Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S5 a Gear 2: sehraná dvojka?

30.6.2014, Jakub Doležal, recenze
Nastává doba, kdy budou chytré hodinky nezbytnou výbavou telefonu, nebo je toto příslušenství jen pro pár nadšenců? Abychom to zjistili, pozvali jsme do redakce to nejnovější ze stáje Samsungu. Přivítejte Galaxy S5 a Gear 2.
Legenda na poli mobilních telefonů dospěla již do své 5. generace a zda přinesla opět něco zásadně nového, jsme se pokusili zjistit v článku Samsung Galaxy S5: pokrok, nebo stagnace? V té době jsme ale neměli telefon v ruce a nebylo tak možné ověřit všechny klady a zápory této novinky z Koreje.
 

Postupný vývoj řady Galaxy S, jak vypadá model S5? (foto zdroj: teckilla)


Samsung patří mezi největší prodejce mobilních telefonů, a proto je jeho vlajkovým modelům věnována výrazně větší pozornost jak ze strany uživatelů, tak odborných médií. V tomto světle je nutno poznamenat, že předchozí dvě generace (S3 a S4) příliš vavřínů nesklidily a od S5 se čeká návrat na absolutní špičku s prodeji v řádu desítek milionů kusů.
 
 

Hardware

 
Samsung svou novinku řádně připravil a základem je prozatím nejvýkonnější čipset na trhu Snapdragon 801. Čtyři jádra Krait 400 na frekvenci 2,5 GHz v kombinaci s GPU Adreno 330 a 2 GB operační paměti RAM jsou k neunavení a jen těžko budete hledat kombinaci úloh, které pošle systém do kolen. Jediným neduhem je zahřívání, které je u vysokého zatížení extrémní a telefon pak doslova pálí v ruce. Nicméně tam se dostanou jen náruživí hráči her.


Uvnitř Galaxy S5 je zatím nejrychlejší čip na trhu Snapdragon 801

Displej Super AMOLED si Samsung připravuje sám již několik let a s každou generací přichází další zlepšení. Barvy jsou sice možná až moc „agresivní“, ale o to více kontrastní. Rozsah jasu je více než dostatečný a čitelnost na slunci tím pádem také nečiní problémy. V Galaxy S5 je displej o velikosti 5,1“ s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Spekulovalo se o QHD rozlišení, ale i 1080p je plně dostačující.


Displeje prochází neustálým vývojem

Kde naopak Samsung opět „nezklamal“, je integrovaná paměť. U vlajkové lodě za 18 000 Kč (červen 2014) je přítomnost 16 GB opravdu málo. Pro náročnější uživatele je prakticky povinností dokoupení MicroSD karty. Dalším nepříjemným parametrem je baterie s kapacitou 2800 mAh, která sice od minula narostla, ale konkurence umí při podobných rozměrech přes 3000 mAh.


Interní kapacita je 11,25 GB a zaplníte ji prakticky okamžitě

Kde naopak Samsung lze pochválit, je nabídka bezdrátových rádií včetně LTE či Wi-Fi 802.11ac a navíc lze tyto přenosy kombinovat a stahovat tak více kanály najednou. Nechybí samozřejmě ani úsporné Bluetooth 4.0 či NFC. Rychlé přenosy jsou však možné i po kabelu díky Micro USB 3.0, na druhou stranu se do konektoru hůře trefuje starším Micro USB 2.0.

Rozlišení fotoaparátu je minimálně mezi výrobci stále velkým tématem a Galaxy S5 pracuje s 16MPix senzorem, kterému kromě softwarových vylepšení pomáhá i LED blesk. Stabilizace obrazu bohužel opět není optická ale pouze digitálního charakteru. V případě videa si senzor troufne na 4K video (2160p) při 30 FPS či FullHD (1080p) při 60 FPS. Na vlajkový model by se ale slušelo výrazně více.

Nabídka hardwaru však pokračuje, neboť kromě klasické výbavy přináší Galaxy S5 i senzory pro aktivní pohyb a zlepšenou odolnost. Začněme u sportovních aktivit, kde je připraven senzor srdečního tepu (pod čočkou fotoaparátu) a uvnitř přístroje je ještě zabudován krokoměr. Chytré hodinky se k oběma aktivitám hodí lépe, ale o tom později.

Samsung se také zaměřil na větší odolnost přístroje a přináší certifikaci IP67, takže s telefonem můžete do vody v mělkém bazénu a vadit by mu nemělo ani prašnější prostředí. Jsem zvědav, jak se bude lišit verze Galaxy S5 Active, která byla koncipována právě na vyšší odolnost.
 
 

Software


Modelová řada Galaxy S byla vždy založena na Androidu a nejinak je tomu i v 5. generaci. Přesněji řečeno je základem Android KitKat ve verzi 4.4.2, nicméně jeho přítomnost byste bez předchozího upozornění poznali jen těžko. Samsung opět o něco pokročil ve své grafické nadstavbě TouchWiz a z originálního Androidu nezbylo prakticky nic.


Nový TouchWiz přináší méně křiklavou grafiku

Po minulých generacích s přebujelým rozhraním a animacemi se Samsung vydává cestou střídmějšího designu a pastelových barev. Prostředí díky tomu získává na přehlednosti, nicméně i tak budete místy bloudit, protože jsou nabídky kompletně překopané, zejména nastavení telefonu. Směr, kterým se Samsung vydal, vypadá slibně.


Systémové nabídky se od továrního Androidu liší opravdu znatelně

Samsung nezůstává jen u grafické nadstavby, ale opětovně přináší i značně rozmanitou sadu aplikací (S Health, ChatON, S Plánovač, Gear Manager, …). Poučen od minula, neinstaluje všechny myslitelné aplikace do telefonu, ale některé si musíte nejdříve stáhnout. Kromě klasického Google Play obchodu je k dispozici i Samsung Apps a pro některé speciální aplikace musíte chtě nechtě ke Korejcům.


Aplikací od Samsungu je v základu pár a zbytek si můžete stáhnout přes obchod

U aplikací z dílny korejského giganta oceňuji funkcionalitu, kterou přináší do telefonu navíc, na druhou stranu se programátoři stále nezbavili některých nešvarů. Aplikace jsou poměrně robustní, některé nejsou zrovna stabilní a asi nejvíce nepříjemné jsou dvojité aktualizace, tedy stáhnete první a po její instalaci musíte stáhnout další.

reklama