Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Microsoft, Intel, AMD a mobilní počítače: je na čase spěchat

24.9.2013, Jan Vítek, článek
Stejně jako jsme se na Světu hardware podívali na vývoj a směřování desktopů, se dnes i zde zamyslíme nad mobilními počítači, tedy především klasickými notebooky. Ty to dnes také nemají lehké a z technologického hlediska nejsou zrovna v popředí zájmu výrobců.
Kapitoly článku:

Kam se poděly netbooky?


Slepé vývojové větve nejsou v IT nijak výjimečné a za jednu takovou můžeme dnes už považovat netbooky, jejichž éru odstartoval Asus Eee PC 700 v roce 2007. Malinké notebooky tu samozřejmě byly již dříve, ovšem samotný termín netbook byl zařazen do slovníků až s příchodem první řady Eee, jíž se za čtyři měsíce prodalo na 300000 kusů. Není divu, že se do tohoto byznysu pustily i firmy, které doposud stály opodál a netbooky byly pod jejich úroveň. Spíše šlo tedy o to, že tyto počítače kradly trh větším a dražším notebookům, na nichž se logicky vydělávalo více.


- Asus Eee PC 700 - první netbook

Netbooky ale byly nezastavitelné a se zapojením firem MSI, Acer, Lenovo, Toshiba, Dell a dalších začaly požírat notebookový trh, což se Intel s Microsoftem rozhodli řešit rázně a nekompromisně. Byly to totiž právě tyto firmy, které se rychle staly dominantními i na poli netbooků, ačkoliv jejich první verze běžela na Linuxu, což otevíralo vrátka i procesorům ARM. Nicméně zákazníci si žádali především Windows, a tak je jasné, že Wintel se chopil příležitosti. Netbooky ale začaly růst jak výkonnostně, tak fyzicky a staly se hrozbou pro notebooky, neboť se mezi nimi začal smazávat rozdíl. Hrozilo tedy, že uživatel si nepořídí notebook či desktop a k němu jako doplněk mobilní netbook, ale pouze onen netbook.


Původní specifikace Microsoftu z roku 2010 limitující rozlet netbooků byly: maximálně 1GHz jednojádrový procesor, 1 GB RAM, 80 GB úložného prostoru a 10" obrazovka. Postupně byly po malých krocích uvolňovány.


Netbooky tak byly odsouzeny stát se nevýkonnou třídou svázanou omezeními, jež Microsoft tu a tam trošku uvolnil, například zvýšil limit pro kapacitu pevného disku. Kvůli tomu se v samotné třídě netbooků začaly smazávat rozdíly a výrobci jednoduše nabízeli modely, které využívaly povolené maximum. A co nutilo výrobce se podvolit Microsoftu? Jednoduše to, že licence na systém pro netbooky se "schváleným" hardwarem byly podstatně levnější. Intel samotný proti tomu ani moc nenamítal, však tomu také vysoké prodeje levných Atomů nepřinášely stejný zisk jako výkonnější a dražší procesory.

Vrcholem se pro netbooky stal rok 2010, kdy získaly 20% trhu s mobilními počítači. V tu dobu však společnost Apple ukázala něco, co pozornost zákazníků odlákalo. Tím něčím byl první iPad, čili čistokrevný mobilní tablet. Šel cestičkou prošlapanou právě netbooky, které vzbudily zájem zákazníků o mobilní zařízení, jež bude sloužit především k zábavě. Však je jasné, že 10" zmenšený notebook není zrovna pro produktivní práci to nejlepší, však to v mnoha ohledech není ani velký notebook. Steve Jobs říkal, že nechěl následovat jiné firmy a prostě představit netbook s logem Apple, ovšem přesto jsme se něčeho takového dočkali. Tím byla 11" verze Macbook Air, o jehož hardwaru si však netbooky mohly nechat zdát. Samotný Jobs o něm nemluvil jako o notebooku či dokonce netbooku, které neměl nijak v lásce. Mluvil o něm prostě jako o třetím druhu notebooku.

Popularita netbooků začala po úvodním tříletém nadšení klesat a již v roce 2011 je tablety překonaly v počtu prodaných kusů. Pokles prodejů byl nejvíce znatelný v západním světě, kde firmy začaly postupně stahovat své modely z trhu. Nejdříve Dell a Toshiba a pak na podzim 2012 oznámily i firmy Asus, Acer a MSI, čili nejsilnější trojice, že nemají v plánu uvádět na trh nové modely. Tím se stala kategorie netbooků v podstatě mrtvou, i když v prodeji je ještě najdeme, a jejich trh zabraly tablety.


Doba tabletová


Netbooky se tedy šplhaly na vrchol tři roky a stejně dlouho trvá i éra moderních mobilních tabletů, již odstartovaly iPady. Tablety v moderním pojetí přitom v době jejich vzniku řada lidí viděla jen jako další hračku, jejíž život bude stejně krátký jako život netbooků. Ony asi pro většinu uživatelů hračkou jsou, ale zasahují už i do nabídky pro profesionály a vzhledem k jejich vývoji lze po třech letech objektivně říci, že osud netbooků je v blízké době v žádném případě nečeká. Spíše naopak, dle nejnovějších předpovědí mají tablety a jejich prodeje našlápnuto k překonání PC.


- první Apple iPad - aktuální generace je již 4. v pořadí (viz aktuální cena dole) -

Tablety mají v porovnání s netbooky jednu obrovskou výhodu. Jde o zcela nová zařízení, která si vytvořila vlastní trh, kdežto netbooky částečně požíraly trh notebooků. Ovšem ani tablety to dnes nemají jednoduché, neboť s představováním nových a nových zařízení se všemi myslitelnými velikostmi displejů začalo být na mobilním trhu těsno. Dnes se již vykrystalizovaly tři typy mobilních zařízení, a to jednak chytré telefony (smartphony) s displejem do cca 5-6", tablety s displejem od 7" do 11" a úzké hraniční úhlopříčky obsadila nejnovější kategorie - phablety (phone + tablet). Ty můžeme označit za velké telefony zpravidla se stylusem nebo naopak za malé tablety se schopností telefonovat. Typickým zástupcem phabletu je například nový Samsung Galaxy Note 3.

Souboje na poli tabletů a potažmo chytrých telefonů však nebyly pouze ohledně formátu. Utkaly a stále se zde utkávají i hlavní hardwarové a softwarové platformy, což je další rozdíl mezi tablety a netbooky, jenž tuto kategorii činí tak zajímavou. U netbooků měl jednoznačně navrch Microsoft a architektura x86, ať už šlo o dominantní Atomy nebo konkurenční platformu AMD Brazos. U tabletů se ale architektura x86 setkává s ARM a operační systémy Microsoftu soupeří s Google Android a Apple iOS, přičemž ani on a ani Intel zde rozhodně nemají navrch, spíše naopak.


Android, iOS, nebo Windows? A na čem?


Jedinou platformou v době vzniku moderních mobilních tabletů byl systém iOS od firmy Apple, neboť úvodním zařízením se stal iPad. Zde nebudeme připomínat tradiční tablety či konvertibilní tablety, neboť ty patří spíše mezi speciální notebooky a dřívější pokusy jako Nokia 770 také vynecháme. Tablet je prostě dnešním viděním především zařízení s velkým kapacitním displejem v jednom plochém a jednoduchém těle. A jako takový může pracovat s Androidem, iOS nebo Windows.


- Google Nexus 7 - dnes je již k dispozici 2. generace (viz aktuální cena dole) -

Právě Android byl nejdříve ve stínu tabletů od firmy Apple, ovšem po vlažném přijetí, jež mělo původ ve vyšších cenách a stále ještě slabší nabídce aplikací, následoval raketový start. Za něj se zasloužily také nové levné modely, jako Google Nexus 7, ale i stále větší počet výrobců. Pokud tedy měl iOS mezi tabletovými operačními systémy na začátku roku 2012 podíl necelých 60 % a Android měl téměř 40 %. Za jeden rok, jak ukazuje následující tabulka, se situace obrátila.



A přesně toto je také období nástupu systémů Windows, jenž tedy prozatím není zvláště u Windows RT takový, aby se jich musela silná dvojka obávat. Nicméně na tomto velmi dynamickém trhu se může situace velmi rychle změnit, jak ostatně pocítil samotný Apple.

Dnešní situace na mobilním trhu s tablety a chytrými telefony je tedy taková, že Android s převahou vede, a to zvláště u telefonů, iOS své podíly naopak ztrácí a systémy Windows v exemplářích Windows 8, Phone 8 a RT sice rostou, ale pomalu. Uživatelé tabletů a mobilů již získali vyspělé alternativy k OS Windows, které jsou doprovázeny nepřeberným množstvím různých aplikací, takže nemají potřebu jako v případě netbooků žádat Windows. Microsoft se tak opravdu musí snažit prosadit a nic mu už nepadá do klína. A co na to všechno Intel?
reklama