Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
15.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Sony uvedlo dva nové mobilní telefony Xperia 1 III a Xperia 5 III. Oba dva míří především na náročnější tvůrce obsahu. V případě prvního modelu tu máme dokonce 4K displej. Oba pak mají telemodul s optickým zoomem na přepočtených 105 mm.
třebaň (2) | 17.4.202114:54
a tipnul bych si inspiraci u Apple. Levných Android mobilů chrlí Čína dost. Procesor s vrstveným senzorem údajně dokáže sloučit 4 snímky pro snížení šumu a výsledek vyplivnout 20x za vteřinu ­(burst mod­), což by znamenalo 80 fps ­(!?­) a přitom ještě ostřit ­(součinnost iTOF a dualPDAF­). Výsledek se zobrazí na kvalitním 4k­/120p HDR OLED displeji, který může najít uplatnění i jako externí displej fotoaparátu ­(bohužel­) s nižšími parametry 4:2:2 MJPEG 4k­/60p přes HDMI­-USBC adaptér.
Odpovědět0  0
busy (7) | 16.4.20219:45
Konecne nejaky mobil, ktory nema dlhoohniskovy periskopovy fotomodul len ­"do poctu­". 1­/2.9­" je sice dost malo, ale zase F2.8 na 105mm je uplne skvelych, to nema ani vela kompaktov.

Skoda, ze zase vsetky objektivy pozeraju dozadu. Uz by to vazne chcelo nejaky, ktory by sa dal prepnut alebo natocit aspon do strany alebo hore. Ten periskopovy objektiv si nieco take vylozene pyta. Kazdy, kto pouziva vyklopny displej, vie ze obcas je veeelmi uzitocne, aby mali fotak a displej voci sebe aj inu polohu, nez len tu jednu tradicnu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 16.4.202110:22
Tak otáčecí fotomoduly jsme tu už měli a moc se to neujalo. To by byla nejspíš zase specialitka vhodná akorát k tomu, aby se na to zapomnělo.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 16.4.202113:33
Tak to už říkám delší dobu. Na trhu prostě chybí výrobci, kteří by chtěli uspokojovat minoritní ­(či dokonce okrajové­) počty zákazníků ­(jejich přání­). Resp. oni tam jsou, ale není jich tam dostatek. Je to obor od oboru. Některé obory se s tímto problémem potýkají méně či vůbec, ovšem některé obory na tento problém trpí dost.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 16.4.202113:52
A pořád je to totéž. Vždycky závisí na tom, zda to ta minoritní skupina zákazníků bude ochotna zaplatit. Tedy jak velké jsou fixní náklady dané společnosti, aby se dostatečně rozpustily v ceně výrobku. Pořád to samé. Pokud jsou fixní náklady ­(nebo podobné náklady, které se s objemem výroby nemění, nebo mění jen málo­) třeba 5 % příjmů, tak je pro firmu docela jednoduché prodávat výrobky pro minoritní skupinu za poměrně rozumnou cenu. Když tyto náklady budou tvořit 50 %, tak je totéž jistou cestou k bankrotu. Proto to v některých odvětvích může fungovat a v některých vůbec. A zrovna elektronika je v tomto docela problém, pokud nechceš prodávat slepence výběhových dílů, které jsou technologicky 10 let staré a přestanou fungovat už v obchodě.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 16.4.202114:53
Tak nežijeme v ideálním světě, kde každý podnikatelský záměr nikdy nezkrachoval.

Přeci nelze všechno vysvětlit teoriemi o fixních nákladech.

Kdyby Busy poptával, nevím, smartphone s vodotryskem, tak OK, to bych třeba řekl, že je fakt pitomost, ale polohovatelný ­(vůči foto modulu­) displej? Vždyť se celé roky výrobci smartphonů snaží dotáhnout výrobce foťáků a polohovatelný displej má spousta foťáků. Takže?

Ptejme se tedy jinak. Proč chybí dostatek podnikatelské odvahy?
Odpovědět0  0
busy (7) | 16.4.202115:55
Urcite nechyba, pretoze napriklad Asus uz dlhodobo ponuka svoje ZenFone mobily s otocnymi fotomodulmi.
Napriklad co som teraz napochytro pozeral, tak u nas sa da kupit Asus Zenfone 7 Pro za cca 650 eur, co je vzhladom na parametre podla mna velmi dobra cena.

Jedine, co mi u neho chyba, je to periskopove dlhe ohnisko. Otocny modul obsahuje tri rozne kratke pevne ohniska, ktore pokryju rozsah ako bezne kompakty kedysi = 3x opticky zoom.

Pre mna osobne by na otocnom module stacil aj jediny fotak s nejakym standartnym ohniskom ­(napr. 28mm­) a k nemu periskopovy objektiv ­(ako ma Sony Xperia 1 III­), ktory ­(kedze sa na otocny modul nevojde­) by kludne mohol byt v tele mobilu napevno, ale s tym, ze by sa dalo ­(trebars cisto mechanicky­) jeho zrkadielko natocit tak, aby bud snimal zo zadu mobilu ­(ako sa to zvykne robit­), alebo z boku­/z hora.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 16.4.202117:15
"Přeci nelze všechno vysvětlit teoriemi o fixních nákladech.­"

To není žádná teorie, ale dennodenní praxe firem. Fixní náklady jsou zásadním parametrem pro to, zda lze či nelze vyrábět produkt pro minoritní skupinu zákazníků. Ty náklady se prostě musí rozpustit v dostatečném počtu kusů. Pokud jsou nízké, zvládneš to i s malým počtem produktů a má smysl myslet na minoritní skupinu. Pokud jsou fixní náklady zásadní, pak něco takového firma v podstatě nesmí udělat, jinak si udělá pořádnou díru do rozpočtu. Nebo musí adekvátně zvýšit cenu, viz Leica a podobní výrobci luxusního zboží.

"polohovatelný ​­(vůči foto modulu​­) displej?­"

Asus to má v Zenfonu. Neslaví s tím moc velký úspěch. A finančně mu to asi také moc nepomohlo. Spíše naopak.

"Proč chybí dostatek podnikatelské odvahy?­"

Nevím, zda je odvahou hnát se do vědomé ztráty ­(např. u kompaktů, kde je jisté, že se ty fixní náklady kvůli počtu prodaných kusů už nerozpustí a zdražit to třeba o 10 tisíc by asi moc nepomohlo­). To je spíše hloupost než odvaha. Vyvíjet např. nové kompakty si dnes může dovolit už jen málokterá firma ­(možná tak Canon a Sony, na více výrobců už není na trhu místo­). Prostě potřebuješ prodat dostatečné množství produktů, abys rozpustil fixní náklady. Nebo musíš zdražit a udělat z toho ­"cool stylovou­" věc pro vyvolené.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 16.4.20210:43
"Sony už, zdá se, vzdalo běžné smartphony.­"

Kupodivu nevzdalo. V plánu je i Xperie 10 III, která má o fous vyšší hmotnost, než 10 II, ale světe div se, je o fous menší ­(než 10 II­). Má lepší chipset, než 10 II a 4500 mAh baterku z Xperie 1 III či 5 III.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 16.4.20218:44
To je tak jediný běžnější telefon v jeho nabídce, souhlasím. Když se koukneme dál, není tam v podstatě nic, low­-end a nižší mainstream už neexistuje, pod 10 tisíc tam jsou maximálně tak výběhové modely. Takže nám zůstává superdrahá Xperia Pro, pak tyto dvě high­-endové Xperie 5 III a 1 III... a pak už jen ta Xperia 10 III.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 16.4.202113:09
No, ještě je tu určitá zatím poměrně vysoká šance, že nástupce L4 vyjde. Vlastně to má Sony pokryté všechno, ale zatímco u spousty ostatních výrobců každou třídu reprezentuje plejáda modelů, v případě Sony každou třídu reprezentuje jen jeden model. Je to vlastně ­"vrchol­", ­"slabší vrchol­", ­"střed­" a ­"low­-end­".
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.