Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GT80 Titan: dvě GTX 980M a mechanická klávesnice

12.2.2015, Jan Vítek, recenze
Pokud máme některý notebook označit skutečně za herní, v případě MSI GT80 Titan se skutečně nemusíme zdráhat. Stačí se podívat na jeho specifikace, jimž vévodí velký displej, výkonné Core i7, dvě GeForce GTX 980 v SLI a navíc mechanická klávesnice.

LCD displej


MSI si pro svůj GT80 Titan vyhradilo 18,4" displej s rozlišením 1920 x 1080 a evidentně slušným jasem. Nejde také o klasické TN, ale o lepší panel nejspíše typu IPS, o němž však výrobce bohužel nic neprozradil. Ve skutečnosti se dozvíme pouze velikost úhlopříčky, rozlišení a že podsvícení zajišťují LED, což je buď zřejmé, nebo si to můžeme zjistit sami.




- pohled zpříma -


Nicméně i bez specifikací je zřejmé, že jde o kvalitní displej, u nějž si nebudeme stěžovat na změny v barevném zobrazení při pohledech z úhlu. Stejně tak rozlišení Full HD je na úhlopříčku 18,4" tak akorát, a tak ani není třeba využít funkci utility MSI Sizing Options, která nám umožní snadno zvětšit text i grafiku až na 200 %.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Toto je ale především herní notebook, od jehož displeje uživatel očekává také rychlou odezvu, v níž obvykle vynikají displeje typu TN. Ve hrách skutečně lze zaznamenat, že displej nemá nejrychlejší odezvu, ale to bohužel nemohu doložit jinak než svým subjektivním pocitem.




- pohled zespoda - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Displej je ale v tomto případě rozhodně důvodem ke spokojenosti.


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postará celkem 5 reproduktorů, a sice 4 v základně hned pod klouby a subwoofer ve spodní části, přičemž ty by u notebooku takového typu také rozhodně neměly zklamat. Vlastně u notebooku s cenou kolem 130 000 Kč by nás nemělo zklamat vůbec nic, ale zvuk je právě v případě notebooků asi tím nejvíce opomíjeným kouskem celé skládačky.

MSI ve specifikacích ani zde neprozradí, jakým výkonem použité reproduktory disponují. Ten je evidentně slušný a osobně bych odhadoval, že celkově je to kolem 10 W, ovšem na nejvyšší hlasitost již reproduktory hrají na hranici svých možností a celkově je jejich zvuk trochu zkreslený. Na notebook je to slušné, ale pokud budeme chtít kvalitní zvuk, neobejdeme se bez sluchátek nebo externí reprosoustavy, což je zřejmé, že v takovém případě nemohou integrované reproduktory konkurovat.

Dle zástupce firmy MSI si u zcela nového notebooku potřebují reproduktory Dynaudio ještě sednout, čili potřebují čas (třeba i měsíc) v běžném provozu na to, aby ukázaly, co v nich je. To však v naší recenzi nemáme možnost posoudit.


Kamera


Webkamera má rozlišení Full HD, které má zvládnout při 30 snímcích za sekundu. Pokud jí poskytneme jen trochu slušné světelné podmínky, tzn. ne šero, odmění se kamera obrazem se slušnou obnovovací frekvencí, díky níž se z ruky v pohybu nestane pouze šmouha. To navíc platí i při jejím nativním rozlišení. Ovšem jinak její obraz není moc kvalitní, respektive je vidět, že kvalita webkamer spíše stagnuje, pokud můžeme soudit dle tohoto případu. Barvy jsou velmi bledé, obraz je roztřesený až rozsypaný, což spraví (tedy spíše schová) až převedení do podstatně nižšího rozlišení a pokud tedy pokrok webkamer máme srovnat s tím, v co se vyvinuly fotoaparáty chytrých telefonů, jsou to nebe a dudy.







- klikněte pro zvětšení -


Ergonomie


MSI GT80 Titan nemůžeme v žádném případě považovat za mobilní počítač v tom smyslu, že je určen na cesty, tedy do autobusu či vlaku nebo prostě kamkoliv, kde si s ním můžeme sednout. Sedět s něčím takovým na klíně není po chvíli vůbec příjemné. Při hraní by to ani moc dlouho nešlo, jelikož ani téměř 90Wh baterie nedokáže zásobit tak výkonný hardware moc dlouho. Je to tedy notebook určený spíše jen k přenášení mezi stoly a zásuvkami poblíž, a na to je třeba myslet.

Z hlediska ergonomie jde však dle mého názoru o povedený kus hardwaru, a to zvláště pro praváky. Ti mají na pravé straně notebooku jen dva konektory USB 3.0 posunuté dozadu, takže při práci s myší jim nemusí vadit žádné kabely. To tedy ani na levé straně, ale tam je konektorů daleko více a navíc jsou posunuty až k přednímu okraji, takže je pravděpodobnější, že z levé strany bude koukat více kabelů. Ovšem napájecí konektor pro tlustý a nepoddajný kabel, ethernetový konektor a všechny 3 obrazové konektory jsou umístěny vzadu, kde už nemohou vadit vůbec nikomu.




- klikněte pro zvětšení -

Mechanickou klávesnici v MSI do těla notebooku integrovali nejlépe, jak vůbec mohli. Jediným problémem je, že okraj notebooku je o poznání výše než okraj samostatné mechanické klávesnice, ale na to výrobce myslel, a proto do balení přidal velkou a pohodlnou silikonovou podložku pod zápěstí. Použitá klávesnice spoléhá na osvědčená tlačítka Cherry MX Brown, které mají lehkou hmatovou odezvu (ne tak silnou jako u Blue), čili jde o univerzální typ vhodný pro hraní i psaní textů. Více o rozdílech mezi tlačítky Cherry MX si můžete přečíst v našem článku o mechanických klávesnicích. Jejich červené podsvícení je trochu agresivní a osobně bych ocenil možnost ještě více stáhnout jeho jas (k tomu slouží kombinace Fn+PageUp a PageDown). Jinak má podsvícení jako obvykle ten problém, že LED je pouze nad dříkem klávesy, takže neosvětluje její spodní polovinu, a tedy případné vedlejší popisky. To je ale společný problém všech klávesnic s těmito tlačítky.




- klikněte pro zvětšení -

V případě touchpadu muselo MSI dělat kompromisy. Tvar dotykové plochy totiž odpovídá tvaru numerické klávesnice a ne displeje, ale dle mého názoru budeme stejně notebook většinou ovládat myší, a tak je rozhodnutí výrobce správné. Jenomže je tu jeden podstatný problém. Jak jsem zjistil, pokud něco napíšete na mechanické klávesnici a následně chcete psát na dotykové numerické klávesnici čísla, ta zareaguje vždy až po nějakých 2 sekundách. Čili celé 2 sekundy zcela ignoruje zadávaná čísla a až pak zareaguje. Opravovat vzniklé chyby je otravné, takže MSI by mělo tento problém co nejdříve napravit.
reklama