reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Aplikace
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky
Příslušenství
Tablety
Wearables
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
TV Freak  |  Svět audia
25.4.2010, Pavel Koza, preview
Netrvalo dlouho a HTC HD2 dostalo sourozence oslovující ty, pro které je há-dé-dvojka z nějakého důvodu nevhodná. Tedy skoro pro všechny, protože pokud vás od HD2 odradil displej s kapacitní vrstvou, s novinkou si moc nepomůžete - ta tento typ dotykové vrstvy nabízí také. Jinak se toho změnilo víc.
tomogo (8) | 4.5.201013:15
Když budu mít d-pad spokojím se i s kapacitním displayem, ovšem to rozlišení je pěknej úlet. V každém případě nám zase výrobce dokazuje, že si k nám může dovolit cokolik. Oni snad testují trpělivost zákazníků a hlavně programátorů. Nebo chtějí prostě jen všechny nasr/štvat aby prchli k Androidu, nebo k iPhonu. Já už výrobcům WM prostě nerozumím. Co bych dal za d-pad, rezistivní plochu a rozlišení 800x480 při podobných rozměrech a konektorem dole a pořádným CPU!!! Klidně bych zaplatil i 20 táců, jen aby to bylo k čemu... ale takhle?! Holt si nějakou dobu nechám Omnii II a pak ji s radostí zahodím, až se výrobci umoudří. A jestli se nedočkám, tak se na všechno vykašlu a koupím si polní telefon s cívkou plnou drátu na záda a budu s tím běhat po polích... ;-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
zuzu1009 (1) | 30.4.20108:33
Ahoj, chci se zeptat na nekolika forech jsem cetla ze kvuli neobvyklemu rozlišeni bude mit HD mini problém tak se 70% aplikacemi..chci se zeptat jestli je to prehnany nebo jestli je to opravdu tak..to pak docela odrazuje od koupi kdyz si clovek nemuze udelat phone k obrazu svemu.. jake jsou zkusenosti..diky za odpoved :-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 30.4.20108:48
To číslo je myslím nesmysl. Problémy mají hry a plně grafické programy jako navigace, ale není to tak, že člověk nespustí žádnou aplikaci. Naopak, jak jsem psal, aplikací spustím většinu, i když někdy je třeba trochu složitější ovládání (ovládací prvky jsou grafické a proto na tomto displeji menší). S hrami je to horší, protože je nejen jiné rozlišení, ale změnil se i poměr stran, takže než se objeví víc optimalizovaných her, tak čistokrevným hráčům bych tohle zařízení nedoporučil, ale jako pracovní nástroj není problém. Navíc je to prostě novinka, věřím tomu, že se brzo začne objevovat víc a víc aplikací pro HVGA.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Uni (50) | 2.5.201010:25
věřím tomu, že se brzo začne objevovat víc a víc aplikací pro HVGA Tak to je zcela mylná představa, tak jako je marné čekání na programy s podporou multitouch (HD2/Mini), akcelerací pomocí OpenGL ES (GPU akcelerace OS/her a ostatně i videí), úprava GUI aplikací na kapacitní LCD, podpora senzorů (např. digitálního kompasu). Tohle vše prostě zastaralý OS neumí a nikoho neláká psát vlastní drivery do aplikace, zvláště pro platformu, která je prakticky v klinické smrti. Tedy stav který vládne u HD Mini bude (až na vyjjímky) vládnout i v budoucnu. Tak jako o HD2. Těžiště vývoje je prostě jinde, u MacOS X.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
pk78 | 29.4.201022:28
Zdravim,chvalim vynikajici recenzi.Muzu pouzivat tomtom7 na HTC HD MINI? Nebude problem s roslisenim?Je nekde souhrn aplikaci, ktere na uvedenem zarizeni pujde spustit?Dekuji za odpoved.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 29.4.201022:58
Nevím, TomTom 7 nemám, takže to nemůžu vyzkoušet. Podle mého názoru ale bude nutná nějaká aktualizace, protože iGO mi také nechodilo, bude třeba ten program optimalizovat i pro HVGA.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
peter34 (2) | 29.4.201012:08
V prípade Diamondu2 si môže pomôcť stylusom, ale na HD mini sa môže ísť kĺzať. Najlepšie je skutočne si ho vyskúšať.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
George-one (3) | 28.4.201023:10
Zdravíčko, článek jsem četl několikrát...jsem v situaci kdy se rozhlížím a váhám s koupí diamond 2 a nebo hd mini. Prosil bych o malou radu, váhám váhám.....vše mě svádí pro hd mini (vzhled), jen mám otázku k SMS-kám? Zajímá mě jak se na hd mini píší sms a jiné texty ..nemám zrovna nejmenší prsty.(velké).. díky za rady a odpovědi...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 28.4.201023:25
Jak jsem psal do SZ... To je těžké. Velikost displeje je +/- stejná, i když rozlišení je jiné; na šířku mají oba displeje přibližně 46 milimetru a zmáčkne se tam 10 tlačítek, tak si spočtěte, jak jsou malá:) . Velikost prstu tedy nehraje roli, respektive v tomto vyberu nehraje roli. HD mini má kapacitní displej, tak je citlivější na dotek, ale to nevyhovuje každému. Tady fakt nepomůže nic jiného než si to někde vyzkoušet, protože je reálná šance, že se Vám bude psát blbě na obou, jestli máte velké prsty...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 28.4.201023:32
P.S. Těch tlačítek je tam až 10 v jedné řadě.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Uni (50) | 28.4.20109:06
Kdo chce odporový displej, může koupit neméně špičkový Samsung Omnia II, který je navíc za velmi atraktivní cenu a v základu má lepší SW výbavu, než produkty HTC. Takže nářky nad kapacitním displejem jsou trochu brečení o ničem. Samozřejmě, pro člověka, pro které ho je jedna značka a možná i jeden OS modlou je toto rozhodnutí obtížnější. Radši ani nebudu zmiňovat jiné špičkové mobily jako HTC Desire a Apple iPhone 3Gs:-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
chromos (2) | 27.4.201020:00
Pěkné preview, jen mě trochu mrzí - a zvlášť u tohoto serveru, který mám už drahně let v povědomí jako naprosto seriózní zdroj informací bez zbytečných přikrášlovacích kudrlinek - Pavlovo "... touch 2, které je ve všech ohledech _výrazně_ horší než HD mini...". Ehm, když vezmu v potaz nejzákladnější hardwareové parametry, tak procesor je pomalejší o 14 %, volná úložná RAM je o 40% větší a volná RAM pro běh programů je menší o 20 %. A to je škoda, ne vždy je nutné kamkoliv vrazit přívlastek a la Básníci - rezervy jsou nemalé, zítřky jsou světlé atd., že... :-) A ještě malý povzdech, i když to sem moc nepatří: kdyby veškerý lowend byl jako Touch 2, hned by mi bylo lépe.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 28.4.20100:07
...foťák 5Mpix autofocus vs 3Mpix bez ničeho (a fotky NEPOROVNATELNÉ), displej HVGA vs QVGA, 3 senzory vs 0 senzorů, HTC Sense vs TouchFLO 2D... No já nevím, ale zařízení hodnotím jako celek a Touch2 je minimálně o třídu horší, ne-li o dvě. Čímž nijak netvrdím, že je Touch2 špatné zařízení, jen je prostě hardwarově někde jinde :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Martin Ráž Hoch (55) | 26.4.20109:12
Sajmone, nechci vyvolávat flamewar, ale na výběr jednoznačně máš. Prostě si nekoupíš HD2 / mini a koupíš něco se stylusem. Jednoduché, netřeba nadávat. I já si můžu koupit stále Nokii 5110, kdybych jí preferoval ;-) Pavle, super, jen tak dál... výborně zpracovaný náhled, ale můj názor znáš... přeci jen ještě nějaký ten starter je v rámci dobrých mravů podáván v lepších rodinách ;-))). Starter -> polévka -> hlavní chod -> dezert ;-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
sajmonn (36) | 26.4.201017:04
Ano, můžu si vybrat Omnii, nebo mivvy Zero. HTC je ale bohužel už jenom jediný výrobce, k jehož mobilům je možné přikoupit kolébku. Proto mě to mrzí zvlášť u HTC, že dlouho nepřišel s ničím novým, co by mělo rezistivní display. Poslední byl Touch Pro 2 a potom dlouho nic.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 26.4.201017:37
Já se obávám, že tento vývoj půjde jen těžko zastavit. Stylus a rezistivní displej byl modlou, když smartphone byl jen pro nadšence a pokročilé uživatele, kterých ovšem byl jen dost omezený počet. Dneska se zařízení prodávají po milionech a jelikož rozhodně nejde jen o nadšence a pokročilé uživatele, ba spíš naopak, tak se jim zařízení přizpůsobují. Původní skupinu uživatelů to sice může mrzet, ale to je tak všechno, co s tím mohou dělat... :/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
sajmonn (36) | 26.4.20108:27
No, a máme tu další zařízení s tou nesmyslnou kapacitní technologií. Proč tyhle displeje cpou úplně všude? Proč nenechají zákazníka vybrat? Vraťe mi stylus!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Schafi (2) | 25.4.201017:48
Zdravím, v první řadě bych chtěl pochválit tento nový formát preview, který mě jednoznačně nadchl. Pro lidi líné číst dlouhé recenze a navíc nedočkavé jako já, naprosto dokonalé. Takový krátký souhrný pohled člověka, kterému prošla rukama snad všechna WM zařízení za posledních 10 let je, alespoň pro mě velice přínosný. Takže ještě jednou velká pochvala!! Zrovna se nacházím ve fázi výběru nového WM komunikátoru, jelikož mě nedávno zradil mobil a můj stařičký PocketLOOX by už asi taky zasloužil vyměnit. Po pročtení hromady testů a názorů jsem už byl téměř 100% rozhodnutý pro TP2 (po prvotním nadšení z HD2 jsem dospěl k názoru, že opravdu nechci, aby se mi zdály děsivé sny o hledání zásuvky:)), ale tohle preview mě zase nalomilo. Měl bych 2 otázky, obě týkající se netradičního displeje: 1. Jak se zachová zařízení, pokud na něj nainstaluji program optimalizovaný pro QVGA, snaží se obraz nějak roztáhnout, nebo ho zobrazí prostě s černými okraji (například můj oblíbený noni GPSPlot)? 2. Jak je to s přesností ovládání prstem na menší úhlopříčce? Například vytvoření jednodušší tabulky v Excelu je velký problém? Moc díky
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 25.4.201018:32
Děkuji za komentář a pochvalu:) Přiznávám, že jsem se nechal dlouho přemlouvat především proto, že dva články o jednom zařízení znamenají logicky o dost víc práce, ale asi to má smysl, protože mám mimo jiné možnost do recenze zahrnout dotazy a postřehy čtenářů. K otázkám: 1) Je to různé. Klasické aplikace se roztáhnou na celou obrazovku. Pokud používají nějaké grafické prvky, tak ty jsou kvůli vyšší hustotě než má QVGA menší (viz třeba ten screenshot CorePlayera). Pokud je to plně grafická aplikace a především hra, tak se snaží roztáhnout, ale kvůli jinému poměru stran se to nepovede úplně. Většina her, co jsem zkoušel, tak má nahoře a dole buď černý pruh, ale častěji tam jakoby prosvítá to, co je pod ním (tedy horní a dolní lišta). Především pro hráče to tedy není úplně ono, pokud preferujete programy, tak je to mnohem lepší. Osobně ale předpokládám, že tohle rozlišení brzo QVGA vytlačí a tak bude aplikací plno. 2) To jsem chtěl rozebrat podrobně v recenzi, ale když jste to nakousl...:) Důležitý je počet bodů na jednotku délky. Pokud změřím HD2, tak má na výšku 94mm a 800 bodů, což mi dává 8,5 bodu na mm. Pokud to samé udělám s HD mini, dostanu 68mm, ale jen 480 bodů, což mi dává 7,1 bodu na mm. Rastr HD mini je tedy o něco hrubší než u HD2 a s tím asi souvisí i ta pocitově lepší přesnost, když je to méně nahuštěné, líp se do toho trefuje. Excel je samozřejmě dost specifický, ale díky velmi pohodlnému zvětšování a zmenšování gestem to není problém.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Schafi (2) | 25.4.201019:15
Moc díky za téměř bleskovou odpověď (začínám být nalomený víc a víc). Ještě si dovolím jeden dotaz: Jak jsou na tom zvukové vlastnosti HDm? Nejde mi ani tak o přibalená sluchátka (předpokládám, jak je u HTC "dobrým" zvykem, že nebudou stát za moc), ale spíše o systémový reproduktor. Jsem zvyklý na svém n560 koukat na filmy/seriály i bez sluchátek a docela nerad bych o tuto možnost přišel. Eventuelně, existuje redukce do 3,5mm jacku, která by měla opět výstup na 3,5mm + ovládání hovoru/hlasitosti? Moc díky za výbornou práci:-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 25.4.201020:28
Ve videu pro hlavní recenzi bude i filmová ukázka. Ten reproduktor je slušný, filmy se dají sledovat i skrz něj. Popisované drnčení je občasné a řekl bych, že častější u telefonování, u filmu zazní jen výjimečně. Koukám na filmy v angličtině a schopnost porozumění je jen o málo nižší než u sluchátek. Z toho videa to myslím bude patrné, není to nejlepší reproduktor v mobilu, ale v oblasti WM patří k tomu lepšímu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.