Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Nokia Lumia 920: návod, jak vyměnit prasklé sklo

8.11.2013, Jan Vítek, návod
Upadl vám telefon tak nešťastně, že se vám po skleněném krytu displeje rozlezl pavouček? Pak máte několik možností: zbavit se jej, smířit se s tím, zaplatit si opravu nebo se o ni pokusit svépomocí. A právě o této čtvrté možnosti bude dnešní článek.
Nyní se tedy podíváme na to, jak se krok po kroku probojovat až k displeji, abychom mohli vyměnit jej nebo pouze jeho sklo. V prvé řadě pochopitelně telefon vypneme a následně pomocí dodávaného klíče (případně s využitím špendlíku) vysuneme ven plastový držák SIM karty.



Lumia 920 má dobře dostupné spodní šroubky, jež odstraníme s pomocí šroubováku torx T4. Následně je nutné vnitřek telefonu vysunout z plastového krytu, a to spodní částí napřed. Prostě zkuste jeden spodní roh vytlačit ven, pak i druhý a dávejte si pozor na boční tlačítka telefonu, která tomu budou trošku bránit a pak myslete i na to, že obě části jsou spojeny plochým kabelem, který připojuje USB port.



Získáme tedy dvě části spojené plochým kabelem, který bude nutno odpojit. Výměna zadního krytu, pokud za něj máte adekvátně vybavenou náhradu, je tedy v tomto případě to nejjednodušší.


- klikněte pro zvětšení -

Pak je tedy nutné odpojit plochý kabel od USB konektoru. Jeho konektor je chráněn a jištěn malým plíškem, na nějž platí hrubá síla. Je třeba ho prostě vypáčit třeba pomocí malého plochého šroubováčku, který zasunete mezi něj a kabel. Ovšem pak je nutné pod šroubovák zasunout ještě trsátko či kousek něčeho tvrdého, abyste si kabel při páčení plíšku nepoškodili.


- klikněte pro zvětšení -

Po odstranění plíšku je už snadné kabel odpojit, po čemž odložíme zadní kryt stranou a zaměříme se na baterii. Ta je připojena nahoře pomocí plochého kabelu, který vede pod černou páskou ve tvaru písmene T. Dole je pak zajištěna pomocí malého plíšku sloužícího coby zarážka.



Černou pásku tedy opatrně odlepíme, což jde snadno i nehtem, a to tak daleko, než narazíme na plochý konektor baterie. Ten pak opatrně vypáčíme.



Dolní plíšek přidržuje na místě jeden šroubek torx, na něž použijeme stejně jako v předchozím případě šroubovák velikosti T4. Plíšek pak půjde snadno vycvaknout a za ním už může následovat baterie, kterou si také dáme stranou. Její výměna tedy také není nic složitého.



Telefon jsme tedy zbavili zadního krytu a baterie a nyní přichází na řadu boční tlačítka. Ta jsou součástí tenkého plochého kabelu, jenž je přilepen k boku displejové části. Pokud je budete chtít vyměnit, bude to možné i bez demontáže baterie. Stačí jejich kabel opatrně odlepit a vycvaknout konektor. V našem případě bude stačit vycvaknout konektor, což je dobře, protože by šlo jen o práci navíc s vyšším rizikem poškození.


- klikněte pro zvětšení -

Konektor bočních tlačítek je chráněn stejným kouskem plíšku jako konektor od USB portu, čili jej nyní máme již odhalený a stačí ho vypojit. Nyní budou opět úřadovat šroubováky, a to nejdříve malý torx T2, jímž odšrobujeme dva šroubky z hlavního zeleného plošného spoje. První můžete vidět na fotografii dole hned pod vypojeným konektorem bočních tlačítek a druhý je nalevo od něj v samotném rohu.



Pak si připravíme opět šroubovák T4 pro tři šroubky v boku telefonu na opačné straně. Jejich zvýrazněné pozice vidíte na spodní fotografii a je dobře možné, že namísto tří narazíte jen na dva. Bylo tomu tak nejen v mém případě.


- klikněte pro zvětšení -

Před finálním rozebrání telefonu je nutné ještě odpojit konektor od skla s dotykovou vrstvou a konektor displeje. Oba jsou umístěny dole pod pozicí baterie jištěné červeným kouskem plastu, který nyní už můžeme jednoduše vyjmout.



Na vrchu je konektor připojující dotykovou vrstvu, který se napojuje na další kousek plošného spoje připojený na plochý kabel. Nejdříve tedy odpojíme konektor a pak je nutné opatrně odlepit onen plochý kabel a ohnout jej, aby nám nepřekážel. Tím odhalíme samotný konektor od displeje, který také odpojíme. Máme tu tedy takový sendvičový systém třech plochých kabelů naskládaných na sebe.



Telefon můžeme takto nechat, pouze je pak nutné na veškeré odpojené konektory dávat při další manipulaci pozor, abychom je v ohybu nezlomili.


- klikněte pro zvětšení -

Teď už můžeme pomocí plochého šroubováku odpojit displej od zbytku telefonu. Nejdříve mezi obě části vrazíme plochý šroubovák, a to v místě bočních šroubků, jichž jsme se zbavili již dříve. Obě části by od sebe v této oblasti měly celkem ochotně odskočit.



Pak tu jsou dvě malé kovové packy dole v pozici baterie, které také uvolníme.



A nakonec tu máme dvě plastové packy ve spodní hraně telefonu a poté již můžeme displej opatrně oddělit. Dávejte si pozor především na gumové těsnění přední kamery, jež může být přilepeno k displejové části, takže to je nutné od ní odlepit. Z telefonu také může vyskočit vysunovací plíšek s IMEI, který je umístěný ve stejné části jako SIM karta, čili ten je vhodné případně vrátit zpět a vypadnout může i horní reproduktorek telefonu, jenž s ním není nijak pevně spojen.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní už máme telefon připravený na to, abychom mohli nahradit celý displej. My se ale podíváme ještě na to, jak vyměnit pouze ochranné sklo s dotykovou vrstvou, což je už náročnější než prosté rozebrání telefonu.
reklama