Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Point of View Mobii 945: Retina podruhé

13.5.2013, Jan Vítek, recenze
Společnost Apple už delší dobu není jediná, která má ve své nabídce tablety s velmi vysokým rozlišením. My si po recenzi modelu Sencor Element 9.7 v2 vyzkoušíme další takový, a to Point of View Mobii 945, jenž slibuje také 2048×1536 a OS Android.

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na testy, které vyzkouší nejen zde přítomný čtyřjádrový procesor založený na ARM Cortex-A7 pracujících na 1 GHz a grafické jádro PowerVR SGX544 MP2. To si vezme na starost především nový 3DMark pro Android a pak si vyzkoušíme i dva obvyklé testy - Antutu a Nenamark. Bohužel, 3DMark na tomto tabletu nepracoval korektně a zamrzl vždy v jednom místě. I tak se ale následně dokázal vzpamatovat natolik, aby ukázal nějaké neúplné výsledky.


- klikněte pro zvětšení -

Z 3DMarku jsme tedy dostali pouze tyto výsledky ukazující na celkem slušný grafický výkon, ovšem to je otázkou, když test nebyl dokončen.



Celkové skóre o pár set bodů předčilo tablet Asus MeMO Pad Smart vybavený řešením NVIDIA Tegra 3. Ten má ale silnější procesory a na druhou stranu slabší grafiku a také pomalejší zápis na hlavní kartu. Ta tedy dokáže být v zápisu rychlejší, než ukázal test s přenosem dat přes USB.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec to zamotáme testem NenaMark 2.4, v němž Point of View Mobii 945 dosáhl na 42 FPS, ovšem Tegra 3 získala 56 FPS.


Výdrž na baterie a nabíjení


Baterie má ve specifikacích 7600 mAh a 8hodinovou výdrž při běžném využití (film, webový prohlížeč) či 3,5 hodiny při maximální zátěži. Výdrž tedy nepatří mezi nejvyšší, alespoň tedy dle specifikací a je jasné, že se může velmi podstatně lišit v závislosti na využití tabletu, nastaveném jasu obrazovky či připojených periferiích.

V praxi můžeme očekávat, že tablet splní to, co o něm výrobce říká. Oněch osmi hodin lze dosáhnout, pokud budete na tabletu jen prohlížet web, sledovat film (to je oproti webovému prohlížeči ještě o něco méně náročné) a přitom nebudete mít obrazovku nastavenou na více jak poloviční jas. Při velmi intenzivním využití se ale tablet umí vybít i dříve než za udávané 3,5 hodiny, a to i zhruba za tři. To pak nepůsobí zrovna dobře, když dobu vybíjení porovnáme s nabíjením pomocí dodávaného 15W adaptéru, které z nuly na 100 procent trvá až šest hodin. Taková doba bohužel není mezi levnějšími tablety nijak neobvyklá.


Zkušenosti z provozu


V průběhu testování se vyskytly menší problémy, z nichž dva jsem již dříve zmínil. Jednak jde o schovávající se tlačítka pro změnu hlasitosti, která nám však bude moci nahradit nějaký widget, pak tu je pravidelně zamrzající 3DMark, což ukazuje na možné problémy i s jinými aplikacemi, i když osobně jsem se s takovými nesetkal a pak mě otravovalo, že hlavní vypínač nereagoval vždy. I když jsem jej tedy stiskl, někdy se tablet prostě nechtěl vzbudit, což se dělo ze dvou důvodů. Prvním je, že tlačítko samotné špatně reagovalo a bylo nutné ho stisknout silněji a jindy se zase jen stalo, že tablet si nechával pár sekund na rozmyšlenou, než ukázal odemykací obrazovku. Kvůli tomu jsem tedy občas nevěděl, jestli stávkuje tlačítko, nebo samotný tablet.

reklama