Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Remix OS: návod, jak nainstalovat Android na počítač

8.2.2016, Jan Pánek, návod
Remix OS je v podstatě Android přestrojený do desktopové verze, na svém počítači díky němu můžete spouštět aplikace z Androidu. Pojďme si ukázat, jak na to, přidáme i návody, jak systém lokalizovat nebo jak nainstalovat obchod Play.

Základní nastavení


Pro někoho může být stěžejní nastavení českého jazyka. To se provede v nastavení (Settings) -> "Language & input" -> "Language" -> "Čeština". Celý systém sice není důkladně přeložen, ale velká část stěžejních prvků ano.

Velmi důležité je změnit čas, automaticky se nastaví na západoevropský. Nejspíše bude nutné v "Datum a čas" v nastavení vypnout automatické nastavování času, protože se po každém restartu vrací do špatného pásma. Toto nastavení může být důležité pro správné fungování obchodu Play.


Instalace obchodu Play


Při prvním spuštění jistě narazíte na základní problém - kde je obchod Play? Skutečně tam není, je ho potřeba doinstalovat, ale to není zásadní problém. Stačí si ho stáhnout z tohoto odkazu a následně bedlivě následovat pokyny, jinak celou proceduru budete muset opakovat.

Po stažení je nutné povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů, potom spustit stažený soubor Google Services Installer (naleznete jej v aplikaci Downloads a spustíte pomocí "One-click to install Google Services"). Samotná instalace chvíli trvá, ale po instalaci ještě obchod nespouštějte.


Instalace Google Play na Remix OS


Jděte do nastavení -> "Aplikace" a tam najděte "Google Framework", rozklikněte a smažte data. To samé udělejte u aplikace Google Play. Nyní je potřeba restartovat počítač.

Po restartu je třeba jít do předinstalovaného prohlížeče a vyhledat Google Play Services (Služby Google Play). Objeví se přímo odkaz na obchod Play, kde klikněte na aktualizovat. V tomto momentu se již musíte přihlásit do svého Google účtu. Po aktualizaci bude obchod plně funkční. Pokud na vás vyskočí chybová hláška, obchod odinstalujte a celou proceduru opakujte přesně podle návodu.


České rozložení klávesnice


Pokud chcete systém používat, neobejdete se bez českého rozložení klávesnice. Sice je na Androidu spousta dotykových klávesnic, jakmile ale připojíme klávesnici mechanickou, je zde problém. Rozložení kláves z dotykových klávesnic nemůžeme převést na mechanickou klávesnici. V nastavení je sice česká klávesnice, ale v rozložení QWERTY a navíc nepodporuje české rozložení znaků.


Nastavení Remix OS


Abychom docílili rozložení QWERTZ, musíme doinstalovat aplikaci RS - Hardware Keyboard Layouts z obchodu Play. Nyní přejdeme do nastavení -> "Jazyk a zadávání" a v aktuální klávesnici nastavíme čeština, dále rozlikneme "Fyzická klávesnice" -> "Nastavit rozložení klávesnice" a nalezneme Czech (QWERTZ) - RaidSix Keyboard Layout, případně Czech pro QWERTY rozložení. Po přepnutí na nás čeká kompletně počeštěná česká QWERTZ klávesnice, případně si můžete vybrat i kompletně počeštěnou QWERTY klávesnici. Jsou v ní háčkované a čárkované tvary písmen, dokonce i české rozložení znaků. Bohužel i toto řešení má drobné chyby, a to že nemůžeme napsat háčkovaný či čárkovaný tvar stisknutím háčku či čárky a následně písmene. Takže nenapíšeme třeba "ť" nebo "ó".
reklama