Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Asus FonePad: telefonní tablet

16.7.2013, Jan Vítek, recenze
Hybridní zařízení jsou dnes v kurzu, takže i my se podíváme na jedno takové, a sice Asus FonePad. Z jeho názvu už můžeme snadno vyčíst, že půjde o hybrid telefonu a tabletu, přičemž ten je založený na procesoru Intel Atom a nabídne nám 7" obrazovku.

Výkonnostní testy


Nyní se zaměříme na testy, které vyzkouší nejen zde přítomný procesor Intel Atom Z2420 pracující na 1,2 GHz. To si vezme na starost především nový 3DMark pro Android a pak si vyzkoušíme i dva obvyklé testy - Antutu a Nenamark.





Výkon tohoto tabletu není dle provedených testů zrovna nejvyšší. O něco lepší byl v testech Antutu a Nenamark i nedávno testovaný Point of View Mobii 945 založený na čtyřjádrovém procesoru ARM Cortex-A7 na frekvenci 1 GHz, a to jak ve výpočetním, tak v grafickém výkonu, na nějž jednojádrový Atom jednoduše nemá. Nečekejte tedy, že si na tomto tabletu zahrajete i náročné 3D hry, na to tu jsou daleko výkonnější modely. Datová propustnost paměťové karty je pak cca 25 MB/s při čtení a 16 MB/s při zápisu.






Výdrž na baterie a nabíjení


Dle specifikací máme v tomto tabletu 16 Wh baterii typu Li-Pol, která nám má poskytnout šťávu na až 32,5 hodin hovoru, cca měsíc v úsporném režimu, což obojí vypadá velmi dobře. Tablet skutečně v úsporném režimu nečerpá z baterie téměř vůbec, takže pokud ho nebude neustále budit nějaká aplikace, onen měsíc by klidně vydržet mohl. A vzhledem k tomu, že tu máme baterii se slušnou kapacitou, není ani překvapením udávaná délka hovoru, při němž samozřejmě nepotřebujeme mít zapnutý displej - jednoho z nějvětších žroutů spotřeby - a procesor se přitom také zrovna nezapotí.

Jak dlouho ale tablet vydrží při běžném zatížení? Výrobce udává 9 hodin při přehrávání videa a nastavení displeje na jas cca 100 cd/m2, přičemž ani trochu nepřehání, neboť při zapnutí úsporného režimu, kdy se postaráme také o vypnutí nepotřebných rozhraní (Bluetooth či GPS), bylo v našem případě dosaženo 9 hodin a 20 minut při cca polovičním jasu displeje. Přehrávány byly film v DVD kvalitě.

A co se týče dobíjení, s tím bývá v řadě případů problém týkající se především toho, že je velmi pomalé. Zde máme k dispozici 10W adaptér, který by čistě teoreticky byl schopný dobít baterii ani ne za dvě hodiny. V jiných testech ale něco podobného naměřili, a tak jsem tablet nechal zcela vybít, chvíli po zapojení k adaptéru jej zapnul a nechal v klidu. V takovém stavu se dobil přesně za 2 hodiny, což je skutečně dobré.


Zkušenosti z provozu


S tableto-telefonem Asus Fonepad nevzniky v průběhu testování větší problémy. Ve skutečnosti jsem narazil pouze na jeden, a sice občas špatně fungující plug-in pro Sambu (Total Commander), jenž několikrát vypověděl službu a odmítal otevírat složky a kopírovat data.

Jinak ale tento tablet snadno zvládne přehrávat videa i ve vysokém rozlišení (což je tedy vzhledem k jeho velikosti a absenci rozhraní HDMI stejně spíše zbytečné), samozřejmě i hudbu, má citlivý GPS modul, dostatečný výkon pro pohotové zobrazování webových stránek, jen se nebude kvůli slabšímu výkonu hodit pro hraní náročnějších her. Takové Angry Birds ale samozřejmě zvládne s přehledem.

reklama