Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
4.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Petrolheadi sice automobilkám vyrábějícím elektromobily a SUV neustále predikují krach, ale švédskému Volvu se sázka na tyto dvě oblasti vyplácí. Prodeje meziročně proti loňské první polovině roku vzrostly o 41 %.
Choakinek (227) | 4.7.202119:58
Bohužel tato informace naplňuje mé největší obavy, že elektroauta slouží výhradně k oživení prodejů a bez nich by možná prodeje aut stagnovaly.

Stále více se potvrzuje, že se oligopol semknutý kolem státních rozpočtů a tiskáren na peníze obává krize z let 2008 ­- 2009 a za každou cenu chce zabránit tomu, aby se opakovala.

Nelze tomu zabránit! Kdo si myslí opak, neví nic o ekonomii.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 4.7.202120:10
Závěr Vašeho komentáře je naprosto luxusní, aneb kdo si myslí něco jiného než já, ten o dané věci vůbec nic neví :­-D
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 4.7.202122:20
To bych byl fakt dobrej, kdybych tohle vymyslel. Já pouze interpretuji závěry jiných lidí a myšlení těchto lidí bych rozhodně nepodceňoval.

Ať klidně pokračují. Rozumím tomu, motivací je bezbřehá touha po majetku a sobectví. Jenomže to je přesně ono. Ti lidé na sobě měli pracovat, aby se těchto charakteristik zbavili. Třeba se tak nakonec stane, než bude následovat dost drsný náraz do zdi, ale řekl bych, že spíš ne, takže náraz do zdi je nevyhnutelný.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 4.7.202123:21
No vidíte. A je mnoho jiných ekonomů, jejichž myšlení by se také nemělo podceňovat, co si nemyslí, že nějaký náraz do zdi je nevyhnutelný. A mají pro to taky řadu argumentů, proč se to nestane. Polemizovat se o tom dá v podstatě donekonečna, zatímco FIAT měny pojedou dál :­-)
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 5.7.202114:34
No, myslíme­-li nárazem do zdi krizi z let 2008 ­- 2009, tak ano, je zjevné, že tuto událost lze oddálit, ale pouze pokud aplikujeme dva hlavní nástroje, což jsou:

1­) ­"Vytištění­" určitého objemu peněz ­"včas­".

2­) Centrální plánování a masivní tržní regulace.

Tyto dva nástroje nemohou být aplikovány jen do nějaké doby, od které se pak řekne ­"A nyní to už stačí.­" Nikoliv.

Čili inflace nadále poroste za přítomnosti centrálního plánování se stále větším vlivem a aplikování dalších a dalších tržních regulací.

Kam nás to nakonec dostane? Otázka za jackpot :­-­).

A Vy tohle chcete?

Já tedy NE!
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 5.7.202116:28
To ale přece není o tom, zda si něco přeji nebo ne. Vy neustále opakujete, jak je nevyhnutelné, že aktuální systém založený na FIAT měnách zkolabuje a nastane krach. Čas přitom běží a FIAT měny přežily jak krizi z let 2008­/2009, tak i šok, který způsobila začátkem loňského roku pandemie. Chápu, že jste zastánce kryptoměn a konkrétně Bitcoinu, ale na žádný krach FIAT měn to prostě stále nevypadá, přestože by si to někteří moc přáli ­(mimo jiné aby se oni měli lépe, protože nakoupili Bitcoin­).
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 5.7.202116:55
Tak neodpověděl jste na otázku za jackpot, odpovím tedy za Vás:

Nakonec nás to přivede k totalitě.

Já tedy totalitu nechci.

Totalita končí krachem, to už víme z historie. Takže celá ­"FIAT sranda­" nakonec stejně krachne. Proč zbytečně protahovat debakl?

Lidé nakonec mohou totalitu odmítnout, pak ­"FIAT sranda­" krachne ještě před nástupem totality.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 5.7.202117:09
Děláte vyhrocené závěry jen proto, abyste se utvrdil ve svém přesvědčení, které je ovlivněno tím, že si krach FIAT měn sám moc přejete. A on jako na potvoru ani po tolika letech existence Bitcoinu ne a ne přijít, že? :­-­)
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 5.7.202117:18
Vůbec to není vyhrocené. Ty události jsou prostě v nějakém vztahu, který jim předurčuje tyto vývoje:

1­) Provést transformaci ekonomiky, na jejímž konci bude zavedení zlatého standardu ­(nějaké podoby­), v každém případě nebude existovat něco, co by šlo pojmenovat jako systém FIAT měn, to je vyloučené.

2­) ­"Pochod­" k totalitě ­-> Odmítnutí totality ­-> Krach.

3­) Nástup totality ­-> Krach.

4­) Že se něco nepovede centrálně uplánovat ­(­"zítra­", za rok, ???­) a dojde ke krachu z tisíce + jednoho důvodu.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 5.7.202117:25
Pěkná teorie, ale to je asi tak všechno.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 5.7.202117:58
Dobrá. Zkrátka patříte mezi lidi, pro které bude 1­), 2­), 3­) či 4­) blesk z čistého nebe. Chtěl jsem Vás nasměrovat jinam, smůla, nepovedlo se mi to.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 5.7.202123:56
Nebo se prostě jen nestane to, o čem jste přesvědčený, že přijde. A až to ne a ne přijít ani za dalších 5, 10 či 20 let, budete z toho nejspíše tou dobou už opravdu hodně nešťastný.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 6.7.20211:03
Stane se to. Pochod k totalitě v západní Evropě kráčí mílovými kroky.

Mrkněte na ­"tištění­" dolaru, je to šílené:

https:­/­/fred.stlouisfed.org­/series­/M2SL

Asi se nestane scénář 1­), k tomu se dostatek rozumu neposbírá, pak doufám ve scénář 4­), ovšem pokud ani ten nepřijde, následuje scénář 2­) nebo 3­), v tom případě ­"Bůh s námi a zlé pryč.­"

Nejpravděpodobnější je scénář 3­) v západní Evropě a scénář 2­) ve střední Evropě, což bude zajímavé zejména v kontextu se západními investicemi ve střední Evropě. Bude to rozhodně zajímavé a turbulentní ;­-­).
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 6.7.202110:19
Že se to brzy stane někteří prorokují už celou řadu let a stále nic, přičemž FIAT měny přežijí i takový naprosto nečekaný šok, jaký přinesla pandemie. Ale tak aspoň se máte coby zastánce Bitcoinu na co těšit, že se třeba jednou stane. V tomto případě máte výhodu v tom, že pokud to nepřijde ani za 10 let, stále můžete být přesvědčený o tom, že je to nevyhnutelné a že třeba za další rok to už konečně přijde. A tohle si můžete říkat donekonečna a stále se v tom něčím utvrzovat, jak v tom máte přece jasno :­-)
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 6.7.202115:14
Tak nejpozději do 10 let se určitě něco stane. Už to přeci jenom vrcholí ve zhruba desetiletých cyklech nějakou dobu:

Kolem roku 2000 tzv. dotcom bublina, kolem roku 2010 vážná finanční krize a nyní kolem roku 2020 ­"pandemie­" a exploze ­"tištění­" peněz, jakou jsme tu dosud neměli.

Zkuste se na to podívat z kritického pohledu. Vážně systém, který je podle Vás v pořádku, potřebuje podpořit tak velkým balíkem ­"natištěných­" peněz, aby přežil pandemii značně diskutabilní vážnosti, podíváme­-li se na tvrdá data bez emocí a uděláme­-li srovnání s jinými případy?

Není snad lepšího příkladu systémového úpadku reagovat na pandemii opatřeními, které vedou pouze k destrukci ekonomiky a s účinnými pandemickými opatřeními nijak nesouvisí?

Ale já Vás chápu. Vy to budete obhajovat až do konce. Tak nejste první ani poslední. Komunismus také řada lidí obhajovala až do konce a řada lidí jej obhajuje dodnes. Můžeme je zahrnout spoustou protiargumentů a je to stejně k ničemu, názor nezmění.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 7.7.202115:18
To není o tom, že bych něco obhajoval. Je to o tom, že vycházím z aktuálních dat a akceptuji to, jak se věci mají. Naproti tomu Vy si přejete totálního kolaps stávajícího systému a všechno možné si dokážete vysvětlit tak, aby to podporovalo to, co si sám přejete. Přičemž jste zastáncem Bitcoinu, který podle Vašich dosavadních komentářů považujete nejspíše za ultimátní řešení, aneb aby se nastolila spravedlnost a rovné příležitosti pro všechny lidi na planetě. Vaši fantazii bořit nepotřebuji. Věřte si, čemu chcete, je to Váš boj. Napsal jste, že to přijde do 10 let. Tak máme jasný termín a teď už nezbývá nic jiného, než si na ten Vámi vysněný kolaps počkat.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 8.7.20210:03
No, nemáte pravdu asi v ničem :­-­).

Pokud jde o mě, já si přeji výhradně 1­), tedy:

"Provést transformaci ekonomiky, na jejímž konci bude zavedení zlatého standardu ­­(nějaké podoby­), v každém případě nebude existovat něco, co by šlo pojmenovat jako systém FIAT měn, to je vyloučené.­"

Jiné scénáře vůbec nesouvisí s tím, co si přeji, souvisí jednak s ekonomickými teoriemi založenými na logické dedukci a také s podobnými případy z historie, kde se ­"tisklo­" o sto šest a ten systém to nakonec prostě neustál ;­-­).

Bitcoin nepovažuji za ultimátní řešení, to rozhodně ne. Ano, zlatý standard a Bitcoin spolu úzce souvisí a tato vlastnost Bitcoinu se mi velmi líbí, ale považoval­-li bych Bitcoin za ultimátní řešení, asi bych jej tedy musel považovat za řešení bezproblémové a toto není pravda. S Bitcoinem souvisí hned několik problémů, které si uvědomuji.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (38) | 8.7.20210:34
Takže jinými slovy současný systém FIAT měn se Vám nelíbí a přejete si jeho kolaps, ale nevíte, čím jej nahradit. Takže si stěžujete, jak je systém špatný, ale řešení nemáte. To je stále lepší a lepší.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 10.7.202121:22
Vezmu to postupně:

1­) ­"...současný systém FIAT měn se Vám nelíbí...­"

Ano, to je pravda.

2­) ­"...přejete si jeho kolaps...­"

Právě že ne. Přeji si přechod na jiný systém na základě dohody. Zhroucení může vyvolat nějaké nepříjemnosti, které si rozhodně nepřeji.

3­) ­"...ale nevíte, čím jej nahradit...­"

Není nutné vymýšlet něco nového. Stačí se vrátit k původnímu zlatému standardu v nějaké formě, na tom je nutné se dohodnout, existuje celá řada možných variant. To nemá smysl, abych tu řešil.

Čili ano, systém je špatný, minimálně proto, že se 100% zhroutí, pokud se nic neudělá, nicméně řešením je právě návrat ke zlatému standardu. V zásadě platí, inspirujeme­-li se co možná nejstarším systémem, tím lépe. Nicméně klíčová jsou až 70. léta 20. stol., kdy se stavidla inflace otevřela na maximum. Inspirujeme­-li se tedy např. 50. léty 20. stol., bude to významně lepší, než systém, který započal v 70. letech 20. stol., avšak inspirujeme­-li se např. koncem 19. stol., bude to jen a jen lepší, než systém z 50. let 20. stol.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.