Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Mobilní platformy: historie a současnost

20.5.2014, Jakub Doležal, článek
Vyznat se dnes na trhu s notebooky, netbooky, ultrabooky, tablety či smartphony není vůbec snadné. Všemožná označení procesorů, grafik, nebo čipsetů dokáží pomotat hlavu i zkušenému uživateli. Pojďme si v tom zmatku udělat pořádek! Aktualizováno.

Android, Windows nebo iOS?


Správný výběr operačního systému je naprosto zásadní pro budoucí spokojenost uživatele. Jistě jsou tu funkce, nad jejichž absencí mávnete rukou, ale pak je tu druhá skupina, která vás vytočí do nepříčetnosti a telefon či tablet se rázem může změnit v létající objekt. Jelikož máme každý jiné priority, bude těžké udělat nějaký žebříček kvality jednotlivých operačních systémů. Pojďme si tedy spíše popsat hlavní hráče na mobilním trhu a přidat k nim jejich vlastnosti. V této kapitole se podíváme na Windows, Windows RT a Windows Phone, v té další na Android a iOS.

Upozornění: Berte na vědomí, že řada výtek k jednotlivým produktům se může změnit s vydáním další verze. Jmenované vlastnosti jsou aktuální pro první polovinu 2013.


Windows (x86)


Začněme u klasických Windows od společnosti Microsoft, které stále drží vysoký podíl v segmentu notebooků a nemají příliš přímých protivníků. Na jejich provoz je totiž zapotřebí procesor schopný pracovat s x86 instrukcemi, což nás omezuje na výběr mezi společnostmi AMD, Intel a zcela minoritně VIA. Ostatní výrobci čipů nemají koupenou licenci a Intel rozhodně nevypadá na to, že by ji chtěl někomu dalšímu půjčovat.




Windows 7 jsou ideální v kombinaci s klávesnicí a myší, s dotyky si moc nerozumí


Windows jsou na trhu od roku 1985 a za tu dobu si prošly značnými změnami. Výsledkem je pracovní prostředí, ve kterém můžete dělat prakticky jakoukoliv činnost. Dlouhá historie a vysoká penetrace trhu zaručuje Microsoftu stamiliony licencí, a díky tomu s ním bez řečí spolupracují všichni významní výrobci hardwaru. Stejné je to i s aplikacemi, zejména profesionálními, které na jiných platformách často neseženete.




Windows 8 jsou připravené na dotyky, nepatří však toto ovládání spíše do tabletů?


Desktopové Windows jsou robustní operační systém, který má své místo v pracovních počítačích. Patří do rukou především těm, jenž tvoří obsah pro ostatní. Microsoft se bohužel tento systém snaží ohnout pro všechna zařízení včetně tabletů. Je však otázkou, zdali na tenkém zařízení pro prohlížení Facebooku či internetu potřebujete plnohodnotný operační systém či by lépe fungovala jeho odlehčená verze.

Výhody:
+ Obří nabídka aplikací včetně profesionálních
+ Podpora největších výrobců hardwaru
+ Možnost využít systém na „1000 způsobů“

Nevýhody:
- Příliš robustní na tablety či telefony
- Snaha Microsoftu naroubovat do systému tabletové rozhraní
- Cena licencí

Aktuální verze: Windows 8.1

Starší verze: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
 
 

Windows RT (ARM)


Pozice architektury x86 se zdála dlouho neohrožená, jenže poslední raketový růst mobilů a tabletů doprovázený pádem prodejů notebooků dal jasně najevo, že Microsoft nemůže tvrdošíjně nabízet svůj systém jen pro tuto platformu. Vznikly tak Windows RT, které mají podporu ARM architektury a teoreticky by tedy mohly běžet na iPadu či tabletu s Androidem.




Dotykové prostředí pro tablet se Microsoftu povedlo


Prvotní zmínky o tom, že plnohodnotné Windows konečně poběží na ARMu, se ukázaly jako liché, neboť by se kromě samotného systému musely přepsat i aplikace od všech výrobců. Microsoft bohužel v této situaci značně zazmatkoval a situaci neobjasnil zákazníkům dopředu. Navíc do Windows RT integroval zcela nepochopitelně i klasickou plochu s ikonami, která mate uživatele ještě více.




Matoucí přítomnost desktopu, Photoshop či Autocad nespustíte a navíc se dotyky špatně ovládá


Výsledkem je odnož operačního systému, která v prodejích totálně propadla a rozmrzelí výrobci dokonce stahují své produkty z trhu předčasně. Budoucnost verze „RT“ je tedy ve hvězdách a spekuluje se dokonce i o jejím ukončení. Doufejme, že Microsoft se tímto nezdarem poučí a do budoucna připraví lepší tabletový systém.

Výhody:
+ Povedené dotykové rozhraní (Metro)
+ Optimalizace systému na ARM

Nevýhody:
- Nejedná se o plnohodnotné Windows, ačkoliv se tak tváří
- Obsahují i klasickou plochu, která se nepohodlně ovládá
- Zařízení s Windows RT často nedovolí instalaci jiného OS

Aktuální verze: Windows RT

Starší verze: -
 
 

Windows Phone


Microsoft byl kdysi velkým hráčem na poli chytrých mobilních telefonů či spíše komunikátorů, jeho Windows Mobile prakticky dominovaly trhu, tedy do příchodu iPhone. Poté se tato místy velmi těžkopádná platforma začala velmi rychle potápět a Microsoft chtě nechtě musel opustit palubu a začít nanovo.




Grafické prostředí nesedne každému, ale nabízí řadu výhod


Nová naděje se jmenuje Windows Phone, jenže její uvedení na trh trvalo příliš dlouho a dychtivé zájemce si mezitím rozebral Apple a Google. V takto dynamickém prostředí se relativně nepružné firmě z Redmondu špatně dohání ostatní hráči a navíc každou chvíli předvede nějaký ten faux pas. Jistě pamatujete vlajkovou loď Nokia Lumia 900, která dorazila v létě za 15 000 Kč a o pár měsíců později ji nebylo možné aktualizovat na Windows Phone 8.




Pro Nokii jsou Windows Phone jedna z posledních možností na záchranu


Samotný systém ale rozhodně není špatný a přichází s velmi originálním grafickým uspořádáním. Navíc stejně jako u Apple je perfektně optimalizovaný, takže ke svému chodu nepotřebuje tolik výkonu jako například Android. S operačním systém iOS však sdílí společnou vadu na kráse, a to je absence základních funkcí, které stejně jako Apple doplňuje Microsoft za běhu.

Výhody:
+ Jednotné a originální grafické rozhraní
+ Perfektní optimalizace, bleskové reakce
+ Společné aktualizace systému

Nevýhody:
- Uzavřený systém, často chybějí elementární funkce
- Nabídka aplikací je stále menší než u konkurence
- Změny mezi verzemi jsou radikální a často odepíšou stará zařízení

Aktuální verze: Windows Phone 8

Starší verze: Windows Phone 7, Windows Phone 7.5, Windows Phone 7.8
reklama