Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z: návrat k odolnosti?

16.5.2013, Jakub Doležal, recenze
Moderní telefony jsou výkonné, tenké, lehké, ale chybí jim odolnost. Kolik z vás dostalo zpět neuznanou reklamaci kvůli vodě? A co všudypřítomný prach a následné profukování konektorů? Změní to Xperia Z od Sony?

Software


Prakticky každý výrobce telefonu nebo tabletu vám dodá k přístroji také software. Kromě zálohování jej lze často využít pro psaní SMS, aktualizaci softwaru, nebo pro přesun souborů směrem do telefonu. Jak se s tím vším vypořádalo Sony?



Hned v úvodu chválím génia uvnitř společnosti, kterého napadlo umístit software přímo do telefonu, takže po připojení k počítači se vám objeví virtuální mechanika s CD od Sony a skrze něj nainstalujete „Sony PC Companion“. Během instalace si software automaticky sáhne na servery a stáhne aktualizace. Po dlouhé době vidím řešení dotažené do konce.



Samotná instalace a nastavení je otázkou několika málo chvil a závisí spíše na rychlosti vašeho počítače a internetové přípojky. V mém případě se stahovalo jen 26 MB, takže jsem vůbec rád, že jsem stihl udělat printscreen obrazovky.



Prostředí programu je vcelku jednoduché a přehledné, i když poněkud odlišné od ostatních výrobců, kteří sází spíše na vzhled typu průzkumník, tedy levý navigační panel s funkcemi a vpravo oblast s daty. Sony to řeší paletou nástrojů, které spouštíte z této úvodní obrazovky.



Za zmínku stojí první „Zóna Support Zone“, která kromě překladatelské zvláštnosti nabízí možnost aktualizace na novější software. Máte samozřejmě možnost aktualizovat i skrze rozhraní telefonu, ale výrobci při mezigeneračních přechodech (ICS na Jelly Bean) často raději doporučují aktualizaci skrze počítač.



Přesun dat je díky Androidu naprostá pohoda a Xperia Z se připojí jako USB Flash disk, takže vaši hudbu, knihy či filmy můžete jen překopírovat bez nutnosti instalovat software. Pokud však chcete svá data (zejména hudbu) více zorganizovat, pak je zde služba Media Go.



Velkou bolístkou Androidu je také synchronizace či spíše záloha dat z vašeho mobilu směrem do počítače a často nemůžete volit jinak než spojit obě zařízení kabelem. Sony alespoň částečně vykročilo správným směrem a nabízí, že kontakty a kalendář stáhne z vašeho Gmail účtu. Potěšující je také fakt, že to software zvládne sám v nastavitelných intervalech.



Nicméně fotografie a videa si asi skrze Google synchronizovat nebudete kvůli jejich velikosti a neustále „vydlabávat“ vodotěsnou krytku Micro USB taky není zrovna příjemná věc. Naštěstí Sony připravilo možnost propojit telefon a počítač skrze Wi-Fi či Bluetooth. Proces nastavení navíc doplnilo o velmi povedený postup, nebo ne?

Bohužel spojení vzduchem nefunguje každému a mně se nepodařilo dokončit postup a nejčastěji jsem se zasekl na instalaci ovladače MTP IP (zkoušeno na Windows 7 32 bit, Windows 7 64 bit a Windows 8 64 bit). Dle hledání na internetu rozhodně nejsem jediný, komu bezdrátová synchronizace nefunguje, takže zde musí Sony trochu zapracovat.


Synchronizace přes Wi-Fi skončila vždy stejnou chybou

reklama