Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Chytrý náramek Xiaomi Mi Band 5: superstar na trhu wearables?

24.2.2021, Milan Šurkala, recenze
Chytrý náramek Xiaomi Mi Band 5: superstar na trhu wearables?
Xiaomi se svými chytrými náramky Mi Band opravdu boduje. Máme tu už pátou generaci Mi Band 5, která dostává větší barevný displej AMOLED a především konečně pohodlný způsob nabíjení díky magnetické nabíječce.
Musím říci, že je vidět, když výrobci přijdou na trh s několikátou generací svého produktu. Vše je obvykle mnohem intuitivnější, párování je čím dál spolehlivější, vše funguje na první dobrou. Velmi rychle se mi tedy povedlo přivést náramek do funkčního stavu, a to bez toho, abych musel googlovat, proč něco nefunguje. Stačí tak nasadit na ruku, spustit aplikaci a po chvíli to běží.
 
Osobně nejsem zvyklý na hodinky, které jsem dlouhodoběji nenosil... bude to rozhodně dvojciferné číslo v letech. Náramek by měl být dostatečně utažený, aby na ruce neplandal a správně měřil. Když jsem po nějaké době našel správnou pozici, aby mi to nevadilo, ale zároveň měl náramek dostatečně kvalitní podmínky pro práci, mohl jsem začít pořádně testovat.
 
Xiaomi Mi Band 5 na ruce
 
Začněme probouzením. To lze aktivovat automaticky zdvižením ruky, chce to ale specifický pohyb, takže ne vždy se náramek probudí. Poněvadž to může být nepříjemné např. v noci (rozsvícený displej dokáže být v noci pěkně nepříjemným překvapením), lze také omezit dobu, kdy bude tato automatika fungovat a kdy ne. Skvělý nápad. Nastavit lze pomocí aplikace Mi Fit i citlivost probouzení, zde doporučuji tu citlivější, protože normální mi přišla až moc letargická. Samozřejmostí je i nastavení toho, na které ruce vlastně náramek nosíte.
 

 
Pomocí ukázek z aplikace Mi Fit se podíváme na některé funkce náramku. Základní rozhraní je hezky barevné a moderní. Na cvičení a monitorovací funkce se podíváme za chvíli, nyní se ještě chvilku zastavíme u konfigurace. V Profilu (vpravo dole) máte přístup do konfigurační obrazovky (pravý screenshot), kde se kliknutím na vaše zařízení dostanete do jeho konfigurace. V mém případě je tu testovaný Mi Band 5.
 

 
Je nicméně pravdou, že se v aplikaci budete asi trochu ztrácet. Budete chtít nastavit některá měření, ale kde je hledat? Např. Sledování srdečního tepu (to periodické) je v technických nastaveních náramku, tato volba ale přímo ovlivňuje funkce dostupné pro měření, takže bych je čekal spíše v přehledu cvičení (nebo mít toto nastavení přehledněji dostupné ze stránky s cvičeními).
 
Xiaomi Mi Band 5 počasí
 
Některá nastavení se aktivují automaticky, některá (např. rozvržení položek v menu) je nutno uložit zvlášť. Aplikace při každé synchronizaci stáhne data z náramku a současně do něj uploaduje potřebné údaje, jako jsou např. informace o počasí.
 

 
Líbila se mi možnost konfigurace. Každý si může přizpůsobit tzv. "faces" náramku, tedy to, jaké hodnoty a v jaké grafické podobě se budou zobrazovat. Stejně tak je možné si zvolit, které všechny volby se zde budou zobrazovat a v jakém pořadí. Příklad. Třeba vím, že nebudu chtít na náramku ovládat hudbu, zobrazovat si upozornění z telefonu, takže si mohu tyto volby úplně zrušit. Podobně tak lze upravit i cvičící režimy, kterých je zde 11.
 
 
Nahoře tak můžete mít ty volby, které chcete mít nejrychleji k dispozici, případně si některé můžete rovnou zrušit, když víte, že takový sport nikdy dělat nebudete. Nač ho pak nechat zabírat místo na obrazovce? V nabídce je volný styl (např. posilování), chůze, jóga, jízda na kole, veslovací trenažér, běh venku, běh na běžeckém pásu, eliptický trenažér, švihadlo, plavání v bazénu a jízda v hale (rotoped).
 
Otázkou je, jaký si nastavíte limit na denní kroky. Kdysi pro mě nebyl problém dosahovat pravidelně 8000 kroků pomocí krokoměru na telefonu (a ten nemám vždy u sebe), nicméně v nynější době koronavirové pandemie, kdy člověk sedí častěji doma, to není až tak jednoduché. Tak si tam nastavte něco, co budete schopni dodržet. Jinou strategií může být to, že si nastavíte něco malého a třeba první týden budete jen sledovat, jaký počet kroků vlastně děláte. Pak se od toho odpíchnete a dáte si za cíl nějaké rozumně vyšší číslo.
 
Můžete si také dát za cíl určitou hmotnost. Pro představu, 1000 kroků (cca 600-700 metrů) je zhruba 5 gramů tuku dolů. Pokud jde ale o náročnější turistiku např. v horách, dostával jsem se i na 13 gramů na 1000 kroků. Chcete-li tak např. za měsíc zhubnout 1 kg, potřebujete se dostat na 30 gramů denně, což znamená 4 km denně běžné chůze navíc, tedy 120 km měsíčně. V případě náročnější turistiky to už ale za měsíc bude jen 50 km. Pojďme si tedy trochu zacvičit.
 
 
Při kliknutí na počet kroků na základní obrazovce se vám ukáže, v které hodiny jste toho dosáhli, kolik uživatelů jste předstihli, jakou to dělá vzdálenost, počet spálených kalorií a množství spáleného tuku. Tlačítkem historie se dostanete na přehled jednotlivých dní, můžete se podívat i na průměrné hodnoty pro týden nebo měsíc. Těchto průměrů najdete v aplikaci více (i pokud zarolujete na obrazovce z levého screenshotu dolů).
 
 
Jednou z novinek je měření PAI (Personal Activity Intelligence), přičemž jde o jakýsi index aktivity za posledních 7 dní (klouzavý průměr). Ideální by bylo dosáhnout alespoň 100 bodů, což značí dostatečné množství fyzické aktivity. Pokud máte home office a vůbec necvičíte, patrně se nedostanete přes 10 bodů. Vyjdete-li si alespoň občas ven, můžete se dostat někam k 15-25 bodům. Ale na vyšší čísla to chce opravdu namáhat se a častěji vyhnat tepovou frekvenci do vyšších sfér (není třeba zapínat "workout", PAI se počítá celodenně). Největší počet 8 bodů za jedno "cvičení" jsem dostal, když jsem v nedávné sněhové nadílce odhazoval a vykopával dvě auta od sněhu a ledu (nejdřív první, které se ukázalo, že nestartuje, tak pak druhé, které se muselo také vykopat, aby mohlo dojet a pomohlo nastartovat to první). Půlhodinka intenzivního posilování přinese podobný počet bodů.
 
Xiaomi Mi Band 5 workout
 
Zde je třeba říci, že roli hraje utažení náramku a asi i další detaily. Stále to prostě není 100% a při cvičení mi např. u jedné série náramek ukazoval tep pod 100, ačkoli jsem jasně cítil, že bude skoro o polovinu výš, zatímco u stejného cviku u druhé série už na náramku skákala čísla okolo 140. Pak se stávají i takové paradoxní situace, kdy bezprostředně po jedné cvičební sérii svítí na displeji třeba 95 tepů, pak se ale náramek vzpamatuje, nejspíše se při odpočinku dostane do lepší polohy pro správné měření a najednou začne měřit skutečnou, tedy vyšší tepovou frekvenci (zatímco skutečná tepová frekvence odpočinkem klesá, ta na náramku roste, jak začíná měřit přesněji). Nově tu máme i měření stresu, které měří variabilitu tepové frekvence v klidovém stavu.
 
 
Že jsou data orientační, ukazuje i měření spánku. Občas započítá spánek i tehdy, kdy jen ležíte a zdaleka jste ještě neusnuli, takže je pak dobré tuto dobu z měření ručně vymazat. Nakolik se dá věřit údajům o lehkém a hlubokém spánku, to nevím. Toto měření spíše poslouží k informaci o tom, kdy chodíte v průměru spát, kdy se obvykle budíte, a jak moc dlouho spíte. Samotná aplikace by ale chtěla opravit, protože ačkoli dobu usnutí a vzbuzení dá víceméně rozumně a správně z nich spočítá i délku spánku, toto neumí provést pro doby usnutí a probuzení. Příklad. V měsíční statistice napíše, že spíte 8 hodin denně, součet lehkého, hlubokého i REM spánku souhlasí, ale vůbec jí nepřijde divné uvést, že usínáte v průměru o půlnoci a probouzíte se ve 3 odpoledne.
 
 
Dosud jsme se ale věnovali aktivitám, které jsou zaznamenávány v podstatě neustále. Každý krok, tepová frekvence a podobně. Náramek ale umí sledovat i konkrétní aktivity. Pokud detekuje zvýšenou tepovou frekvenci, odhadne, že zrovna cvičíte a nejde jen o běžný pohyb. Nabídne vám tak automaticky spuštění měření vašeho cvičení. To ale pochopitelně můžete udělat i sami před tím, než začnete cvičit. Vyberete si jedno z 11 typů cvičení a hurá do toho.
 
 
Po ukončení cvičení se zobrazí údaje pro daný konkrétní typ. U chůze tak uvidíte ušlé kilometry, počet kroků, průměrný tep, rytmus, nechybí ani časy na jednotlivých kilometrech, průběh srdečního tepu a také rozvrstvení srdečního tepu do jednotlivých zón. Výše vidíte horskou turistiku v závějích sněhu, abyste se nedivili tepu 172 za minutu při chůzi :-) Pokud budete mít např. volný styl, zobrazí se jen informace o srdečním tepu.
 

Xiaomi Mi Band 5
krokoměr
iPhone SE
krokoměr
iPhone SE
Sports Tracker

vzdálenost
kroky
vzdálenost
kroky
vzdálenost
kroky
Workout 1
2,74 - 3,56 km 4489 3,2 km 4471 3,09 km 4090
Workout 2
1,91 - 2,57 km 3099 2,17 km 3114 2,26 km 2860
 
Otestoval jsem i rozdíly mezi zařízeními a aplikacemi. A jak sami vidíte, každá aplikace a zařízení dokáže napočítat jiné hodnoty. Mi Band 5 se počtem kroků velmi přibližuje krokoměru v telefonu iPhone SE, přičemž aplikace Sports Tracker v tomtéž telefonu dává zhruba o 8 % nižší počet. Naopak pokud jde o zaznamenané kilometry, tam se aplikace v iPhonu SE do značné míry shoduje se záznamem délky trasy ve Sports Trackeru, zatímco náramek má hodnoty jiné. V tabulce vidíte hodnoty dvě, což je způsobeno tím, že samotné měření ve workoutu (chůze) dává nižší hodnoty, ale trvale zapnutý krokoměr dává hodnoty vyšší.
 
Xiaomi Mi Band 5 denní počítadlo
 
Zkusím vysvětlit. Celodenní počítadlo (viz snímek výše) kroků uvádí nejen kroky, ale i vzdálenost. Takže třeba odcházíte s 1,2 km na celodenním počítadle. Když se vrátíte z 3,2km procházky, celodenní počítadlo uvede nikoli 4,4 km, ale 4,7 km (tedy jako byste ušli 3,5 km), ale naopak počítadlo vzdálenosti ve workoutu vám ukáže jen 2,7 km. Počty kroků na celodenním počítadle a na počítadle kroků ve workoutu se nicméně na krok shodují.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama