Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Asus FonePad: telefonní tablet

16.7.2013, Jan Vítek, recenze
Hybridní zařízení jsou dnes v kurzu, takže i my se podíváme na jedno takové, a sice Asus FonePad. Z jeho názvu už můžeme snadno vyčíst, že půjde o hybrid telefonu a tabletu, přičemž ten je založený na procesoru Intel Atom a nabídne nám 7" obrazovku.

Android Jelly Bean 4.1.2


Tablet byl už dodán se systémem Android 4.1.2, který je ze strany Asusu stále aktualizován. Po dobu psaní recenze se objevily hned dvě aktualizace, které však stále nepřinesly nejnovější verzi Androidu 4.2.


plocha tabletu - po pořízení screenshotu můžeme do něj načrtnout poznámku
- klikněte pro zvětšení -

Asus také tento systém obohatil několika aplikacemi, ovšem nenasadil mu celou novou fasádu, takže uživatelské prostředí je v podstatě stejné jako u originálního Androidu. Doinstalované aplikace jsou dle specifikací následující: Asus Launcher, MyLibrary, File Manager, Kindle, Zinio, SuperNote Lite, App Backup a App Locker.





Máme tu tedy k dispozici například možnost si kupovat elektronické verze časopisů (Zinio) či novin (Press Reader), možnost upravit nastavení displeje (Asus Splendid), pak tu je také nová galerie pro fotografie (Asus Studio) a možnost z nich tvořit obrázkové příběhy (Asus Story), což je tedy vzhledem k neexistující zadní kameře méně užitečné. SuperNote Lite nám umožní psát poznámky s využitím dotykového displeje, Okamžitý slovník zase překládat zobrazované texty (stačí je označit a nechat přeložit), což funguje dobře (nejspíše s využitím služby Google Translate).


Asus Splendid

Nakonec můžeme zmínit funkci pro zajistění větší úspornosti provozu, a to především pomocí změny jasu displeje a také správou bezdrátové konektivity. Systém tedy přichází obohacený o několik užitečných aplikací, jimiž rozhodně není přeplácaný. Pracuje tak velmi svižně a uživatel nemusí v podstatě vůbec čekat na jeho reakce.


nastavení úsporného režimu


Rozhraní tabletu a telefon


Asus FonePad je vybaven slušnou nabídkou rozhraní, s nimiž jsem neměl žádné potíže. Když začneme rozhraním micro USB, pak to nam nabídne rovněž OTG, čili možnost připojení flash disku, klávesnice či myši. K tomu ovšem bude zapotřebí také příslušná redukce, kterou však bohužel v balení nenajdeme, a to je škoda. Pomocí dodávaného kabelu ale můžeme tablet propojit s počítačem, přičemž ten pak může fungovat jako mediální zařízení pro přenos multimédií (MTP) nebo jako fotoaparát (PTP).

Rozhraní Wi-Fi zde nemá žádné problémy s dosahem, který tak odpovídá dosahu i jiných zařízení a je plně srovnatelný s notebookem. Přenosové rychlosti pak mírně přesahují 1 MB/s, což je u tabletů celkem obvyklé. Stejně tak rozhraní Bluetooth vyzkoušeno s bezdrátovou myší Lenovo ThinkPad Bluetooth Laser Mouse pracuje naprosto bez problémů.

Pak jsem byl zvědavý především na modul pro GPS a Glonass, jenž dokázal i v místnosti po cca 10 sekundách najít sedm satelitů a zjistit svou polohu. Ta byla sice vlivem odrazů zjistěna s chybou 8 až 24 metrů, ovšem s tím se musí počítat. Venku již poziční systém pracoval velmi přesně a satelity nalézal ještě rychleji. Aplikace GPS Status dokázala také ještě ukázat práci elektronického kompasu a G-senzoru, přičemž ty také pracovaly dobře, i když kompas z nějakého důvodu vyžadoval častou kalibraci.



Nakonec tu máme z rozhraní 3,5mm výstup pro sluchátka či sluchátka s mikrofonem, abychom mohli telefonovat, i když k tomuto zařízení se bude hodit spíše nějaké Bluetooth Handsfree. Výstup na sluchátka nebyl nijak rušen a poskytnul dostatečný výkon i pro vybuzení větších sluchátek, jako jsou Sennheiser HD 497.

Pokud budete chtít z tabletu i telefonovat a využívat mobilní internetové připojení, musíte si samozřejmě připravit také SIM kartu, respektive Micro SIM. Ta se od normální karty liší pouze tím, že z ní byl odstraněn přebytečný plast, díky čemuž je prostě jen menší. Jestli máte tedy klasickou SIM, můžete si z ní udělat Micro SIM pomocí speciálního nástroje, který by měli mít ve výbavě kdejaké pobočky mobilního operátora či v servisu.

K provozu telefonu není moc co napsat. Funguje prostě tak, jak má, a to včetně mobilního Internetu, přičemž při volání je vhodnější držet tablet v pravé ruce, neboť pak je mikrofon umístěný na spodní hraně vedle audio konektoru blíže k ústům, a váš protějšek vás lépe slyší. Ono to má také co do činění s mou tendencí držet tablet kolmo (jinak jsem si připadal jako kůň s klapkama na očích), kvůli čemuž se mikrofon dostane ještě více stranou. Reproduktor u ucha má dobrý zvuk, není to žádné chrchlátko.

reklama