Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Tablet Z: dotykový obojživelník

12.8.2013, Jakub Doležal, recenze
Elektronika a voda se dlouhodobě nemají příliš v oblibě a pád zařízení do mokrého prostředí měl prakticky vždy fatální následky. Sony však nabízí tablet, kterému voda nevadí a můžete se s ním i potopit. Jaké jsou další klady Xperia Tablet Z?
Tak a máme tu finální zúčtování ohledně produktu ze stáje Sony s označením Xperia Tablet Z. Jedná se o zástupce rozměrnějších dotykových zařízení, a s tím prakticky ihned přicházejí na řadu jisté klady, ale také jisté nevýhody. Ostatně pojďme si je postupně vypsat a prodiskutovat.



Kladnou stránkou tohoto tabletu je obří displej s velmi jemným rozlišením a poměrně slušným podáním barev. Pozorovací úhly jsou perfektní, jen v krajních polohách má displej jemnou tendenci šednout. Pod displejem použilo Sony osvědčený čipset, který přináší dostatek výkonu pro prakticky jakoukoliv situaci.

V superlativech můžu dále hovořit o akumulátoru, ten dokáže tento tablet udržet naživu dlouhé hodiny, takže nabíječka v kapse naštěstí není nutností. Bezdrátové i drátové možnosti zapojení nabízejí současný standard a navíc přidává Sony technologii NFC. Nezapomnělo se také na fotoaparát, jen musíte fotit za dobrého světla.

Další silnou stránkou je elegantní design těla, které navíc vzhledem k velikosti displeje není nijak závratně těžké. Vše je příkladně zpracováno a prakticky ihned po uchopení tabletu do rukou máte pocit, že právě držíte prémiový produkt. Třešničkou na dortu je vodotěsnost, což citelně snižuje neustálý strach o životnost zařízení.

Na seznamu negativních vlastností jako první začíná možná až zbytečně tlusté orámování těla, které alespoň opticky navyšuje celkovou plochu tabletu. Díky tomu je také problém dosáhnout na střed displeje při uchycení v širokoúhlém režimu. Nelíbí se mi také startovací kapacita interního úložiště, které vás bude značně limitovat. Sony by se mělo těmto nízkým kapacitám u prémiových produktů spíš vyhýbat.

Poslední a zřejmě nejvážnější slabinou tohoto produktu je cena. V době tohoto testu se Xperia Tablet Z prodává za takřka 16 000 Kč. Za takto vysokou cenu bych očekával nekompromisní zařízení, jenže tím tento model není. Přidejte 32GB MicroSD kartu, originální pouzdro, dokovací stanici a rázem se blížíte částce 20 000 Kč. Částečným řešením může být koupě tohoto modelu bez GSM modemu, čímž uspoříte přibližně 3 000 Kč.


Sony Xperia Tablet Z je vhodná


1) Do náročnějšího prostředí, je vodotěsná a odolá i prachu
2) Pro uživatele, kteří docení větší displej
3) Pro uživatele, kteří chtějí moderní a elegantní design
 
 

Plusy


+ Výkonný hardware
+ Povedený design
+ Tenké a lehké tělo
+ Vodotěsný, prachotěsný
+ Rozumná hodnota výdrže
 
 

Minusy


- Tlusté orámování displeje
- Fotoaparát nemá blesk
- Kapacita paměti jen 16 GB
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení Sony Xperia Tablet Z děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 16 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte Sony Xperia Tablet Z?
V anketě šlo hlasovat od 12.8.2013 do 5.8.2014. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama