Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Microsoft, Intel, AMD a mobilní počítače: je na čase spěchat

24.9.2013, Jan Vítek, článek
Stejně jako jsme se na Světu hardware podívali na vývoj a směřování desktopů, se dnes i zde zamyslíme nad mobilními počítači, tedy především klasickými notebooky. Ty to dnes také nemají lehké a z technologického hlediska nejsou zrovna v popředí zájmu výrobců.

AMD sází na APU


Společnost AMD jsme v minulé kapitole již také nakousli, když jsme zmínili její APU s jádry Jaguar. AMD má tedy také svá nízkospotřebová SoC, přičemž ta nejnovější využívající architekturu Jaguar jsou Kabini, Temash, Kyoto a série G, přičemž nás budou zajímat právě Kabini zaměřené na notebooky a potažmo mini PC a v kontrastu s Bay Trail-T pak především Temash určené pro tablety.

U AMD je to však trošku zamotané. I když jsou Temash prezentovány jako Elite Mobility Platform pro tablety, pak jsou využívány i v noteboocích, a to v řadě Acer Aspire V5 (model V5-122P NX.M92EC.002 - viz aktuální cena dole). Co se týče tabletů, máme tu Gigabyte S10A, jenž je distribuován také pod značkou Quanta a pak tu je 11,6" model MSI W20. Nejnovějším tabletem s AMD Temash pak je Toshiba W30Dt, ale to máme dohromady stále málo produktů na výběr, však někteří výrobci platformu Elite Mobility zcela ignorují, zatímco na Bay Trail-T si brousí zuby snad každá důležitá firma. A který z těchto jmenovaných produktů se v této době dá koupit na našem trhu? Pokud mluvíme o tabletech, pak jednoduše žádný, pouze notebook od Aceru.


- Acer Aspire V5 -

Nejvýkonnější model A6-1450 pak nabídne 4 procesorová jádra Jaguar na 1 - 1,4 GHz, 2 MB L2 cache a jádro Radeon HD 8250 se 128 shadery, které je taktované na 300 - 400 MHz. A samozřejmě také obsahuje potřebná rozhraní pro video, audio a data. TDP tohoto čipu je pak 8 W, což je zhruba na úrovni Bay Trail-T, ovšem záleží spíše na spotřebě v klidu a typické zátěži. A4-1200 je slabší, ale jeho TDP je také díky tomu jen 3,9 W, a toto SoC se tak může postavit i moderním čipům, jako jsou Qualcomm s jádry Krait nebo Apple A6.

Procesory Kabini zahrnují momentálně pět modelů s TDP od 9 do 25 W, čili jde o konkurenci především pro ultramobilní Core od Intelu, jimž mohou čelit především s pomocí svých grafických čipů. Nejlepší model A6-5200 má v nabídce 4 procesorová jádra na 2 GHz (bez turba) a jádro HD 8400 se 128 shadery na 600 MHz, takže jde o čip, jenž je dle specifikací oproti nejlepšímu Temash výkonnější cca o třetinu až polovinu. Svou maximální spotřebou jej však překonává více než trojnásobně, takže se nelze ani moc divit, že v oblasti zájmu jsou spíše právě Temash a pokud se někde uplatní Kabini, jde spíše o slabší, ale 15W model A4-5000.


- Lenovo G505 -

APU A4-5000 (test) využívají notebooky Toshiba Satelite C750D-A7213 a C550D-A5233 nebo Gateway NE52204u, jež jsou na americkém trhu již od června. U nás si můžete pořídit například Lenovo G505 nebo Acer Aspire E1 také s čipem A4-5000 a horkou novinkou HP Pavilion 15, jenž je nejspíše jediným u nás dostupným notebookem s A6-5200.


- diagram čipů Kabini a Temash -

Všechny tyto produkty mají jedno společné, jsou spojeny se systémem Windows 8. Firma AMD ale už oznámila, že se již nebude věnovat výlučně systémům Windows, ale také Androidu a Chrome OS. Však již dříve AMD odhalilo serverové Opterony s jádry ARM, a tak není důvod, proč by nemohli přijít také s ARMovými procesory pro tablety a jiné mobilní počítače. To ale ukáže až budoucnost.

AMD tedy má v nabídce procesory x86 vhodné i pro tablety a nejde o špatné čipy, jenomže se na trhu moc neprosazují. Konkurence v podobě úsporných mobilních procesorů Intel je už příliš silná, a to včetně výkonu grafického jádra, takže takový AMD A4-5000 už nedokáže překonat ani HD 4000 ze starší generace Ivy Bridge, přičemž spotřeba obou čipů je srovnatelná. Řešením pak je konkurovat cenou, k čemuž se AMD uchyluje již delší dobu a v případě Kabini a Core toto není problém, to nejsou cenově stejně postavené čipy

Jenže nyní má AMD další problém s příchodem Intel Bay Trail-T. Jejich známý zástupce Atom Z3770 je stejně výkonný jako A4-5000, co se týče svých procesorových jader, ovšem jeho HD Graphics je v porovnání s A4-5000 velmi slabá. I zde tedy zůstává známé rozložení sil - AMD vede ve výkonu grafického jádra a Intel vede ve výkonu procesorů a také v energetické úspornosti, která je zrovna v tomto případě mnohem lepší.

A jak to má tato firma se SoC pro chytré telefony? Tuto platformu zatím ignoruje a neplánuje žádné čipy, jež by se hodily pro smartphony. Když se podíváme na jeho nejúspornější model A4-1200, pak ten má svou maximální spotřebu mírně pod 4 W, což je oproti SDP kolem 2 W u Merrifield sice dvojnásobná hodnota, ovšem TDP a SDP nejde stavět vedle sebe. Je dost možné, že v reálném provozu bude spotřeba obou čipů srovnatelná, však při přehrávání videa ve Full HD má A4-1200 spotřebu 2,35 W. Musíme ale uvažovat v rámci celé platformy, která také může s výslednou spotřebou dost zamávat.

Nicméně takovéto úvahy jsou stejně bezpředmětné, protože Elite Mobility Platform s Merrifield soupeřit nebude a společnost AMD se dle vlastních slov hodlá zaměřit především na nově vznikající platformy, počítače All in One či počítače ve stylu Intel NUC. Navíc prosadila svá APU u nových konzolí Microsoftu a Sony.


Závěrem


Pro Microsoft, Intel a AMD se tedy tato doba nese především v duchu očekávání toho, jak budou přijaty jejich systémy a platformy na trhu s tablety či telefony, kde zatím stále vládne ARM. Co se týče notebooků a podobných zařízení, zde je trend jasný - počítače 2 v 1 a dotykové displeje, pro něž nabízí procesory Haswell, ale i Bay Trail-M, čili celou škálu modelů od Core po Pentia a Celerony. AMD již má na trhu úsporné Kabini a chystají se výkonné Kaveri.



Zemětřesení pak můžeme očekávat především v oblasti tabletů, kde se uplatní nové Intel Bay Trail-T a AMD Temash, jež mohou spolu směle soupeřit a také již poskytují dobře použitelnou alternativu k SoC založeným na architektuře ARM. Situace u mobilních telefonů je ale již trochu jiná, protože sem se chystá pouze Intel se svými čipy Merrifield a AMD si nepřipravuje nic.

To vše je na jednu stranu dobrá zpráva pro Microsoft a jeho operační systémy, jež dostanou díky novým úsporným procesorům x86 v mobilním světě více prostoru. Na druhou stranu ale Intel vzhledem k dominanci Androidu mezi tablety a telefony učinil logický krok a vedle Windows podporuje také tento systém. Čili Microsoft se už nemůže spoléhat na spojení s Intelem a slabou konkurenci, což mu u netbooků dávalo do rukou moc diktovat výrobcům hardwaru podmínky. Bude se muset snažit o své místo na slunci a není divu, že investoři chtějí po budoucím novém šéfovi Microsoftu změny, díky nimž si má ono místo vybojovat.
reklama