Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z: návrat k odolnosti?

16.5.2013, Jakub Doležal, recenze
Moderní telefony jsou výkonné, tenké, lehké, ale chybí jim odolnost. Kolik z vás dostalo zpět neuznanou reklamaci kvůli vodě? A co všudypřítomný prach a následné profukování konektorů? Změní to Xperia Z od Sony?

První start


Ze specifikační tabulky lze vyčíst, že i tento telefon disponuje populárním OS Android, ale tím shoda končí. Ani Sony se nedokázalo ubránit potřebě systém přemalovat podle svého, takže vás čeká značně upravené grafické rozhraní. To s sebou samozřejmě přináší řadu kladů i záporů a s obtížemi se můžete setkat v případě, že přecházíte z jiného telefonu s Androidem.



Ne, nebudu vás zbytečně strašit, stále je to Android. Jen buďte připraveni, že zkratky a logika uspořádání se liší podle výrobce a sílí ve mně přesvědčení, že vývojová centra všech producentů mobilů mají konkurenční výrobky na stole a snaží se za každou cenu udělat funkce jinak. Takže například přidávání widgetů funguje u Sony zcela jinak než u Samsungu. Nicméně na změny v ovládání si lze poměrně rychle zvyknout, takže za chvíli jste jako doma.


Praktické zkušenosti


Asi největším lákadlem, proč Xperii Z pořídit, bude velký displej. Musím říci, že jsem na takto velké telefony pohlížel spíše s odstupem a jako optimální považoval úhlopříčku kolem 4,3“. Nicméně po několika týdnech s vlajkovou lodí Sony musím svůj názor změnit. Xperia Z mi totiž svou velikostí nevadila a naopak jsem při čtení ocenil rozměry displeje a nebylo nutné neustále něco přibližovat.


Xperia Z je opravdu telefon do nepohody

Ani v kapse to taková tragédie není, i když je pravda, že pokud sedíte, tak se telefon z kapsy nevysouvá zrovna nejlépe. Na druhou stranu je Xperia Z až podezřele lehká a prakticky každý, komu jsem ji půjčil na chvíli do ruku, řekl jako první: „Sakra, to je nějaký lehký!“. Kupříkladu Nokia Lumia 920 má přibližně stejné rozměry, tlustší tělo, menší displej a vyšší hmotnost. V tomto směru tedy smekám před inženýry ze Sony, kteří dokázali vyrobit odolný a přitom velmi lehký telefon.



Přebarvený Android uvnitř telefonu, je stále jen Android a s sebou nese své klady i zápory. Upravit a nastavit si můžete prakticky cokoliv, nicméně se výrobcům nedaří stále vytvořit graficky konzistentní prostředí. V tomto směru je Windows Phone 8 značně napřed, byť na první pohled to tak nemusí vypadat.



Sony samozřejmě přidává několik svých aplikací, a to především pro pokrytí multimediálních funkcí telefonu. Zaujala mě především aplikace Walkman, která má širokou podporu formátů (funguje i FLAC) a navíc ihned po zkopírování hudby do telefonu můžete poslouchat. V rámci testu sluchátek Sony jsem hudbu kopíroval také do Lumia 920 a iPadu, přičemž Android suverénně vede v podpoře formátů a zejména jednoduchosti přenosu.



K samotnému výkonu se dostaneme později v kapitole testů. Nyní jen mohu říci, že při běžné práci jsou reakce bleskové a pokud někde budete čekat, pak je to vina optimalizace, nikoliv nedostatek výkonu. Příkladem budiž aplikace fotoaparátu, která se spouští až nepříjemně dlouho (5-6 sekund).



Sečteno a podtrženo, pokud máte větší ruce, pak je Xperia Z jednoznačným kandidátem a jakkoliv se zdá z počátku velká, dejte jí chvíli šanci. Velký displej usnadní řadu úkonů a dokáže nahradit menší tablety, takže s sebou nemusíte všude nosit několik zařízení.




Výdrž na baterii


No jenže k čemu velký displej, když to baterii vybije za půl dne? Ne, tato úvaha už neplatí. Prakticky všichni výrobci pokročili ve vývoji kupředu a přesto, že máme k dispozici stále stejné technologie pro výrobu akumulátorů, vydrží nové telefony výrazně déle. Jak je to ale možné? Jednoduše se více dbá na úsporu komponent.

Sony dokonce připravilo do systému funkci „Stamina“, kterou jistě znají majitelé notebooků Sony Vaio. V případě Xperia Z tato nadstavba vypíná bezdrátové adaptéry, pokud má telefon vypnutý displej. Stejně tak při vybité baterii zakáže některé z funkcí, či rychleji vypíná podsvícení. Na komfortu ovládání se to příliš neprojeví, tedy jen vám nový Facebookový status od kamaráda nedorazí hned po vyvěšení na zeď.



Příjemnou stránkou věci však je, že při zapnutém režimu jsem dokázal z baterie ukrojit okolo 30% za den. Bez „Staminy“ jsem se pohyboval lehce pod 50% za jediný den. Xperia Z vám i přes svůj obří displej tedy vydrží klidně i 3 dny. Ano, samozřejmě zapněte hry, posílejte statusy, foťte jak o život a dokážete ji vybít za jediný den. Pokud se ale budete k Xperii Z stavět jako k telefonu a nikoliv jako herní konzoli či nástroji pro zabíjení nudy, pak její výdrž nebude takový problém.



Co však je problém, či alespoň nepříjemnost, je nabíjení. V rámci vodotěsnosti telefonu muselo Sony ukrýt MicroUSB za krytku. Její „vydloubávání“ každé dva tři dny opravdu nepatřilo k mým nejoblíbenějším aktivitám, a pokud si zrovna předtím ostříháte nehty, pak je nabíjecí procedura o to nepříjemnější. Chápu, že voděodolné nanotechnologie, nejsou ještě zcela hotové, ale taková integrace bezdrátového nabíjení by situaci výrazně zlepšila. Nabízí se také otázka, jak dlouho vydrží krytka MicroUSB ve vodotěsném stavu.

reklama