes je to problém. Výrobci se tak vlastní vinou dostali do pasti. Ti, co se pokusí z této jámy vyhrabat, jsou ihned masami zašlapáni zpět.
reklama