Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Hořící elektromobily: časované bomby na silnicích?

4.2.2019, Milan Šurkala, článek
Hořící elektromobily: časované bomby na silnicích?
Požáry elektromobilů jsou velkým tématem. Máme se elektromobilů a jejich akumulátorů bát, nebo jde naopak o bezpečnější automobily než ty se spalovacími motory? Podívejme se také na historii známých požárů elektromobilů.
Jak jsme sami viděli, seznam elektromobilů, které shořely, není zrovna krátký. Faktem nicméně je, že poměrně velká část těchto požárů nebyla způsobena elektrickým pohonem, tedy nevznikla kvůli nabíjení, vadě na akumulátoru nebo jeho poškozením. V této oblasti je poměrně nechvalně známá Tesla, která takových incidentů, kdy po proražení krytu akumulátoru a akumulátoru samotného došlo ke vznícení, měla poměrně dost. U ostatních pak drtivá většina požárů pramenila ze zkratů standardní elektroinstalace, což je součást, kterou najdeme i u standardních aut, které kvůli ní také velmi rády hoří.
 
Tesla Model S
 
Samotné studie, které lze najít, se většinou shodují na tom, že elektromobily jsou v otázce požárů bezpečnější než vozy se spalovacími motory. O kolik, to je otázkou. Údaje se dost rozcházejí a máme tu desítky i tisícovku procent. Některé zase tvrdí opak, ale zatím jsou v menšině. Zde se pochopitelně může ale jednat i o záměrné podsouvání čísel z té lepší perspektivy, což by u propagátorů elektromobilů nebylo nic nového (ale stejně to funguje i na opačnou stranu). Na přesnější čísla to tedy bude chtít ještě trochu více času, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by elektromobily měly být nějakou extrémní pohromou. Požárů, které pramení z toho, že mají elektrický pohon, bylo doposud velmi málo. Navíc v mnoha případech by bylo pravděpodobné, že by při stejné nehodě začalo hořet i spalovací auto.
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama