Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GT80 Titan: dvě GTX 980M a mechanická klávesnice

12.2.2015, Jan Vítek, recenze
Pokud máme některý notebook označit skutečně za herní, v případě MSI GT80 Titan se skutečně nemusíme zdráhat. Stačí se podívat na jeho specifikace, jimž vévodí velký displej, výkonné Core i7, dvě GeForce GTX 980 v SLI a navíc mechanická klávesnice.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také na jeho hlučnost. V klidovém provozu (web, textový editor, apod.) tento stroj pracuje tiše. Ventilátor je slyšet, ale nijak zvlášť neruší, a to především v porovnání s tím, co se ozve po pořádném zatížení počítače. To si ostatně můžeme vyzkoušet i v klidovém režimu, a to díky tlačítku nad touchpadem, které okamžitě zapne ventilátory na plný výkon. Ozve se velmi silné hučení ne nepodobné chlazení karty Radeon HD 2900 XT. Jenomže tak hlučný tento notebook není vždy, třeba při hraní Skyrimu i na nejvyšší detaily při zapnutém SLI si notebook jen slabě hučí a nepůsobí, že by se jeho čipy příliš potily. Pokud ale pustíme Crysis 3, grafické karty se už začnou potit daleko více a hlučnost dle toho naroste. I z tohoto důvodu je dobré zapomenout při hraní na integrované reproduktory a dát si na hlavu sluchátka.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. V našem případě si budeme moci změřit teploty procesoru a grafických čipů.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
42 °C
66 °C
GPU
33 °C
65/70 °C *
* první a druhé GPU


Podívejme se na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně. Teploty šasi nejsou žádný problém. Klávesnice je chladná za všech podmínek, respektive ji nijak neovlivňuje teplota ostatních komponent. Teplý vzduch pak ventilátory směřují pryč od uživatele a že by nás mohla otravovat teplota spodní části šasi, o tom se také nedá mluvit, však tento notebook bude na klíně s oblibou provozovat jen masochista.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na svou 8článkovou baterii s nadprůměrnou kapacitou 89 Wh. Ta nám slibuje, že notebook by v klidovém režimu mohl vydržet dlouho, ale bude záležet na tom, kam až dokáže srazit svou spotřebu. Je třeba podotknout, že pokud zrovna výkon dvou GeForce nepotřebujeme, můžeme tyto karty rovnou celé deaktivovat a spolehnout se na integrované jádro Intel Iris Pro. Další možností je vypnout režim SLI a využít výkon pouze jedné grafické karty, ovšem následující údaje ukazují výsledky systému s výchozím nastavením.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
2:15
0:50
Spotřeba
30 - 40 W
245 W


Maximální zátěž dosahuje téměř 250 W, což bylo naměřeno v Crysis 3 se zapnutým SLI. Pokud ovšem druhou GeForce vypneme, spotřeba se ve stejné hře propadne na 170 W a dle toho se sníží i hlučnost. Výdrž na baterie v klidu si můžeme ještě prodloužit, a to vypnutím obou grafik GeForce pomocí tlačítka nad touchpadem. To ovšem vyžaduje restart a po něm bude aktivní pouze integrovaná grafika Iris Pro a spotřeba klesne ke 20 W, takže se můžeme těšit na výdrž kolem 4 hodin.
reklama