Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Nonda ZUS Smart Car Charger: najde auto i nabije telefon

24.3.2017, Milan Šurkala, recenze
Levné USB nabíječky do zapalovače auta sice seženete i za stovku, my se ale dnes podíváme na mnohem vyspělejší zařízení, které vedle nabíjení telefonů zvládne i zaznamenat trasy, poskytovat informace o akumulátoru auta nebo toto auto najít na parkovišti.
Kapitoly článku:
  1. Představení
  2. Chytré funkce
  3. Závěr
Prvním úkolem bude spárovat ZUS Smart Car Charger s vaším telefonem. Je poněkud zajímavé, že proto, aby se obě zařízení správně našla, potřebujete i připojení k internetu a vašemu profilu na stránkách Nondy.


Pokud toto splníte, je připojení okamžité a pro další spojování už internet nebudete potřebovat (v závislosti na tom, co vše budete od nabíječky vlastně chtít). Jednou z funkcí je možnost zobrazovat napětí akumulátoru, což funguje i přes Bluetooth a není třeba nabíjet telefon.


Zařízení ZUS můžete mít pochopitelně více a jeden telefon se dvěma ZUS by měl obsloužit dvě auta. Pokud se ještě vrátíme k baterii, aplikace má pár nápověd, jak akumulátoru v autě prodloužit životnost.


Mnohem zajímavější je ale to, že aplikace ukládá informace o tom, kde jste naposledy nechali zaparkované auto, což se může hodit na velkých parkovištích nebo v situaci, kdy kvůli nedostatku míst parkujete pokaždé jinde a nepamatujete si, kde to bylo naposledy. Navíc je zde i funkce, která doplňuje parkovací hodiny a dá vám vědět, kdy vám končí parkování.

Je nicméně trochu divné, že aplikace obecně nefunguje bez zapnutého Bluetooth připojení. Pokud jste kilometr od auta a Bluetooth se tak nemá sebemenší šanci připojit, stejně jej potřebujete zapnout, aby se vůbec aplikace se vším všudy spustila. Pokud tedy šetříte baterii a Bluetooth zapínáte jen tehdy, když je skutečně potřeba, budete mít trochu problémy a nesmíte na to zapomenout. Nicméně přesto mohu říci, že GPS a Bluetooth si alespoň na testovacím telefonu při zapnutí, ale nevyužívání, nevezmou v podstatě nic.


Samozřejmostí je možnost zobrazení mapy, tedy vaší polohy i polohy auta. Pokud vám více vyhovuje kompas, i to je možné. Velmi dobře vidíte směr, kterým se vydat, a zobrazena je také vaše vzdálenost od auta. Jakmile jste zhruba 15 metrů od auta, aplikace ohlásí, že jste v jeho bezprostřední blízkosti. Také je vidět, kdy došlo k poslednímu zaparkování. Přesnost bude záležet na GPS modulu vašeho telefonu, s iPhone SE, na kterém byla nabíječka testována, byl ukazatel perfektně přesný. Aplikace může posloužit i k pořízení snímku vozu, což se může hodit při nedostatečném GPS signálu (např. v podzemních garážích).

Aplikace dokáže běžet skrytě na pozadí, i když je vypnutá. Jinak řečeno, nenajdete ji ve spuštěných aplikacích, a přesto může držet aktivní GPS modul a po vypnutí motoru zapsat poslední GPS souřadnici.


Další funkcí je zaznamenávání tras. Ty může zobrazit na mapě, jejich délku i čas jízdy. U nich pak lze vybrat, jakého typu tato jízda byla, zda šlo o dojíždění, pracovní cestu a podobně. Podle toho se počítají i náklady na cestu.


To vše je pochopitelně možné zaznamenat a zobrazit v měsíčních přehledech. Také si pro přehlednost můžete jednotlivé vozy pojmenovat a nastavit další podrobnosti.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama