Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Point of View Mobii 945: Retina podruhé

13.5.2013, Jan Vítek, recenze
Společnost Apple už delší dobu není jediná, která má ve své nabídce tablety s velmi vysokým rozlišením. My si po recenzi modelu Sencor Element 9.7 v2 vyzkoušíme další takový, a to Point of View Mobii 945, jenž slibuje také 2048×1536 a OS Android.

Displej


Společně s tabletem Mobii 945 získáme displej, který má své hlavní specifikace stejné jako model využitý v nejnovějším Apple iPad nebo v testovaném Sencor Element 9.7 v2. Jde tedy o 9,7" a rozlišení 2048 x 1536 (poměr stran 4:3), které je dle aplikace Display Tester skutečně nastaveno, ovšem webové stránky se ukazují, jako by displej měl rozlišení pouze 1024 x 768 (čili ze čtyř pixelů vznikne jeden).


WWW stránka velikosti 100 % - klikněte pro zvětšení -

Samotný displej je typu IPS a na sobě má dotykovou vrstu (ovládání je kapacitní a desetibodové). Na rozdíl od displeje v tabletu Sencor zde však není tolik vidět mřížka dotykového rozhraní, takže to je jedno plus, které putuje k firmě Point of View.


- pohled zpříma -

Číst text na tabletu Mobii 945 je neporovnatelné s tabletem vybaveným obrazovkou se standardním rozlišením, na němž je vidět rastr. Písmo je zde krásně vyhlazené a jednolité barevné plochy jsou plné, takže ani na nich není vůbec patrné, že by se skládaly ze svítících subpixelů a ani nemají nádech perleti.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Pokud mám hodnotit podání barev, pak zde rovněž nemám žádný důvod k nespokojenosti. Barvy jsou živé, přechody mezi odstíny plynulé a že jde o typ IPS, pak se nesetkáme ani s deformacemi barev při pohledu z úhlu.


- pohled zespoda -

Na rozdíl mezi displejem s rozlišením "Retina" a klasickým rozlišením jsme se podívali již u recenze tabletu Sencor Element 9.7 v2, který má stejné rozlišení a stejnou úhlopříčku jako Mobii 945, takže netřeba se opakovat. O displeji v tomto tabletu tedy mohu už jen dodat, že jsem s ním byl velmi spokojený. V tomto ohledu mají tedy tablety nad notebooky jasně navrch.


Zvukový systém


Na rozdíl od displeje se zvukový systém nestane chloubou tohoto tabletu. Najdeme zde jen jeden reproduktor poblíž zadní kamery, což znamená jediné - mono zvuk, jenž však přesto překvapil svým silným zvukem, který by předčil i tablety vybavené stereo reproduktory. Nicméně to pouze za cenu značných rezonancí, které se ozývaly na 90 - 100% nastavení hlasitosti. On pak totiž s reproduktorkem rezonoval i celý zadní panel.

To s sebou zákonitě přineslo také značné zkreslení celého zvuku, takže kvalita je zcela jinde než u takového Asus MeMO Pad Smart. Osobně jsem ale očekával, že to bude daleko horší a především nebude stačit hlasitost, což se tedy neprokázalo. Škoda jen že se výrobce nezaměřil více na kvalitu přednesu a nerozhodl se umístit do těla tabletu také druhý reproduktor.

V balení jsou ještě dodávaná sluchátka do uší, o nichž je třeba se také zmínit. Ta už od pohledu vypadají velmi levně a jejich podrobnější prozkoumání náš dojem nezlepší, spíše naopak. Malé reproduktorky ukryté za jemnou mřížkou nejsou ani v jednom sluchátku dobře upevněny, takže rachtají a výrobce ani nepovažoval za nutné označit, které je pravé a které levé. Pak už ani nepřekvapí, že jejich zvuk je velmi špatný, takže za sebe mohu říci, že by bylo možná lepší, kdyby tu ani žádná přiložena nebyla.


Kamera


Zadní kamera nabízí rozlišení 5 Mpix, což dnes nikoho neohromí, však jde o standard. Jak už bylo řečeno v první kapitole, na kameře mi vadil její vystouplý objektiv, kvůli němuž tablet položený na stole nesedí moc stabilně a především je kryt objektivu vystaven nebezpečí poškrábání. Než budeme hodnotit výstupy kamery, je třeba říci, že její ostření je velmi pohotové a pokud si zaostříte klepnutím prstu na libovolné místo v obrazu, dlouho neotálí ani po stisku spouště.


- klikněte pro zvětšení -

Hned první fotografie pořízená v maximálním možném rozlišení 2592 x 1936 ukazuje, že kamera má problémy se světlou oblohou, přičemž v tu dobu zrovna bylo pod mrakem, a přesto je obloha přesvícená a ostré hrany doprovází efekt chromatické aberace. Při zvětšení originální fotografie na maximální velikost také zjistíme, že ve stinných částech se výrazně projeví obrazový šum a také kresba celkově není nejlepší.


- klikněte pro zvětšení -

Druhý obraz ukazuje tmavější zamračenou oblohu, takže zde už by bylo opravdu na pováženou, kdyby byla celá obloha přesvícená. Obraz díky tomu působí celkově lépe, ale i zde se objeví šum v obraze, kvůli němuž se řada detailů zcela vytratí.


- klikněte pro zvětšení -

Jestliže nám kamera tohoto tabletu naservíruje zašumělé fotografie zabrané za silného denního světla, pak není žádným překvapením, že fotografie z interiéru tím budou postiženy daleko lépe. Při automatickém nastavení expozice má kamera vyloženě strach nám nabídnout obraz s tmavými místy, a tak jej raději z části nechá přesvětlený, a to je samozřejmě špatně. Na čisté barvy u fotografií z interiéru také můžeme zapomenout. Leckde jde spíše jen o barevný šum než o odstíny.


- klikněte pro zvětšení -

Na světlých lístcích květů se opět ukáží rozpíjející se přesvětlené oblasti a opět tu máme barevný šum a stejně tomu je u poslední fotografie, kde je šum asi nejhorší vůbec.


- klikněte pro zvětšení -

Na konec jsem si nechal video zabrané v nejvyšší možném rozlišení, v tomto případě tedy 720p. Naleznete ho zde (5 MB, mp4) a můžete se přesvědčit, že není téměř o co stát. Kamera v krátkém několikasekundovém klipu třikrát přeostřuje, ale i tak je obraz neostrý, přesvětlený a plný artefaktů. Kamera tedy nepatří mezi to nejlepší, co tento tablet dokáže nabídnout, ale to se ostatně od zařízení se spíše nižší cenou dalo očekávat.


Ergonomie


Tablet má standardní zpracování stejně jako ostatní modely, přičemž jeho hmotnost je v porovnání s nimi spíše o trochu nižší, což je v praxi znát. Co se týče rozložení portů, tlačítek a podobně, pak pro to všechno si výrobce vybral pouze a jen pravou hranu.

Na ní tedy najdeme všechno - veškeré konektory, obě tlačítka, integrovaný mikrofon i skryté tlačítko Reset. Pokud tablet chytíte tak, že bude orientován na šířku, pak shledáte, že pod pravou rukou budete mít schován jednak napájecí konektor a také otvor mikrofonu. Je tedy celkem zřejmé, že kabel od nabíječky bude při práci s tabletem trošku překážet a také se může stávat, že si rukou zakryjete mikrofon a protějšek vás nebude slyšet.

Tlačítka jsou dle mého názoru umístěna správně, ale osobně bych namísto tlačítka s funkcí zpět raději viděl tlačítka pro nastavení hlasitosti. Tlačítko zpět je téměř neustále ihned k dispozici na displeji, ale ke změně nastavení zvuku se obvykle musíte "proklikat". Jenomže výrobce na toto myslel, a tak nám operační systém ve spodní liště nabídne příslušná virtuální tlačítka pro změnu hlasitosti a k tomu ještě jedno speciální tlačítko pro pořízení screenshotu.

Co se týče displeje a jeho kapacitní dotykové vrstvy, pak ta sama o sobě funguje dobře. Menší problém je v povrchu displeje, po němž by prsty mohly klouzat lépe. Není radno jej zcela zbavovat mastnoty, natož pak agresivními mycími prostředky. Stačit bude jen vlhký hadřík, který zajistí, že displej nebude tak přilnavý a prsty po něm budou klouzat daleko hladčeji. Dle aplikace Display Tester pak rozhraní skutečně zvládne zaznamenat až 10 dotyků najednou.

reklama