Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Chytrý náramek Xiaomi Mi Band 5: superstar na trhu wearables?

24.2.2021, Milan Šurkala, recenze
Chytrý náramek Xiaomi Mi Band 5: superstar na trhu wearables?
Xiaomi se svými chytrými náramky Mi Band opravdu boduje. Máme tu už pátou generaci Mi Band 5, která dostává větší barevný displej AMOLED a především konečně pohodlný způsob nabíjení díky magnetické nabíječce.
Máme ze sebou test náramku Xiaomi Mi Band 5, který ukázal, že jeho popularita je oprávněná. Za velmi příznivou cenu nabídne spoustu užitečných funkcí. Mnohé potěší fakt, že je velmi kompaktní, decentní a nemusí nosit na ruce poměrně velkou placku jako u mnohých chytrých hodinek. Funkčně se také neustále zlepšuje a kromě počítání kroků a propojení s telefonem (včetně možnosti ovládat spoušť) dostává vylepšené měření srdečního tepu. I tak jsou zde ale jisté rezervy. Došlo k rozšíření měření kvality spánku, máme zde měření stresu a nově i měření tzv. PAI. To vyhodnocuje míru fyzické aktivity z posledních dní a motivuje vás k dosažení 100 bodů, ať už provozujete jakoukoli fyzickou aktivitu.
 
Xiaomi Mi Band 5 hodnocení
 
Velkou výhodou je i velmi vysoká výdrž, která činí cca 10-12 dní, když zapnete trvalé měření (každou minutu), nicméně se můžete dostat i přes 20 dní, když se spokojíte se záznamem kroků a měřením aktivity jen při workoutech. Pochopitelně musíte počítat s tím, že nejde o naprosto spolehlivé zařízení na úrovni lékařských přístrojů, takže výsledky jsou spíše orientační a např. u srdečního tepu se občas dočkáte velmi divných hodnot (zda za to může utažení, pot,... nevím). Každopádně jako motivační prostředek ke zlepšování fyzické kondice funguje Xiaomi Mi Band 5 výborně, což ale samozřejmě závisí i na vaší vlastní motivaci a disciplíně - nemáte-li žádnou, náramek nepomůže.
 
Jestli se mi něco na náramcích od Xiaomi nelíbí, jsou to jednoznačně softwarové aktualizace. Na aktualizacích není nic špatného, pokud ale nerozbíjí to, co funguje. Což je u Xiaomi hodně časté. Takže jeden z posledních updatů např. snížil výdrž baterie téměř na půlku (cca 6-7 dní s měřením PAI a spánku) a odstavil synchronizaci údajů PAI s telefonem.
 
 

Náramek je vhodný pro:

 
1. Monitorování počtu kroků
2. Sledování vývoje srdečního tepu a měření PAI - motivace k časté fyzické aktivitě
3. Použití jako standardní hodinky
 
 

Plusy

 
+ Velmi nízká cena
+ Nízká hmotnost a malé rozměry
+ Velmi vysoká výdrž na baterii
+ Přijatelná přesnost měření počtu kroků
+ Pohodlné nabíjení
 
 

Minusy

 
- Proprietární nabíječka (naštěstí už s pohodlnějším nabíjením)
- Občas podivné hodnoty naměřeného tepu
- Časté aktualizace, které vše pokazí
 
 
Cena v době testování: cca 900 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama