Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
29.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Už brzy by se měl dle uniklých informací objevit nový telefon Motorola P40. Tento model by měl přinést velký 6,2" displej a dvojici fotoaparátů na zadní straně, kde by jeden z nich měl mít 48MPx rozlišení.
Choakinek (227) | 30.12.201813:57
Jestli těch 48 Mpx bude na pidi snímači, tak to zase a opět nebude fotit lépe, jak již neuvěřitelných cca 6 let stará Nokia 808.

Jinak je tedy pro mě značně nepříjemné, jak mě výrobci tlačí uskutečnit nákup nového telefonu co nejdříve.

Nechci:
a­) Žádný průstřel
b­) Žádný výřez
c­) Žádné zakulacené rohy displeje
d­) Displej velký jak u tabletu

A tedy při pohledu na současnou nabídku začínám mít dost vážné obavy, zdali za několik měsíců budou stále ještě k dispozici telefony bez výše uvedených nesmyslů.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 30.12.201816:39
Než Nokia 808 fotí lépe spoustu telefonů a nevidím důvod, proč by tenhle neměl fotit o dost líp než nokia 808. Ta měla sice výhodu ve vysokém rozlišení při rozumných detailech, ale byla podprůměrná v dynamickém rozsahu a barevné věrnosti. Zas tak si tu Nokii neidalizuj.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 31.12.20184:00
Já si ji neidealizuji. Nelze prostě všechny ty vlastnosti jakoby zprůměrovat na významu, přiřadit jim stejnou důležitost a pak se k těm vlastnostem vyjádřit nějak takto: ANO, NE, NE... výsledek 33%. To je nesmysl.

Objektivní je to tak, že prostě detaily jsou alfou omegou digitální fotografie ­(z pohledu technické stránky­). A já se ptám, který telefon té Nokii konkuruje? Proti té Nokii je to všechno patlanina za patlaninou, výjimku tvoří snad jen poslední iPhony ­(ale ty nemají takové rozlišení­), Nokia 1020 ze stejné stáje a ten 20 Mpx Panasonic s 1­" snímačem. A jinak fakt nevím. Výstup z RAWu mě nezajímá ­- to běžný uživatel nepoužívá.

Barevná věrnost... celá řada telefonů je na tom mnohem hůř ­- zejména jde o to, že jejich výrobce nesmyslně značně přidává na saturaci výstupu.

No a dynamický rozsah? Ano, možná ta Nokia selže při focení nějaké ­"extrémní­" scény, ale většinou se fotí scény prostě úplně běžné a v nich ta Nokie prostě nemá problém. Naopak při focení nějaké běžné venkovní scény za jasného dne ­- jsou­-li tam nějaké stíny ­(např. jej vrhá strom­) ­- může detail ve stínu té Nokii závidět celá řada telefonů. V tomto případě u nich často dochází k velmi zásadnímu patlání detailů, na což ta Nokia netrpí, v tomto ohledu ta Nokie fakticky exceluje ­(když jde ­"jen­" o telefon­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 31.12.20189:48
Základní problém Nokie 808 PureView je, že její vysoké rozlišení nedokáže přetavit do skutečnosti. Na svou dobu to bylo super, ale dnes to přebijí i některé 12MPx telefony s velmi ostrými objektivy. Příkladem, vzal jsem tuto fotografii z Nokie ­(https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-nokia­-808­-pureview­-mobilni­-zrcadlovkobijec­/4625­/galerie­/gallery1big2.jpg­) a obdobnou fotku z Xiaomi Mi 4C ­(https:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-xiaomi­-mi­-4c­-16gb­-ostrejsi­-nez­-britva­/6745­/galerie­/xiaomi­-mi4c­-standard­-scene­-1­-big.jpg­). Už na první pohled je vidět větší pixelová ostrost u Xiaomi. No dobrá, jenže Nokie má více než 3× vyšší rozlišení. Takže si převeď snímek z Nokie na 12MPx. Logicky by měl být díky vyššímu zdrojovému mnohem detailnější. Ale on není, je dokonce horší. 12MPx levné Xiaomi má více detailů než 38MPx Nokia.

Co se týče dynamického rozsahu, problém je především s přepaly a posterizací na přechodu z přepalů do kresby ­(Nokii 808 mám dodnes doma a vím, kolik jsem s tím měl problémů zejména při focení brracketingu pro HDR­). Navíc moderní telefony mají nezřídka výborně fungující automatické HDR ­(alespoň iPhone určitě­), takže jsme zase úplně někde jinde.

Takže nevidím oblast, ve které by ta Nokie dnes excelovala. Skutečné rozlišení má horší než některé telefony s třetinovým rozlišením, má poněkud vyšisované barvy, nemá žádné HDR a i běžné fotky trpí na přepaly více než dnešní fotoaparáty. Co je opravdu výhodou, je míra nastavení ve výchozí aplikaci ­(intervalové snímání, ND filtr...­). Ale dnes už 808 fakt neohromí.
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 31.12.201814:36
1­) Tak samozřejmě ten Xiaomi je hodně dobrej. Takhle kdyby fotily ty různý Samsungy, Soňáci, Huaweie, tak sotva bych je mohl kritizovat. Nicméně na tu Nokii 808 opravdu nemá :­-­). Jelikož jsem neměl na srovnání k dispozici 12 Mpx přímo z Nokie, pak je neobjektivní ten 38 Mpx ­"nějak­" zmenšit a oznámit, že to je neostré a tedy Xiaomi vyhrává. Já nevím, jak moc Xiaomi zostřoval výstup. Takže objektivní je zostřovat tu 12 Mpx zmenšeninu u Nokie tak, až je ostrá jako výstup z Xiaomi, no a pak ta Nokie Xiaomi na detail bez problému porazí. A to dokonce byla Nokie v nevýhodě ­- srovnávací snímek byl u Nokie pořízen při zataženu, zatímco snímek z Xiaiomi za krásného jasného počasí.

No a pak tu máme ty stíny, o kterých jsem už psal. Xiaomi je poměrně dost ­"patlá­", Nokie v nich má výborný detail.

2­) Jo jo, to HDR ­"funguje­" ­- rozšiřuje sice dobře dynamický rozsah, ale za cenu toho, že fotky jsou dost drsný ­"akvarel­" ­- takže je to dost na nic. Tady bych rád pozdravil zejména Huawei.

Takže při nejčastějším použití stále ­"best of­", navíc dnes se důraz na detail ­(při celkovém náhledu­) zvětšuje prodejem různých 4K TV a monitorů, takže další pomyslené ­"plus­" pro Nokii 808.

Jako ano, v nějakých dílčích a poměrně nepodstatných hlediscích se vývoj skutečně posunul a na něco ta Nokie 808 asi opravdu nemá, ale jinak ta Nokie prostě dokazuje, jak celý obor vývojově spinká jak Šípková Růženka a veškerý ­"bombastický­" vlastnosti tak zůstávají jen na papíře marketingového manažera, který toho snese, jak všichni dobře víme, opravdu hodně ;­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.