Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z5 Compact: malá, ale šikovná

8.11.2016, Jan Pánek, recenze
Do redakce zavítal populární telefon Sony Xperia Z5 Compact, který nabídne kompaktní rozměry, ale výkon vlajkové lodě. Nově přichází se čtečkou otisků prstů, pozměněným designem, lepším displejem nebo velkou výdrží. Jak si vedl v našem testu?

Displej


Displej má 4,6" úhlopříčku o HD rozlišení (1280×720 px), což znamená jemnost 323 ppi. Panel je typu IPS. Rozdíl mezi tímto displejem a tím od Xperie Z5 není jen ve větší úhlopříčce - 5,2" - a vyšším Full HD rozlišení. Displeje jsem pečlivě srovnával z hlediska obrazové kvality. Už na první pohled bylo vidět, že Xperia Z5 má teplejší barvy, samozřejmě jsem se hned díval do nastavení, nicméně nastavení bylo na obou telefonech totožné. Další rozdíly byly méně výrazné, což lze vidět na testovacích snímcích.


Sony Xperia Z5 Compact displej

Zleva Sony Xperia Z5 a Sony Xperia Z5 Compact


Displeje nad 300 ppi by měly být dostatečně jemné, aby lidské oko nerozpoznalo jednotlivé pixely. Praxe je ale jiná, při důkladném porovnání byl rozdíl v jemnosti mezi telefony znatelný. Nicméně běžně displej nebude nikdo takto zkoumat. Pozorovací úhly nejsou žádný problém, mají téměř 180° a barvy se přitom mění jen minimálně. Máme srovnání i s Xperií Z3 Compact, která nabídne také velmi dobré barvy.


Sony Xperia Z5 Compact displej
Zleva Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact a Sony Xperia Z3 Compact


Zpět k Xperii Z5 Compact. Většinu času jsem používal automatický jas, který se přizpůsobí okolnímu světlu vždy do několika málo sekund a lze jej i přizpůsobit, takže s ním není žádný problém. Ale i automatiku jsem na moment odložil, abych vyzkoušel záludnější podmínky. První z nich bylo přímé slunce. Když jsem telefon umístil do jeho paprsků, nestačil jsem se divit. Výsledkem byl zcela čistý obraz; když jsem použil automatické nastavení, jas nebyl nastaven na maximum, takže telefon měl ještě velké rezervy. Z hlediska maximálního jasu musím Sony pochválit. Minimální jas nebyl tak nízký, jak bych si přál, ale v noci netrhá oči. Jasová křivka je celkem konstantní.


Sony Xperia Z5 Compact pozorovací úhly
Zleva Sony Xperia Z5 a Sony Xperia Z5 Compact


Nicméně když byl telefon na přímém slunci, největší problém ve viditelnosti představovaly otisky prstů na displeji. Při normálním použití sice jdou vidět, ale nyní už bily do očí. Maximální počet dotyků najednou je 10 a odezva displeje i na pokročilá gesta je bezproblémová. Trochu mě zarazilo otáčení obrazovky při naklopení telefonu. Bylo celkem citlivé a obraz hlavně začalo převracet už asi při 50° naklopení, jiné telefony obracejí obrazovku až při více než 60°, což se mi zdá praktičtější. V tomto případě jde ale možná o individuální preference.



Zleva Sony Xperia Z5 a Sony Xperia Z5 Compact


Poslední postřehy o displeji se týkají ovládání v rukavicích. V nastavení a pod položkou displej se nachází mód ovládání v rukavicích. Ten funguje spolehlivě, jelikož rozezná, jestli se telefonu dotýkáme v rukavicích, nebo bez nich. Největším problémem tak zůstává, jak ten mód v třeskuté zimě v rukavicích zapnout.


Zvuk


Velkou chloubou telefonu jsou přední stereo reproduktory. To byla jedna z prvních věcí, na kterou jsem se po obdržení telefonu zaměřil. Byl jsem zvědavý, jak si povedou ve srovnání s mým již bývalým telefonem HTC One M7. Telefon samozřejmě disponuje i tradičním sluchátkovým konektorem jack 3,5 mm.

Reproduktory mě na první poslech zaujaly opravdu vysokou hlasitostí, takové nedosahovaly ani reproduktory One M7. Nicméně když se hlasitost zvedla nad 50 %, zvuk se stával ještě plechovější a hlavně se posunul do vyšších frekvencí, takže mi některé skladby trochu rvaly uši.

Když jsem pustil skladby usazené ve spodním pásmu, opravdu mě potěšily a klidně jsem mohl zvýšit hlasitost. Reproduktory Xperie Z5 Compact jsou vysokým nadstandardem, a to i přes drobnější nedostatky. Do kapsy strčí většinu smartphonů na dnešním trhu.


Sony Xperia Z5 Compact USB port


Trochu jim chybí basy, ale i ve srovnání s HTC One M7 si vedou solidně, vlastně bych řekl, že do 50 % hlasitosti u Xperie Z5 Compact jsou si velmi podobné, nad touto hranicí jsou tyto reproduktory ukřičenější. Na druhou stranu takovéto hlasitosti HTC ani zdaleka nedosahovalo. Pak jsem telefon připojil i ke sluchátkům. Ke zvuku nemám výtek, pouze bych doporučil stáhnout jinou aplikaci na poslouchání hudby, pokud z telefonu chcete učinit lepší a uživatelsky přívětivější zdroj hudby.


Sony Xperia Z5 Compact port pro sluchátka


Ke zvuku se váže i kvalita hovoru. Jako reproduktor pro hovory normálně slouží ten horní. Pokud si nastavíme hlasitý hovor, slyšíme hlas z toho spodního, ale znatelně hlasitěji. To je trochu divná volba, protože horní reproduktor není tak hlasitý, jak by mohl být, ale v tomto jej nahrazuje ten spodní. Při běžném hovoru jde dobře slyšet, jen bych uvítal trochu vyšší maximální hlasitost třeba do hlučného města, jinak nevidím (neslyším) problém.

Co se nahrávání zvuku týče, mikrofon je dost citlivý, solidně potlačuje i zvuky z pozadí, takže telefon může dobře posloužit i jako diktafon.


Fotoaparáty


Podrobnou recenzi fotoaparátu Xperie Z5 Compact zpracoval Milan Šurkala na Digimanii, nahlédněte tedy do ní.

reklama