Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Asus FonePad: telefonní tablet

16.7.2013, Jan Vítek, recenze
Hybridní zařízení jsou dnes v kurzu, takže i my se podíváme na jedno takové, a sice Asus FonePad. Z jeho názvu už můžeme snadno vyčíst, že půjde o hybrid telefonu a tabletu, přičemž ten je založený na procesoru Intel Atom a nabídne nám 7" obrazovku.
Asus FonePad patří mezi malé 7" tablety, přičemž za svou cenu kolem 6 000 Kč s daní poskytne slušnou výbavu, takže rozhodně nemůžeme říci, že bychom za své peníze dostali málo. Osobně bych ale uvítal, kdyby tělo kolem displeje nemělo tak široké okraje. Pak by FonePad byl ještě skladnější a lépe by se držel, což by vzhledem k jeho určení přišlo vhod.



Hardwarová výbava je založena na jednojádrovém procesoru Atom, 1 GB operační paměti a 16GB úložišti, k němuž Asus nabízí také 5 GB na online úložišti (doživotně) a možnost využití karty Micro SD. Pak tu máme kromě povinného Wi-Fi také Bluetooth, digitální kompas, modul pro GPS + Glonass a další, na druhou stranu tu chybí zadní kamera, neboť jen některé verze jí jsou vybaveny a i tak jde pouze o rozlišení 3 Mpix.

Co se týče displeje a zvuku, spokojeni můžeme být s oběma, i když to neznamená, že by nemohlo být lépe. Displej má slušné rozlišení a technologie IPS zajistí jasné a syté barvy i široké pozorovací úhly, ovšem jas by mohl být o něco vyšší. Zvuk je zase silný a bez výrazného zkreslení, ovšem pokud by Asus použil ještě jeden reproduktor, aby hudba hrála stereo, rozhodně bychom se nezlobili.

Asus nám k Androidu 4.1.2 přidá některé užitečné aplikace, jimiž ale tento systém nijak nezahltil, takže ten pracuje svižně, bez prodlev a až na jednu drobnost dle mých zkušeností i korektně. Za celou dobu testování se nestalo, že by zamrzl, či že by nějaká z aplikací odmítla pracovat, tedy až na občasné problémy se Sambou pod Total Commanderem.

Za danou cenu jde o dobrou volbu, i když je třeba popřemýšlet o tom, jakým způsobem budeme chtít FonePad používat. Displej nemá odolné sklo, takže bude vhodné tablet nosit v nějakém pouzdru (třeba ve zkoušeném VersaSleeve 7, které můžeme v originálním obchodě získat k tabletu pouze za korunu). Osobně si také neumím představit, že bych jej používal jako jediný svůj telefon a jen tak jej strčil do kapsy u kalhot a odběhl si do města. O tom už si ale musí popřemýšlet každý sám.
 
 

Plusy


+ Slušná cena
+ Celkově dobrá výbava
+ Kvalitní displej a zvuk
+ Dobrá výdrž na baterie a rychlé dobíjení
 
 

Minusy


- Bez zadní kamery
- Tlusté okraje kolem displeje
- Hodil by se vyšší jas displeje a stereo zvuk
 
 
Za zapůjčení tabletu Asus FonePad děkujeme Asusu.
 
 
Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte Asus FonePad?
V anketě šlo hlasovat od 16.7.2013 do 28.6.2014. Počet hlasujících: 3
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama